Túrabeszámolók


túra éve: 2019
Magyarországi ForrástúrákTúra éve: 20192019.04.14 20:06:17

 Nahát elfelejtettem megemlekzeni erről a túrázól A 8 km távot választottuk a téli havas tájon nagyon szép élmény volt. Sok hócsataval, rövid vidám túra volt. Szép jelvényt is kaptunk.

 
 
Glow teljesítménytúrák VárgesztesTúra éve: 20192019.04.14 19:57:23

 Idèn kicsit esős, saras, de a szervezés meg mindig szuper, a Vèrtes gyönyörű és a túra végén a szendvicsek finomak voltak .Az újraélesztés fortélyaival is megismerkedtünk. Szívem csücske ez a túra.

 
 
Téli TihanyTúra éve: 20192019.02.03 20:25:07

Téli Tihany 10


Az éremszerzés lehetősége felcsigázott és Tihanyba vonzott minket. No egy ilyen meseszép éremért érdemes, gondoltuk és éltünk az előnevezés lehetőségével. A gyerekek is lelkesen indultak neki, ráadásul Tihanyba még nem jártak, viszont Helka nyomában ismerősként üdvözöltünk egy-klt helyszínt. Amig a nagyobbik Helka meséjével szórakoztatott minket, addig hipphopp túl is voltunk az első pár ellenőrző ponton, az Átjáró-barlangon, el a Belső-tó mellett, irány a Barátlakások felé...ez a környék valami egészen mesés..már csak a Barátlakások miatt érdemes volt Tihanyig elutaznunk. A sár eléggé nehezítette a dolgunkat, igazi dagonyázásban volt részünk, sokszor csak a botok mentettek meg a kapitális hasraeséstől. A kikötőben megcsodáltuk a befagyott Balatont, de a sokk, hogy még 100 m szintet kell caplatnunk, fel az Apátsághoz és a Kálváriára igencsak megütött. Ezt az utolsó etapot már nehezen emésztetettem meg, a másnapi izomlázat is itt szereztem, a könnyed infarktustól már nem is beszélve...de végül nehezen de beértünk a célba talpig sarasan, szutykosan, totál elfáradva...büszként fotózkodtunk az éremmel..ettünk egy kis virslit, rehidráltunk és fáradtan, de büszkén utaztunk haza. Persze a gyerekek bírták megint a legjobban. Profi szervezés (kis szaidmusra vall az utolsó két kilméteren  am ikor már azt hitted h innen laza menet, felküldeni a népet a Kálváriára, de hát a belefeléfordulás is nagy émény), jó ellátás, kicsit sok sár, gyönyörű környék. Szép élmény marad, köszönjük.

 
 
túra éve: 2018
Szomor teljesítménytúrák (1956-os emléktúra)Túra éve: 20182018.10.23 15:57:43

A Kézdi 10-re vállakoztunk a gyerekekkel. Nem túl hosszú, mégis bejárja a környéket. Busszal vittek át minket Zsámbékra, ahol a nevezés helyszíne van. Kiváló szalagozás,, itiner, ismertető, iszonyú jól szervezett túrák a Szomori túrák. Eltévedni lehetetlen. A táj maga nem nyűgözött le, de voltak kedves, színes, őszi részek. Ismerőssel is találkoztunk, sok ember volt, igazi túraünnep. 3,5 óra alatt megvolt a 12 km, nem volt nagyon strapás, de kicsi szint, emelkedő, meredek lejtő nehezíti, teszi izgalmassá. Hazafelé az oklevéllel, kitűzővel a zsebünkben visszamenünkt a Zsámbéki támeplomot megcsodálni. Az ünnep alkalmából ingyenes a belépés. Gyönyörű hely. Gratula a szervezőknek.

 
 
Ősz a CuhánTúra éve: 20182018.09.30 14:41:05

Ősz a Cuhán 15 km


Gyönyörű idpnek ígérkezett, így az előnevezési határidő után ugyan, de sikeresen jelentkeztünk a túrára. Korán ébresztettem a gyerekeket, hogy időben kezdhessük a túrát. Ismerem a Cuha szurdok látogatottságát, és a büfé népszerűségét, így gondoltam a nagy tömeg előtt elrajtolunk. 8:30 körül már caplattunk, kicsit kellett várni a neveztésre. Egy térképet kaptunk csak, de az elegendőnek bizonyult, a másik oldalon a pecsételőlap. Szép, kicsit szintes túra, a Hódos-ér és a Cuha-patak ölelésében. Két kódos pont volt, de a másodikat nem találtuk meg, csak egy kis darabka papír mutatta, hogy ott volt vmi kiragasztva. A végén kiderült, hogy nem a "fő-úton" volt, hanem kicsit beljebb, de a fényképek és az elmondásunk bizonyította, hogy jártunk ott. Mint kkderült, amit láttunk még az előző túra kiirásának maradványa volt. A Hódos-ér kicsit nyugisabb, a Cuha-szurdok már nagyobb tömeget vonzott. A pihenőknél nagy volt az élet. Kb. 3,5 óra alatt értünk be a gyerekekkel (7 és 9,5) , akik a bakancsban kicsit szenvedtek, de vizes átkelések miatt a vízálló cipő igen javasolt. Nekem nem volt, igy nem úsztam meg száraz lábbal , de sebaj. A célban a felnőtteknek egy jó kis tönkölybúzás lángos járt és mind a négyen fém jelvényt kaptunk, amihez csak gratulálni tudok, mert csodaszép, mind a három féle. Megérte ezért a túráért egy órát autózni, jó hanguzlatú, könnyű túra, szép emlékekkel.

 
 
GerecseTúra éve: 20182018.09.27 19:17:47

 Gerecse 20


Most jutott eszembe, hogy nem írtam erről a hazai tömegrendezvényről egy sort sem, pedig megérdemelte volna. Azt hiszem a tömeg nagysága igazi fesztiválhangulatot ad ennek az eseménynek. Mi élveztük a gyerekekkel 7 és 9 évesek,  legjobban az erdei rész tetszett ami átvisz Vtolna felé. Utána a kavicsos caplatás annyira nem, de a repcemezők emlékezetesek maradtak. A gyerekeknek tetszett a sok apró repiajándék, és a célban a földikutya témával foglalkozó asztal. Nem kifejezetten ezekért az élményekért járunk túrázni, de mint helyiek a részvétel szinte kötelező :-)

 
 
A Pál utcai fiúk/és Molnár Ferenc nyomábanTúra éve: 20182018.09.15 19:08:39

Egy könnyed , érdekes séta, érintve sok pontot ami Molnár Ferenchez ill. a regényhez kapcsolódik. A menet közben kitölteni való kérdéssor folyamatosan fentartja a figyelmet és az érdeklődést. Az Einstandos szoborcsoportál a szervezők egy kis golyózásról, ajándék üveggolyóról és golyórágóról is gondoskodtak. A kitűző szép és igényes, a végén az Új Grundon egy teszt, és egy kis játszóterezés és belefért. Tartalmas délelőtti program visszarepít egy kicsit a múltban. Ebédre már otthon is voltunk. Köszönet a szervezőknek, a gyerekek és mi is nagyon élveztük.

 
 
Szent Bernát EmléktúraTúra éve: 20182018.05.13 11:19:34

 Várkörút 15 km Tábitha jótèkonysági túra


Ezen a napon nagy volt a valasztek, a nemes ügy miatt választottuk ezt a túrát. A részvételi díjjal a beteg gyerekeket támogatják. 


Máskor is voltunk hosszabb túrán a gyerekekkel, de a piros L meglepoen nehezen járható...a 10. ember nagyságú kidőlt fatörzs után új értelmet nyert a túra..a szűk, sziklás, nehéz terep emberpróbáló volt...kicsi gyerekkel nem ajánlom...csokako  után már laza...a vendéglátás melegszivű volt..hotdog, müzli, tea, mosolygós rendezők, szép táj...emlékezetes túra marad..minden értelemben

 
 
Glow teljesítménytúrák VárgesztesTúra éve: 20182018.04.22 13:53:48

 10 km- Szuper szervezés, kiváló időjárás, jó szalagozas. Térkép , itiner szinte nem is kellett...nagyon szép táj, elején kis emelkedő, utána barátságos szintek...a végén oklevél, kitűző, mennyei szendok, kedves szervezők..csupa szuperlatívusz...gratulálok..(y)

 
 
túra éve: 2017
Téli VértesTúra éve: 20172017.12.23 13:32:41

 Tèli Vèrtes 10 km


Barátságos rendezők, kicsit sáros, de gyönyörű táj, kisgyerekkel is teljesíthető táv...megkoronázása az évnek ..a Zuppa-tetőn a Nap is ránkkacsintott...Száron amíg beslattyogtunk a sörözőhöz az uncsis volt, még pont lekestuk a vonatot...majd egy órát fagyoskodtunk a vasútállomáson, de csupa jó emlèkkel, èn egy zakózás után derékig sárosan megérkeztünk vissza Szligetre...az oklevél, a kitűző gyönyörű..a hangulat barátságos...máskor is inkább turáztunk mint beiglit sütünk 

 
 
BUDTúra éve: 20172017.11.05 15:45:48

 BUD 7 Kèsőn indultunk el, így már csak a 7 km-es fért bele. Jó hangulatú kis gyerekkel is kényelmesen teljesíthető túra. A szervezők kedvesek, az idő szép, az őszi erdő szintén, van kis emelkedő az utolsó etapra..de 2 óra 20 perc alatt egy 6 és egy 8 éves gyerekkel lesetaltuk. Mi több mint 8 km- T mertünk gps-szel. A puffin lekváros fánkos megálló emlékezetes marad...a végén Bud-os oklevél és kitűző már nem volt, de sima budai tt-s még igen, választhattunk is. A hagymasbab nem volt túl finom, de nem is ez a lényeg...így is kellemes hangulatú tura volt a Mester emlékére...köszönjük a szervezőknek...egy puffin lekvárt is hazavittünk...és most megnéztünk egy filmet ..talán a Nincs kettő négy nelkult...

 
 
TatabányaTúra éve: 20172017.10.16 20:52:38

 Tatabánya 20 Nagyon szép  Vèrtes ősszel, a túra útvonal szép helyeken halad. Sztem elég kemény túra, amikor már azt hinnédhogy túl vagy a nehezèn, akkor kezdődik a java. Két kisgyerekkel voltunk, ők jobban bírták mint mi, de a 6 óra túl tempós. Semmi vizveteli lehetőség, Csákányos után. Semmiellátás, kis csoki, zsíros kenyér tea a célban, jó lenne az Újosztasnal is víz és ott a csoki. Az árért elég fapados, de a szervezők aranyosak voltak. Az őszi erdő gyönyörű.

 
 
Kevély körüli kevergés / Kevély alatti bolyongásTúra éve: 20172017.09.09 16:28:19

 Bolyongás: Az Ösvènytaposók szuper szervezését kiemelném, szépen jelölt útvonal , szalagozas, ellátmány, sok kedves szó.Kèt kis gyerekkel vettünk részt a túrán, valahogy a 11-ből 15 km lett, pedig el sem tévedtünk, de volt hivatalosan utvonalmodositas, szépen kitablazva. Az egri várnál èpp rendezvèny volt, színtidő gyakorlatilag nem volt, így ott sokat elidoztunk. Sok volt a repülőgép zaj, az zavart, de volt sok érdekes, szép rész a túrán. A turatarsak udvariasak, kedvesek voltak. Kellemes hangulatú túra volt, köszönjük.

 
 
Fürkész/Csillagváró/Éji vadász / 7 Mérföldes tekergésTúra éve: 20172017.06.25 14:52:21

Fürkész Szent Iván éjjelén 12- rejtvényfejtős


Nagy volt még a meleg , amikor elrajtoltunk a bodakji Csillag cukrászdától 18 órakor, de ez volt az első éjszakai túránk, nem tudtam a gyerekek (8 és 6) hogy bírják majd. Regisztráltunk, megkaptuk a 2016-os őszi itinert (ez meglepett, de gondoltam ha már kinyomtatták ne vesszen kárba) és hajrá. Megérte felmászni a Kálváriára, mert a gyönyörű kilátás kárpótolt a melegért, no meg persze begyűjtöttük az első megoldást. Kicsit tanakodtunk, hogy merre menjünk a Kesellőhöz, mert az előttünk lévő túrázók más irányba mentek, de végül a szöveges leírást követtük. (a térkép sajnos nehezen látható volt, de lefotóztam a Károly kilátónál a színes térképet és azt is nyomon követtük) Amikor beértünk az erdőbe a meleg is elviselhetőbb volt. A Károlyi kilátótól mesés a táj, onnan egyszemélyes kis sziklás ösvényen ereszkedbe a Varjúvárhoz jutottunk. Azt hittük, hogy ez egy vármaradvány de egy sima ház. Mindenhol sikerült gyorsan megtalálni a rejtvény megoldásait. A varjúvári tűzcsapon de jó lett volna egy ivócsap...kitikkadtunk...a Gaja szurdok gyönyörű..bár mindenhol látszott, hogy nagy a szárazság...A frissítőponton nagyon kedves volt a pontőr, felírta a számunkat , balaton szelettel és málna ill. levendulaszörppel kínált.


Feltötlöttük a palackunkat vízzel és megcsodáltuk ezt a Gaja-pataki pihenőhelyet, nagyon profi, játszótér, tó, phenőhelyek. Innen már gyorsan szürkült, a halomsíroknál, az Alba régia forrásnál már elemlámpáztunk, szent jános bogarak fénye világította utunkat, őket felváltotta a villámlás, nyakunkon volt a vihar. A földből sütött a meleg, a madarak is elhallkultak...egy süni engedte hogy megsimogassuk...és az utolsó pillanatban értünk be a célba, a cukrászdában beváltottuk a sütijegyünket, és elkezdett esni az eső...végül 13,6 km-t mentünk, a gyerekek nagyon élvezték 4,5 órás lett a túra, izgalmas, rejtvényfejtős, állatos...Snoopy-s kitűzővel, emléklappal irány haza...sajnos az eső nem jött velünk...éjfél volt mire ágybakerültünk..ha ez tényeg utolsó rendezés volt, akkor nagyon sajánlom...ötletes túra, szép környezet, mesélt a természet, daloltak a madarak...Szent Iván éji csoda

 
 
Pinceszer/Vincézés - PincézésTúra éve: 20172017.06.05 14:29:18

Fürkész 7 túra


Előző délutáni eső kicsit hűtötte az időjárást, de nem akartam a gyerekekt nagy melegnek kitenni, így már 8:30-kor elrajtoltunk a csákberényi Művelődési Háztól. A falu végén lévő Vadászati Múzeum vasárnap, ünnepnap zárva , igy csak kívülről tudtuk megnézni. Ezt nagyon sajnáltam. Megcsodáltuk a kiállított boksát és rátértünk a Panoráma tanösvényre. Szép csendes, fényképezős túra volt, felfelé. Az előző napi eső előcsalta a föld, virágok illatát. Az ellenőző pontig nem is találkoztunk senkivel, a kislányok kdeves voltak és Balaton szelettel kínáltak,  megcsodáltuk a kilátást is...és nemsokára viusszafelé kanyarodott a tanösvény...fordultunk vissza. A visszaúton volt idő molyolásra, sziklamászásra, a bükkök, gyertyánok megcsodálására is. Szintidő nincs, igy igazi fürkészkedésre is van lehetőség. A tanösvény visszajut a Múzeumhoz, ott pedig egy kis séta a MűvHáz a célig. A célban zsíroskenyér, bodzaszörp, többféle jelvény és egy bélyegzős lap. (itt talán rányomtatnám, hogy emléklap, ha már nem névreszóló, akkor is)


A nevezési díjat találtam húzósnak találtam, de szép hangulatú, rövid, könnyű túra, kisgyerekkel ideális és a környezet igazi erdei mesebirodalom.

 
 
Pilis 50/35/16Túra éve: 20172017.05.20 16:27:43

Pilis Családi 5


Már nagyon rég kinéztem a Dera-szurdokot magamnak...most volt itt az alkalom, a gyerekek is lelkesedtek, az idő pedig remek volt. Más elfoglaltság miatt csak 11 után indultunk, a pontőr írtó kedves volt, jó fej , igazi "reklámarca" lehetne a turázásnak. A szurdok maga gyönyörű, fahidak, csobogás, fák, avar, hamar felsétáltunk a kulcsos-házhoz, ott már meg is kaptuk az oklevelet és a jelvényt  (a jelvény is nagyon esztétikus). A rendezőség levest, sört, zsíroskenyeret kínált, de nem ettük el a nagy túrázók elöl (35, 50 km után van csak rá szükség igazán ). Megettük a saját szendónkat ebéd gyanánt és elindultunk lefelé , kicsit csalinkáztunk a gerincen is, fotóztunk, megnééztük a kilátást majd vissza a szurdokba, igy egy kicsit kitolva ezt a remek környezetben zajló sétát. Minden kisgyerekesnek ajánlom ...itt nem lehet unatkozni, lehet vizezni, sarazni, fahidakon szaladgálni, ásványokat keresgélni...nagyon szép környék. Visszafelé még a jófej pontőrrel váltottunk pár kedves szót...meg is jegyezték a gyerekek, hogy lehet hogy ez a bácsi idegen és mégis ilyen kedves....hát így (y)

 
 
Gróf Sándor Móric EmléktúraTúra éve: 20172017.05.13 14:18:24

Gróf Sándor Móric Emléktúra "S"


Készültünk nagyon, hiszen Bajna itt van egy köpésre, számtalanszor áthajtottunk már rajta , de még soha nem álltunk meg ott...pedig lassan 40 éve itt van az orrom előtt...Aggódtam a terep miatt, mert egész du és este esett nálunk, így itt is nagy sárra számítottam. A rossz idő és más elfoglaltság miatt a gyerekekkel (5,5 és 8) az S-es távot céloztuk meg. Nálunk sütött a nap , így reménykedtem a jó időben, de sajnos hamvába haltak..mármint a reményeim...amint kiszállítunk az autóból esni kezdett és így a túra első 45 percében esőkabátban, zuhogó esőben sétáltunk. Az első ep-on egy kódot kellett felírni. Kiértünk a lakott részről és a második ellenőrző ponton már szép idő volt...mindenhol sáros, cupogós volt viszont a terep. A pontellenőrök kedvesek, a müzliszelet finom. Elindultunk visszafelé a kastély felé, már nem a lakott részen  és pár paci is megörvendeztett minket, nagyon barátságosak voltak, az egyik némi simire is hajlandó volt...aztán újra lakott rész és már be is értünk a célba....sajnos kevés az erdős rész ezen a távon, de hát nagyon rövid is, mire kiérnél a lakott területről , már fordulsz is vissza. Esőben, sárban viszont pont elég volt...közben Sándor Móric gróf, az ördöglovas életének történeteivel szórakoztattam a gyerekeket...pikkpakk véget is ért a séta...1,5 óra volt


A szervezők aranyosak, az itiner jó, a szalagozás is. Oklevél és jelvény várt minket a célban és újra eső...napos időben is visszajönnénk...a kastély gyönyörű..bízom benne, hogy gondoskodó kezek belül is újjá varázsolják..érdemes lenne.

 
 
VérteskozmaTúra éve: 20172017.05.01 14:40:25

 Vèrteskozma 10


Kèt gyerekkel vágtunk neki a túrának (5,5 ill.8 èvesek)


 A regizès kicsit hosszúra nyúlt ès a szervezők közül senki nem irányította a tömeget, így kicsiny kaotikus volt a pénztárnál is sorbanállás, meg a túraindításnál is, de kb 0,5 óra után el tudtunk indulni. A túra gyönyörű útvonalon megy,pont jó elosztásúak a pecsètelők. Jó volt a szalagozas , a térkép is. A gyerekek is bírták, a színtidőbe itt belefér a fotózás, játék, több pihenő is. A végén vajas, zsíros, lekváros kenyér,emléklap, kitűző várt. Összessègèben szuper gyerekes túra, köszönet a szervezőknek. A meggylekvár egy gasztronómiai csoda.


ui: egy ismerősöm a 30 km-es túrán vett részt, mire beértek már alig volt étel és ami fő nem volt jelvény :-(

 
 
GerecseTúra éve: 20172017.04.30 18:02:14

Gerecse 10


Két kisgyerekkel vágtunk neki a túrának (5,5 éves ill. 8 éves), kellemes volt az időjárás. A fiúk tavaly is megjárták, és bizony sokat kellett várniuk az indításra, igy idén nagyon örültünk, hogy csak online lehet nevezni. Már feburárban elintéztem a nevezést. Az indulást elég későre,  10 órára terveztük, hogy ha lesz tömeg, akkor minél jobban elkerüljük.Az indítás pikkpakk ment, négyünknek sem volt több 5 másodpercnél. Elindultunk a túrán, a városi rész a legkisebbnek nem annyira jött be, de amikor elértünk a János-forráshoz, onnantól kellemes erdei környezetben mendegéltünk. Kedves hangulatban, sokan, de nem tömegben róttuk a km-eket. Az ellátás jó volt, bár a János.forránál egy fiatal pár majdnem nem pecsételtetett mert nem vették észre az asztalt a két hölggyel, de visszafordítottuk őket. Jó volt a táblázás, bár nem volt szükség se térképre , csak mentünk a tömeggel. A második pecsételőhelyig elég meredek volt a terep, de bírtuk, a gyerekek gyakran előrefutottak és bevártak. A Turulnál már csak 1 óránk volt a szintidőből, és onnan még majdnem 40 perc volt mire leértünk, így kicsit sietnünk kellett.


Kicsit kevésnek találom a 12,8 km-hez a 4 óra szintidőt, ezt lehetne növelni, mert sem nézelődésre, sem játékra, sem nagyobb pihire nem futotta.


A célnál sem kellett várni. Az ellátmány is jó volt. Jövőre újra megyünk. Sokkal emberbarátibb volt idén, sokkal kevesebb résztvevővel.

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár