Túrabeszámolók


Királyháza

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2012 2013 2014 2015 2016
 Túra éve: 2012
olsenTúra éve: 20122012.07.22 08:29:52
megnéz olsen összes beszámolója

szia emberek,a Börzsönyben bicikliztünk..


autózással és esõvel kezdtük a napot,Diósjenõn vettünk magunkhoz kávét,unicumot és itinert,aztán nyeregbe és start,mivel ideje vala,és máris fölfelé,a népek gyéren,az esõ tömegben,visszakapcsolás,a Závoz nyeregbe negyven perc az út Diós felõl,és csak egy elkavarás volt..fönt mezõõr küllemû arc köszön,amíg fotózok,mert a táj az esõvel is QRVA szép,mint a Börzsöny általában is,és az arc – Laci a második neve,szakállas – a tarajos gõtékrõl foglalja össze ötpercben a fõbb tudnivalókat..annyit leszûrök,hogy nem támadnak kerékpárosra..megjött,felöltöztetem,mert a lefelé fagyos lehet, és megyünk,innen le,fék,de az ötvenhetest kihozom a digitálisból.esik,Királyháza,vizes pontõr etet-itat,eligazít,tépünk tova,az út gyönyörû,a forgalom nokedli,ketten vagyunk és a Börzsöny,túratársam a másik ivarból,pláne..bár Õ is régebb ideje fiatal..turistaszállók és kempingek,valamennyiben van hely,Kemence,kisvasút,kedves lányok pecsételnek és küldik a népet gyalogolni,Zoli is megjelenik,mint fõszervezõ,köszönünk,eligazít a tésai ellenõrzõ pontról,és zamek máris tova,az esõ lassul,Tésán megszûnik,füstölnek a hegyek,kód az elágazásban,rögzítek és tova,határkõ balról S jelzéssel,Petõfi arca néz ránk egy kanyarból,határkõ jobbról M jelzéssel,érik a szilva és a ribizli,Bernecebaráti templomot épített a hegyre,szintidõ van,hasítunk el,és újra Kemence..meglepetés,itt a díjunk,kevés volt az induló,talán az esõ miatt..akkor is megtesszük a visszautat,az autó miatt és egyébként is,az esõ elállt,a táj haragoszöld,a Gyeplõ-kútnál ebédelünk,egy-egy eltévedt futó illeszkedik a tájba,amúgy magunk vagyunk..Királykút,pontõr és mezõõr beszélget,gyalogtúrások kanyarodnak el,gyors fotó,hajtûkanyar és a Závoz nyereg,Jenõ felé a lefelé sokkal meredekebb,hja,ez mindössze három kilométer,de szerencsésen befutunk,az autó megvárt..


remekül kitalált túravonal,az idõ segíthetett volna a tömegvonzásban..mi mindenesetre jövõre is,köszönjük,Zöldgömbösök..

 
 
 Túra éve: 2010
biborTúra éve: 20102010.07.25 23:42:14
megnéz bibor összes beszámolója

Évfordulós hétvége- Királyháza 30



Tavaly ezen a hétvégén töltöttem ki elõször nevezési lapot tt-re és indultam neki a km-eknek. Azóta majdnem 60szor megtettem ugyanezt, talán rutinosabban  írom már a nevem:)

A 20as táv helyett most a 30ast pártolom, mégiscsak rendesebb táv és az útvonala is szebb. Reggel kicsit kómásan baktatok a rajthoz, mivel este a Heted7 Vigasság nagyszínpadától légvonalban  3-400 méterre sikerült tábort vernem..Jönnek szembe az indulók és a kisvasút végállomásnál talán utolsónak nevezek 9 elõtt. Indulás elõtt még szólnak, hogy a  Csóványoson nem lesz pontõr számoljuk meg a létrákat.


No, nem szólok semmit inkább nekirugaszkodok a börzsönyi kéknek. Fekete- völgyig aszfalt, most nem bánom sietni akarok azon pedig lehet nyomatni. Még itt utolérek pár embert, a panzió után az elmosott kisvasút mentén néhány patakátkelés a Hamuházig. Itt megállok kicsit, ragasztok egy matricát becsületpontként és bevizezem kezem - arcom a pataknál, meleg van. Tovább a K+en, a kisvasút sínei mellett, valamikor a Halyagosi házig pöfékelt.A Fekete- rétig csak virulok a lazsálós úton, eddig a 8,5 átlag megvan, legyen mibõl rontani:) A K3-re térve kezdõdik a játék, az emelkedõ lassan kopik. 26 perc kell a K+tõl a P3ig=) Amin jobbra kanyar, a megszokottól eltérõen az Oltár-kõ felé. Nagyon párás az idõ,mintha cseperegne is valami.A Spari-forrás elõtt fel a gerincre a P+ön. Örömmel elõzök meg pár fiút, akik szintén a kiírt útvonalon közelítik meg a Csóvit. Fent már alig 7es átlaggal a hátam mögött írok a csúcskönyvbe, a létrákat nem számolom úgyis tudom fejbõl azt is hány lépcsõfok vezet fel a tetejére:) Megiszom a maradék vizem és a P3ön megkezdem a szabadesést -vagyis az ereszkedést. A pogányvári kaszáló után térdelek egyet a görgeteges lejtõn aztán már óvatosabban teszem meg a maradék távot a Bodosházi- kútig. Jólesne a víz, de inkább majd a Tûzköves forrásból merítek, az bizalomgerjesztõbb. Az esõzés néhol átrendezte a köveket addig, ám a patakátkelések egyszerûbbek lettek. A forrásnál hûsölök és egy számomra új emléktáblát is elolvasok a Bársony István tábla közelében.



Királyházán (20,2 km-nél..) van az elsõ emberes pont és málnaszörp, chips stb. Minõ meglepetés..Jóllakottan és nem szomjasan nekirontok a maradék egyetlen normális emelkedõnek fel a PS-ig, "ugyanmár 150 szint simán felkoccanok". Ezzel eléggé elcseszem ugyanis  gyorsan felérek de muszály  megállni a gerincen.Ivás és a Lopona- fõig minden bajom van. Majd a S végtelenített egyenes földútján haladva idõszámításunk után túl sokkkal elérem a rétet és a balos letérést Kemencére. A KZ-ön rövid aszfaltozás a célig. 4:33 lett a vége. Az útvonal maga elég jól kitalált, csak a 30 km-re jutó egyetlen e.p. kevés, legalább  zsírkrétát kitehettek volna pár helyre -ja, hogy ahhoz be kéne járni..-  mert ezt így akár 15-18 km-bõl és 100 m szintbõl ki lehetne hozni..A szervezõi pont- hiányosságoktól eltekintve teljesen jó túra volt: 25 fok körüli idõvel, szúnyog- és muslicamentesen.

 

 
 
 Túra éve: 2009
biborTúra éve: 20092009.12.31 11:27:27
megnéz bibor összes beszámolója
Most év végi összegzés közben találtam ezt a kettõt, gondoltam felteszem ide is, mert anno csak a fórumra írtam.

Egy "elsõbálozó" benyomásai- tapasztalatai a 7végi TT-kon címû eszmefuttatás:)

A neten olvastam a tt-król, láttam hogy lesz a közelben ami nem is hosszú, az útvonalakat fejbõl vágom az ismerõs tájon, hát gondoltam kipróbálom milyen is ez.
Szombat, Királyháza 20 : Reggel elsõnek indulok Diósjenõrõl pontban 8kor, a 6 órás szintidõ nagyon soknak tûnik, 3 alatt akarom megcsinálni. Az elsõ 5 kmes
lényegében az egyetlen emelkedõs szakasz 59 perc alatt megvan,Királyházáig a következõ öt kényelmes belefutós galoppozós stílusban, 1:35 odaérek.A fele
megvan, még egy emelkedõ és a többi lapos séta Kemencéig, teljesen simának tûnik a 3 óra. De .. Királyházán van az egyetlen EP az út során amit sikerül
nem találnom ..a vadászháznál semmi, többi helyen szintúgy,mondhatni az összes házat - azt az 5-6ot:D- végigkutatom a környezõ utakat is és nagyon dühösen elindulok felfelé.. gondolkodok h igy nem is lesz érvényes a túra, aztán látok egy szalamandrát , majdnem rálépek szegényre.. ekkor a P-on a part felénél vagyok,hát jó megnézem még egyszer lefelé gyors vágta, a srác az elágazónál akkor rakosgatja ki a cuccokat és az "Ellenõrzõpont" táblát, gyors pecsételés, megint felfelé.. ja igen 2:29kor sikerült a pontot megkapni, a 3 óráról lecsúsztam, mondhatni buktam majdnem egy órát.. csalódottan megyek, mint a gyerek akinek elrontottak a játékát. A S-on a maradék néhány kmt lazara veszem, a végén jut eszembe h ha sietek még a 4 óra meglehet. Kb. fél km lehet hátra mikor meghallom a déli harangszót, gyorsítok a faluba beérve olyan csodásan megyek tovább egyenesen ahogy illik..Kemence felénél jut eszembe h a kisvasúthoz kell menni mert ott a cél,hátraarc, 12:15-re ott vagyok; így 4:15 lett a vége,nem vagyok magammal megelégedve annak ellenére, h ha levonom a
majdnem egy órás töketlenkedést- várakozást akkor majdnem sikerül teljesíteni amit akartam.Levezetõnek még Kemencétõl Nagybörzsönybe át 13 km/3ó, na itt már végképp nem siettem holnap meg Tátralátó:)
 
 
 Túra éve: 2006
vajonmerreTúra éve: 20062007.07.24 13:54:23
megnéz vajonmerre összes beszámolója
Királyháza 20

Két éve a sárga jelzés Bernecebarátiba vezette a túrázók nagy részét, köztük engem is. Azóta többször "beugrott" ez a kínos "ciki". Most eljött a revans ideje :-)

6.55-ös vonattal indulás reggel, gyors átszállás Vácon és már Diósjenõn is vagyunk. Már itt elllépek a mezõnytõl : sikerül is elsõként nevezni (8.30) és már robogok is át a falun.A zöld jezést jól ismerem, rengetegszer túráztam erre (pl. múlt héten is erre másztunk fel a Csóvira), dehát a gondok majd a sárgán lesznek Királyháza után. A meleg miatt a legminimálisabb ruházatban (futócucc) és felszereléssel (deréktáska) jöttem a túrára (matekosok kedvéért: a szükséges és elégséges feltételeket teljesítettem).

Egy óra alatt érem el a zöld-kék négyzet elágazást. Közben egy nagy tapsifülest riasztok fel, majd a már csak éppen csodogáló Õz-berek forrás elõtt egy sast. A szúnyogok-legyek nagyon kegyetlenek ezen a napon, egy ütéssel kettõt küldök a másvilágra, ez az igazi biológiai szúnyogírtás :) A kék négyzet a jól játható útról bekanyarodik másik végletébe: ahol ösvénye sincs, csak jelzéstõl-jelzésig módszerrel lehet haladni egy darabon. Majd jön a bérc, néhol szép kilátással. 10.20 körül Királyházán vagyok néha belefutva a lejtõsebb részeken.

A ponton nincs 1/400-ad dinnyeszelet, viszont pezsgõtabis vizet kínálnak, de van elég innivalóm, meg az a víz majd kell a futóknak ebben a melegben (párhuzamosan félmaraton van Diósjenõ és Kemence között). Innen lesz érdekes a túra. És máris érdekes: mert korrekt, néhol ugyan földön heverõ szalagozás is van. Gyorsan leküzdöm a nagy kapaszkodót a piroson, majd jön a "csalfa" sárga. Innentõl az elõre elhatározott taktika szerint haladok : maradok végig a gerincen, mert az biztosan Kemencére visz, sem a szalag, sem a jelzés nem bírálhatja felül ezt az elvet. Sok-sok kilométeren halad együtt a gerincen a sárga és szalagozás, nincs gond ,ha csak az erõben hagyott, olajtól bûzlõ roncs munkagép nem az :(

Aztán már jön is a "rettegett" válaszút: a sárga gyanúsan-csúnyán elkanyarodik észak felé, viszont a gerincen megy tovább egy erdei út. Ma semmiképp nem megyek Barátiba, tehát szépen maradok a gerincen, majd egy "titkos quad pályán" , és egy patakon leereszkedve elérem Kemence határánál a mûutat. Délben vagyok a célban, ahol elsõ beérkezõ vagyok. A becsület kedvéért 10 percet "rárakatok" a célidõre. Gulyás most nincs a kisvasutas napon :(((, tehát egy korsó sörbe feledekezve nézem a félmaratoni befutókat, és elmélkedem a szar tömegközlekedésrõl (busz 10.21 után csak 14.21-kor) :(

Valszeg jövõre is jövök erre a jó kis "zsírégetõ programra": a nap közben elfogyasztott 4 liter folyadék ellenére 3 kiló jött le :)
 
 
 Túra éve: 2004
vajonmerreTúra éve: 20042007.07.24 13:56:03
megnéz vajonmerre összes beszámolója
Királyháza 20 (Mindig a sárga úton?)

Túráztam egyet szombaton......

Nem lennék sportszerû, ha errõl a túráról nem írnék leírást. Bizony bebuktuk a babatávot!!! Hogy hogyan eshetett meg ez a csúfság? Elmesélem sorjában :)

A Vácról érkezõ motorvonattal megérkezik a mezõny jó része. Míg a sor áll a nevezésnél kényelmesen megreggelizem és 9 körül indulok. Jó a tempó, egy-két kisebb emelkedõ megizzaszt. 11-kor Királyházán vagyok. Most már csak egy kis piros után csak a sárgát követve Kemencére kell elsétálni. "Robogok" a sárgán 13 órára teszem a megérkezést. Kicsit furcsálom, hogy 13órakor még csak a község határában járok, de megérkezem többed magammal egy utcára, ahol nagyon furcsa dolgot mond egy férfi: nem Kemencén vagyunk hanem Bencebarátiban !!! Elõször azt hiszem, hogy ez csak egy rossz tréfa, de nem. Jujj, ez nagyon nagy gáz! Ezt el b...tuk ! A cél kb. 4-5 km-re van. Egyszerûen nem fér a fejembe, hogy már több km óta rossz irányba jövök. Késõbb is mindenki úgy emlékszik, hogy a sárga jelzést szinte Bencebaráti határáig látta. Én is így emlékszem inkább :) , de lehet, hogy csak a távolról látható, hallható falu vonzott ide bennünket :)

Most már mindegy , 20 percünk lenne a beérkezésre, de ennyi idõ alatt a Kemencére vezetõ kéket sem találjuk :( Össze-vissza kolbászolunk fel alá, míg nagy nehezen meg lesz egy gazos földúton. A meleg iszonyatos, és bizony kb. háromnegyed 3-kor érünk be. Nem túl jó érzésekkel veszem át az oklevelet és a kitûzõt , valahogy nem érzem , hogy ezért oklevél járna :( Nehéz ügy ez, mert ha meg azt mondták volna , hogy nem adnak semmit az esne rosszul :) Szar ez úgy ahogy van. A legarcpirítóbb az egészben , hogy a tájoló végig ott lógott rajtam, ha a vége felé megnézem egyszer , akkor ...

Túráztam egyet szombaton......Apropó ez volt a tizedik t.túrám .....