Túrabeszámolók


Lepke (Vasas nagy 8-as)

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2017
goomTúra éve: 20172017.03.22 12:17:49
megnéz goom összes beszámolója

Kutyaharapást szőrével – tartja a mondás. Túrán leamortizált láb gyógyítása újabb teljesítménytúrával? Nem tűnik meggyőző megoldásnak. Pedig működik, jelentem! Nem kell hozzá más, csak alapos rákészülés, némi kuruzslás és egy laza, kellemes túra (a Lepke 25 TT pont ilyen). Na meg persze a hit.

A Tekeres-völgyi maraton után – ahol sikerült a fájós lábamat még jobban leamortizálni – két és fél napom állt rendelkezésre regeneráció és rehabilitáció gyanánt. Kis feleségem meg is tett minden tőle telhetőt, de figyelmeztetett, hogy készüljek fel a legrosszabbakra. A feladásra legalábbis mindenképpen… Ez csakugyan opció volt, de semmiképpen sem akartam előre, a túra előtt: legalább megpróbálom! Amúgy is Cartographia-forduló, és zsinórban három teljesítés után természetesen ott kellett lennem. Főleg, hogy tesóim is rákészültek. A tervezett negyvenes táv azonban innentől kizárt: titkon 25, reálisabban 15 nézett ki. Két öcsémmel megbeszéltem mindezt, és meghatottak döntésükkel: ők is a huszonötösre jönnek. A tizenegy - dél körül várható, beharangozott esőre való tekintettel pláne.

Reggel aztán – természetesen kígyóháj, macskagyökér és sámántánc után – jó időben, hét körül a vonyarcvashegyi vasútállomáson toporgunk. Gyors nevezés, a rendezővel rövid diskurzus: igen, meggondolhatom magam útközben és lenevezhetek tizenötre, ha akarok. Ebből ki is derül, hogy bevállalom a 25 km lehetőségét – de a 15 is megmarad eshetőségként. Na, hát akkor jöhet Vonyarc és az aszfalt! Mert azzal kezdünk – a teljes távhoz képest nem is kis hányadban. Nem szeretem. Borongós, de talán még nem esőre álló időben, szél nélkül. És hát egészen elfogadható ütemben, bár a negyvenesek lazán húznak el mellettünk. Önkontroll, és nem, nem veszem fel a tempójukat: ma muszáj kímélő üzemmódban, okosan menni. Ez se biztos, hogy elég lesz… Meglátom. A falu végéig jó eséllyel: ha ott nem fordulok vissza, bármi megtörténhet…

Nem fordulok vissza. Egészen jól viselkedik a lábam: kevés fájdalom, óvatos tartás, súly és támasztás a balon. De ezt is csak okosan; át ne billenjen a baj oda is. Elhagyjuk tehát a házakat és nyaralókat, itt már a piroson megyünk; dózerút jön. Ebből jó sok lesz ma! Emelkedünk, de igen finoman, lassan, alig észrevehetően. Timiéket érjük utol, újra megdicsérem a Tekeres-völgyi sütijeit, kellemesen beszélgetünk. És itt is az első EP: Pető-hegy, Berzsenyi-kilátó. Hamar fel a tetejére, innen igen szép a Balaton, Gyenes és Keszthely felé is remekül ellátni.  Fent kicsit huzatos, de ez természetes is – amúgy egész nap nem lesz gondunk a széllel. Persze a nappal sem: de most nem is ez a kérdés, hanem hogy mikor érkezik meg az eső. Egyelőre nem – kellemes, langyos a hőmérséklet, igaz, az emelkedő is tart, továbbra is. Az meg ugye fűtésnek is jó…

Sok tarvágás vagy részleges irtás után, immár a sárga jelzésen, haladunk tovább. Kellemes erdei ösvények is akadnak errefelé, de aztán újra kavicsos erdészeti úton vagyunk. Sokfelé látunk virágokat: már lent a faluban is, de a hegyre feljutva is egyértelmű a tavasz jelenléte. Megjön balról a sárga kereszt, majd jobbról a zöld sáv. Ezzel haladtunk közös szakaszon még a rajt után – a tizenötös távon indulók érkeznek rajta. Elég sokan vagyunk! Meg is lepődünk, mert a beharangozott eső miatt kevesebb résztvevőre számítottunk. De úgy látszik, aki eltökélt, azt nem lehet egykönnyen elriasztani. Sok kisgyerekes családot látok, meg tinédzsereket, vidám csapatokban. És szépkorúak is jönnek – néha komótosan, néha egészen gyors tempóban, derűsen. Így hát három generáció is képviselteti magát – és mindenfelé remek a hangulat.

Így érkezünk a „lepke-alaprajzú” túra közepére: Büdös-kúti pihenő, második ellenőrző pont. És ellátó pont is – a rövid távosokat leszámítva kétszer is. Pecsételés után mi is leemelünk egy-egy zsíros deszkát a komoly halmok tetejéről, és falatozunk egy jót. Igazán kiváló, forró tea is dukál hozzá; bizony még mindig jól esik, tavasz ide vagy oda. Aztán Zoli előre szalad, ő nagyon szereti a medvehagymát – és itt lelőhelye szokott lenni, oda tart. Lacival követjük hamarosan, és látjuk is, amint a szokott helyen gyűjti be a csemegét. Mi nem vagyunk érintettek, lassan előre ballagunk hát (immár a piroson), de hamarosan újra hármasban folytatjuk. A Vékony-cser nevű EP jön, farakások és kerítések után, egy balos derékszögű kanyarban. Kellemes pálinka-kóstolóval fogadnak; jól esik egy korty. Itt negyvenesek már nincsenek velünk – ők más úton folytatták – a tizenötösök meg visszafordultak az EP után Vonyarcra. Mi harmadtávnál tartunk, észak felé megyünk – sőt, hamarosan el is érjük a legészakibb pontot, ami egyben a Veszprém – Zala megyei határ is. Elhagyjuk a piros keresztet, zöldre váltunk. Itt megint medvehagyma bukkan fel, több helyen is; szép élénk színe messziről látszik.

Kellemes erdei utak megint: tudjuk, hogy ez lassan a forrás környékét jelenti. Így is van, megérkezünk a Szt. Miklós-forráshoz, két derűs pontőr adja a pecsétet. Friss vizet is vételezhetnénk, de jól állunk innivalóval, és úgyis hamarosan visszatérünk a Büdöskúthoz – és a forró teához… Előbb azonban kis hullámzás a tereppel, „kimászunk” a forrás völgyéből. Nagyon szép ez a rész, kedvenc szakaszom a túrán, sajnálom, amikor újra kavicsos dózerút jön. Igaz, elég rövid: a rádiótornyot mellőzve hamarosan újra a Büdös-kúti pihenő nyüzsgő forgatagába csöppenünk. Nem csodálom, hogy az út két oldalán, két asztalnál fogadnak a pontőrök: külön „érkezési” és „indulási” oldal találató itt. Fél tizenegy van, azaz még fél óráig akár rajtolni is lehet: ők majd csak kb. másfél-két óra múlva lesznek itt. Miközben – ugye – a hetes indulók már lefelé tartanak… Mi szépen elhagytuk a féltávot is, engedélyezünk magunknak egy rövid evés-ivást, és mehetünk is tovább, a zöld háromszögön.

Ereszkedés kicsit, aztán forduló után kis emelkedő. Akárcsak egész nap, most is figyelem a lábam. A lejtőt nem komálja, de az sem vészes – a többin egész jól viselkedik. Az meg mindegy neki, hogy megyek vagy futok – tehát időnként kocogunk is egyet, bár tesók jobban aggódnak értem, mint én magam. Persze nem ők érzik, amit én: jó lesz ez, még a végén egészen jó lesz!

Felbukkan egy újabb kilátó: tavaly készült el, és ehhez mérten egészen pompásan fest: ez a Pad-kűi kilátó (így, autentikusan). A táblán is így szerepel, rápillantunk, miközben lépcsőzünk fel. Érthetetlen számunkra, de többen ezt nem teszik meg, csak mennek tovább a kapott pecséttel. Merthogy itt is EP van, ezen a kis rövid szakasz zöld háromszögön – ami aztán hamar beletorkollik a zöld keresztbe. Arra váltunk, de ez egyben az utolsó jelzésváltás ma: azon eljutunk egészen a célig. Addig hosszú ereszkedés jön: enyhe, kellemes, laza. A lábamnak is az, legnagyobb örömömre. Persze a kavicsnak kevésbé örülök, de ezt tudtam előre, készültem rá – és azért rossznak sem nevezném. Az meg külön öröm, hogy sár és pocsolyák gyakorlatilag egyáltalán nincsenek.

Elhaladunk a Keserű-tető mellett, kellemes fenyves szakasz jön. Aztán a Csereze-hegy, ahol EP is fogad, a megszokott két barátságos pontőrrel. Egészen profi kis sátrat húztak fel maguknak. Korábban ez nem volt jellemző – gondolom, ők is az esőre számítanak. Ami még mindig nem jött meg! Igaz, bármelyik percben várható, ahogyan az eget kémleljük. Bélyegző után kanyargós, erősebb ereszkedés jön – de előbb lekukkantunk a felhagyott bányánál. Óvatosan, mert igen éles, veszélyes a széle – de a kilátás pompás, még ebben a borongós, eső előtti párában is. Távolabb azonban a Balaton sajnos kevésbé látható, mint ahogy az előző éveken örülhettünk neki. Ugyanez igaz a Szt. Mihály-dombra is, ahová tartunk éppen. Ereszkedünk, továbbra is, kisebb-nagyobb fák és bokrok között – és egészen hirtelen jön meg a falu, az első házak.

Azfalt, nyilván, megint: a talpam nem rajong érte most sem. Házak, nyaralók, Balaton-parti érzés. Lefelé, még mindig, a part irányába, át a főúton is. Igen szép zöld, zsenge a fű, balról egy kis tavacska, a szomorúfüzek is öltik már fel tavaszi ruhájukat. Ehhez kapnak most egy adag frissítést: merthogy itt kezd el szitálni, szemerkélni az eső. De fogynak a kilométerek is, a domb és a kápolna szépen közeleg. Harangszó: dél van! Fellépcsőzünk, és gyönyörködünk a Balaton panorámájában. Itt egészen szépen látszik, igaz, nagyon közel is van. Fotózunk és begyűjtjük az utolsó pecséteket mára – és indulhatunk is. A szemerkélés – egyelőre? – eláll. Lefelé, kellemes ösvény, majd kerékpárút, át a hídon, hát persze. És a vasúton is, vissza, majd házak és nyaralók.

Végül felbukkan az állomás, meg a mellette lévő nagy rét. Ámulunk: a reggeli egy-két tucat autóhoz képest most teljesen teli van! És beérkezés, nahát, ez pont öt óra lett, perc-pontosan. A táv meg (60 méter híján) pontosan 25 km. Egészen szép; ötös átlag! Kellemes egy olyan túrán, ahová úgy érkeztem, hogy 60%-ot tettem arra, hogy fel kell, hogy adjam – és 30%-ot, hogy le kell neveznem. Megvan, sikerült! És a lábam sokkal jobban érzi magát, mint akár az előző napokban, akár ma reggel. Bónuszként pedig az esőt is megúsztuk. Oklevél, kitűző, és persze pecsét a kupa-füzetbe is. Fél órával később pedig – akkor már a szigligeti Várkávézó teraszán – leszakad az eső… Minden jó, ha jó a vége; megint. 

 
 
 Túra éve: 2016
JakabTúra éve: 20162016.03.29 07:40:44
megnéz Jakab összes beszámolója

Kislepke fotókkal, röviden itt:


www.bakancsesfakanal.blogspot.hu
 
 
nafeTúra éve: 20162016.03.22 21:18:31
megnéz nafe összes beszámolója
Lepke 25
GPS-el mért távolság: 25,05 km, barometrikus magasságmérővel mért összesített szintemelkedés: 620 m. A valóságban 26,1 km-t mentem, a két kilátóval, illetve az ellenőrző pontokon megtett mászkálással együtt. A gomolyagokat számítógépen vagdostam le, s lett meg a valódi útvonalhossz. Egyesületi túrán, még nagyobb ez a különbség. A tőzike néző túránkon a 15,8 km-es távhoz, 2,4 km-t tettem hozzá.
Gondban voltam, melyik túrára menjek. Elég szerencsétlenül egybeesett a Bakony és a Lepke teljesítménytúra. Az idén még nem volt esélyem Észak-Dunántúl Kupa túrán részt venni. Mivel nincs sok esélyem a kupa teljesítésére, inkább a Lepkére jöttem, mivel ez körtúra.
A rajtidő előtt pár perccel értem Vonyarcvashegyre. Kényelmes készülődést követően gyorsan ment a nevezés. A pulóver már a rajtnál lekerült rólam, viszont kesztyűt kellett húznom a hideg szél miatt. Úgy 4 fok volt. Kényelmes tempóban kezdtem a távot, de a 71-es út elérésekor a hosszú ujjú biciklis mez is lekívánkozott rólam. Szépen sütött a nap, az út pedig emelkedett. Kiérve a faluból, elkeserítő látványt nyújtott az erdő. A fák jó részét kivágták egy aszályos nyár miatt. Néhol azért ez adott egy kis plussz kilátást. Szorgalmasan kaptattam a kilátó felé. Az utolsó szakasz egy kicsit meredekebb, de nem vészes. A hideg szél viszont végig ért. Az ellenőrző ponton természetesen fölmentem a kilátóba. Majd lefújt a szél. Olyan szinten lökdösött, hogy nem is kísérleteztem optikai zoommal, mert ezt a kézremegés kiküszöbölő sem tudná korrigálni. A panoráma szép, a látástávolság elfogadható. Rövidre fogtam a nézelődést, s menekültem lefelé.
A következő szakaszon itt-ott egy-két tavaszi hérics bimbót láttam. Ezen a szakaszon kellett rájöjjek, nem megfelelő zoknit húztam, egy ponton nyomja a bakancs a lábfejem, tehát helyesen tettem, hogy csak a 25 km-es távra neveztem. A fűző kismértékű meglazítása segített. Elég rövididő kellett a Büdös-kúti ellenőrző pont első eléréséig. Gyors pecsételés, s már mentem is tovább. Hamarosan medvehagymára bukkantam. Szedtem egy zsebre valót a szendvicshez. Megmaradt az egész. Az út mentén sok a tavaszi virág. Kellemes terepen ballagtam tovább, egészen a zöld jelzésig. Ettől kezdve, a Szent Miklós-forrásig rosszabb az út. Pecsételés után kereszteztem a patakot, s meredek emelkedőn kikapaszkodtam a völgyből. Ismét kényelmes úton ballaghattam. Tulajdonképpen kényelmes séta következett a Büdös-kútig.
Pecsételés után fogtam egy szelet zsíros kenyeret, félbehajtottam, s menet közben ettem meg. A Padkőhöz szép ciprusok mellett vitt az út. Itt is fölmentem a kilátóba. A látás nem javult, az időjárás viszont igen. Alig indultam tovább, szép tavaszi héricseket fotózhattam. Az utánam jövő is lefotózta. Később, több száz kinyílt héricset láttunk. A hegység déli oldalán sokkal jobb az idő, mivel a hegység árnyékolja a szelet. A virágok fényképezése kapcsán beszélgetni kezdtem azokkal a túrázókkal, akikkel tulajdonképpen a túra elejétől egy-kétszáz méteren belül mentünk. A túra hátralévő szakaszát végig beszélgettük, kissé kényelmesebbre véve a tempót. A következő ellenőrző ponton bort kínáltak a pontőrök. Mivel a túra vége felé jártunk, kihagytam. Leereszkedtünk a Balaton partra, majd sikeresen abszolváltuk az utolsó kaptatót, s a Szent Mihály dombon megkaptuk az utolsó ellenőrző pecsétet. A domboldalban sok odvas keltikét láttam. Lehet, a március vége már késő lesz, hogy elkapjam a tömeges virágzást a Vértesben, a Géza pihenő és Szentgyörgyvár között?
Nem maradt más hátra, mint besétálni a célba. Átvettem a kitűzőt és az oklevelet, majd hazafelé vettem az irányt.
A hideg szelet leszámítva, nagyon szép időben túrázhattam. Maga a túra helyenként látványos (a Bakony 25-nél végig szebb), viszont mindenhol könnyű, kellemes.
A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 1000/900 Ft-ért színes térképet, igazoló lapot, emléklapot és kitűzőt, kaptunk. Saját térkép szükségtelen. A Büdös-kútnál zsíros kenyér, vöröshagyma, savanyúság, süti, szódavíz és kétféle szörp volt az ellátmány.
 
 
 Túra éve: 2015
MarkerTúra éve: 20152015.04.06 11:32:34
megnéz Marker összes beszámolója

 Lepke 40


"Azt kell, hogy mondjam ez idáig rendkívül változatosan alakul számomra az idei túraév, hiszen eddigi 7 teljesítménytúrám során már 6 különbözõ tájegységben sikerült tiszteletemet tennem. Szerencsére március utolsó szombatjához érve is folytathattam tovább eme jó szokásomat, és jöhetett a legújabb kaland a sorban. Ez alkalommal a Keszthelyi-hegységre esett a választásunk, ahol egy könnyednek ígérkezõ "lepkevadászat" keretén belül szerettük volna bebarangolni a Balaton Ny-i szegletét, illetve felfedezni annak rejtett értékeit. Keszthely és környéke egyébként abszolút ismeretlen terület volt számomra, így elõzetesen már nagy izgalommal vártam, hogy jöjjön végre a hétvége, és ismételten új vizek felé evezünk....."


A részletes túrabeszámoló képekkel az alábbi linken érhetõ el: itin3r.blogspot.hu/2015/03/lepke-40.html

 
 
SumAnachenTúra éve: 20152015.04.03 19:35:53
megnéz SumAnachen összes beszámolója

 Remek szervezésû túra egy csodálatosan szép hegységben. Részletesebb beszámoló itt.

 
 
 Túra éve: 2014
Pap GáborTúra éve: 20142014.04.01 15:13:33
megnéz Pap Gábor összes beszámolója

 


Beszámoló a 40-es távról

 

 
 
dnvzoliTúra éve: 20142014.04.01 11:15:36
megnéz dnvzoli összes beszámolója

Lepke 40.


2014.03.22.


Keszthelyi-hegységben jártunk,nézegessetek képeket az utunkról:


https://picasaweb.google.com/108946185154098013811/Lepke402014?authuser=0&feat=directlink


Köszönjük a lehetõséget!


dnvzoli

 
 
 Túra éve: 2012
nafeTúra éve: 20122012.03.28 21:46:50
megnéz nafe összes beszámolója

Lepke 25-ös táv


GPS-el mért távolság 24,6 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 595 m.


Reggel szolgálatból mentem túrázni, így, illetve tekintettel a vasárnapra tervezett birkapörkölt fõzésre, csak a 25-ös távra neveztem. A nevezés nem kicsit lassú. 09.25-kor álltam be a sorba, amely csaknem a sínekig ért. Körülbelül 30–40-en lehettek elõttem. 09.55-re sikerült beneveznem. A túrában ez bizonyult az egyetlen kellemetlen dolognak. Még némi készülõdés, s végre úton.


Ahogy a Vértesben is, itt is bemelegítõ emelkedõvel kezd az ember. Ez esetben 4,5 km-en 265 m szintet szedtem össze, ebbõl 2,4 km-t tettem meg lakott területen belül. Ennek egy része éppen csak emelkedik, majd fokozatosan válik egyre meredekebbé, de sehol sem válik igazán azzá. Nem kellett túl sokat mennem a Hosszú-völgyben, s az idei elsõ tavaszi héricset fényképezhettem. Megelõztem egy zajos csoportot, s igyekeztem minél hamarabb halló távolon kívül tudni õket. Az elsõ ellenõrzõ pontnál természetesen fölmentem a kilátóba, majd fotózást követõen, szaporáztam tovább lépteimet.


A sárga jelzés mentén megálltam néhány tavaszi kankalint lefényképezni. A Büdöskút elõtt kellemes fenyvesben vezet az út egy rövid szakaszon. Büdöskútnál, érdekes az ellenõrzõ pont. Két helyen pecsételnek, de ez csak akkor derül ki, miután az elsõnek megpillantottól elküldtek, hogy ott majd akkor kapok pecsétet, ha másodszorra érek ide. Jó megvan a második igazolás is és egy rövid szakaszon aszfalton folytattam, majd újra földúton mentem. Jó sok medvehagymát láttam. Az út közelében favágók dolgoztam. Utolértem egy gyõri párost, s mivel hasonló a tempónk, a túra hátralévõ részét együtt tettük meg, természetesen végig beszélgetve azt. Így sokkal gyorsabban telt az idõ.


Nem kellett sokat mennünk, s egy ellenõrzõ pontot követõen visszaértünk a Büdöskúthoz, ahol meglehetõsen sok dologból válogathattunk, frissítésképpen. Míg társaim frissítettek, én a meglátott ismerõsökkel beszélgettem. Sem éhes, sem túl szomjas nem voltam, így kihagytam, ráadásul a kíváncsiság is arra sarkalt, hogy kipróbáljam, a gyenge reggeli után (1 db tepertõs pogácsa, 1 db fahéjas csiga és 1 db banán), a túra elején elfogyasztott energiaszelet mennyire tart ki. Még a túra végére sem éreztem különösebb éhséget.


A Padkõ elõtt nagyobb gyerekcsoportot elõztünk meg, majd az ellenõrzõ pontot követõen megint. A Z+ jelzésen egy munkatársamat és fiát hagytuk le. Hamarosan visszaértünk Vonyarcvashegyre, s ettõl kezdve lakott területen, aszfalton talpaltunk. A Szent-Mihály-dombról is szép a kilátás. Végül, a vártnál hamarabb értünk vissza a vasútállomásra, ahol átvehettük az emléklapot és kitûzõt. Készítettem magamnak egy kávét, s hazafelé vettem az irányt, kicsit irigyelve a gyõrieket, akik átmentek az „Óbudavár éjjel”-re.


Szép idõben gyalogolhattunk. A túra útvonala nem túl látványos, de a Keszthelyi-hegységre jellemzõen kellemes sétaterepet jelentett. Természetesen láttam néhány lepkét is.


A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 800 Ft-ért színes térképes igazoló lapot (a saját térképemet elõ sem vettem), emléklapot és kitûzõt kaptunk. A Büdöskútnál zsíros kenyér, tea és üdítõ volt az ellátmány, más egyéb inni- és ennivaló vásárlási lehetõségével.


 

 
 
stalkerTúra éve: 20122012.03.27 18:19:32
megnéz stalker összes beszámolója

Lepke 40


 


2012.03.24.


 


 


2009 után ismételten Lepke 40, ez évben Bazsi nélkül. A szombat – úgy, mint tavaly – az idén is munkanap, de egy nap szabadság feláldozása mellett a teljesítés kivitelezhetõvé válik. Az elõttem szólók már mindent elmondtak és fényképek segítségével megmutattak a túráról, így csak szösszenetnyi gondolatot írok le. Az idõ valóban nyárias volt, az ég kék, a fák virágoztak, a madarak csicseregtek és sok jó ember  gyûlt össze aránylag kis helyen. A feltételek adottak voltak egy jó kis testmozgáshoz. Az igazat megvallva, kicsit féltem a távtól és a szintemelkedéstõl, mert a PITE túra óta nem voltam túrázni, akkor pedig még 30 centiméteres hó volt a Mecsekben. Végül is nem törtem annyira derékba, mint amennyire számítottam rá, a nap végére kellemes fáradtság uralta testemet. A szervezés színvonala és az ellátás a megszokott volt, nekem újdonság a színes itiner és rózsaszín szélû kitûzõm sem volt még. A pontõrök mindenhol a maximumot hozták, a Büdös kútnál korlátlan étel-italfogyasztás. Egy jól sikerült túrán vagyunk túl, köszönet a szervezõknek!


 

 
 
Conan40Túra éve: 20122012.03.27 12:28:32
megnéz Conan40 összes beszámolója

 Lepke 40


Tavaly már bejártuk ezt a távot és remekül éreztük magunkat, így idén is a hosszabb utat tapostuk végig. Kora reggel jött értünk Gábor, aki idén a sofõrünk volt, amit ezúton is köszönök. Gyorsan összeszedtük még Pistit és Ildikót is és már haladtunk is Vonyarcvashegy felé. A reggel hidegnek ígérkezett, de Pisti már induláskor megjósolta, hogy mire odaérünk már közel fog járni a hõmérõ a 10 fokhoz, így fázni nem fogunk. Jóslata be is vált, mire 7 óraután pár perccel kiszálltunk a rajtnál az autóból már a 8 fokot is elhagyta a hõmérõ. Útközben már láttuk, hogy jópáran nekilendültek, így mi is igyekeztünk a szerelvény igazítással és a rajthelyre siettünk, hogy minél elõbb nevezhessünk. A korai idõpontnak hála nem túl sokan voltak még, így gyorsan végeztünk a szokásos adminisztrációval. Itt azonban meg kell, hogy jegyezzem, ha kicsit többen lettünk volna, közel nem ment volna ennyire flottul, ez a végén érezhetõ is volt, de ezt majd késõbb.


7:20-kor vágtunk végül is neki a távnak. A túra eleje és vége sajnos nem éppen lábat kímélõ, mivel elég sok aszfalt van benne (kb. 8km), de kora reggel ez meg sem kottyant. Hamar letudtuk a szebbnél szebb nyaralókat és bevetettük magunkat a falu feletti dombok közé. Kapásból egy húzósabb emelkedõvel kezdtünk egészen a Petõ-hegyen található Berzsenyi-kilátóig. Remek idõ volt, gyorsan lehetett haladni, az elmúlt hetek nem hoztak csapadékot, így nemhogy sár nem volt, de szabályosan porzott az út felfelé. Tavaly ilyenkor nagyon hideg volt és viszonylag sáros is volt az útvonal, most viszot virágoztak a fák és felérve az elsõ ponthoz már könnyíteni is kellett a ruházaton, mert igencsak megizzasztott bennünket a túra ezen szakasza és a remek idõjárás. A kilátóhoz érve megkaptuk elsõ pecsétünket és felmásztunk a kilátóba körülnézni. Sajnos kicsit párás volt a levegõ fõleg a Balaton felett, de azért remek kilátásban volt részünk. Készült pár fénykép és már indultunk is tovább.


Az út következõ szakasza kisebb lankák között vitt minket, miközben az idõ egyre melegebb lett. Megállapítottuk, hogy tavallyal ellentétben idén biztosan nem fogunk fázni és mivel tiszta volt az ég, elázni sem. Gyorsan megérkeztünk a Büdöskúti pihenõhelyhez. Ez a túra nagy etetõ pontja, bár az elsõ alkalommal még nem élhetünk ezzel a lehetõséggel, kár. Viszont kárpótoltak minket a lelkes pontõrök, akik igencsak jó hangulatban voltak és miután minket is megkínáltak jó hangulatuk forrásával, ránk is átragadt. Jófajta zalai borral kínáltak. Túratársaim éltek is a lehetõséggel és immár egy újabb pecséttel és jó hangulattal indultunk tovább. 


Elhagyva a pontot, elõbb kicsit felfelé, majd lefelé idultunk meg. Az erdõ még csak most ébredezett, így még téli arcát mutatta, azonban már voltak zöld foltok az aljnövényzetben. Ahogy haladtunk lefelé ki is derült, hogy mi a zöld növényzet, miután kellemes fokhagyma illat ütötte meg orrunkat. Hatalmas medvehagyma foltok terültek el mindenfelé. Több túrázó ki is használta a lehetõséget és fogyasztott a csemegébõl. Túratársaim is nekiálltak "legelni", így kényszerû pihenõt tartottunk. Gábornak mondtam is, hogy baj lesz még itt a reggeli kávé, majd bor és medvehagyma fogyasztás után, de õ mit sem törõdött ezzel, jókedvûen gyûjtötte be otthonra is az adagot. Miután befejeztük az "aratást" tovább indultunk Bélap-völgy felé, melyet hamar el is értünk. Újabb pecsét került az itinerre, majd elindultunk a Szerelem-dombon felfelé, mely nem egy nõi testrész, melyet a férfi túrázók biztosan szívesebben másztak volna meg, mint ezt az emelkedõt.


Az út a Szerelem-dombra egyben egyfajta tanösvény is érdekesebbnél érdekesebb táblákkal, de felfelé menet nem igen van az embernek ideje olvasgatni, hacsak nem ez a kimondott szándéka, vagy éppen pihenni támad kedve. A dombtetõt elérve gyorsan ereszkedésbe is kezdtünk a másik oldalán. Hamar feltûnt egy kõfejtõ, majd a Balaton sziluettje. Itt az ellenõrzõ pontok elég sûrûen követték egymást, így a Bélap-völgyi ellenõrzõ pont után alig 2km-rel máris megérkeztünk a Szépkilátói büfésor szokásos pontjához, ahol a már szokásos Balaton szelet várt minket a pecsét mellé. Itt kicsit többet idõztünk, bekaptunk egy szendvicset és rápihentünk az elõttünk álló két komolyabb emelkedõre.


Elsõként a Pap-hegyi Batsányi-kilátó következett ami csak 1km-re volt az elõzõ ponttól, de több mint 150m-rel magasabban. Útközben gyöngyörûen kivirágzott mandula fákat fényképezhettünk és persze az egyik legcsodálatosabb kilátást a Balatonra, a háttérben a kissé párába burkolózó Badacsonnyal. A kilátónál ismét pecsét, majd pihenés nélkül indultunk tovább.


A kilátó után pihentetõbb szakasz következett, mivel egy viszonylag sík, inkább lejtõs úton gyalogoltunk tovább. Útközben Gábor érdekes virágra hívta fel a figyelmünket, ez a tavaszi hérics volt. Egy csodaszép védett növény. Már tavaly is mutatni akart, de akkor sehogy sem akaródzott neki kibújni, most viszont a meleg elõcsalogatta és útban a Márványkõfejtõ felé egyre többel találkoztunk, melyek kínálták magukat a fotózásra. A virágokat elhagyva értük el a már említett Márványkõfejtõ alját és kezdtük meg az emelkedést a túra legizmosabb és egyben legmagasabb hegyére felfelé. Félúton népes iskolás csoporttal találkoztunk, láthatóan õk is élvezték a meleg idõt. Nekünk azonban tovább vitt az utunk a második, még keményebb emelkedõ felé, hiszen maga a Márványkõfejtõ Pisti szerint trükkös, amikor az ember már azt hiszi, hogy túl van a nehezé, akkor jön még csak a második még meredekebb fele. Na de ezt is legyûrtük és ott lihegtünk a tetején frissítõ után kapkodva. Amint kicsit pihentünk, már indultunk is tovább a következõ pont felé. Itt már túl voltunk a túra nagyján és fõleg a szintemelkedés nagy részén. A viszonylag egyenes terepen gyorsan elértük a vékonycseri elágazást, ahol a 25km-es táv visszacsatlakozik a 40-es szakaszba. Újabb pecsét került az itinerre.


Ez után a pont után jelentek meg az elsõ futók, köztük páran egybõl egyenesen futottak tovább, ahol balra kellett volna fordulni, de még idõben szóltunk nekik, mielõtt újabb nyomvonalat alakítanak ki a már megszokottak mellé. Széles erdei úton haladtunk és egyre melegebb lett, Gáborban meg elkezdett dolgozni a kávé-bor-medvehagyma kombó. Meg is állt a rekettyésben, hogy segítsen szorult állapotán, mi addig is tovább haladtunk. Sajnos a túra ezen szakaszán elég komoly tarvágások között haladtunk, ami egyrészt nagyon nem szép látvány, másrészt az erõs napsütés miatt nagyon meleg is az árnyékot adó fák nélkül. Szerencsére azért minden fát nem vágtak ki, a Szent-Miklós forrás elõtt már erdõben jártunk. A forrásnál újabb pecsétet kaptunk az itinerünkre, Gábor pedig megpróbált vizet facsarni az alig csöpögõ forrásból elég kevés sikerrel, így legnagyobb meglepetésünkre nekiállt eltakarítani a forrás elõtt. A jelenet elég viccesre sikerült.


Tovább indultunk, ismét felfelé. Népes csapat verõdött itt már össze. Hamar elértük a rendõrkutya temetõt, majd azt elhagyva viszonylag vízszintes szakaszon gyalogoltunk be a Büdöskúti pihenõhelyre. Itt már vagy százan pihentek és a pecsét mellé komoly ellátás is járt, ki-ki választhatott zsíros és margarinos kenyér közül, valamint tea és almalével öblíthette le azt. Miután jól belaktunk és köszöntöttük az ismerõsöket is, tovább haladtunk az alig fél km-re lévõ következõ pontig, mely a padkõi kilátó volt.


A pecsétet követõen a Csereze-hegy felé vettük az irányt. Tavaly ez a szakasz kimaradt, így újdonságként gyalogoltam a szakaszon. Igazából elég eseménytelen volt a túra ezen szakasza, azonban az ellenõrzõ ponton található remek kilátás kárpótolt a látnivalók hiányáért.


Innen hamar beértünk a faluba és a már említett ilyenkor már az ember háta közepére sem kívánt aszfaltos szakasz következett. Bár csak 2 km volt a két pont között, mégis sokkal többnek tûnt, mivel egyrészt látnivalóban itt is szûkelkedett az útvonal, valamint a meleg és az aszfalt másfelé terelte a gondolatokat. Fõként a fájó lábakra, de hát aki nem akarja, hogy fájjon a lába, az ne túrázzon. Szerencsére a Szent-Mihály dombot már árnyékban másztuk meg, melynek tetején kaptunk egy újabb stemplit a papírunkra. A jó idõt kihasználva rengetegen voltak fent a kápolnánál és gyönyörködtek a kilátásban. Pár fotó erejéig mi is megálltunk, de aztán indultunk is tovább, hiszen már nem volt sok hátra, de annak nagy része aszfalt és gyorsan magunk mögött akartuk tudni.


A faluba való visszatérés után kicsit tanácstalanok voltunk a Z+ és a Z3 találkozását illetõen, mert nem igazán volt jól jelezve, de szerencsére megtaláltuk azt. Nem lenne rossz erre a részre szalagozás, vagy a Z3 kicsit sûrûbben való felfestése, mert négyen sem találtuk meg, csak egy utcával feljebb. Itt azonban gyönyörû faszobrokat találtunk az ottani kápolna udvarában, melyek remek fotótémát szolgáltattak. Ezután ismét átkeltünk a fõúton és túránk utolsó hegye felé, a Vas-hegy-re kezdtük meg a felkapaszkodást. A hegy tetején megkaptuk utolsó pecsétünket is.


Meredek lejtõn indultunk meg lefelé, immár a cél felé. Újabb aszfaltos szakasz következett, melyet hamar letudtunk és megérkeztünk a célba. Itt már elég sokan vártak és kicsit fejetlennek tûnt az érkeztetés, sokáig is kellett várni, ezért vagy 10 perccel több került pl. az itinerre érkeztetési idõként, mint ami valójában lett volna, de ez csak kukacoskodás. Jobban fájó az, hogy egy gratulálok sem hangzott el, csak kvázi átadták a kitûzõt és az emléklapot, bár lehet, hogy a sok túratárs után erre már nekik sem volt energiájuk.


Összességében a túra kellemes, az útvonal gyöngyörû, bár a végén a Szent-Mihály domb eléggé kiszúrás, csak azért beletenni a túrába, hogy meglegyen a 40km szerintem teljesen felesleges, fõleg a rengeteg aszfalt miatt. Az ellátás nagyjából ugyanaz, mint tavaly, az itiner és a kitûzõ semmit nem változott. A szervezés a rajt/cél tekintetében kissé kaotikus, azonban az ellenõrzõ pontokon a pontõrök remekül helyt álltak és nagyszerûen felkészültek voltak.


Túratársaim nevében is köszönöm a remek túrát, a kellemetlenségek ellenére is biztosan eljövök jövõre, ha nem jön közbe semmi.


Túra trackje

 
 
dnvzoliTúra éve: 20122012.03.26 11:13:55
megnéz dnvzoli összes beszámolója

Lepke 40.


2012.03.24.


A túra képekben:


https://picasaweb.google.com/108946185154098013811/Lepke4020120324?authuser=0&feat=directlink


Jó kis gyaloglat volt,szinte nyári melegben,a déli tájolású domboldalokon szerintem volt vagy 30 fok:)


Úgy érzem,mivel legutóbb megfogalmaztam némi bírálatot is kötelességem megjegyezni,hogy a körülmények javulást mutatnak,kiszínesedett és használható minõségû lett a térképkivonat,és már nem kezdõ túrázóként az útvonalvázlat is segítségemre volt:)Azért a Csereze-hegy és a Szent Mihály-domb között most sem sikerült rátalálni a kijelölt útra,bár Kiss Pisti még mondta is,hogy egyenesen le a dzsindzsán át a zöld kereszten,de nekünk szimpatikusabbnak tûnt a jobbos ág....:)De azért meglett-a domb:)


Köszönöm a lehetõséget!


 


dnvzoli

 
 
 Túra éve: 2011
DpetiTúra éve: 20112011.03.27 10:35:48
megnéz Dpeti összes beszámolója


LEPKE 40


 


Sokat nem kellett gondolkodni, hogy hova megyünk a hétvégén túrázni, mert ezen a szombati napon csak a Lepke teljesítménytúrát rendezték az országban. A szokásos péntek esti szervezkedés során lebeszélt forgatókönyv (plusz egy kis csúszás) szerint indultunk szombat reggel Vonyarcvashegyre. A viszonylag késõi indulás miatt nem rajtoltunk korán. 9 körül értünk fel és 9:15-ös rajtidõvel vágtunk neki a 40-es távnak 3-an; Évi, Csabi meg én. Két másik utastársunk, Ágota és Imre a 25-ös távot választották. Hogy ne kelljen sokat várniuk ránk a végén, megbeszéltük, hogy haladósra vesszük a figurát. Ez sikerült is J de erre késõbb visszatérek.


Szóval 9:15, rajt. Az elsõ pontig egy kisebb emelkedõt kellett leküzdeni a Berzsenyi-kilátóig. A 4,8 km-t le is tekertük egy 6,4-es átlaggal. Évire vártunk 2 percet, addig én kiláttam. Pecsételés után indultunk is tovább. A 2. pontra hamar odaértünk. Meg is lepõdtünk hogy már elment 11 kilométer. Itt kicsit rontottunk az átlagon, mert kajapont volt. Jól belaktunk zsíros kenyérbõl, meg isteni finom, meleg teából. A térképrõl látszott, hogy jövünk még ide vissza. A következõ pontra leereszkedve, nem húztuk az idõt, siettünk tovább. Ez a szakasz meglepõen száraz volt, ahhoz képest milyen lehetett volna. Reggel sokat töprengtem, hogy cipõt húzzak, vagy bakancsot. Végül cipõre esett a választás, érthetetlen módon, mert otthon szakadt az esõ. Viszont utólag, a túrán nagyon nem bántam meg, hogy cipõben jöttem, mert szinte egyáltalán nem volt sár. A pálya haladhatósága miatt kicsit le is szakítottam Csabiékat. Gondoltam a következõ ponton megvárom õket, de ott meg pécsi ismerõsöket értem utol, akik pont indultak tovább, így velük tartottam. A következõ, 6 ep. nem volt messze, de ez is egy kilátó volt. Ebbõl sejtettük, hogy lesz egy kis szint. Nem is volt hosszú, viszont elég meredek. Itt lemaradtak a Szilárdék is. Gondoltam, fent tényleg megvárom már a Csabiékat, de ez most sem sikerült, mert most engem értek utol. A szomszédból egy helyi ismerõs érkezett a pontra, R. István. Mivel már régen találkoztunk, úgy döntöttem, hogy velük megyek. Egy zalaegerszegi sráccal ment együtt. Kérdeztem, hogy-hogy ilyen késõn indultak. Erre õk: Reggel elõször lefutottuk a 25-ös távot! Hát ehhez csak gratulálni tudok! Rudit ismerve, sejtettem, hogy nem fogunk lassan menni. Egy picit bele is futottunk a lejtõkbe, de alapból is szedtük a lábunkat! Mivel Rudi helyi gyerek, nem is kellett néznem a térképet, ezért nem is maradt annyira meg az útvonal. Egyszer csak azon kaptam fel a fejem, hogy visszaértünk a reggeli kajapontra. Itt ugyanaz a finom tea és a zsíros deszka várt. Ez jó volt! Mivel eléggé fújt a szél nem ücsörögtünk sokat. Már csak 10 km és bent vagyunk. A táv valamivel rövidebb lett a kiírtnál, mert a végén levágtak egy szakaszt fakidõlések miatt. Volt még egy-két pont, az utolsó a Kitaibel-kilátónál volt. Itt kicsit gyönyörködtünk a ködös, de így is szép kilátásban. Innét már csak le kellett ereszkedni a célba.


Reggel Csabival beszéltük, hogy ha 5-re beérünk az egész jó, mert akkor mentünk egy 5-ös átlagot és akkor még idõben el tudunk indulni haza. Hát nekünk sikerült 3:20-ra beérni. Ezt akárhogy is számolom 6 feletti átlag. Hát nem csalódtam Rudiban! Évire és Csabira sem kellett többet várni 20 percnél. Így 4-kor már indítottuk is az autót. Néha kell egy haladósabb túra is.


Az ellátás kifogástalan volt. A hozott kajából a célban ettem elõször. A pálya meglepõen jó volt. Az idõ lehetett volna picit jobb is, de ez nem húzta le a túra hangulatát.


Az egyetlen dolog, amibe talán bele lehetett volna kötni, az a rajtoltatás volt. Lehetett volna külön sorban indítani két távot, mert rengetegen voltak és viszonylag sokat kellett várni.  De ez eltörpült az egész túra rendezése mellett.


Köszönet mindenért a rendezõknek.


 


Dpeti

 
 
kekdroidTúra éve: 20112011.03.23 14:30:07
megnéz kekdroid összes beszámolója

Lepke 40


Süvít a szél a Bakony felõl, néha megsoroz egy erõsebb vízpermet-hullámmal, néha csak csendesebb, áztatóbb esõt kapunk, ahogy Kerek repkénnyel sétálunk az egykori Jutaspusztai pályaudvarra, amelyet eufemisztikusan Veszprém külsõre, majd egyszerûen Veszprémre rövidítettek a vasút története során. Két mozdonnyal érkezik a személyvonat Székesfehérvárról, a hátsó gép leeresztett áramszedõvel, hidegen utazik Szombathelyre, ezzel némi hasznos terhet is képviselve a szerelvényen. Bobán a veszprémihez hasonló, vágtázó északi szél fogad, megkávézunk a legutóbbi itteni kocsmázás óta kikupálódott restiben (értsd: azóta dupla áron mérik a kávét). Az állomás mögötti buszforduló tartozékául szolgáló nyomóskútból töltjük fel a Veszprém óta kiürült palackot, plüsskutya árválkodik a kék objektum mellett a sárban. Repkény megmenti a láthatóan párszor megtaposott jószágot, aki az internacionalista globalizmus jegyében angol nevet kap, õ lesz mostantól Lucky. Visszatérünk a peronra, befut a Szombathely-Kaposvár sebesvonat, ez röpít tûpontos indulást-érkezést tartva Vonyarcvashegyig. Leszállunk, meglehetõs nagy tömeget találunk a váróteremben és elõtte, amelyben nagyszámú ismerõssel sikerül találkozni: Vándor Csillag és Bubu igyekeznek már kifelé, valamivel hátrébb a sorban az ELTE SE képviseletében Lépéshiba, Szötske, cr_lupin, magasodnak ki a tömegbõl, késõbb Petamival is összefutok. Repkény vállalja, hogy egyedül küzd meg a rajtoltatókkal, kitolatok, a bejáratnál Tinca, Vinatti, R.Gellért és Lestat várják az elõttük lévõ sor elfogytát. Repkény diadalmasan érkezik a papírokkal, meglódulunk. Közben jut pár pillanat az itinerként szolgáló A/4-es lap tanulmányozására: õszinte bánatomra és meglepetésemre a Szent Mihály-domb kimarad, helyette a Lajos-völgyön húzódó jelzetlen utat kell követni a Vas-hegy tövébe. Ezáltal a táv valami három kilométerrel rövidebbé válik, de kíváncsi lennék egy pontos mérés eredményére is.


Kitrappolunk a fõútra, balkanyar, jobbkanyar, kevés autós járkál ilyenkor a 71-esen. Csekély marad a forgalom, ahogy végigballagunk az üresnek, lakatlannak tûnõ luxusnyaraló-soron. A házsor végénél iskoláscsoportot elõzünk, félhangos megjegyzések kísérnek a sietésre való utalásokkal, nem utoljára a mai nap során. Majd kinövik. A fenyõerdõ fortissimóban bömböl a szélben, mellettünk most és az egész túra során igényesen kialakított út- és helyzetjelzõ táblák informálnak névvel, földrajzi koordinátával hollétünkrõl és tszf. magasságunkról. Külön tetszik, hogy minden táblán más életformáról láthatunk kisalakú, festett képet. Megérkezünk a Berzsenyi-kilátóhoz, gyorsan túlesünk a pontõrök kérdésein (rajtszám, papír), az erõs szélre és a kilátást óhajtó nagyszámú érdeklõdõre való tekintettel kihagyjuk a panoráma megtekintését. Elsietünk, jórészt zúgó fenyõerdõben, néha még kopár fák között kanyargunk és emelkedünk a továbbiakban. Az egynyomos ösvényen iskolások vidámkodnak, pont abban a korban járnak, amikor ez már nem aranyos, de még nem jópofa. Türelemre intem magam, elvégre a többségük vissza is köszön, a lányok közül a többség csókolomot köszön, a vagányabbak csákányt kiáltanak, mire a társaik jókat vihognak. A fiúk nem vagánykodnak. Elhagyjuk a zsezsegõ csapatot, felérünk a Pad-kõ oldalában futó, széles gerincútra, jobbra adódik némi kilátnivaló: völgyek, dombok kopár tölgyerdõit színezik sötétzöldre elnyúló sávokban a fenyvesek. Elõttünk a Vándor Csillagból, Lévay Bélából és Bubúrból álló trió halad nagy sebességgel, távbeszélgetést tartunk pár mondat erejéig. Beérjük SzLA-t és a vele haladó Edinát, Repkény egykori iskolatársát és városbelijét, innentõl idõnként kibõvülõ négyessé válik a két kétfõs társaság, nem kell félni a beszédtéma hiányától. :)


A nagy beszélgetés közepette nézelõdök erre-arra. Felleljük például a soron következõ táblát, megtudjuk, hogy a h=357 m magas Gúla-tetõn járunk, a pozíciónk északi szélesség 46°48,430', keleti hosszúság 17°19,403', továbbá Büdöskút már csak 579 méterre található és a táv leküzdéséhez 8' áll rendelkezésünkre a sárga és a zöld sáv jelzéseken. Ijesztõ pontosság, és ez még csak a legfelsõ tábla a háromból. Mellettünk egy rét húzódik, a túlsó végében a tetõn az adótorony szinte karistolja a fel s alá száguldozó felhõk alját. Megérkezünk az eddigiekhez hasonló precizitással definiált Büdöskútra, a rendezõk épp rakodják az ellátmánynak valót, szemfüles résztvevõk már most hozzájutnak néhány szelet zsírospapihoz. Némi sorállás után elszabadulunk a kicsit belassult pontõröktõl, hosszan lejtõ szakasz áll elõttünk. Sikerül nem elvéteni a sárga sáv letérését, jutalmul sáros szekérutat kapunk, mellette minden oldalon zsenge medvehagyma-mezõkkel. Leszakítok pár levelet, elrágcsálom, elöl Repkény is hasonlóan cselekszik. A Szoba-kõ-barlangnál ifjú pontõrök ücsörögnek, megtekintésre ajánlják a pont névadóját, de a lefelé vezetõ csapásra valószínûsített sár- és susnyahelyzet miatt idén ez is kimarad. Ballagunk tovább, elõttünk két domb között kinézve a Balaton haragosszürke víztükre terül el. A lányok elõrehúznak, SzLA-val alig gyõzzük tartani a lépést mögöttük. Végigballagunk a völgyön, játszótérnél derékszögben balra indul egy ösvény, felkaptatunk rajta a Szerelemdombra. Kollektívan megtekintjük Pele apó tanösvényének azon állomását, amelyen Pele apó alvását a leírva bizarr látványt nyújtó „Hópityipû!” (sic!) szóval illusztrálták. SzLA visszakiabál (8€+Mwst.) egy túratársat, aki az amúgy logikusan adódó, ám jelzetlen úton folytatná a túrát. Dolomitbánya kínálja a visszatérõ fotótémát, onnan pár lépés és lent is vagyunk a büfésoron. Ezúttal is elnézést kérek a kinti asztalnál kávézgató túrázóktól, akiket elõször ellenõrzõpontnak vélek, pedig a pecsétet és az ajándék extra méretû Balaton szeletet a kocsmában osztogatják. A színen megjelenik egy bögre kávéval Pataporc, majd SzLA is megszervezi a maga koffein-utánpótlását. Utolér Tinca, a következõ néhány kilométeren erõs fékezéssel becsatlakozik hozzánk.


Megkapjuk a következõ emelkedõt, vízpermet-hûtéssel ballagunk fel rajta a Batsányi-kilátó tövében õrködõ ellenõrzõ állomásra. Mintha kevesebb lenne a fa az út mentén, de lehet, hogy csupán rosszul emlékszem. Bélyegzõ, kimaradó kilátózás, mert a társaság nagy lendületben közlekedne már tovább. Elhúzódó emelkedõ vezet a Márványkõfejtõ-hegy tetejére, a légmozgás jelentõs hûtõteljesítménye miatt azonban sikerül nem megizzadni rajta. Néha érdemes visszanézni: az eddig járt dombvonulat gerince mögött a Balaton higanyszínû víztükre nyúlik el, mögötte a somogyi lankák húzódnak a ködös távolban. Végre készülhet néhány, nem ellenfényes kép. A tetõn kikönyörgök pár kortynyi vízellátást Repkénytõl, pedig nálam van a bobai kútvíz, a táska mélyén – jól jön majd a visszaúton. Feltrappolunk a Vékony-Cserhez, a putriromot lassan nagyítóval kell keresni. Újabb ellenõrzõpont következik, buzgón diktáljuk a rajtszámokat. Visszacsatlakozik mellénk a 25-ös táv, ennek ellenére az elmúlt évekhez képest csekély mértékû létszámtöbblettel találkozunk a túra hátralevõ részében. Elkanyargunk a magaslesek földjén, dohányzó túrázókat elõzünk hirtelen kigyorsítással. Tinca megkínál eredeti, -Dilen-féle süteménnyel, megbeszélem magammal, hogy az egyik finomabb, mint a másik, ezúton is köszönöm. :) Elõrehúzunk kissé, a Szent Miklós-forrásig, ahol megcsodálom a forrásra telepített leendõ vízerõmû egyszerûsített makettjét. A pontõrök borral kínálnak, elkortyolunk Repkénnyel ketten másfél decilitert, hadd ártson. Csatlakozom a forrás völgyfõjébõl nagy lendülettel ellóduló Tincához, majd amikor utolér a második körét rovó Rudi István és útitársa, már nem tudom felvenni a hetes átlagú sétatempót, bevárom a Repkény-Edina-SzLA triót. Tartunk egy medvehagyma-szüretelõ szünetet, másnap leves és saláta készül a levélkékbõl, kapacitásnehézmény miatt az egész adagból ennyire futja.


Érdekes sziklákat kerülgetve felsétálunk a Kutyasírokhoz. Nehéz eldönteni a helyszínen, hogy kitakarították-e, avagy tényleg új hantokkal kellett bõvíteni a szolgálatteljesítés közben elhunyt ebek nyughelyét. (Kitakarították, rendbehozták.) Elkanyargunk az adótorony mellett, irtások mellett kapunk ízelítõt abból, milyen a kilátás a Keszthelyi-hegységben a Keszthelyi-hegységre, ha éppen felhõs az idõ. Visszatérünk Büdöskútra, sportszakmai találkozásra kerülünk -rafter-rel és útitársával, sõt, Pataporcék is utolérnek. Felfalunk kettõ-kilenc szelet zsíroskenyeret, a forró teából a repetát a Pad-kõig hurcolom a fémbögrében. A hegytetõn jut eszünkbe megérdeklõdni a pontõröktõl, hogy mi motiválta a rendezõséget a túra lerövidítésére: a válasz a Z+ eddig is nehezen járható lejtõjének járhatatlanná lényegülésében rejlik. Vagyis nem lehet lemenni a fenyvesben, ezért történt a levágás és a Szent Mihály-domb kihagyása. Kár érte, lehet, hogy jelzetlen úton, szalagozással végig lehetett volna vinni a gerincen a túrát, a fenyvesbe veszõ út helyett az eddigi rendezések során többek által igénybevett kispista-úton – feltéve, hogy az nem vált magánterületté. Az viszont már a rendezõk javára írandó, hogy így a 25 km-es táv is felmegy a Vas-hegyre. Pad-kõn egy idõre elválunk a kilátóba vezetõ sort kiváró -rafter-éktõl, szinte egyedül vagyunk a hosszú, jórészt fenyvesben vezetõ úton (hülyeség, négyen nincs az ember egyedül...), kivéve, amikor oda-vissza elõzgetjük egymást Lévay Bélával. Megérkezünk a következõ ellenõrzõpontra, itt válunk el a Z+ jelezte gerincúttól. Az újjáélesztett Tanúhegyek nyomában elsõ kitiltott résztvevõje, önmagát már kellõen illuminált állapotba hozva, az igazi pontõrök borával kínál, viszont nekünk nem adja elõ a fokosforgatós mókát, amirõl késõbb Bubu beszél. Szerencsére. (Lehet, hogy veszélyességi pótlék járna a Lepke pontõreinek, mert a srácok dünnyögésébõl azt veszem ki, hogy a fokosos ember önszorgalomból van ott...)


Jelzetlen, abszolút egyértelmû, kavicsos út vezet végig a Lajos-völgyön, szép fenyõerdõt kapunk magunk köré. A völgy végében ellenõrzõpont fogad, pótlandó a kimaradt kápolnai pontot, itt térünk vissza az eredeti útvonalra, fel a Vonyarcnak utónevet adó Vas-hegyre. Felkanyargunk, Repkénnyel megvizsgáljuk a kilátót is, itt ér utol matus.petiék társasága. Elnézünk a felborzolt tûlevelû lombkorona felett, délen erõsen fodrozódik a Balaton vize, nyugaton Keszthely városának a jellegzetes épületeit sorolja egymásra licitálva Átol Csaba és matus.peti. A lejtõ tetején belépek három ifjú túratárs elé, egyikük lemondóan legyint a kilátó láttán, s így kommentálja a helyzetet: „Na, menjünk innen a büdös, retkes...”, szóval mindenki találja ki, hova. Ebbõl arra következtetek, hogy az illetõ immár kevéssé fogékony a kora tavaszi balatoni panorámára. -Rafter-ék is beelõzik a letargikus kis csapatot, letrappolunk a végére porossá, csúszóssá váló meredeken. Bevárjuk a túrabotot a poros lejtõvégen élesben tesztelõ Edinát, hátvéddé lényegülve trappolunk a cél felé. Az útról balra nyílik egy újonnan kialakított ösvény, padok és kivágott fák szegélyezik. Ezzel vissza is térünk a faluba. Megfigyeljük az épületeket: az egyik háznak nem eléggé aranyozott az ajtógombja, a másiknál ugyan kolbászból van a kerítés, de az nem elég csípõs, a harmadik pedig olcsó, pekingi kacsaláb-utánzaton forog. Egyszóval, csupa rozzant vityilló mellett haladunk el a fõútig. A vasútállomásra menet jobban van alkalmam megvizsgálni az utcát díszítõ elemeket, felfedezek egy EU-s csillagokat tartalmazó, csúcsára állított fémkockát. Ez mintha eddig nem lett volna, vagy nem figyeltem oda, utóbbi erõsen valószínû. Besétálunk az állomásra, odabent páratlan irányba közlekedõ Bz motorvonat motor+mellék összeállítású szerelvénye várja a szabad jelzést.


A célban ismét némi sorállás következik, aránylag hamar kézhez kapjuk a díjazást – idén újítottak, lila keretû a kitûzõ. A közösségi élmény fokozása érdekében nem utazunk el az elsõ személyvonattal Tapolcára, elbeszélgetünk -rafter-rel, Edinával, SzLA-val, a hosszú ideje már a célban várakozó Lépéshibával, befutnak mgruberék, velük utaznak haza útitársaink. Találkozunk a duplázó DJ_Rushboy-jal, késõbb Joeyline-nal, Petamiékkal. Visszaérkezik Vándor Csillag és Bubu is, utóbbi szemrehányón mondja, hogy akár velük haladva is elértük volna a vonatot. Közben megszakítom a forgalmista ebédjét, jegyvásárlás céljából, meg boltot is keresünk, de a jelek szerint õk sem tartanak ma munkanapot. Negyed hat körül megérkezik a 208-as Bzmotból és egy Bzx mellékkocsiból álló vonatunk, beszélgetünk, nézegetem a különbözõ vasúti felvételi épületeket. A fél órás, hiábavaló boltkereséssel eltöltött átszállási idõ leteltével Tapolcáról lendületesen húz ki a szinte üres kocsik élén a remot Csörgõ. Mellettünk a zord szürkületben a Tanúhegyek tornyosulnak a vaspálya fölé, nyugaton a Márványkõfejtõ-hegy hosszú fala zárja a láthatárt. Lassan besötétedik, majdnem elfelejtünk leszállni Balatonfüreden, aztán majdnem kockára fagyunk a szélben, amíg elsétálunk Balatonarácsig, hogy ott szálljunk fel a veszprémi buszra. Közben arról beszélgetünk, micsoda jó kis túra kerekedett a mai Lepkébõl is, köszönöm minden útitársunknak és a rendezõknek.


-Kékdroid-


Képek

 
 
 Túra éve: 2010
robertjTúra éve: 20102010.03.26 11:13:40
megnéz robertj összes beszámolója

Végre eljött idén is a Lepke-túra, amit már nagyon vártunk. Bevártuk a pesti haverokat, hogy együtt menjünk, kivételesen mi Kaposvárról most elõbb értünk oda. A parkolásnál találkoztunk egy természetvédelmi õrrel és az agarával.

Nevezésnél [25km] az elmúlt évekkel ellentétben nem kellett most sokat várni, picit kevesebben voltak idén, mint szoktak lenni és hiányoltam én is a fiatalabb korosztályt. Sebaj, ez majd változik, ahogy cseprednek.

Rajt után a kedvenc kis házainkat újra megnézhettük, s a Berzsenyi kilátó még mindig szép. Büdöskúton az elágazóban lekapcsoltak pár szlovén quadost, mert otthon kellene rongálni a természetet inkább.

Elmentünk a szokásos felsõ hurokra, ahol végre begyûjtöttük a környéken hiányzó
geoládát [#239], aztán mentünk vissza a csomóponthoz, ahol a quadosok még mindig ott voltak tartva, hogy legyen egy kis szankció is, plusz ittunk egy igen kellemetes teát is, ezúton is köszönet érte. Valakinél volt egy argentin dog, szájkosár nélkül, és a természetvédelmi õr agarára támadt rá, csak a szerencsén múlott, hogy nem lett baja a kutyának - na meg a gazdiján, aki a legjobb idõben rántotta el.. Nemrég voltunk hasonló eset szemtanúi, inkább eljöttünk. Leellenõrztük a padkõi geoládát is, aztán a helyes úton felkapaszkodván a Szent Mihály-dombra, láttuk, hogy nincsenek a pontõrök, csak lent, nem sokan jöttek a helyes irányba :)

Besétáltunk a célba, ahol meglett a jelvény és a nem messzi gyorsétteremben pótoltuk a kalóriát.

Fotós bácsival több helyen is találkoztunk, reméljük a képek szervere kap majd egy kis sávszélesség-bõvítést idén...

Végezetül a trackünk: 




 
 
kekdroidTúra éve: 20102010.03.25 19:06:36
megnéz kekdroid összes beszámolója

Lepke 40


Elõhang


Álmosan kevergetem a kávét, miközben körülöttem mindenki lázasan készülõdik a túrára. Azért remélem, még megvárnak az indulással. Lássuk, mi kell egy ilyen túrához... kéthetes újság, Budapest térkép, összecsomagolhatós szatyor, az nem. A csavarhúzón gondolkodom egy kicsit, aztán a táskában hagyom, ki tudja, még elfelejteném visszatenni. Fel kellene öltözni: amúgy sincs kifejezetten túraruhám, most azonban még a szokásosnál is alább adom, amikor a szokásos utcai holmimat veszem fel. Bedobok négy liternyi löttyöt a zsákba, felõlem mehetünk.


A nevezés


Vonyarcvashegy felé utazva a Suzukiban Kerek repkény széles mosollyal meséli a Lepkén elõször induló öccsének, hogy mi már ilyen meg olyan sokszor jártunk ezen a túrán és csukott szemmel is eltalálnánk... illene már tudnom, hogy ilyenkor kapitális méretû eltévedéseket szoktunk mûvelni, vagy legalábbis agyonjelzett elágazásokat, kanyarokat benézni. Rövidke sorbanállás, kitöltött nevezési lapokkal – Repkény édesapjának a papírján elnéznek valamit, besorolják a 40-es távra, holott a 25-ösön indul. Sebaj, majd magyarázkodunk a pontõröknek, hogy hová tûnt a köztes rajtszám. Ja, idén új itinert kapunk: színes térképpel, alatta a jól bevált útvonalvázlattal, a lap túloldalán éppen annyi információval, amennyire szükség lehet. Érdekesség, hogy nem az egyes pontok közötti szintemelkedést írják le, hanem az adott pont tengerszint feletti magasságát.


Elsõ szakasz: Vonyarcvashegy – Büdöskút I.


Furcsa név, de ha egyszer így hívják szegény Büdöskutat, amely ráadásul a Keszthelyi-hegység egyik jelentõs csomópontja a turistautak szempontjából. Kisétálunk a faluból, a szokásos Balaton-menti vityillók között, néhányuk árát összeadva már egész csinos használt villanymozdonyt lehetne venni. Lassan elszakadunk Repkény édesapjától, elérjük a fenyõerdõt, szinte észrevétlenül emelkedik az út velünk a Petõ-hegyre, ahol a pontõrök a kilátó lábánál unatkoznak, kapunk egy kettest a pecséten. Fellátogatunk a kilátóba, ha már erre járunk, ez a mai elsõ ilyen létesítmény: hibátlan körpanoráma tárul elénk, alig párás az ég alja, dél felé jól látszanak a Balatonszentgyörgyön túli dombok, az már Somogy. Olyan jól elbeszélgetünk, hogy elindulunk szembe a mezõnnyel, Repkényék édesapja érkezik szembe és nem érti, miért adjuk fel a túrát – nem égõ, ááá, nem. Két futó sporttárs minket követve szintén belesétál a csapdába, nagy elánnal húznak el újra mellettünk. Elkezdünk enyhén ereszkedni, nincs különösebb látnivaló, elég az erdõ, a csend és a nyugalom. Rövid idõre zökkenünk ki a nagy harmóniából, amikor megelõzünk három leányzót, egyiküknél egész diszkréten szól a mobilról a zene. De gustibus non est disputandum, tartja a mondás, én azért ezt mégsem nevezném zenének. Haladás viszont a tavalyi évhez képest, hogy nem mindhármuknál szól egy-egy telefon, hanem összesen szól egy. Gyorsan elõzünk, visszaáll a csend. (Személyes megjegyzés, nem csak errõl a túráról, hanem úgy általában a túrákon való zenehallgatásról: ma már olyan jó minõségû, kicsi, könnyû fej- és fülhallgatók vannak elérhetõ áron, hogy aki mindenáron zenét akar a természetben hallgatni, az vegye a fáradságot és használjon ilyet. Ezzel mást sem zavar és a zenét is hallja. Tényleg, énekelni ér? Az is zene, valamilyen szinten és lehet, az is zavar másokat.) Amíg a zenés témán tanakodunk, lassan kiérünk a Büdöskút elõtti réthez, balra a Köves-tetõn lévõ adótorony emelkedik a táj fölé, elõttünk fenyves sötétlik, azon túl már az ellenõrzõpont vár. Két pontõr pecsétel, mosolyogva, kedvesen.


Második szakasz: Büdöskút I. - Büdöskút II.


Innen elvileg nagy nyugalomban haladunk lefelé a Bélap-völgyi pontig. A gyakorlat ezzel szemben azt mutatja, hogy simán elhúzunk kelet felé a piros sávon, ahol egyébként a rövidebb táv halad. Alig ötszáz méter után kapcsolunk, Repkény bevallja, hogy õ tehet róla, nem kellett volna olyan magabiztosnak lennie a rajtban. Visszamegyünk a keresztezõdéshez, közben medvehagymát rágcsálunk, lelki sebeinkre gyógyírként. Irány dél, szépen ereszkedünk is a következõ pontig, ahol három lelkes ifjú adja a pecsétet és az útmutatást a barlang felé.


Közjáték: Szoba-kõ-barlang


Szépen kitisztított, poros csapás visz a völgy aljára, széles nyiladék vezet tovább felfelé, de nekünk az most nem kell. Inkább nehezen járható, alig kitaposott ösvénymaradékot követünk egy magas sziklahasadékhoz, ez a barlang, amelyet a fiúk odafent olyan lelkesen ajánlottak. A hasadék aljában nem olyan régi tûzrakás maradványai, oldalt sziklamászók által ütött lyukak, nyomok figyelhetõk meg. Megfigyeljük, nyugtázzuk, sziklát nem mászunk, visszakapaszkodunk az útra – utóbbit csak képletesen, amibe kapaszkodni lehetne, az mind szúr, csíp, harap.


Vissza a második szakaszhoz


Trappolunk tovább az úton, elõttünk fel-felbukkan a Balaton víztükre, szépen ereszkedünk, elérünk egy mûutat, egy idõ után elkezdek aggódni, hogy elfogyott a jelzés. Nem fogyott el, csak ritkás, különben is, a letérõnk nyugat felé eléggé egyértelmûen jelzett lesz – nyugtat Repkény. A legutóbbi benézés óta azért vannak fenntartásaim. :) El is érjük nevezett letérõt, valóban nem lehet eltéveszteni, de ellenõrzõpont most nincs, sõt, hivatalból nincs, a barlangos pontot a Szépkilátó követi. Felkaptatunk a Szerelemdombra, megelõzünk egy jólszituált társaságot, majd lebattyogunk a felhagyott dolomitbánya mellett Szépkilátóhoz. Sosem értettem, mitõl lehet ilyen nevet adni egy országúti pihenõhelynek, most már tudom – az út túloldalán van egy kilátópont, valóban szép kilátás nyílik a tóra és a Tanúhegyekre. Ehhez a felismeréshez elég volt valahol egy pillanatra visszanézni még a következõ emelkedõ eleje tájékán. Trappolunk tovább Pele apó tanösvényén, ez a part a bemelegítõ a Márványkõfejtõ-hegyre, ennek a túrának a hangulati (és földrajzi) csúcspontjára. A Batsányi-kilátón újra találkozunk a Szerelemdombon megelõzött társasággal, egy hölgy lelkesen magyarázza, hogy a Szent György-hegy a Somló. Ki kell ábrándítanom, alig tévedett 35 kilométert, légvonalban. Beszélgetni kezdünk, elmondja, hogy õk bizonyos Tõzike-túrára jöttek, ami nem indult, helyette valaki mások legalább 25 kilométert akartak megtetetni velük. Kellemetlen. Lentrõl vonat kürtje hangzik, a 9632-es személyvonat döcög Becehegy megállóhely felé, tisztán látszik a megálló kis, fehér kockaépülete, elõtte két piros téglatest: egy Bz motorkocsi és a hozzá tartozó Bzx mellékkocsi. Továbbindulunk, menetelünk egy ideig az impozáns gerincúton, aztán egyszerre Kerek repkény elbizonytalanodik – biztos, hogy nem kellett még elhagyni a piros sávot? Hirtelen mindhárman gyanút fogunk, még szerencse, hogy utolérnek a Fantom Tõzike-túra résztvevõi és kisegítenek némi helyismerettel. Nem tévedtünk el, csak túlságosan gyanakvóvá váltunk. :) Emelkedõ következik, alig érünk fel rá Danival, amikor a kissé lemaradó Repkény megnyugtat, hogy még kétszer ilyen meredek lesz a következõ.


Nevezett kaptató valóban meredek, mégis felérünk egy szuszra, szép óvatos léptekkel, a hegytetõtõl már lehet tempósabban lépkedni. Azért tartunk egy pár pillanatnyi szünetet, csodás a kilátás dél felé, a nyiladék szép keretet ad neki. Visszatérünk a zártabb erdõbe, nyílegyenesnek tûnõ út visz a következõ ellenõrzõpont felé, amelynél már messzirõl látszik, ahogy a rövidtávosok érkeznek a piros sávon, szép nagy csoportokban. Szerencsénkre éppen két nagyobb társaság között futunk be a pontra, elintézzük a formaságokat, aztán indulunk tovább.


Egészen harminc méter után Repkény kinéz magának egy szimpatikus kis fatönköt, hogy õ ott most zoknit akar cserélni. Rekordgyorsasággal végez, indulunk, fiatal fenyves, aztán irtás kíséri az utat, továbbá elképesztõen sok magasles, ahogy valaki már írta elõttem. Pap Gábor szokás szerint elrepül mellettünk, egyikeként a kevés általunk is látott futónak a túrán. Nem sokkal távolabb egy farakásnál pihengetõ gyerekcsoportot próbál indulásra bírni a tanító néni. Eltrappolunk mellettük. Aztán megelõzünk egy négyfõs társaságot, fetûnik, mennyire felöltöztek egy laza 25-ös túrára, ilyen cuccal legalábbis a Kilimandzsáróra indulnék el. Kellõen sérti is az önérzetüket, hogy meg merjük elõzni õket, a beszólásaikat még halljuk egy ideig. Kíváncsi vagyok, hogy aki ennyire nem bírja ki, hogy megelõzik, mit szólna egy Mátrabércen, vagy egy Kinizsin? Lassan, kanyarogva, ereszkedve megérkezünk a Szent Miklós-forráshoz, iszunk pár kortyot Repkény bögréje segítségével sorbanállás közben. A pontõrök itt is mosolygósak, vidámak. Kerek repkény vízmintát vesz az egyik pocsolyából, borzasztóan sajnálva, hogy a tavaly még vígan tenyészõ mocsár eltûnt. Késõbb derül ki, hogy ebben is voltak mágneses bacik, de nem olyan márkájúak, mint amilyet keresett. Haladunk tovább, keresztezzük az adótornyot ellátó távvezeték nyiladékát, majd elérjük a Kutyasírokat, szolgálat közben elhunyt rendõrkutyák nyugszanak itt. Széles utat követünk egészen Büdöskútig, megint.


Harmadik szakasz: Büdöskút II. - Vonyarcvashegy újra


A quadosok eddig sem voltak a kedvenceim és félek, már nehéz lesz megváltoztatni a véleményemet róluk. Amikor visszatérünk Büdöskútra, éppen egy népes szlovén quados társaság pislog tanácstalanul – késõbb tudjuk meg Mészáros Andrástól, hogy egy természetvédelmi õr megbüntette õket kemény tízezer forintra. Kíváncsi vagyok, Szlovéniában mennyi lenne a bírság, ha quaddal közlekednének egy nemzeti parkban, fogadnék rá tíz tolárban, hogy több, mint 40€. Visszatérve a puffogásról a túrára, a ponton elsõrangú zsíroskenyérrel fogadnak és hasonlóan elsõrangú a tea is, még egy repetát is kuncsorgunk a vidám pontõröktõl. Újabb emelkedõ következik, immár Pad-kõre, ahol újra elõvehetjük az itinert és újra kilátót mászhatunk. Különös, hogy ide nem nagyon akar feljönni senki, pedig az építmény távolról sem olyan ingatag, mint amilyennek tûnik. Körülnézünk, innen is szép a kilátás, ha kicsit magasabban lennénk a fák koronája fölött, az egész túra útvonalát szépen végig lehetne követni. Lesietünk a hegyrõl, Repkényt hívja az édesapja, hogy merre tartunk, mert õ most érkezik a célba. Késõbb még ránk telefonál néhányszor, erõsítendõ a motivációnkat. Mi azonban még a Z+ jelzés hosszú egyenesét tapossuk, tölgyerdõben és néhol fenyvesben.


Még a Csereze-hegyi pont elõtt megelõzünk egy néhány fõs diákcsapatot, nekik például borzasztóan elegük van már a túrából, bár ezt másképpen fogalmazzák meg. Annál nagyobb öröm lesz majd nekik célba érni, kitûzõt, oklevelet kapni – szól az egyik, türelmesebb énem. Minek kellett õket túrára hozni, elvégre a plázában megtalálnak mindent, ami õket érdekli, itt csak idegenül, kényelmetlenül érzik magukat (mint én egy plázában) – szól a másik, cinikusabb énem. Elhallgattatom õket/magamat, megérkezünk a pontra, ahol sokkal fontosabb dolgaink is adódnak, mint a tudathasadásos vitatkozás. Egészen pontosan meg kell kóstólni a pontõrök által oly kedvesen kínált házi fehérbort, igen ízletesnek bizonyul, köszönet érte! Így feltuningolva talpalunk lefelé, nem kihagyva a felhagyott bánya megcsodálását és a fiatal fenyvesen való átkelést sem. A trükk az, hogy kb. ötven méter után, amikor már csak alacsony fenyõfák vannak tõlünk keletre, figyelni kell a jelzéseket, egy szakaszon sûrûn festették fel õket a vékony fatörzsekre. Egy meredek, csúszós vízmosáson vezet le a jelzés, oda kell figyelni a lépésekre, hogy ne a fenyõ fogjon meg és lehetõleg én se a fenyõt. Nagy nehezen leverekedjük magunkat, a mezõny többsége a falu felé kerülve teszi meg ezt a szakaszt, nem hibáztatom õket.


Negyedik szakasz: Vonyarcvashegy széle – Vonyarcvashegy vasútállomás


Átszaladunk a 71-es úton, melyen kora tavaszhoz képest eléggé nagy a forgalom, majd ráfordulunk a part felé vezetõ keskeny mûútra. Népes csoport mellett megyünk el, a vasúti átjárónál Mészáros Andrásékkal futunk össze, itt még elhagyjuk õket, késõbb csatlakozunk egymáshoz. Keresztezzük a 26-os vasútvonalat is és nem figyelve a közeli padon ülõ két leányzóra, felkaptatunk a meredek, benõtt csapáson a Szent Mihály-dombra. Feltûnik, hogy senki nem jön utánunk, sõt, senki nincs a tetõn – a pont a fára ragasztott papír szerint leköltözött a szél miatt. Aha! Megvan, miért ültek lent a lányok. Néhányan becsületbõl felmásznak azért a tetõre, itt kapunk cukorkát Andrástól, bónusz szolgáltatásként, ha már nem jutottunk el a februári vasútmentõ túrára. Lesétálunk a ponthoz, megkapjuk a túra utolsó elõtti bélyegzését, a pontõrök azért igyekeznek mindenkit a domb megmászására buzdítani. Remélem, már csak a kilátás kedvéért is. Ballagunk tovább, újra vasúti átjáró, újra házak. Visszatérünk Vonyarcvashegyre, majd, sûrû forgalomban szocializálódott emberek módjára nem merünk lelépni a zebrára amíg erre egyértelmû lehetõségünk nem nyílik. Várhatunk egy darabig. Az utolsó emelkedõ van elõttünk a túrán, a falu névadójaként is mûködõ Vas-hegy. Jó meredek, a tetõn András mester most csokival örvendeztet meg, valamint egy ajándék kitûzõvel, hogy Repkénynek is legyen (az UKK Kisjubileumin én kaptam). A kilátóból megint megpróbálkozunk a „kompakt géppel távolról vonatot fotózni” címû mutatvánnyal, aránylag jól sikerül a mûvelet. A kilátó alján rápillantunk a pontõrök irodájára, tudjuk a résztvevõk számát és azt is, hogy hányan haladtak már át elõttünk. Nem mintha különösebben számítana. Leballagunk a hegyrõl, vissza az utcára, ismét át kell jutni valahogy a fõúton, egy nagyobb lélegzetvételni autómentes idõszakban ez sikerül is. Rákanyarodunk a célegyenesre, megérkezünk, lefékezünk. A rendezõktõl átvesszük a szokásos, szép díjazást, újításként mosolyognak hozzá. :) Köszönet a túráért nekik, és a társaságért Kerek repkénynek és tesójának.


Utóhang


Lentiig a szemembe tûz a nap a kocsiban, hiába variálok a napellenzõs és a manuális eltakarással, mindkettõ eredménytelen, ahogy kanyargunk a zalai dombok között. A beszélgetésbõl kiderül, hogy Repkény öccse is csatlakozik azok táborához, akiknek tetszett a Lepke. Vagyunk már néhányan.


-Kékdroid-


Néhány kép

 

 
 
karilTúra éve: 20102010.03.22 22:49:00
megnéz karil összes beszámolója

Peti immár a szokásosnak mondható Lepke 40-re készült immár ötödször, s mivel fájt a fogam egy kis zsenge medvehagyma levélre, úgy döntöttem, elkísérem a rövidebb távon. Editet hívtam, hogy ne egyedül kelljen gyalogolnom, tudtam, hogy nem mond nemet :o)


Fényképezõgépet szándékosan nem vittem, mert nagyon visszatart a haladásban,de rövid idõ után rájöttem, hogy telefonnal is lehet fényképezni. Sajnos.


Reggel fél nyolckor startoltunk, s mire kiléptünk a vasútállomástól, Petinek már a hátát sem láttuk. Eseménymentesen jutottunk a Berzsenyi kilátóhoz, itt fogyasztottuk el a reggelit, szétnéztünk a tetejérõl, de mivel fújt a szél, nem sokat idõztünk ott. A Büdöskútnál újabb pecsét, majd hamarosan a 7. ellenõrzõponthoz értünk, ahol apró tûzrakás égett. Útközben kankalinnal, hóvirággal, frissen elõbújt medvehgymával is találkoztunk, az utóbbi levelébõl szedtünk is a szendvicsünkbe. Lementünk a Szent Miklós - forráshoz, ahol újabb pecsét, - ezúttal lepkés ke- rül az itinerre. Elmentünk a szolgálat közben elhúnyt rendõrkutyák temetõje mellett, amelyet alaposan széttapostak már. Kár érte, megható kis hely. Innen ismét a Büdöskút következett, ahol immár a büfében kaptunk pecsétet, valamint- zsíros és vajaskenyeret, különsen ízletes teával. Több quados parkolt ott, külföldiek, a természetõr félreállította õket, de nem vártuk meg a végeredményt, így is elég sokat idõztünk ott. Felmentünk a Pad-kre, ahol egy vadkan volt a bélyegzõn, majd szép erdei fenyvesben haladtunk, amelynek az utolsó szakasza eléggélehangoló látványt nyújtott, így értünk el a Csereze-hegyi ellenõrzõ ponthoz. Itt újabb bélyegzõ, s egy kis fehér borral is kínálgattak a srácok, de nem éltünk a lehetõséggel. Továbbhaladtunk a zöld kereszten, s gyorsan egy házhoz értünk, ahol azt láttuk, hogy nem látunk jelzést. Elõvettem a GPS-t, amely szerint kissé elõbb balra kellett volna fordulnunk. Visszamentünk (itt be is értek bennünket mások is), s együtt bóklásztunk a fiatal fenyvesben. Eleinte még láttunk jelzést, aztán elfogyott. Itt kissé pánikba estem, mert egy óránk volt már csak vissza, hogy szintidõn belül beérjünk, egy német úr is kiabált utánunk, hogy most merre, s én  úgy döntöttem, hogy toronyiránt megyek. Becéloztam a Szent Mihály - dombot, végre elértünk a fõútig, innen már újra elõbukkantak a jelzések is.


Peti a Szent Mihály hegy alatti ellenõrzõpontál ért be bennünket, de neki még fel kellett mennie a szemközti dombra, mi pedig a cél felé vettük az irányt. 5 óra 50 perc volt a szintidõnk, örültem, hogy egyáltalán beértünk. Önbecsülésemet nagyban rombolta, hogy a 82 éves (vagy 83 már?) Göndöcz Pista bácsi már elégedetten üldögélt a váróban az 5 órás szintidejével. Remélem, még sok teljesítménytúrán összefutok vele! Itt kupica pálinkával kínáltak, de kihagytuk. Fél órát vártunk Petire, õ 6 óra 30 perc alatt végzett a 40-es távval. Másnap még levezette a Bia25-ön.Mindannyian átvettük kiérdemelt kitûzõnket, s ismét megfogadtam, hogy többet nem húzom az idõt fényképezéssel.


Maga a túra szép volt, jól szervezett, a tea finom, de abban a kis zöld fenyvesben valóban elkelne némi segítség. Köszönjük a szervezést! Jövünk még.

 
 
cztamasTúra éve: 20102010.03.21 20:08:13
megnéz cztamas összes beszámolója

Sziasztok,


gondoltam elnézek erre a túrára, jó kis 40 km a Keszthelyi-hegységben, meghát gyönyörû idõt mondtak. :)


A rajtnál kis tolongás, de azért 8.00kor elindultam, naná hogy egyedül. Az elsõ EP-ig enyhén emelkedés, szép kilátó jó rálátás Keszthelyre, és a szél is kezd élénkülni ahogy azt mondták. Mindegy mert olyan meleg van hogy átváltok rövidgatya üzemmódra. Utána még dobunk a tengerszinten egészen a túraútvonal "keresztezõdéséig". Ide még egyszer jövünk ma. Utána rafinált módon :) vissza a 71-esig a jól ismert panoráma vendéglõ és a melléépült kajálók közt újabb EP (n+1-edik). Azért jó kis házak közt mentünk, jól el vannak dugva a külvilág elõl. Én is nézném a medencébõl Badacsony felé a napfelkeltét. A 71-es után tehát újra felfelé hosszú hosszú rész következett. A szél már erõs néha, bizonyítja is az egyik EP-n érezni lehetett hogy a kilátó dülöngél aladtunk. Ilyen ez a fizika. Egyszer az egyik elágazónál elmentem 100 métert de hamar észleltem hogy mi a helyzet, semmi gond. További emelkedés egyszer egész meredek lett pár méter erejéig, majd felérve érezhetõen egy fennsíkon élénk szél és szint nélküli menetelés. Utána ereszkedés. A Szt. Miklós forrásnál készletek feltöltése, majd tovahaladás egészen e keresztetzõdésig. Olyan finom teát, mint ami ott volt már régen ittam, ezért több is legurult a torkomon. A keresztezõdés után újjabb hosszú rész végig a gerincen, aztán egy EP egy dolomitgödörnél, és zöld keresztnek vége. De hol is van? Amerre a GPS mutatná ott bedõlt fenyõfák, tüskebokrok, járhatatlan út van. Jobbra kis ösvény amit valószínûleg mindenki használ. Szalagozás nincs, az egész túrán nem volt. Én megyek a GPS után egyszer élünk, meg persze van hogy hétköznap is ilyen helyeken járok. Nagy nehezen átrágtam magam a tüskebokrokon, akkor látom hogy minden fát kivágtak. A GPS és a zöld kereszt alapján  kiérek a 71-esig, utána le a bicikliútig. Ott közölték a lányok hogy csak a templomdomb megmászása után van pecsét. Mit nekem emelkedõ. Felfutottam néhány fotó, aztán már nyomták is. Utána bicikliút, majd jobbra a vasúti átjáró. 3 kollegának üvöltöttem hogy ne menjenek egyenesen tovább de már messze voltak és nem hallottak, így õk a célhoz értek ki ha nem korrigáltak. Nemsokára én is eltévedtem a nyaralók közt, pedig csak a szélsõ utcán kellett volna felmenni a fõútig. Nembaj azért visszataláltam a zöld háromszögre, és az utolsó emelkedõ is kezdetét vette. Ekkor már éreztem hogy valami nem stimmel a lábaimmal, mintha vízhólyag lenne. Jójó új a cipõm de már tettem bele 100 km-t és nem volt gond, most meg mind a két sarkamon érzem. Sebaj már csak ez a kilátó és beérünk. Nehezen kaptattam fel a meredek szakaszon, de már alig volt hátra és ez nyugtatta a bõrömet a sarkamon is. Még azért ezt a kilátót is megnzétem fenntrõl, egy se maradjon ki. Lefele jó volt, már benn Vonyarcon egy kis betonement és célegyenes. 7óra50perces idõvel, 5.1-es átlaggal, és két vízhólyaggal :( sikerült teljesíteni az útvonalat. Gyors adminisztráció és már indultam is haza, sietni kellett kajálni, meg persze fürdeni, mert nemsokkal késõbb már Tapolcán sírtam a nevetéstõl a Beugrón.


Szum:

A térképvázlat nem volt rossz, nem is jó minõség de el lehetett találni. Szalagozás nem volt, itinerszöveg nem volt, de nem nagyon lehetett eltévedni. A zöld keresztes akcióra kiváncsi lennék több túrázó véleményére/élményére.

Szép fenyõfás részeken mentünk, tetszett. Jó ez a nyolcas kialakítás, így lehetett több a szint is.

Jah és szerintem ezen a környéken a legnagyobb az egy fõre esõ magaslesek száma. Rengetegen voltak. Mindent összevetve jó kis túra volt, rengeteg indulóval, szép idõben.


Jövõ héten Bakony50.


Néhány kép a szokott helyen:

http://share.ovi.com/users/czuczaitamas

 
 
 Túra éve: 2009
dnvzoliTúra éve: 20092009.03.24 13:32:41
megnéz dnvzoli összes beszámolója
Lepke 40 2009.03.21.

Múlt hét végén úgy volt,hogy biztos ott leszek.Hét közepén egy egész családot betegségbe döntõ vírustámadás következményei miatt egyre kétségesebb volt az indulás.Aztán az autón is lenne némi javítanivaló,a szerelõ szombatra ígérte.Túra jelen állás szerint elmarad(részemrõl).Aztán pénteken autószerelõ felszívódott.Este 8 körül döntöttem:ez egy jel,miszerint épp kilábalva a betegségbõl is mennem kell:-)

Az odaúton elõször a Somló behavazott oldala váltott ki belõlem némi csodálkozást.Aztán Tapolca elõtt belefutottam a télbe,olyan szinten,hogy a sebességbõl is visszavettem a fénylõ úttest miatt.Furcsa volt Gyõr után ahol egy deka hó sincs.Tapolcán megtapasztalhattam az útvonaltervezõ hiányosságait(pár körforgalommal többel találkoztam,mint amire számítottam)de kiérve a város szélére már ismerõs volt az út,így bõven idõre elértem Vonyarcra a rajtba.

Este 6-kor jelenésem volt a munkahelyemen,így mindenképp el akartam rajtolni 7-kor.Tervem maximálisan bejött,az 1-es rajtszámmal vághattam neki a 40 km-nek.

Elég hideg volt,pár száz méterig azon bosszankodtam,hogy nem hoztam kesztyût,de aztán megkezdve az emelkedést,rá kellett jönni hogy felesleges lett volna.Élveztem az egyedüllétet,a csendet,a behavazott tájat.Vártam,hátha látok vadakat,de sajnos nem volt szerencsém.
A Berzsenyi-kilátót aztán majdnem sikerült elkerülnöm.Az lett gyanús,hogy a pirosról való letérés után rövidesen el kellene érni.Én meg már átbuktam a sárgán a legmagasabb ponton,elindultam lefelé,kilátó meg sehol.Visszafordultam,nézelõdtem mindenfelé,majd egyszer csak megláttam fent a dombon valami kilátószerût....õ volt az.
Pontõr srácoknak meg is jegyeztem,hogy néminemû szalagozás nem ártott volna.Elég flegma válasz érkezett,megjegyezték,hogy nem is ott kellett volna feljönni,ahol én jöttem. Betudtam zsenge koruknak a stílust.Itt ismerkedtem össze alkalmi utitársammal is,aki mondta,hogy õ látta,hogy elkerültem a pontot.Kössssz:-)Máskor szólhatsz:-)).Ezt a húzását(miszerint nem szólt)tapasztalatlanságának tulajdonítom(elsõ tt-ja volt)ezért,miután ezt megtudtam,már nem nehezteltem érte.Sok jóra kilátás szempontjából nem számítottam,de azért felbaktattam a legfelsõ szintre.Szokásos:-))Párás levegõ,szürkeségbe veszõ láthatár....

Aztán új ismerõsöm,aki a környéknek is ismerõje,felvilágosított,hogy van egy kidõlt fán jelzés a kilátó felé,csak azt most hó borította....

Kilátóból lefelé szép behavazott erdõben haladtunk,Büdöskút után aztán megváltoztak a körülmények,a Püspökházi-völgy nekem kimondottan nem tetszett a dagonyával.Nem azzal volt bajom hogy sár volt,hanem azt nem értettem,miért nem haladhatunk az erdõben valami ösvényen,miért kell ezen a kimondottan kellemetlen,ronda úton falni a távot.Aztán mikor rátér a túra a "burkolt"útra,és hatalmas erdészeti teherautók között-mellett gyalogoltunk elkezdtem nagyon várni már valami fák közti útszakaszra:-)

Egy pihenõnél aztán hálisten befordultunk a S+ jelzésen az erdõbe.Hangulatom nagyságrendekkel megemelkedett.Itt következett aztán a túránk legnagyobb keverése:-)

A kapott "móricka"(az én szóhasználatomban a móricka szó talán a gagyi megfelelõje lehet)"térképkivonat"on a lap alján levõ "valamin"azt láttuk,hogy a S+után jön a S háromszög.Meg is találtuk,és vidáman ballagtunk felfelé a Bél Mátyás-kilátó felé.Jöttek utánunk is hárman,eszünkbe sem jutott hogy rossz felé mehetünk.Fenn a hegyen aztán sehogy sem találtunk utat következõ célpontunk felé.Társam helyi volt,gps is volt nála,az irányt láttuk,csak utat nem találtunk.Voltunk tehát öten a tetõn nagy tanácstalanságban.Gps-szel felszerelt kolléga mondta,hogy menjünk vissza az elágazásig de végül a legegyszerûbb megoldást választva megindultunk toronyiránt Györök felé.Némi magánlaksértés árán aztán elértük az ep.-t.

(3 új ismerõsünkön már elõtte is csodálkoztunk,hogy kerültek hozzánk ilyen közel.Kiderült hogy õk sem találták az elsõ kilátót,de õk annyira,hogy sehogy:-))Gyorsaságuk oka tehát megvolt:-)).Azért,mivel hitelt érdemlõen tudták bizonyítani,hogy jártak arrafelé,leigazolták nekik az elsõ ep.-t).

Itt már aztán beazonosítottuk,hol tévedtünk.Persze hogy nem kellett volna letérni a S háromszögre,a móricka rajzon a S háromszög odavonalazás azt jelentette,hogy útvonalunk elhalad e jelzés becsatlakozása mellett,de letérni ezért még nem kell rá:-)Utólag már okos az ember,kezében egy túristatérképpel,amin láthatók a feliratok:-))

Büfé ep. után elkövettem egy nagy hibát,elkezdtem elfogyasztani egy giga-kiszerelésû energiaitalt.Nagyon rossz döntés volt.Irgalmatlan emelkedõ következett ugyanis a Pap-hegyre,elõször aszfalton,majd az erdõben.Levegõ után kapkodva próbáltam magamba önteni az italt,persze kevés sikerrel:-))Kicsesztem magammal rendesen:-)).Felfelé találkoztunk egy 40-essel aki szembe jött....csodálkozott,hogy miért haladunk ellentétes irányba...

Pap-hegyre sem volt semmi feljutni,de ami utána következett....Hosszú is,meredek is..ziháltam rendesen mire felértünk:-).Ráadásul az út ezen része vastagon volt azzal az alattomos növénnyel,ami térdmagasságig nõ,és a túrabot használatát szinte lehetetlenné teszi azzal,hogy mielõtt a bot talajt érne gellert kap rajta,így frankón elcsúszik a talaj felett ahelyett hogy beleállna.Élveztem nagyon:-))

Vékonycser ep.-nél aztán megsokasodtunk,Szt. Miklós forráshoz közeledve a táj megint kezdett szebbé válni,elõtte elég semmitmondó utakon haladtunk az "ezer vadles országában".Forrásnál szokásos vízcsere.Forrás után is szép az erdõ,elhaladtunk az itt már említett kutyatemetõ mellett,visszatérve Büdöskútra elfogyasztottuk a jól megérdemelt zsíros deszkákat a finom teával.(a tea nekem kimondottan ízlett).

Padkõ ep. következett hamarosan,ahol érdekes emlékmû található elhunyt nagy túrázók tiszteletére.

Jobbára fenyvesekben haladtunk tovább,immáron lefelé,jó tempóban.Elhagyva az elhagyott bányát aztán megint gondot okozott a szalagozás hiánya,ugyanis egy helyen elágazott az ösvény és mindkét irányban volt Z+ jelzés.Hasunkra ütöttünk és mentünk jobbra,a cél úgyis a mûút,elõbb-utóbb csak lejutunk.

Lejutottunk,átballagtunk rajta,majd megcéloztuk a Szt.Mihály dombot,rajta a kápolnával.Kápolna ep. letudva,irány a végsõ megmérettetés!A baj csak az volt,hogy le kellene térni a Z+-ról a Z háromszögre.Igen ám,csak hol?A móricka itiner itt sem segített,egy keresztezõdéstõl jó messze bent az utcában aztán elõkerült a keresett jelzés.Kellemetlen aszfaltozás következett,aztán szerencsére csak beértünk az erdõbe.Meglepõdtem magamon,mert egyenletes tempóban,a botokat maximálisan kihasználva,minden nehézség nélkül vettem az utolsó akadályt,elhaladva egy 10 méterenként levegõért kapkodó,látszólag jó erõben levõ túratárs mellett,amely körülmény,bevallom,extra erõt adott akkor.

Kilátóba nem mentem fel,az idõjárás nap közben sem változott e-téren jó irányba, nem adott lehetõséget szép kilátásokra,így elindultam lefelé.Itt megint szembe jött elég morcos hangulatban egy túratárs....

Aztán már csak néhány perc kellemetlen aszfaltozás volt hátra,és 8 órás idõvel beértem a célba.40km-en keresztül 5-ös átlagot sikerült elérnem,ilyen jól még sose mentem.

Oklevél-kitûzõ átvétele után átöltöztem,majd kényelmes tempóban hazacsorogtam Gyõrbe.

Szóval:Köszönet a túráért a rendezõségnek,lehetõséget teremtettek sok száz embernek a mozgásra,kikapcsolódásra,ez mindenképp dícsérendõ.

Szép az Emléklap,szép a kitûzõ.Az etetõ állomás jó helyen volt,az ellátmány megfelelõ.



Egy nagy baj azonban van ezzel a túrával:nem túl túrázóbarát.Az útvonal kijelölése gyenge,azt is mondhatnám,hogy nincs....Nem túl szerencsés,hogy egyáltalán nincs szalagozás,néhány kritikus helyen kimondottan hiányzott.(Igaz,volt néhány A4-es lap kihelyezve az útvonalon a túra emblémájával,de tájékozódás szempontjából semmi jelentõségük nem volt).De még talán ezt is el lehetne nézni,ha legalább a kapott "térképkivonat"nem lenne olyan amilyen:használhatatlanul olvashatatlan,egy nagyon gyenge minõségû fénymásolat.Lehet persze azzal nyugtatni magunkat-mi is ezt tettük-hogy nem árt néha egy kis tájékozódási próba,de annak is a minimális feltétele sztem az hogy legyen mibõl..Másrészrõl én tt-n szeretek minél tempósabban haladni,kimondottan jól esik,ha az elágazásokban már messzirõl látom a szalagot....Vagy én vagyok túl kényelmes,netán körülményes?

Ezeken kellene szerintem javítani,nagy elõnyére válna a túrának.

dnvzoli

 
 
kekdroidTúra éve: 20092009.03.23 16:35:22
megnéz kekdroid összes beszámolója
Last Minute! Lepke 40 Vonyarcvashegyrõl!

A program:

Szombat, kora reggel: indulás Lentibõl, rácsodálkozás a behavazott tájra, õzek és egyéb vadállatok számlálása. A vonyarcvashegyi érkezéskor az éppen jelenlévõ vonatmennyiség fotózása. Nevezés a túrára, rég látott kedves ismerõsök üdvözlése és indulás együtt.

8 óra körül: kapaszkodás a Berzsenyi-kilátó felé, aktuális jubileumok megtárgyalása, Kerek repkény (10 év ttúrázás) vidámabban, Joeyline szótlanabbul (15. Lepke 40 teljesítés), Laci069 pedig sehogy. Kékdroid elmeséli, hogy õ még csak másodszor van itt, de elnézik neki. :)

Negyed kilenc: Berzsenyi-kilátó, fotómegállás, hóemberépítés, bambulás a tájra, indulás tovább, mert szoros a program.

Valamikor kilenckor: érkezés Büdös-kúthoz, étkezés (zsíros kenyér, portea). A még mindig havas táj csodálása, a nyugodt erdõ csendjének hallgatása. Kerek repkény szomorúan konstatálja, hogy még nem találunk medvehagymát.

Öt perccel Büdös-kút után: Kerek repkény boldogan konstatálja a hatalmas medvehagyma-lelõhelyek meglétét. Medvehagyma üzemi mértékû betakarítása.

Fél tíz: fotómegálló, a tavaly máshol levõ pont megtalálása. A helybéli, tapasztalt pontõrök megmutatják, merre van a barlang, ajánlat megköszönése és továbbhaladás. (Majd nyáron, amikor kétszer ekkora lesz a susnya!)

Negyed 11: a héten lecsapolt fél liter vér hiányolása, a Szerelemdomb megmászása. Pele apó tanösvényen való mosolygás, mert a magyar feliratokat frappáns tömörséggel fordították angolra.

Kicsivel késõbb: a felhagyott dolomitbánya megtekintése, általános álmélkodás Kékdroid részérõl. Programon kívül: általános döbbenet, hogy tavaly Kékdroid is fotózta a fent nevezett bányát. Leereszkedés a Szépkilátóhoz.

Fél 11 körül: fakultatív frissítés, a presszókávé minõségének dicsérete, az ár rezzenéstelen arccal való tudomásulvétele. A Keszthelyi-hegység idõalagútjainak megtekintése, átlépés egyetlen pillanat alatt a télbõl a nyárba. Batsányi-kilátón általános bámészkodás: Balaton, Tanúhegyek, Keszthely. Bz motorvonatra való várakozás, mindhiába.

11:16: gerincúton kétütemû német klasszikus megtekintése üzem közben. Pele apó tanösvényének újabb táblái. (Laci069 fejbõl elmondja, melyik következik!)

Fél 11-tõl: kapaszkodás a Márványkõfejtõ-hegyre. Levegõkapkodás, csúcs-csokoládé elfogyasztása, általános rácsodálkozás az újabb és újabb emelkedõkre.

Nem sokkal ezután: érkezés a Vékony-cseri putriromhoz, a csalitosban heverõ rom megcsodálása. Igazolás, mielõtt megérkeznek a folyamatosan özönlõ rövidtávosok. Továbbhaladva az erdõ bámulása, fakultatív medvehagyma-szedés. Étkezés a szedett medvehagymából.

Háromnegyed egy felé: érkezés a Szent Miklós-forráshoz, a forrásnál pihenõk üdvözlése és gyors továbbhaladás az etetõpont felé. A pontig a tájban való gyönyörködés, fényképezés.

13:15: érkezés Büdös-kúthoz, újra találkozás az idõközben teljesen felébredt Joeyline-nal. Tea vételezése, a reggeli hómennyiség hiányolása. Felkaptatás a Pad-kõre, itt a népes gyermeksereg miatt a kilátónak nevezett magasles kihagyása.

14:00 elõtt és után: folyamatos haladás a néhol fenyvesekkel tarkított gerincúton, az ellenõrzõponton a panoráma megcsodálása.

Fél három körül: leereszkedés az alacsony növésû fenyvesen keresztül, Kerek repkény "a fenyõ szúr, de legalább megfog"-elvének bizonyítása több példa segítségével. Átkelés a mûúton, a csatornázási telep környékének megtekintése.

14:45 elõtt és után: érkezés a Szent Mihály-dombra, a kápolna megtekintése, gyönyörködés a kilátásban és Somogy megye túlparti magaslataiban.

14:55: az útátjárónál áthaladó Bz motorvonat fotózása, Kékdroid nagy-nagy örömére.

Pár perccel ezután: a következõ emelkedõ kényszerû tudomásulvétele, indulás a túra utolsó emelkedõjén.

Fél négy elõtt nem sokkal: a hiányzó oxigénmennyiség pótlása, közben a táj bámulása a Kitaibel-kilátóból.

Háromnegyed négy: érkezés Vonyarcvashegy vasútállomásra. Díjazás átvétele, búcsúzkodás útitársainktól. A padon alvó Kerek repkény fotózása. Este visszaút Lentibe, jelentõs mennyiségû vad újraszámlálása.

Mûegyetem, D épület, 1. emelet: túrabeszámoló rögzítése. Köszönetnyilvánítás Kerek repkénynek, Laci069-nek és Joeyline-nak a társaságért, Kerek repkény édesapjának a fuvarért, valamint a rendezõségnek a túra lebonyolításáért. Gratuláció kinyilvánítása minden résztvevõ felé.

-Kékdroid-

(ui.: Elnézést a stílusért, ígérem, nem lesz több ilyen.)
 
 
krajoramaTúra éve: 20092009.03.23 08:24:07
megnéz krajorama összes beszámolója
Lepke 40

Reggel ötkor már úton is voltam Budáról, hogy elérjem a hét órási rajtot, mert hatra vissza kellett érnem egy családi banzájra. Az idõjárás elõrejelzéssel ellentétben teljesen tiszta volt az ég, sehol egy felhõ. Biztos ami biztos alapon hoztam kamáslit és sok réteg ruhát, amiben aztán majdnem meg is fõttem, merthogy ragyogó idõnk volt. Vonyarcvashegyen kis keresgélés után meglett a rajthely, de csak abból jöttem rá, hogy hol kell lekanyarodni a vasútállomáshoz, hogy megláttam pár túrázót. Ki van írva, csak nem vettem észre? Mindegy, végül 7:40-kor nekivágtam.

Szép útvonalú, kevés, de annál meredekebb kaptatót tartogatott a túra. Rögtön bekezdett a Berzsenyi kilátó hegyének megmászásával, ami nekem még könnyen ment, de sok volt a 25-ös távon a civil, akik megküzdöttek vele rendesen. Voltak akik felfelé menet engem kérdezett, hogy jó irányba mennek-e, mert ilyen hosszú emelkedõ nincs is. A csúcson aztán simán elrobogtam volna a kilátóhoz kanyarodó út mellett, ha nem szól rám két kedves hölgy, hogy túlmentem. A kilátóból gyönyörû képet mutatott a táj, fényképeztem is rendesen. A távoli képek nem lettek túl jók, párás volt a levegõ, de a fák között fehérlõ hó kárpótolt. A hegyek északi oldala még elég hideg volt, hogy egy-két centis hó megmaradjon, sõt volt ahol jeges volt az út.

Pihentetõ szakasz jött Büdöskútig, ahol már javában készítették elõ az innivalókat és zsíroskenyereket, sajnos csak visszafelé jövet kaphattunk belõle :) Felháborodott gyomromat egy halom túró rudival csillapítottam. Aztán beálltam egy apa-fia duó mögé, mert nagyon jó tempóban mentek, és gondoltam, hogy majd akkor elõzök, ha elfáradtak. Alábecsültem õket, mert csak a véletlenen múlt, hogy a végén hamarabb értem be - de errõl majd késõbb. Most még az agyagos,saras lejtõn haladtunk, ami kicsit kellemetlen volt, de ezen kívül sehol nem volt sár, a kamáslim szinte tiszta maradt.

Lassan elértük újra a Balaton partját és a szépkilátói büfét. Nem hazudtak, tényleg szép a kilátás, viszont az itineren feltüntetett telefonfülke már nincs meg, és nekem elsõre nem tünt fel a pont se. Szerencsére már voltak piknikelõ emberek, és útba igazítottak. Gyors pecsét, majd egy rendkívül meredek 150m-es emelkedés után a Batsányi kilátónál voltam. Egy menetben csináltam meg, látszódhatott is a fejemen, mert a két fiatal pontõr eléggé aggódva nézett rám. Benyögtem, hogy "legközelebb lifttel jövök", aztán felbotorkáltam a kilátó lépcsõjén szívrohamot kapni. Rövid pihenõt tartottam, fényképezgettem és elmajszoltam egy banánt.

Azt hittem lejtmenet fog következni, erre most jött a túra leghosszabb emelkedõje, a piros kereszt jelzésen. Itt voltam a mélypontomon, de utánna már jól ment minden, és szerencsém is volt, mert a hegygerincen hat õzikét láttam, ahogy engem megkerülve átrobogtak az úton. Leginkább arra gondoltam, hogy bezzeg õk nem lihegtek úgy mint én, biztos jobban bírják a kaptatót. Nem lehet valami jó vadnak lenni a keszthelyi hegyekben, néhol húsz méterenként voltak a magaslesek.

Továbbra is együtt haladtam az apa-fia párossal, és újra elkezdtük kerülgetni a 25-ös távon túrázókat. Megjelentek az iskolás csoportok is, a pontok elõtt sietve elõztünk, hogy ne kelljen sorba állni. Következett a Szent Miklós forrás, amelynek vizébõl jót ittam, majd újra a Büdöskút, ahol zsíroskenyérrel tömtem tele magam. Jó tempóban haladtunk Vonyarvashegy felé/fölé egy elhagyott bánya tetejéhez. Az itteni pontõrök meg is dícsértek, hogy milyen jól haladok, ami meglepett, de jó érzés volt, köszönöm.

A falu (város?) szélén aztán érdekes jelenség várt. Volt turista jelzés, de nem volt hozzá ösvény. Viszont a vonyarcvashegyi kápolna és kálvária domb jól látszott, úgyhogy mindenki nekivágott amerre az utat tippelte. Volt aki a házak között, mások a fiatal fenyvesen törtek utat, mint én is. A kápolna ellenõrzõpont után jött egy kicsit trükkösebb elágazás, ahol a zöld kereszt és zöld háromszög szétvált. A térképvázlatról látszott, hogy egyenesen el kell menni a fõútig, de az elágazásnal csak a zöld kereszt van felfestve, a háromszög 30 méterrel odébb van, alig lehet látni. Mindenesetre sikerült követnem, és lassanként felértem az utolsó ponthoz a Vas-hegyen. Következett egy nagyon meredek rész, aztán murva, majd bitumen a célig. Azt hiszem ez a másfél kilométer jobban fájt a lábamnak és a vízhólyagoknak mint az elõzõ harmincnyolc. A lejtõn a rossz irányból többen is jöttek szembe, köztük az apa-fia duó is, így történt, hogy nem egy idõben értünk célt.

Köszönöm a szervezést, nekem tetszett a túra, kellemesen elfáradtam rajta. Az itinert elsõre fapadosnak láttam, de tulajdonképpen pont elég volt. Az irányokat lehetett tudni és az elágazásokban is jól mutatta, hogy mit kell választani. Egyedül a végén a zöld kereszt, zöld háromszög volt kicsit becsapós, de ez inkább a felfestés hibája, mint az itineré.

bye, krajo
 
 
kovacspTúra éve: 20092009.03.16 17:54:19
megnéz kovacsp összes beszámolója
ÜDv minden kedves túra társnak!

Sok szerettel várunk mindenkit immáron a 20. túránkra. Észre vettem hogy mivel a 21-ére esika túra napja, a túra is 21. alkalommal lesz megrendezve !
Sajnos az idõjárás elõrejelzés szerint rossz idõ lesz, bár addig még 4 nap van, talán megkegyelmez nekünk az idõjárás.

Mindenkinek kellmes túrázást kivánok az elsõ pontõr :

Petya
 
 
 Túra éve: 2008
kekdroidTúra éve: 20082008.03.18 20:51:27
megnéz kekdroid összes beszámolója
Lepke 40

" - Akkor most oda toronyiránt felsprintelünk.
- Muszáj, tanárnéni?
- Nem muszáj, de ha nem futsz, visszagurulsz!"
(Párbeszéd a Szent Mihály-domb elõtti úton.)

Napsütés, enyhe szellõ, hatalmas gyerekcsoport a keszthelyi vasútállomáson. Amíg Kerek repkény õrzi a felszerelést, gyorsan megveszem a reggel kiadott n-edik jegyet Vonyarcvashegyre, jön a Bz, felszállunk. Gyenesdiás után már bekészülünk az ajtóhoz, amint megálláskor hallom a zár oldását, már rántjuk is ki az ajtót, berontunk a váróba. Így csak 10 percet kell sorbanállni, már itinerrel a kezünkben üdvözölhetjük Vándorköszörûst és a kicsit hátrébb várakozó Laci069 és Gethe sporttársakat. Pár percig még keressük Kerek repkény édesapját, aki elméletileg velünk jön, gyakorlatilag viszont nem látjuk, tehát lesz, ami lesz alapon elindulunk. Vonyarcvashegy utcáin szaggatjuk az aszfaltot néhány km erejéig, a végén palotának beillõ házak között. Az út mentén eladó telek, meg sem merjük tippelni az árát, remélhetõleg az erdõ felé már nem akar terjeszkedni a villanegyed.

A fenyvesbe érve nem kis meglepetésemre tökéletesen járható, sármentes út fogad, Repkény szerint ez itt így szokott lenni. Kényelmesen emelkedünk jó sokáig, sûrûn elõzünk, a korai indulásunk ellenére egész nagy a tömeg. Annak összetétele pedig igen vegyes, engem kissé zavar, hogy sok középiskolás korú "sporttárs" a telefonján kihangosítva üvöltet valami zenének szánt zajt. Szerencsére azért nem ez a jellemzõ. A sok elõzés miatt megnövekedett sebességgel érjük el a Berzsenyi-kilátó szimpatikus faépületét, aljában a pontõrök sebesen osztják a pecsétet. Felsétálunk, elvégre én még nem jártam ezen a túrán, sot, a Keszthelyi-hegység ezen szegletében sem. Odafent elõször felvakarom az állam a padlóról, aztán nézelõdök tovább, közben pedig bõszen fényképezek. A Tanúhegyek keletre, a Balaton dél felé mindenütt, Keszthely kicsit odébb, távolabbi falvak pedig a párába vesznek. Északon pedig hegyek mindenütt (tudom, földrajzilag dombok, de akkor is :)). Ez a látvány pedig minden útba ejtett kilátóra érvényes, különbözõ szögekbõl és távolságokkal. Hatalmas élmény, nem tudom, miért hagyták ki olyan sokan azt a pár létrafokot. (Igaz, így nem volt torlódás sehol. :))

Ledöcögünk a lépcsõkön és irány a következõ pont, a útvonal alkotta nyolcas közepének számító Büdös-kút. Napsütötte erdõben, medvehagymát eszegetve haladunk elõre, élvezem a számomra új tájat, beszélgetünk, haladunk. Ezen a szakaszon a tömeg is ritkább, a hangosan zenét hallgatók elmaradtak (illetve majd késobb lesznek). Kisebb-nagyobb kaptatók váltanak inkább meredek, mint hosszú lejtõket, egy irtás szélén járunk, amikor utolér Sz zsu, az elso futó, akivel van szerencsénk találkozni. Kicsit lelassít a tempónkra, váltunk pár szót a pontig, aztán nagy sebességgel elhúz. Az ellenõrzõponton nincsenek sokan, a tisztásról és a pihenõrõl készítünk pár képet, aztán mi is indulunk. Friss fakitermelésen át visz a jelzés, botladozunk, aztán kitisztul az út egy lejtõre. Medvehagymát rágcsálunk még mindig, sõt, teszünk el a táskámba is, hogy legyen majd a zsíroskenyérhez.

A mûúton kilépünk egy kicsit, a Bélap-völgy aljában a pontõrök épp zenét hallgatnak az autó segítségével. Irány a Szerelemdomb, Ámor mutatja az utat. Valamint minden irányban el lehet jutni egy Kilátóba, a táblák szerint, van egy túrabotos jelzés is felfestve, ez tetszik :). Meredek emelkedõ után jutunk a dombtetõre, kilátó nincs, viszont van egy kis pihenõhely és itt érjük utol Joeyline-t és társaságát. Lefelé menet teszünk egy kis kitérõt egy elhagyott bányához, érdekes domború sziklák állnak függõlegesen a hegyoldalban. Visszatérünk az útra, elmegyünk egy darabon a többiek után, de Kerek repkény máshogy emlékszik, másfelé vitt az út, és valóban, megkerül a piros sáv is. Igaz, benõtt, nehezen járható úton, de lejutunk a Szépkilátó nevû ponthoz. Innen kezdodnek a túra nehezebb kaptatói, rögtön az elsõ a Batsányi kilátóhoz. Még az elején leveszem a kabátom, feleslegesen van rajtam már jó ideje.

Tényleg meredek ösvényen érünk fel, dolgoznak a túrabotok, egyet kölcsön is adok Repkénynek, a tetõ felé közeledve visszaadja. Fent valaki lepapagájozza a pecséten repülõ sasmadarat :), a pontõr kicsit sértodötten magyaráz. A kilátóból körbefényképezzük a tájat, Joeyline-tól kérünk közös képet magunkról. Leérve egynyomos, kanyargós ösvényen haladunk tovább, mindenfelé virágok: ibolya, hérics, útitársam magyaráz, én pedig igyekszem megjegyezni :). Elérjük a Márványkõfejtõ-hegy emelkedõjét, amelynek az elsõ szakasza meredek, a második pedig függõleges. Õszintén szólva, nem számítottam ilyen kaliberû emelkedõre ezen a tájon. Ahogy talpalunk fel, összetorlódott sorban több túratárssal, hirtelen nesz hallatszik jobbról, majd szarvasbika vágtat el mellettünk, kb. 50 méterrel elõrébb pedig átvág az úton. Még magunkhoz sem térünk a meglepetéstol, amikor még egy szarvas jön, õ többet habozik, de végül követi az elsõt, lefotózni persze nem sikerül. Megyünk tovább, érezzük a szagukat. Az élmény megbeszélése közben elérjük a Vékony-cseri putriromot, amit sikeresen nem veszek észre, késõbb mondja Repkény, hogy ott volt jobbra a susnyásban. Amit helyette észlelünk, az a 25-ös táv becsatlakozása, csak úgy özönlenek ki a túrázók jobbról. Igazolás után egymásra nézünk, meg sem kell szólalnunk, egyszerre lódulunk meg, még mindig gyalogosan, de egy kicsit magasabb sebességfokozatban.

Az útvonal egész sok magaslest érint itt, éjszaka lehet, hogy nem szívesen járnék erre megfelelõ kivilágítás (120 W-os lámpák :)) nélkül. Valamint sok a derékszögû kanyar, egyik ilyennél méreten felüli jelzés mutatja az utat, ennek ellenére az elõttünk járó csipet csapat elhúz az ellenkezõ irányba, de mielõtt mi tudnánk szólni, szólnak nekik mögülünk. Valamint elkapunk egy mondatfoszlányt ("dehát õk mennyivel gyorsabbak már mint mi"), ezt a társaságot megelõztük már a Berzsenyi-kilátó elõtt is :). A nyílt szakaszról mindenesetre szép körkilátásban mutatkoznak a Keszthelyi-havasok :). Az erdõben pedig a már megszokott medvehagyma-szõnyeg, meg is eszünk néhány levelet, ha már ilyen közel nõnek. A Szent Miklós-forrásnál amíg Repkény elintézi a pecséteket, töltök a Szurdokos bögrébe vizet, jéghideg, de ízletes vize van, iszunk mindketten és tovasietünk. Felérve az emelkedõn, kis fejfákra leszek figyelmes, ezek a kutyasírok, szolgálatteljesítés közben elhunyt rendõrkutyák nyugszanak itt békében, távol a világ zajától. Megható.

Kényelmes úton talpalunk tovább, egy úriember jön szembe, láthatóan több fényképet is készít rólunk, a célban is viszontlátjuk még. Pár kanyarral odébb "érdekes" látvány tárul elénk: 14-15 éves forma fiú csépel egy bokrot egy husánggal, miközben egy másik srác veszi telefonnal, a társaság leánytagja pedig ott vihog. A vérnyomásunk hirtelen nagyot ugrik. Közelebb érve, amikor már kiabálás nélkül is hallanak, csak annyit mondok, a lehetõ legkevesebb indulattal, hogy ezt nem kéne. A fiú abbahagyja, lesüti szemét, amikor elhaladunk, de amikor visszanézek, találkozik a tekintetünk, az övébõl nyílt gyûlölet sugárzik. Minek jön ez az ember erdõbe? Meg egyáltalán, ártott neki az a bokor? Mindenesetre azért sem hagyjuk, hogy elrontsák a kedvünket. Nemsokára újra Büdös-kút ellenõrzõpontjának vendégszeretetét élvezhetjük, kedvesen zsíroskenyérrel, teával és almalével kínálnak. Valamint lehet venni mindenféle földi jót, reális árakon. Be is fizetünk egy pár Vadász szeletre, mert az finom :). Pihenünk vagy tíz percet, a forró teából leiszunk pár kortyot, úgy viszem tovább a bögrében a maradékot, szerencsére nem löttyen ki.

Energiával feltöltve könnyen vesszük az emelkedõt Pad-kõre, a pontõrök a szoborcsoport melletti pihenõnél várnak, még borral is megkínálnak, de nem kérünk. A kilátó szerény, egylétrás építmény, felsétálunk, nézelõdünk, fényképezünk sokat. Innen hosszú, feltûnõ emelkedõ nélküli szakasz vezet a következõ ellenõrzõhelyre, érdekes, ahogy egyre közeledünk a Balaton felé, úgy vált át az erdõ fenyvesbe. A ponton teszünk egy kitérõt a volt kõbánya felé, nem merészkedünk közel a pereméhez, ezért van zoom a fényképezõgépen, majd az optika közelebb megy. Ezután nem sokkal friss jelzés hív a fiatal fenyves felé, a következõ szakaszt pedig emlegetni fogom egy ideig. Csúszós, göröngyös lejtõn megyünk, tûlevél szurkálja a fejemet és végtagjaimat, de nem tart sokáig. Lent - Repkény szerint valaha ez is bánya volt - találunk egy csapást, kiderül, ez a jelzett ösvény, rajta kijutunk a 71-es fõútra. Nem sokáig kell itt menni, elkanyarodunk a Szent Mihály-domb felé. A nyílegyenes aszfaltúton utolérjük azt a gyerekcsoportot, amelyet sportos tanárnénije a fent idézett módon igyekszik nagyobb tempóra (ezáltal a szintidõ tartására) sarkallni. Szándékának komolyságát az mutatta, hogy tényleg futva(!) indul el a hegyre, ráadásul a jelzett részen (nem a könnyebb, szerpentinezõ úton). Ki is állunk elõle, a csoportot is elengednénk szívesen, ha jönnének :). Azért igyekeznek szépen.

Fent körülnézünk, gyönyörû innen a kilátás a Balatonra, ezen a ponton lehet talán a legjobb pontõrködni (ezen a túrán). Lefelé megint sietünk, azért közben belefér egy megállás virágokat fényképezni (nem jut eszembe a neve, pedig mondta Repkény). Leérve megint átkelünk a 26-os vasútvonal sínpárján, megint mûút következik a Vas-hegy aljáig. Kellemes falu Vonyarcvashegy, arról meggyõzõdünk. Az utolsó kaptató már nem esik olyan nagyon jól, ennek ellenére megállás nélkül felhúzunk rajta, az elsõ, köves utas szakasz után már kényelmesebb, könnyebben járható a terep. Fent a két pontõr világosít fel arról, hogy azért nincsenek itt a rövid táv résztvevõi, mert nekik ezt a plusz kanyart nem kell megtenniük :). Ezt a kilátót sem hagyhatjuk ki természetesen, fent kis társaság csücsül, mi pedig nem bírunk betelni a látvánnyal. Innen a célig már megállás nélkül lesietünk, az erdõ aljában vezetõ úton égetnek valamit, nem tudom kitalálni, hogy éppen mit és miért. Haladunk, itt már néhol belekocogunk, mert kitaláltuk még a kápolnánál, hogy legyen szép kerek idõnk.

Repkény javaslatára tehát az utolsó egyenesen kocogunk is vagy 100 métert, aztán visszaváltunk tempós gyaloglásra. A célban Sz zsu várja a TTB-s csapatot (Vándorköszörûs, Lükepék, Gethe, Laci069, valamint Zsolibéla), mi pedig belépünk diadalmasan a váróba. A rendezõk visszaköszönni elfelejtenek, három-négy perc várakozás után észre is vesznek, az egyik néni komótosan elteszi a számológépét, kitöltenek nekünk egy-egy oklevelet (nem számítottak még 40-es résztvevõre), odaadják, megköszönjük. Összeszedem a reggel megõrzésre lerakott táskáinkat, kint pedig leülünk, a hátralevõ idõben Kerek repkény édesapjának érkezéséig (jóval késõbb indult, mint mi, a 40-es távon) Sz zsuval beszélgetünk. Felbukkan Sétálós Bácsi, késõbb megérkezik a TTB menetmény is, végül Repkény apukája. Köszönöm a fuvart! Ezalatt van szerencsénk a mezõny jelentõs részének az érkezését végignézni :). Tanulságos. Ja, a Büdös-kúti pont visszaérkezésekor újra megkínáltak zsíroskenyérrel :).
Nagyon jól éreztem magam a Lepkén, jó volt a társaság :), tetszett, hogy ilyen sok kilátót felfûztek az útvonalra, eltévedni pedig nem lehetett, olyan jók a jelzések. Gratulálok minden teljesítõnek!

-Kékdroid-
 
 
nafeTúra éve: 20082008.03.18 20:30:49
megnéz nafe összes beszámolója
Lepke 25
GPS-el mért távolság: 24,4 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönb-ség: 595 m.
Reggel nem siettem túlzottan az indulással, így csak fél nyolc után értem Vonyarcvashegyre. Egész tekintélyes sokadalom fogadott a rajthelyen. Jó negyedórás sorban állással sikerült nevezni. A nevezést intézõ két hölgy gyorsan dolgozott, de hát kevesen voltak ennyi indulóhoz. Mivel három hete kibillent a lábam alól egy stég deszka, s azóta kicsit fájt a térdem, ezért csak a 25-ös távra neveztem.
8 órakor tudtam nekivágni a távnak. A Berzsenyi kilátóig vezetõ valamivel több, mint öt ki-lométeren 260 m szintet szedtem össze, folyamatos emelkedõvel. Szép idõt fogtunk ki. Természetesen felmentem a kilátóba. Fent azért fújt egy kicsit a szél, de a kilátás kárpótolt érte.
Tempósan, de azért nem sietve tovább indultam. A sárga jelzésen, egy nyomsávos ösvényen mentem le, s föl egy darabig. Ez a rész montival nem túl jól járható. Rövidesen elértem a kö-vetkezõ ellenõrzõ pontot. Megkaptam a pecsétet, s immár ismerõsökkel folytattam a túrát. Hamarosan elvált a két táv egymástól. Az idei évben ez az a hét, amikor szinte robbanásszerûen kivirágoztak az erdei virágok. A tavaszi kankalinon és az ibolyán kívül, amelyek már hetek óta virágoznak, 7-8 erdei virággal elõször találkoztam az idén, beleértve a héricset, és az egyik kedvencemet, a salátaboglárkát. A medvehagyma viszont egy kicsit késében van. Kel-lemes erdei utakon értünk a Szent Miklós-forráshoz. A forrás alatti kis medencében, már volt néhány béka petecsomó. Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz!
Újabb pecsételés után gyerünk tovább. Kellemes séta után elértük a túra egyetlen frissítõpont-ját, ahol zsíros- és vajas kenyér várt bennünket teával. Kalóriapótlás után irány a következõ kilátó. A kilátás nem annyira szép, mint a Berzsenyitõl, amelyet láttunk is fentrõl, de azért megérte ide is felmászni. Ettõl kezdve zömmel lefelé vezetett az utunk. Beszélgetéssel gyorsan telt az idõ. A felhagyott murvabányai EP után, kicsit megtréfált a zöld keresztjelzés, s mire észbe kaptam, már az ellenkezõ oldalán találtam magam, a következõ felhagyott bányának, mint amelyiken lennem kellett volna. Némi tanácstalanság után, egy keskeny dzsindzsás ösvényen, a bánya oldalában értem el a 71-es utat, de legalább kevesebbet kellett rajta gyalo-golni, mint ha nem keverek el egy kicsit. Itt mondjuk elég sokan jártak úgy, mint én. Ettõl kezdve viszont végig, undorító aszfalton gyalogoltunk. Gyorsan letudtuk az utolsó emelkedõt is, az ott található ellenõrzõ ponttal. Errõl a pontról is szép volt a kilátás. Remélem, a jövõ héten nem fognak elfagyni a gyönyörûen kivirágzott sárga barackfák. Már a kökény is fehér bimbós állapotban van.
Alig másfél kilométer múlva meg is érkeztünk a célba, ahol újabb negyedórás várakozás után, átvehettük az emléklapot és a kitûzõt.
Szép idõt fogtunk ki. Az útvonal kellemes, bár nem túl látványos, a kilátókat leszámítva. Az emelkedõk és lejtõk nem voltak túl meredekek, s sár egy szál se, pedig a tegnap délutáni-esti pápai esõ után reggel még azon gondolkoztam, vegyek-e kamásnit. Szerencsére nem vettem.
Az egy darab frissítõpontot keveslem, de ezt leszámítva, kellemes, jól szervezett túrán vehettem részt, amelyen sok gyerek is indult. Lehetne esetleg egy rövidebb távot is szervezni, olyan családoknak, akik csak egy-egy túrán indulnak. A Büdöskúti EP-tõl kezdõdõ kör, 8 km hosz-szú. Ennek elhagyásával a táv 16 és fél kilométerre csökkenne.
Az útvonal nagy része montival jól járható. A sárga sávon van egy szakasz, ahol óvatosan kell menni lefelé, mivel az single track rész elég meredek, s van benne egymásután 3-4 kis 20-30 cm-es letörés, nem sokkal utána pedig két keresztbe dõlt fa. A Szent Miklós-forrás közvetlen körzete is tolós, akár csak a Z+ a Csereze-hegynél. A Z+-on elõtte is gondot okozhat a frissen gléderezett murva.
Néhány kép megtalálható a balatonfürediek honlapján (www.bfuredite.fw.hu), a Fotógaléria 2008-as événél.
 
 
JakabTúra éve: 20082008.03.18 14:36:00
megnéz Jakab összes beszámolója
Hogy is ünnepelhetnénk március 15-ét, ha nem túrával.....

Maci és én, 8 körül érkeztünk Vonyarcvashegyre. Hamarosan érkezett a Kaposvári csapat Vajdaúr és Tamás képviseletében.

Aztán megkezdõdött a sorbanállás...

Több mint 40 percet álltunk sorban a tanári szervezés nem volt maradéktalan. Vagy inkább azt mondanám: pocsék volt.

Végre megkaptuk a lapunkat, mi hárman 40 km-re, Gábor 25-re nevezett. No persze nem bébitáv, hiszen futva tette meg. (Ideje: 3 óra lett. Gratula!)

A faluból mindjárt emelkedõnek vezetett az út, be az erdõbe, fel a Berzsenyi kilátóhoz. Itt még jó sokan voltak, egy-két képet ellõttünk, aztán továbbmentünk.

Gyönyörû volt az idõ, rengeteg nyíló virággal, fõleg ibolya volt sok. Következõ pont a Csík Ferencrõl már ismert Büdöskúti pihenõ volt, egy zöld réttel, ahol több túristaút összefutott.

Innen is erdõben haladtunk tovább, hol libasoros ösvényen, hol szélesebb uton. Az ébredõ tavasz jelei mindenütt megmutatkoztak. Fõként amikor a Szép Kilátó felé tartva felértünk egy hegyre. Illetve a srácok felértek, és engem vártak. Bõszen mutogattak egy tábla felé: "Szerelemdomb". Hát ez nagyon tetszett, le is fotóztam.

Aztán a györöki büfésoron a következõ pecsételésnél hideg kólával ünnepeltük a tavaszt.

Ezután jó kis emelkedõ következett, mindannyiunkat megizzasztott. De a panoráma csodás volt, és mindenütt virágoztak a mandulafák.

Az egyik meredek hegyen addig boszantott, hogy a srácok már mérföldnyire vannak tõlem, hogy kiköveteltem magamnak, Maci vigyen a hátán fölfele, az az igazi emberes dolog.

Hát vitt is, de nem volt benne köszönet. Ahogy felugrottam elvesztettem a kólámat. No persze ezt csak késõbb vettem észre.

De kedves olvasó, nehogy azt hidd sokáig vitt ám. Á, egy fenét, csak pár métert. Aztán kereste a kifogásokat. :-)

Gyalogoltunk tovább, sár nem volt sehol, idõnként fenyõtûn mentünk, ami jól esett a lábnak. Elég sokan voltak, fõleg hogy az út nagy része mindkét távnál ugyanaz volt. Bele is kellett húzno, mert Maci diktálta a szokásos "Midenkitmegelõzünk" tempóját.

A Szent-Miklós forrás volt a következõ Ep., egy helyes kis völgy az erdõ mélyén. A vadfokhagymától másnéven "Medvehagymától" tiszta fokhagyma szaga volt az erdõnek.

Csupa zöld levél volt az erdõ alja, és ez nagyon tetszett. Állítólag kiváló salátát meg levest lehet belõle csinálni. Én még nem próbáltam.

A következõ kilátó, mert ugye ez egy kilátó túra volt a Pad-kõi kilátó volt. Ide nem mentünk fel, ha jól emlékszem, nem volt olyan magas.

Aztán még volt egy Jakabfi pihenõ nevû hely, meg Keserûtetõ, ezekrõl nem tudok mit írni. Azt tudom, hogy rengeteg vadles volt, úgy nézett ki mint egy vadlesutca. :-)

A hegyekbõl leértünk a faluba, Vonyarcvashegyre, átmentünk a mûúton, és fel egy csodás kis dombra. Szépséges kilátás Balatonra, szépséges kis kápolna, (Szent Vendelrõl elnevezve) mint egy kis ékszerdoboz. Már régóta nézegettem az útról, de sosem jöttem fel. Most nagyon örültem, hogy a túra itt haladt át. Készült pár fotó, egy ismerõs segítségével mindhárman rajta vagyunk.

Innen aztán vissza az útra, vissza a hegyre, vissza az erdõbe, még egy kilátó hátra volt. Maciék persze elõbb felértek, már fent voltak a kilátó tetején, amikor odaértem. Le is kiabált nekem, ez nem neked való. (Mert ugyebár tériszonyom van)

De felmentem! És ez már a második kilátó, ami azt jelenti, múlik a tériszonyom, illetve inkább azt, hogy keményen küzdök ellene.

A kilátóból fenyõk között sétáltunk le ismét a faluba, aztán be a célba, ahol Vajdaúr éppen szundikálásból ébredezett.

A kitûzõ és oklevél szép, de nem gratuláltak, nem fogtak velem kezet, ez kissé csalódottá tett.

A szervezés nem volt topon, az biztos.

De a táj, a kilátás, az idõjárás, a társaság, és a sárga lepkék, amikkel útközben találkoztunk többször is, kárpótolt minden másért.

Minden olvasót üdvözöl:

Jakab

 
 
 Túra éve: 2007
sunflowerTúra éve: 20072007.03.28 15:41:44
megnéz sunflower összes beszámolója
Lepke 25, Keszthelyi-hegység, 2007.03.17.
Másodmagammal vágtam neki ennek a túrának. Kocka sajnos végül nem tudott velünk tartani ahogy csapatunk 3. tagja sem viszont Barnával még elõzõ este beszéltük hogy a túra végén a célban majd összefutunk. Budapestrõl 7kor indultunk és mázlink volt mert sikerült megoldani az autóval való leszállításunkat. Így 9re már a vonyarcvashegyi állomáson voltunk. Az odautazás is már élmény volt! Miután letértünk az autópályáról a Balaton északi oldalán vezetõ kisebb úton kanyarogtunk egészen a rajtig. Itt a felvidéki vonulatoktól kezdve a Badacsony jellegzetes csodaszép bazalthegyéig és a Balaton napsütésben pompázó vizéig fokozatosan tárultak a szemünk elé a természet alkotásai. Nagyon élveztük az utat! Az állomáson szerencsére nem voltak sokan így hamar megszereztük az itinert ami hát nem volt épp a legtutibb de mivel velem volt a digitális iránytûm meg elõzõleg végignéztem otthon az útvonalat nem aggódtam. És a jelzés is végig tökéletesen követhetõ volt sztm így eltévedés szóba se jöhetett.:) Írtam Barnának hogy most rajtoltunk õ a nagytávon nyomult már jóval korábban elrajtolt így kb együtt végeztünk. Sajnos utunk eleje aszfalton vitt kifelé a településrõl, már alig vártam hogy beérjünk az erdõbe. 1. állomásunk a Berzsenyi kilátónál volt. Pecsételtünk és feltöltõdésképp elmajszoltunk egy szendót majd felmentünk a kilátóba megcsodálni a tájat. Nagyon klassz volt! Egy ezzel kapcsolatos írásban olvastam hogy állítólag tiszta idõben el lehet látni a Mecsek csúcsaiig is, háát én nem láttam el odáig pedig azért elég tiszta volt idõ, a nap legalábbis ragyogott. Az élmények és egy itt lévõ kincsesláda begyûjtése után tovább indultunk. A táj most igazából nem attól volt szép hogy magas hegyek kilátók mély völgyek voltak hanem attól volt olyan magávalragadó hogy tanuja lehettünk az erdõ tavaszi ébredésének. Melegen sütött a nap egy két madárka már visszatért hozzánk a nagy vándorlásából és mikor megálltunk hogy belehalgassunk az erdõ hangjába folyamatos zörgés és motoszkálás jelezte hogy megindult az élet a téli csend után. Utunk során ibolyák kankalinok és tavaszi héricsek sokaságával is találkoztunk. Nagyon szuper volt! A 2. ep után következett a 8as felsõ kisebbik köre (mert hogy az útvonal a térkepen egy nyolcast formált egy felsõ kiskörrel és alsó nagykörrel innen a régi név is) ami eléggé száraz és kietlen volt. Erdõ helyett szántások mezõk vadászlesek és ember által munkált terültek mellett gyalogoltunk. A nap olyan erõsen sütött mintha nyár lett volna. Mondtam is nyáron 40 fokban milyen gyilkos lehet itt mászkálni.:) Kiérve a kiskörbõl újra az erdõben jártunk a 4. ep a Szent Miklós forrás közelgett. Ez nagyon szép volt. A forrás egy völgyben folydolgált és hideg iható frissítõ vizet adott! Sokan összegyûltek itt kicsit sziesztáztak pihentek az emberek, egyfajta piknik hangulat volt. Mi is merítetteünk egyet a vízbõl útravalónak is vittünk de nem idõztünk sokat folytattuk utunkat inkább hogy meglegyen a szintidõ. Nemsokára visszaértünk a Büdöskúti pihenõhöz (a 8as közepe) ahol teát és zsíroskenyeret kaptunk. Itt találkoztam 2 kedves ismerõssel Zalánnal és Joe-val. Nem hittem hogy látok itt még Pestrõl ismerõsöket dehát az ember sokmindent megtesz egy szép tájért vagy egy jó ttúráért.:) Õk a 40esen voltak nem akartam feltartani õket így elváltak útjaink. A köv ep-nél a Padkõnél viszont ismét találkoztunk így mostmár nem úszhatták meg a fotózást.:) Itt újabb ládával is gazdagodtunk, bár kicsit szorongtam azon hogy mindenki szeme láttára kellett elõbányászni a kincset dehát nem volt mit tenni sajnáltam hogy a tulaj ilyen közel rejtette el a ládát a kövekhez. Volt itt egy kilátó is bár ez nem nyújtott akkora katarzist mint vártam. Ezután már visszafelé ballagtunk a vasutállomás felé és élveztük a napsütést a kellemes meleget a szárnyait bontogató tavaszt. Az utsó ep. már Vonyarvashegyen volt kicsivel az állomás és a cél elõtt a Szent Mihály dombi kápolnánál. A kápolna nagyon szép volt bár az épülésének története kicsit szomorú. Itt találkoztunk Barnával jó volt újra látni és váltani pár szót, már rég nem találkoztunk. Együtt visszaballagtunk az állomáshoz és begyûjtöttük a kitûzõt és az oklevelet. Nagyon szép kitûzõ kaptunk rövidke pályafutásom talán egyik legszebb darabja lett.
Nagyon élvezetes túra volt nem túl nagy szinttel kellemes tempóval olyan igazi tavaszi idõben egy olyan hegységben ahová nem jár olyan sûrûn az ember. Nagyon jól éreztük magunkat!

Képek itt: http://kep.tar.hu/sunflower84/50446421#2
 
 
vajonmerreTúra éve: 20072007.03.22 16:31:38
megnéz vajonmerre összes beszámolója
rajtban ismét sok ismerõs arc, tegnapról: Valter, Povyagi, Bubu, Gudluking, és újjak: Berzsóék, Petifater. Megérkezik Kerek repkény is édesapjával. Itt is sok a helyi induló, rengeteg a gyerek, és elég érdekes fazonok is elrajtolnak :-) 8:20-as rajtidõt iratok az ellenõrzõlapra, de kb. 8:30-kor rajtolunk.

Csodaszép idõben csodaszép hegyek felé vesszük az irányt négyesben (Kerek repkény, Petami, Zsotyek, ill. szerény személyem). A P jelzésen hagyjuk el a települést, és kemény tempóban érjük el a Berzsenyi-kilátót az 1.ep-t. A szép fa toronyból gyönyörû panorámát élvezhetük a Balatonra, és a közeli, fenyvesekkel borított hegyekre. Itt már látszik, hogy nagyon jó választás volt ez a túra! Gudluking és Bubu is csatlakozik az idõnként széthúzódó csapathoz. Az utat bõven szegélyezi a medvehagyma, ezt rágcsálva érjük el az útvonalat jelképezõ 8-as közepét Büdöskutat. Ami nevével ellentétesen egy kedves, erdei pihenõ-rét. A büfé már mûködik, de szolgáltatást csak újra megérkezve kapunk majd.

A Püspökházi-völgyben egy Ladából kapunk pecsétet, és gyorsan elérjük a Széchenyi-kopjafát, ahol már az S+-on (Pele Apó tanösvényén) mászhatunk fel az Ámorral jelzett Szerelemdombra :-) A jelzést becsülettel követve a susnyán át érünk le a Balatonpartra a Szépkilátói büféhez. Szegény Bubu beleakad egy tüskés ágba, én pedig egy hebrencs mozdulattal csak növelem a bajt, bocs még egyszer :-( A ponton két pecsétet kapunk, mert a Pap-hegyi ember megbetegedett (jobbulást). Sokan büféznek, de mi már mászunk is fel a nem is kicsi Pap-hegyre a Batsányi kilátóba. Szép, de izzasztó kapaszkodással jutunk fel immár a második kilátónkhoz. Hiába valahogy össze kell jönnie az 1260 m szintnek! Berzsóék épp indulnak tovább.

Újra pazar kilátás kényeztet bennünket. Egy kis láblógázás után folytatjuk a túrát a jópofa táblákkal tarkított Pele Apó tanösvényen. De hopp, már véget is ér a móka! Egy kavarós, rosszul jelzett balkanyarnál (ami többeket megtréfálhatott, mert sokan oldalról csatlakoztak késõbb) beérjük Berzsóékat. Természetesen nincs az a rosszul jelzett, félreszalagozott ösvény, ami a Zsotyek-Bubu pároson kifogna :-) Tehát a jó úton haladunk egy elég hosszú és kemény emelkedõn. Nem semmi mászás ez a Márványkõfejtõ-hegyre! Elõretempózom Zsotyek után, mert jobb gyorsan, egybe letudni a brutál kapaszkodót. Egy farakáson ücsörögve bevárjuk a többieket, és végre szintben haladva elérjük Vékonycser-putriromot a következõ ep.-t.

A putrirom nem túl érdekes, csak egy romos faldarabka a gazban. Rengeteg a vadászles ezen az ide-oda forduló úton. Majd leereszkedünk a Szent Miklós forráshoz, ahol rengeteg túrázó pihen. Hatalmas medvehagyma-mezõk borítják a dombokat. Megérkezünk újra Büdöskút ep-re, ahol finom teát és fejenként két zsírosdeszkát kapunk. Leheveredünk a fûbe egy pár percre. Ujjult erõvel vágunk neki a 700m-re lévõ Pad-kõ kilátónak, egy szép, fenyvesekkel szegélyezett emelkedõn.

Kis nézelõdés következik, majd a csodás fenyvesekben haladva eléjük a Csereze-hegyet, ahol pecsét és (tudom, elkoptattam) szép kilátás vár a bányára. Hiába van ez az ep. Vonyarcvashegy határában, még két továbbit is érinteni kell a cél elõtt. Kis hosszabbítással érjük el a Szent Mihály dombot, mert a Z+ megtréfál bennünket. A kápolna elõtt pont keresztezzük Sétálós bácsi útvonalát, aki már hazafelé teker! Kis susnyán át érjük el az ep.-t a dombon (a csodás panorámát, már nem is említem :-) ).

Még egy kilátó vár még ránk az utolsó ep.-n a vas-hegyi Kitaibel kilátó fatornya. Ide már megmondom õszintén, nem esik jól felmászni, de ezt kell szeretni :-) Berzsóékkal találkozunk ismét, és nagyjából együtt érünk be a vasútállomás-célhoz. Itt nagyon szép oklevelet és kitûzõt kapunk. Ezt a túrát azt hiszem bátran ajánlhatom mindenkinek, aki szereti a kilátókat, a csodaszép panorámákat a Balatonra, a gyönyörû fenyveseket, medvehagymával borított dombokat. Tehát mindenkinek! A túra névadóival, a pillangókkal is sokszor találkozhattunk utunk során.
 
 
JandiTúra éve: 20072007.03.18 23:29:16
megnéz Jandi összes beszámolója
Lepke 40

40 km, kellemes 1200-as szint, vicces útvonal, Balatoni látképek. Ennyi információ bõven elég volt ahhoz, hogy "Lepkézzünk".

Viszonylag korán, már reggel 7 órakor a vonyarcvashegyi vasútállomáson voltunk Apámmal, de meg kellett várni az Atti-féle csapatot, akik nem késtek sokat, csak kb háromnegyed órát...

Az Atti-ék ezúttal a 25-ös távot választották, de Dávid kemény volt, így õ velünk jött a 40-re.

Sajnos rajtban ekkor már hosszú sor volt, és a különbözõ iskolás csoportok nevezése miatt csak lassan lehetett haladni...végül 8:20-as rajtidõt kaptunk.

Észak felé vettük az irányt, és a faluból kiérve a turistaút fokozatos emelkedésnek kezdett, és vesztemre Apám diktálta a tempót. Én ugyanis light-os bemelegítést terveztem, meg hát nincs hozzászokva a szervezetem az ilyen "hajnali" terheléshez. Nem szóltam hogy lassítsunk, mert gondoltam hogy kemény vagyok, de éreztem ahogy savasodik a vádlim, és egyre görcsösebben megyek. Már majdnem fenn voltunk a Berzsenyi kilátónál, amikor szóltam, hogy nem ártana kicsit lassítani. Ekkor már teljesen le voltam merevedve.

Felértünk a kilátóhoz, pecsételtünk, majd felugrottunk a "toronyba" megnézni a tájat. Én ezt a mûveletet különös óvatossággal követtem el. Persze nem mulasztottam el kiröhögni magam, hogy milyen rosszul esett nem egész 5km emelekedõ, de azért egy percig se aggódtam, mert edzettségem bõven feljogosított ennek a 40-esnek a teljesítésére...és ezt tudtam is. ...de legalábbis sejtettem. :)

Szerencsémre ezután lankás terep következett, nagyjából szintesen haladtunk, és lejtõkbe bele-bele kocogtunk.

Gyorsan elértük a második EP-t, Büdöskutat. Itt kisebb büfé volt berendezve, de nem engedtünk a csábításnak, és gyakorlatilag pecsét után azonnal mentünk tovább.

Ez volt az a pont, ahol a lepke szárnyát (vagy 8-ast) mintázó útvonal elõször kanyarodik délfelé. Hosszú "nyargalás" következett sok aszfalttal, meg egy EP-vel (Pöspökházi völgy) fûszerezve.

Szerencsékre amikor már nagyon meguntuk a menetelést, az útvonal hirtelen felugrott keletre egy hegyre, majd a gerincen átbukva nagyon hangulatos, de kicsit köves, csúszós kocsiúton leballagtunk a balatongyöröki Szépkilátóhoz. Itt pecsét, aztán némi szöszölés után neki is ugrottunk a Pap-hegynek.

Meredek volt, meg ekkor már az idõ is jó volt, szóval szerettük. Dávid itt bemutatott valamilyen akrobatikus trükköt egy keresztbedõlt fatörzs átmászása közben, aminek következtében eztuán kisebb sebet hordott a tenyerén, de errõl az elõadásról sajnos lemaradtunk. Egészen pontosan Dávid hátul jött, hogy ne láthassuk. ...mindezt persze fényképezés címszóval. :D

A csúcson ismét "kiláttunk", valamint egy kb 10 perces pihit is beiktattunk. Az út innen se tûnt bonyolultnak, mégis csináltunk egy kis kitérõt, amikor egy elágazásnál reflexbõl az elõttünk lévõket követtük. Persze sejthettük volna, hogy turistautat ritkán visznek bozótosba, meg hát a jelzések is eltûntek. Nem baj. Az irány stabil észak volt, ami jó, és a "hivatalos" úttól se lehettünk messze, szóval folytattuk a menetelést, és rövid térkép elemzés után felugrattunk arra a gerincre, amin eredetileg is kellett volna mennünk. Én ezen a szakaszon nagyon szenvedtem melegtõl, de a gerincen már szerencsére volt egy kis hûsítõ szellõ is.

Ekkor jött a Vékonycser fantázianévre keresztelt EP, ahol volt valami rom is, meg becsatlakozott a 25-ös kör is, szóval innentõl nem voltunk egyedül. (A kisebb társaságot megelõztük, akiket a rossz úton követtünk, és nem is láttuk õket többet.)

Kevésbé élvezetes része volt a következõ szakasz a túrának. Egyenes-majd derészögû kanyar, majd megint egyenes. Ráadásul mindezt talán a legnagyobb melegben, plusz nem kifejezetten üde vidéken.

Jól esõ érzés volt ezután bekanyarodni az erdõbe, ahol gyorsan le is "gurultunk" a Szt. Miklós forrásnál elhelyezett EP-hez. A forrást persze szerettük, hiszen jó dolog mosakodni túrázás közben.

Ezután ismét a büdöskúti piknikezõ-hely következett, ahol a pecsét mellé ezúttal elfogadtunk egy-egy zsíroskenyeret is.

Csak úgy "röpködtek" az EP-k, szinte még el se indultunk a rövid szusszanás után, egybõl itt volt a padkõi EP, ami már a nyolcasunk utolsó szakaszán volt. Ezúttal nem volt kedvünk "kilátni".

A Csereze-hegyre menet nekem még jó kedvem volt, az út is hangulatos volt fenyvesekkel, ösvényekkel. A pont a hegy oldalában volt, egy elhagyott bánya felett. Itt az adminisztráció nem volt éppen zökkenõmentes:

"Hoppá, egy kisgyerek meghalt...nembaj. Elnézést kérek természtesen." - Mondta a pontõr viccesen, amikor érekezésemkor a pecsételõcucc felé vette az irányt, és közben majdnem eltaposott egy gyanútlanul üldögélõ gyereket...

...majd a "Szüzek elõre!" vezénymondat hangzott el, amikor mögöttem befutott a pontra kettõ hölgy túratárs.

Ezután ismét kicsi kavarás volt a navigációval, mert a lefelé vágtatás, plusz iskolás csoportok elõzgetése közben nem vettük észre, hogy hol kellett volna balra elkanyarodnia a turistaútnak, és õszintén szólva nem is keresgéltünk túl sokat, inkább jobbra lekanyarodtunk a faluba (Vonyarcvashegy), és ott mentünk le a mûútig.

A kápolnánál pecsét, rövid frissítõ, és barátkozás a gondolattal, hogy bizony nekünk ma még hegyet kell mászni. Már a térkép elõzetes tanulmányozása közben is örömmel konstatáltuk, hogy a szervezõk a túra végére beikatatták azt az aprócska slusszpoént, hogy miután leérünk a Balaton-partra, visszavezényelnek minket egy hegyre.

Na, ezt már nem szerettük. Bár Apám látszólag nagyon fitten "vágtatott" fölfelé a Vas-hegyre, mi Dáviddal tisztes távoból követtük. A csúcson pecsét, le a hegyrõl, vissza a faluba, és a görcs azért még elrángatott minket valahogy a vasútállomásig.

Célpecsét, kerek 8 órás teljesítési idõ, és ami hiányzott az a gratuláció. Apróság, de ugyanakkor az elmulasztása szerintem illetlenség. Nem is nagyon szokott ilyesmi elõfordulni.

A parkban való rövid rehabilitáció és vízhólyagszámolás után indultunk is haza.

Szép idõt fogtunk ki ismét, a táj nekem nagyon tetszett a sok kilátóval, és az is, hogy rengeteg, összesen 12 ellenõrzõpont volt elhelyezve, így lehetett érzékelni a haladást, és ezúttal az "itiner" is minden igényt kielégítõ volt. Jó túra volt.

Jandi

Dávid képei a következõ helyen megtalálhatóak:
http://picasaweb.google.com/qwaevisz/Lepke40