Túrabeszámolók


túra éve: 2013
Tor Des Geants terepfutó versenyTúra éve: 20132013.10.29 23:14:13




 



Tor des Géants 2013. 09. 8-14.






 



330km 24000m






Harmadik alkalommal álltam rajthoz ezen a versenyen. Többen hitetlenkedtek, hogy UTMB után egy héttel TDG-t tervezek. Még az év elején kellett jelentkezni a versenyekre és a szerencse úgy hozta, hogy mindkettõn kisorsoltak. Úgy döntöttem, megpróbálom teljesíteni mindkét versenyt.


A TDG-t tartják a világ leghosszabb, non-stop terepfutó versenyének.


Szombaton, miután átjöttünk Chamonixból, végre sikerült venni 48-as Hokát Miklósnak. Ezután a másnapi idõjárás elõrejelzéseket tanulmányoztuk, ami 50% napsütést és 50% esõt ígért.


Délután neveztünk a versenyre, majd este következett a pastaparty és az eligazítás abban


a sportcsarnokban, ahol elõzõ héten az UTMB frissítõ pontja volt.


Szinte éttermi kiszolgálásban volt részünk, terített asztal várt ránk porcelán tányérral, evõeszközökkel. Elõételnek salátát és sonkát szolgáltak fel nagy tálcákon. Mivel nem tudtuk, hogy lesz további menü, így az elkövetkezõ 330 km-re gondolva jól teleettük magunkat. Majd hozták a tésztát. Na, ebbõl is ettünk néhány tányérral. A nevezéskor kapott sárga táskánkba összepakoltuk a holminkat, és még aznap este leadtuk. Ezeket a táskákat a hét szakaszt határoló pontokra vitték elõre.


Kockáztattam, csak egy 20 literes hátizsákot vittem magammal, a legszükségesebb dolgokkal.


Vasárnap 10 órára volt a rajt kiírva. Fél tízkor elkezdett esni. Elõvettem az UTMB-re kölcsönkapott North Face márkájú esõkabátom, ami hegesztett varrású, 15000 mm-ig vízálló. Ez a drága kabát viszont nem tudta magáról ezeket a paramétereket, így már a rajtban csuromvizesen álltam.


Nem volt idõ visszamenni az autóhoz másikért.


Talán az esõ miatt a rajtot 17 perccel halasztották.


A magyar résztvevõk:


Wagner András 2. indulás


Siményi Miklós 2. indulás


Fridrich László 3. indulás


Börcsök András 3. indulás


A városból kiérve elállt az esõ. Két óra alatt értünk fel az elsõ hágóba. A második hágóba felfelé viszont újra bekeményített az idõjárás és jégesõt is kaptunk. Borsó nagyságú jég kopogott a fejünkön. A kapucnit inkább nem tettem fel, mert a nyakamba vezette a hideg vizet. Az elõzõ két évben ugyanazon az emelkedõn görcsölt be a lábam. Ebbõl okulva most elõre ittam a magnéziumot, így nem is volt semmi gondom. Az esõ kitartóan esett. Minél följebb értünk, annál hidegebb lett,


remegtem a vizes ruhában. Tudtam, hogy a szervezetem túl sok energiát fordít a felmelegítésre, így kevesebb jut a haladásra. A rajt elõtt látott mûholdképre emlékezve, tudtam, hogy minél gyorsabban haladok kelet felé, annál hamarabb kijutok a felhõsáv alól.


Az elsõ nap történ egy tragédia. Az egyik kínai versenyzõ elcsúszott, beverte a fejét és azonnal meghalt. Ezt mi csak a célban tudtuk meg.


Egyszer arra lettem figyelmes, hogy a néhány méterrel elõttem haladó versenyzõ kiabálva rántja hátra a fejét. Egy kõ repült el az arca elõtt. Felette valaki lerúgta, vagy bottal indította el.


Az elsõ szakasz 3. hágója után este negyed tízkor értem az elsõ nagy pontra., Valgrisenche-be. Leolvasták a csuklómon lévõ chipet, megkaptam az elõre küldött táskát, majd letereltek egy pincébe, ahol ágyak sorakoztak. Senki sem feküdt le aludni, hanem öltözködtünk, pakolásztunk és felkészültünk a következõ szakaszra. Magamra vettem az összes száraz ruhámat, de vízálló kabátom továbbra sem volt. Szerencsémre a végig zipzáros nadrágom legalább deréktól lefelé melegített. Felmentem a frissítõ pontra, mindjárt leültettek és kérdezték, hogy mit szeretnék enni. Több féle meleg étel volt. Tészta, különbözõ ízesítésû rizs, húsok, leves, szóval bõséges kínálattal fogadtak.


Az olasz Sportiva cég izoitalát ittuk, amit helyben porból kevertek.


Igaz, nem volt mind az 1500 segítõ futó „szakértõ”, de kedvesen, lelkesen igyekeztek segíteni.


Elõfordult, hogy meleg vízzel keverték be az izót, volt ahol salátástálból merõkanállal merték a kulacsunkba.


Az egész versenyen jó ellátásban részesültünk, 8-9 km-ként voltak a frissítõ pontok.


Az elsõ nagy pontról fél óra után indultam tovább. Többször újra eleredt az esõ, és nagyon hideg éjszaka várt ránk.


A 2854 méter magas Col Fenetre, majd a 3002 méteres Col Entrelor következett.


Az utóbbi mászásakor eltûntek a felhõk, csillagok „világítottak” az égbolton, a hõmérséklet fagypont alá süllyedt. Hétfõ hajnali 3-4 óra között járt az idõ. Reggel 9-kor indultam a verseny legmagasabb hágója, a 3300 méteres Col Loson felé. Hófoltok díszítették a hágót és jég csikorgott a lábunk alatt. Ez volt a hatodik hágó.


Utunk során 25 db 2000 méter feletti hágón kell átjutni a 330 kilométeres távon.


Hétfõ délelõtt a nap kellemesen sütött, de amint jött egy felhõ öltözködnünk kellett. Fél egykor értem a második nagy pontra, Cogne-ba 102km-hez. Gyors evés után, fél óra elteltével indultam tovább. Már csak egy hágó volt hátra a déli oldalon, ahová új útvonalon vezettek fel a Sogno menedékházhoz. Nagyon szép vízesések mellett haladtunk. Ez egy szerencsés változtatása volt az útvonalnak.


A menedékházban ittam egy pohár teát, majd kértem még egyszer. Valószínûleg egy másik kancsóból öntöttek, mert olyan forró volt, hogy elégettem a szám, a nyelvem. Még hetek után is fájt a nyelvem. Nem engedték, hogy mi öntsünk magunknak italt, bár nem is tudtunk volna, úgy remegett a kezünk a hidegtõl és a fáradtságtól. Két tenyerembe fogva tudtam csak felemelni a poharat, mint egy kisgyerek.


A hetedik hágó után több mint 30 kilométeres lejtõ következett, legalábbis az itiner szerint.


2827 méterrõl 337 méterre kellett ereszkedni. Ez már a déli szakasz vége az Aosta völgy bejáratánál. Mielõtt még leértem volna, várt rám egy poros, kiszáradt erdõvel borított hegy. Mivel már tavaly is itt vezetett az útvonal, így türelmesen viseltem ezt a lelkileg nehezen bírható szakaszt.


Végül hétfõn este 11 körül értem el Donas-t, ami a verseny 148. km-je. Az idõm megegyezett az elõzõ évivel. Innen már az északi oldal következett, az Alta Via 1-es útvonal.


Éreztem, hogy lázas vagyok, nehezen vettem a levegõt. Megfáztam az esõben. Valószínûleg az UTMB fáradságát sem sikerült maradéktalanul kipihenni. Csak teát és levest ittam egy napig, mellõztem a kólát. Lefeküdtem egy órára aludni, majd kicsivel jobban is éreztem magam. Száraz ruhám már nem volt, így választhattam, hogy melyik vizeset húzom magamra. Akiknek volt kísérõje, azok minden ponton száraz ruhát vehettek magukra.


Fridrich Laci szintén nehezen vette a levegõt, õ is megfázott. Orvoshoz fordult, elvitték kórházba kivizsgálásra, majd kizárták a versenybõl.


Tanulság: Amíg menni bírunk, ne menjünk az egészségügyiekhez, mert biztos, ami biztos alapon nem fognak tovább engedni.


Negyed kettõkor indultam tovább a pontról egy japán lánnyal és egy olasz fiúval, akik


50-60 közötti rajtszámot viseltek. A rajtszámunk megegyezett a tavalyi helyezésünkkel,


az enyém 98-as volt. Elõször felmentünk a város fölé, majd mediterrán kertek között leereszkedtünk a szomszéd faluba. Itt egy római korból megmaradt hídon keltünk át, majd kezdõdött a 2000 méteres emelkedõ. Sikerült tartanom a tempót a japán, olasz párossal. Miután kiértünk a gerincre, már lehetett látni a kivilágított Coda menedékházat, de mégis két órás, sziklás, sáros, nehéz gerincút következett. Még sötétben értük el a házat. Útitársaim kényelmesen leültek reggelizni, én gyors frissítés után elköszöntem tõlük és siettem tovább. Csak részben futható, köves, sziklás magashegyi rész következett. A futható részeket igyekeztem megfutni. Jöttek, mentek a felhõk, néha még a nap is kisütött, de összességében hûvös volt az idõ. Délután kettõre értem el Nielt, ahol 186 kilométernél jártam. Itt már 3-4 órával jobb voltam mint tavaly.


Egy újabb hágónál, 200 kilométernél következett a frissítõ pont. A felmenet viszonylag könnyû, a lemenet viszont kb. 10 kilométer hosszú volt, de jól tudtam futni lefelé. Kedd este fél hatra értem el a Gressoney völgyben található nagy pontra, ahol kevés résztvevõt találtam, mert elõbbre kerültem a mezõnyben. Már nem voltam lázas, de sokat köhögtem, nehezen vettem a levegõt. Fáradt voltam. Tudtam, ez az utolsó komfortos hely, mivel a hátralévõ két nagy pont csak sátras, így lefeküdtem aludni. Egy óra elég volt, hogy kipihenjem magam. 19:40-kor már indultam tovább. Emlékezetem szerint 4 órával voltam jobb, mint elõzõ évben. Körülbelül ilyen idõt terveztem a verseny elõtt.


Sötétedésre felértem az Alpenzu menedékházhoz, majd a Col Pinter nevû hágó következett.


Ez is egy csalóka hágó, hiszen többször is úgy látszott, hogy már felérek, de mindig volt még feljebb. A lejtõket és vízszintes részeket sikerült megfutnom. Csak két nagyobb hágó várt ránk ezen a 36 kilométeres szakaszon. Egy részen itt is megváltoztatták az útvonalat, persze nem a könnyebb lehetõséget keresve… Természetesen hosszabb lett a táv több szinttel megtoldva.


Szerda reggel 7 elõtt elértem a következõ nagy pontot, ahol száz kilométeren belülre került a cél.


Itt már nem feküdtem le aludni, csak egy órát pihentem és indultam tovább. Meglepetésemre a 21. helyen távoztam a pontról.


Talán a legnehezebb magashegyi szakasz várt rám. Tavaly ezt a részt már sötétben, hófúvásban értem el, idén viszont azért hajtottam, hogy sikerüljön átjutnom rajta világosban. A frissítõ pontokon mindig ki volt írva, hogy hány kilométerre található a következõ pont. Leggyakrabban 4,7 km-t írtak ki.


Egy idõ után már csak mosolyogtunk rajta, tudtuk, hogy kétszer ennyivel kell számolni. Az idõjárás változatlan volt hétfõ hajnal óta. Hûvös, de tiszta idõ volt. Éjszaka fagyott a hágókban, nappal hol sütött a nap, hol meg felhõbe burkolózott. Ezen a magashegyi részen csodálatos panorámában lehet részünk, hiszen egyszerre látszik a Gran Paradiso, a Monte Rosa vonulata, a Matternhorn és már a Mont Blanc csoport. Több bivakházat és menedékházat is érintettünk. Az egyikben, ahol tavaly várakoznom kellett, mikor felfüggesztették a versenyt, a személyzet egybõl megismert és ismerõsként üdvözölt. Col Vessonazból ereszkedtünk le Oyace-ba 1300 méter szintet veszítve. A felsõ részén púder finomságú porban vezetett meredeken lefelé az út. 18:21-re értem el Oyace-t. A településeknek olasz és francia nevük is van. Az esetek többségében a két név nem is hasonlít egymásra. Aki ezt még nem tudja, azt rendesen megkavarja ez a helyzet.


Az utolsó nagy pont elõtt még várt ránk egy hágó Col Brison. 6 km és 1000 méter fel, majd ugyanez le. Félúton felfelé és a hágóba is kiraktak pontot helikopterrel, ahol frissítõt találtunk. Már nem tudom, hogy fel vagy le volt a nehezebb. Arra emlékszem, hogy a hágóban a személyzet belém kötött, hogy milyen cipõ van rajtam. Még a nevét sem ismerték a Hokának, szerintük ebben nem lehet lemenni. Igaz, hogy a fáradtságtól már lefelé sem tudtam futni, de azért szerda este 11 után leértem az utolsó nagy pontra Ollomontba 283 kilométernél. Kiadós vacsora után éreztem, hogy aludnom kell, mert nem tudok tovább indulni, végtelenül fáradtnak éreztem magam. Lefeküdtem, de nem tudtam elaludni. Rázott a hideg, akárhogy fordultam fájt mindenem. Felkeltem és elindultam zuhanyozni.


Toi-toi méretû kabinokban lehetett zuhanyozni, és kint a szabadban a hideg éjszakában levetkõzni.


A tusolóba nem lehet bevinni még törölközõt sem. Jó fél órát álltam a meleg víz alatt, majd kimentem a hidegbe és a vizes ruháimat reszketve magamra húzgáltam. Visszamentem a sátorba és bebújtam a pokrócok alá kicsit melegedni.


2-3 óra múlva ébredtem, felmelegedtem, jobban éreztem magam. Összepakoltam és csütörtökön reggel 3-kor elindultam az utolsó szakaszra. 49 km volt hátra a célig.


Ollomont felett 1000 méterrel, nyugatra, található a Champillon menedékház. Az elõzõ években a legrövidebb úton mentünk a házba, most még az erdõs részen kilométerekkel elvittek déli irányba,


majd egy tehenészetnél fordultunk vissza északra. 1-2 óra plusz volt „csak” ez a kitérõ.


Érthetetlenek ezek a hosszabbítások, hiszen a végsõ táv és szint nem változik.


A háztól már csak 300 méter szint volt az azonos nevû hágó. Onnan lefelé beálltam három olasz mögé és elkezdtünk futni. Legalább két órán át rohantunk a sziklás, köves lejtõs terepen, világosodott mire leértünk. A völgy túlsó oldalán, új helyen, egy épületben volt a következõ frissítõ pont. Innen enyhén lejtõs szekérút következett 8-10 kilométeren át. Az olaszok elfutottak, nekem elkezdett fájni a jobb combomban lévõ izom. Az utolsó nagy lerohanásnál történt vele valami. Ennek ellenére jó tempóban tudtam gyalogolni. Saint-Rhemy-en-Bosses nevû településnél kereszteztem a Nagy Szent-Bernát hágóra vezetõ utat, majd a következõ faluban 9:13-kor értem el a frissítõpontot.


Az utolsó hágó várt rám, a közel 3000 méteres Col Malatra, aminek megmászása, majd az ereszkedés is szenvedõs volt.


A jobb lábam nem tudtam behajlítani, fájt a combom, a fájdalomcsillapító sem segített. Merev lábbal csak fele sebességgel lehet fel vagy lemenni. Gondoltam itt fog elmenni mellettem az egész mezõny, de meglepetésemre csak ketten elõztek meg. Már délután lett, mire felértem. A túloldalon a lemenet sem volt gyorsabb. 14:43-ra értem a Bonnattihoz, 17 km 5 és fél óra alatt.


A mai napra felmelegedett az idõ. Bonnatitól a Berton házon keresztül kell Courmayeurba menni, ami az UTMB-vel egyezõ szakasz, csak ellenkezõ irányba. Az UTMB-n felfelé 2,5 óra alatt tettem meg, most lefelé 5 órára volt szükségem. A Bertontól lefelé volt a legnehezebb. Hátrafelé és négykézláb is próbáltam menni, már nagyon szenvedtem a fájdalomtól. A városban sem tudtam futni, szép csendben besétáltam a célba. Többen megkérdezték, hogy én most hova megyek. Nem nézték ki belõlem, hogy „finisher” vagyok. Végül csütörtökön 17:56-kor értem célba.


A rendezõk mindjárt érdeklõdtek, hogy hol van a szálásom, majd elvittek kisbusszal a sportcsarnokhoz. Kezembe adták a sárga táskám, kérdezték, hogy még miben segíthetnek. Nagyon kedves volt mindenki az egész rendezvény alatt.


Péntek délután háromig aludtam, aztán kimentem a célba. Vártuk a másik magyar teljesítõt, Wagner Andrást.


Szombatot Pre.Saint Didier-ben töltöttük egy színvonalas termálfürdõben, ahová ajándék jegyet kaptunk jutalmul. Vasárnap a sportcsarnokban tartották az eredményhirdetés, minden célba érkezõ kapott egy finisher feliratú, hosszú ujjú piros polart.


706-an indultunk el vasárnap a rajtból.


103 óra 39 perc 30 másodperc után a 48. helyen értem célba. Az elõzõ évi 98. hely után ez hatalmas elõre lépés. A rajt utáni elsõ éjszakán még abban sem voltam biztos, hogy kibírom átázva a hideget, utána is csak a 100 és 200 hely közé vártam magam. Mivel sikerült 236 kilométerig futnom, így összejött a 48. hely. Utólag sajnálom, hogy a sérülés közbejött és nem sikerült 100 óra alá kerülnöm, de talán lesz még lehetõségem javítani.


Bebizonyosodott, hogy UTMB után egy héttel is lehet teljesíteni 330 km-es versenyt.


Köszönöm a szurkolást, a sok SMS-t, a telefonokat, a buzdítást az itthoniaknak és a kintieknek. Sokat segített a nehéz pillanatokban, mikor fáztam, az álmossággal, fáradtsággal és fájdalmakkal küzdöttem.


A mostani szabályok szerint jövõre nem indulhatok. 3 év után ki kell hagyni egy évet. Buzdítok mindenkit, hogy jelentkezzen, és sok sikert kívánok a jövõ évi indulóknak.


Itt látható egy, két éve készült, két órás film az útvonalról.:


http://www.youtube.com/watch?v=X7B1ZZsUkfs




 
 
UTMB, CCC, La Petite Trotte à Léon, Sur les Traces des Ducs de SavoieTúra éve: 20132013.10.08 22:21:03

 


 


Ultra Trail du Mont Blanc 2013. 08. 30.


169 km 9600 m


 


A verseny kezdete elõtt egy héttel érkeztünk meg Chamonixba. A kulcsok átvételénél már ismerõs futókkal találkoztunk, hiszen a három versenyre ( UTMB, CCC, TDS) 25 magyar nevezett. Családtagokkal, kísérõkkel együtt sokan voltunk magyarok.


Az érkezésünk utáni napon átmentünk Svájcba, hogy az ország legnagyobb szintkülönbségû via ferrátáját kipróbáljuk. A 900 méter szintkülönbségû vasalt út Leukerbad nevû városka felett indul. A helyiek nem javasolták aznap a mászást az esõs idõ miatt, de mi csak nekivágtunk. Lassan haladtunk, ez tényleg nehéz, túlnyomórészt függõleges részekbõl álló út. Kora délután elkezdett esni, a fal teljes szélességében folyt ránk a hideg víz, így visszafordultunk. Szerencsére félúton egy menekülõ úton leértünk Leukerbadba. Tervezzük a visszatérést.


Az elkövetkezõ napokban a sportboltokat jártuk és minden nap kimentünk sziklát mászni Chamonix határába. Megnéztük a PTL rajtját, szurkoltunk a TDS magyar résztvevõinek, vártuk õket a célban. Szép eredményeket értek el versenyzõink.


Kint élõ magyarok segítségével találtunk Chamonix közelében is Via Ferrátát. Könnyû pálya volt családok részére. Ahol az UTMB elhagyja Chamonix utolsó házait, ott fedeztük fel kedvenc mászó helyünket. Sok útvonal mászható egymás mellett, mindenki megtalálja a maga képességeinek megfelelõt. Ha egy nehezebb rész kerül elénk, csak oldalra kell lépni és könnyen tovább mászhatunk. Szinte Európa minden országából találkoztunk mászókkal. Már óvódás korú gyerekek is kapaszkodnak a falon szüleik segítségével. Itt is minden nap van testnevelés óra az iskolákban. Összegyûjtik az órákat egy napra, így télen síelnek, amikor nincs hó akkor sziklát másznak a gyerekek. A mászástól elmúlt az achilles fájásom, pedig tél óta küszködtem vele.


Csütörtökön neveztünk a versenyre, megkaptuk a rajtszámot. A kötelezõ felszerelésnek csak egy részét ellenõrizték, de az esõkabátnál megkövetelték, hogy a varrások hegesztettek legyenek.


Péntek délben volt a pasta party, ami messze elmaradt a korább svédasztalos kínálattól.


Kaptunk egy tányér tésztát és kész. Ezután még egyszer kimentünk mászni a verseny elõtt Gézával. Pontosabban csak õ mászott, én meg fényképeztem.


Leadtuk a zsákunkat a gimnáziumban, majd mentünk is a rajtba, hiszen kevés idõnk maradt. Így is csak a mezõny végére tudtunk beállni. Pontosan fél ötkor elrajtoltunk. Szerencsénkre a verseny elõtti napokban már nem esett, a levegõ is felmelegedett. Szép idõt ígértek az elkövetkezõ napokra. Mivel az elõzõ három évben nem sikerült teljes UTMB-t rendezni, ezért szerencsésnek mondhattuk magunkat. Chamonix határától már ritkult a tömeg, lehetett futni.


Les Houches-ba egy óra alatt értünk le. Itt volt az elsõ frissítõ pont. Mivel 2007-ben már teljesítettem az UTMB-t és emlékszem az akkori útvonalra, így folyamatosan figyeltem a változásokat. Les Houcheses és Saint Gervais között is teljesen más úton mentünk. Gézával futottam együtt, felfelé pedig tempósan gyalogoltunk. 13,6 km-nél volt az elsõ idõmérõ pont, 1739. helyen értem ide. Rövid frissítés után indultunk le Saint Gervais-be a szekérutakon könnyedén elõzgetve. 20,9 km-hez már 1634-nek értem. Szokásos bõséges frissítés a város fõterén. A nagy tolongás ellenére gyorsan frissítettünk és indultunk tovább. 2007-ben végig a patak bal oldalán mentünk La Balme felé, most átküldtek a patak túlsó oldalára. Szûk ösvényen vonatoztunk Les Contamines felé, elõzni nem lehetett. Bementünk a faluba, ezzel is hozzátettek pár kilométert a régi útvonalhoz. Les Contamines elõtt besötétedett, bekapcsoltuk fejlámpáinkat. La Balme elõtt kiértünk az erdõbõl. Egészen Col Bohnomme-ig gyönyörködünk a fejlámpák füzérében. Itt még összefüggõ sorban haladnak a futók. Több kilométer hosszan látszanak elõre és hátra a fejlámpák fényei. Wagner Andrással is találkoztunk. Erõsen kezdett, aztán egy technikai szünet után mögénk került, majd újra elhúzott tõlünk, végül valamelyik ponton megelõztük a sötétben.


Bonhomme-hoz 00:41-kor értünk. Annak idején itt is volt frissítõpont, de most csak az idõnket rögzítették.


Kijelölt ösvényen és szekérúton mentünk le Les Chapieux-be. 2007-ben toronyiránt rohantunk le a hegyoldalon. Akkor sokan elestek és megsérültek a vizes terepen. Most a ponton mindenkinek ellenõrizték a felszerelését. Telefont, tartalék lámpát és az esõkabátot kellett megmutatni. Hivatalosan csak vizet lehetett kihozni a pontokról.


Enyhén emelkedõ aszfalt úton, jó tempóban gyalogoltunk a következõ hágó felé. Folyamatosan elõztük a többieket. 4-5 km után fordultunk a meredek emelkedõre, majd 3:54-kor értem el a 60 km-nél található Col de la Seigne-t. Feljöttem a 972. helyre. Ez az olasz-francia határ. Megállás nélkül futottam a lejtõt, 5 km után elértem a következõ ellenõrzõ és frissítõ pontot. Tovább már vízszintes, murvás úton futottam a Combal mocsár mellett, majd fel a Mont-Favre 2409 magas hágóba még sötétben. Csak 7 körül világosodott. Courmayeurba is másik úton vezettek le. Kiszáradt erdõben, bokáig érõ porban ereszkedtünk a városba. 7:18-kor a 813. helyen értem a sportcsarnokba, ahol megkaptam a zsákomat. Mivel jó idõ volt, így csak néhány energia szeletet vettem ki a zsákból. Sok futó érkezett a csarnokba, mégis csak két wc volt nyitva. Jó negyedórás sor állt a mosdó elõtt. Ettem levest és tésztát, majd 8 óra elõtt indultam is tovább. Ismerõs városból, ismerõs úton jó tempóban gyalogoltam fel Bertone menedékházhoz. Kisütött a nap, kellemes idõ volt. A Bertone és Bonatti közti szakasz annak idején a gerincen haladt. Most a Ferret völgy oldalában egy turistaúton futottunk. Egy helikopter fel-alá repkedett felettünk, jól felkavarta az út porát. Jó tempóban sikerült futnom Arnuváig. Az elkövetkezõ 4,5 km-en 750 m-t kellett legyûrni. Dél körül járt az idõ, melegen sütött a nap. Másfél óra alatt értem fel a Col Ferret-hez, ami a verseny legmagasabb pontja:2527 m. 605. helyre jöttem fel a pontig.


Svájcba értem. Innen 20 km-es könnyû szakasz következett, folyamatosan futottam. Ahogy közeledtem az elõttem haladókhoz, félreálltak, elengedtek. Ez nagy könnyebbség volt a hátralévõ úton.


4 km emelkedõ várt rám Champex elõtt, amit gyalogoltam, de így is öt órára a pontra értem. 2007-ben, csak este fél tizenkettõre értem Champexba. Igaz most két órával korábban rajtoltunk Chamonixból. 496. helyen álltam.


Ettem, ittam és 12 perc után indultam tovább. Futni kezdtem, gondoltam, majd Bovine szikláin pihenek felfelé.


Kezdett gyanús lenni, hogy nem érem el a sziklás részt, az út lefelé vezetett egy erdõben. Végül egy nem régen a hegy oldalába vágott úton, 30-45 fokos lejtõn kapaszkodtunk fel. Nem volt frissítõpont a Bovinon, csak az idõnket olvasták le. Most értem ide elõször világosban. A hegy alatt Martiny városát láttam, szép kilátás nyílt a Rhone völgyére. A hegy túloldalán Trientbe futottam le, 8 óra után értem a városba. 409. helyen.


Negyed óra után, még világosban indultam a következõ hegyre. 9 óra körül sötétedett. 700 méter emelkedõ várt rám, másfél óra kellet, hogy felérjek a Catogne csúcsára. Egyre fáradtabb voltam, de a lejtõket megfutottam, így értem Vallorcineba. 2007-ben már csak a célig kellett menni a völgyben. A mostani befejezés teljesen új volt számomra. Látva felettem a fejlámpákat, gondoltam csak felmászok a tetejére és futhatok le a célba.


Meglepett, hogy miután felértem, indultunk a sziklák közé. Kitaposott utat nem láttam a sötétben, csak a fényvisszaverõ szalagokat. Végül elértem a Téte aux Vents-t. Innen már tényleg lejtett a terep a sziklák között Flégére felé. A sátorban leültem enni. Ekkor érkezett Polgár Pali, örömmel üdvözöltem. Gondoltam, befuthatunk együtt a célba. El is indultunk, de Pali hamarosan elküldött, hogy ne várjak rá. Vízhólyag volt a talpán, csak lassan tudott jönni. Végül egyedül értem el Chamonix-t. Rudiék már vártak a gimnáziumnál. Velük futottam be a célba a 370. helyen. Hajnali négykor üres volt a város, viszont több magyar szurkoló is fogadott. Várták a befutókat. Nekem 35 óra 27 perc alatt sikerült teljesíteni az idei UTMB-t. Ezzel az idõvel elõtte látatlanban kiegyeztem volna. Nagyon keveset futottam idén. Tél óta fájt az achilesem. Most mégis sikerült megfutnom a lejtõket és a vízszintes részeket.


Beérkezésem után én is ott maradtam a célban és vártam a többieket. Nemsokára megérkezett Pali, majd egy óra múlva Oszaczki Géza is beért. Ezután elmentünk aludni egy keveset, majd másnap délelõtt elmentünk az étterembe a beérkezési pasta partyra. Most már a megszokott gazdag választék várta a beérkezõket. Majd ott voltunk Wagner András és Tamási Géza célba érkezésekor. Fõleg Tamási Gézának örültünk, hiszen neki ez már a harmadik kísérlete volt. Idén sikerült neki is.


Délután Gézáék hazaindultak, mivel hétfõn már dolgozniuk kellett. Néhányan maradtunk Chamonixban. Egy hetünk volt kipihenni fáradalmainkat. Következõ vasárnap rajtolt Courmayeurból a Tor des Géants elnevezésû futóverseny. A pihenésre szánt héten is mentünk minden nap sziklát mászni. Siményi Miki is megérkezett a TDG-re. Szombat reggel átmentünk a Mont Blanc alagúton Courmayeurba. De ez már egy másik történet.


 


 

 
 
túra éve: 2012
Tor Des Geants terepfutó versenyTúra éve: 20122012.10.07 20:02:00
Tor des Geants 2012

 

336 km, 24000 m szint



Szeptember 9-16 között rendezték meg harmadik alkalommal a Tor des Geants elnevezésû terepfutó versenyt. Januárban kellett

jelentkezni és 25 perc alatt be is telt a meghirdetett létszám. 550 fõre hirdették meg és 602-nél állt meg a nevezés. Lehet, hogy nem

számítottak a rendezõk ilyen nagy érdeklõdésre. Több százan csak a várólistában reménykedhettek. Nagyon lassan haladt ez a lista.

Végül, a VIP listásokkal együtt 659 nevezést fogadtak el a rendezõk. Ebbõl 629-en álltunk oda a rajthoz.

Vasárnap délelõtt 10 órakor volt a rajt. Én csütörtökön reggel indultam Wágner Andrással és Ádámmal Budapestrõl. Estére

Courmayeurban voltunk. Athos és Fridi egy órával késõbb érkeztek. Velük volt közös szállásom abban a szálódában, ahol tavaly is laktunk

a verseny elõtt. A következõ két nap pihenéssel és városnézéssel telt.

Busszal átmentünk Chamonixba is. Ott is szép napsütéses idõ volt. Csak a versenyen is tartson ki a jó idõ. Elérkezett a szombat

délutáni nevezés. A Sportcentrumban a tavalyi helyen lehetett nevezni. Hosszú sorállás következett. A szponzorok sátrait

és árú kínálatát nézegetve álltunk sorban. Idén már a Petzl is szponzorálta a versenyt. Most a Nao fejlámpa a sláger. 140 Euróért.

Sikerült technikai pólót kapni tõlük. Nevezésnél lefényképeztek mindenkit. Kaptunk egyszer használatos chipet, technikai pólót. Kék és

narancssárga közül választhattunk. Enervit nevû kiegészítõ táplálékot gyártó is szponzorálta a versenyt. Kulacsot, géleket, izóporokat,

energiaszeleteket, fél literes italokat kaptunk tõlük. A szokásos sárga táskába bepakoltuk az elõre küldendõ holminkat. Leadtuk, majd

sorba álltunk a paszta partyhoz. Közben elkezdõdött az eligazítás. Újat nem mondtak, csak a már ismert részleteket hallgathattuk

meg több nyelven is. Végül jött egy meterológus is. Azt ígérte, hogy kedd estig kitart a jó idõ. Majd jön az esõ és a hidegfront. Elkezdtem

számolni. Jó lenne 200-ig eljutni kedd estig. Aztán majd lesz ami lesz. Volt több jegyünk is a paszta partyra, de eggyel is jóllaktunk, mentünk aludni. Sikerült, a bennem lévõ feszültség ellenére mélyen aludni, csak hajnalban ébredtem fel. Hátizsákom már elõzõ nap bepakoltam. Igyekeztem minél könnyebb dolgokat belerakni, de a folyadékkal együtt, így is 4-5 kiló között volt. Fél tíz után értünk a templom melletti rajthoz. A rendezõk betereltek egyes sorba és így araszoltunk a bejelentkezéshez, ahol ellenõrizték a chipet és beregisztráltak a rendszerbe. Khatrin Poletti (UTMB fõrendezõ) is volt, megsimogatta a karunkat és mindenkinek jó utat kívánt. Hát ez ránk is fért, volt valami bizonytalan és kiszámíthatatlan érzés az elkövetkezõ egy hétre. Fejünk felett kamerával felszerelt drónok repkedtek. Botra tettem a magyar zászlót, így sikerült megtalálnunk egymást a rajt elõtt. Ünnepi beszédek, majd felsorolták a résztvevõ nemzeteket.

Pontosan tíz órakor elindultunk. A szûk utcákon kétoldalt szurkolók sorfala között gyalogoltunk, majd szép lassan elkezdtünk futni.

Negyed óra városi szakasz után elértük az elsõ hegyet. Elraktam a zászlót és fenyõerdõben megindultunk felfele az elsõ hágóba. 8,1

km-nél 2571 méteren volt a Col Arp. Több mint két óra kellett a feljutáshoz. Wagner András megelõzött félúton és már a hágóban

várta a többieket. Néhány fényképet csináltam, majd elkezdtem a futást lefele. Nemsokára Fridi megelõzött. Nem is vettem észre a

hágóban.

11,8 km-nél, Youlaznál volt az elsõ frissítõpont. Itt mindjárt elhagytam a poharam, ami kötelezõ felszerelés volt. Botokat fogni,

kulacsba tölteni, poharat fogni, miközben lökdösnek és nagy a tolongás, nem egyszerû dolog. Már elindultam a pontról mikor

észrevettem, hogy nincs meg a poharam. Nem láttam értelmét visszamenni. majd megoldom valahogy. La Thuile volt az elsõ

nagyobb frissítõpont az elsõ nagyobb völgyben.17 km-t 3 óra 28 perc alatt tettem meg. 332. helyen értem ide. Itt levest is adtak. Mindjárt

raktam el poharakat. Igyekeztem minél elõbb tovább menni. A 2. hágó elõtt még a Deffeyes menedékháznál volt frissítõ pont. Ide

mediterrán fenyõerdõben, vízesések mentén gyalogoltam felfele. Kezdtem érezni a vádlim a nagyobb lépéseknél. Féltem hogy

begörcsöl, mint tavaly többször is megtörtént ezen a szakaszon. Elkezdtem inni magnéziumot. Estig többet is megittam. Lassan hatott

a magnézium. Még a menedékház elõtt Wagner András újra megelõzött. Mondtam neki, hogy 336 km-re kell eljutni hétvégéig.

Ossza be az erejét és ne hajtsa túl magát az emelkedõkõn. Nem hegyre felfele dõl el a verseny. A háznál a szokásos frissítõpont.

Onnan még egy óra volt a hágó. Haut Pas (Passo Alto) 2857 m. 29,48 km. Futás lefele Promoudhoz. Frissítés majd a szakasz harmadik hágója következett.

 Col Crosaties 2829 m és 35,79 km. Tavaly ide már sötétben, viharban értem fel. Most sikerült világosban feljutni. Sõt lefele még a Lac du

Fond nevû tengerszemet is világosban láttam. Leérve a völgybe már sötét volt. 43 km-nél volt egy frissítõpont. Majd 48 km-nél volt az

elsõ szakasz vége. 21:41-kor értem el a pontot. Megkaptam a sárga táskám. Csak izó porokat vettem ki. Már itthon kiporcióztam az

adagokat. Csak víz kellett és ihattam is. Az elsõ két nap csak izót ittam a pontok között. Aztán megcsömörlöttem tõle.  Még a ponton ettem egy tál tésztát és 20perc múlva indultam tovább. 


3 hágó várt rám a 2. szakaszon. ColFenetre 2854 m-el volt az elsõ. A hágó túloldalán Rhemes-Notre-Dame nevû városkában volt a következõ frissítõ pont. 2:12-re értem oda a 212. helyen. A ponthoz közeledve egyre több hányás volt az úton. Na még ilyet sem láttam. Már a pont elõtt is hánynak? A helységbe lépve orrfacsaró bûz fogadott. a terem közepén egy vödör. Félig tele hányással. Oldalra nézve egy ájult fiatal feküdt a földön. Egy mentõs és egy rendezõ pofozgatta. Fridi és Athos már a ponton pihentek. Gyorsan magamhoz vettem az enni és innivalót, majd távoztam. Persze kimenetben is össze volt hányva az út. A következõ hágó, a Col Entrelor már 3002 m magasan várt rám. Ezeket a hágókat tavaly 6-6 óra alatt másztuk át. Most jóval gyorsabban sikerült. A következõ völgybe 6:53-kor értem.

Ezután az egész verseny legmagasabb hágója következett. Col Loson 3296 m. Fent hegyimentõk vártak. Volt náluk víz és sör. Kértem tõlük

sört. Lassan ittam, mert hideg volt. A vége ki sem jött a dobozból. Jégkása volt az alján. A hágóban hófoltok voltak, az elõzõ hóesésbõl.

Ez a hágó már tovább tartott idén is. 23 km volt fel és le. Csak 13:47-re értem a szakasz végére. Cogne-ba. Elemeket cseréltem a

fejlámpámban, ettem, vizet töltöttem, majd indultam a 3. szakaszra.

A 6 szakaszhatároló ponton külön állványon voltak az Enervit termékei kitéve. Fél literes üres kulacsok. Fél literes izóitalok. Enyhén

szénsavas, kellemes ízesítésû volt. Továbbá gélek, energia szeletek, porok. Mindenki szükségletei szerint elvehetett annyit, amennyit

akart.

Közben feljöttem a 93. helyre. A következõ szakaszon csak egy hágó várt rám, aztán futás le Donas-ba. Fölfele nem tudtam felvenni a

versenyt a helyiekkel. Erõsebbek voltak nálam. Nem voltam aklimatízálodva. A szívem nem bírt több oxigént szállítani a végtagjaimba. Visszavettem a tempóból. Amíg bírtam a lefele futást és nem sok idõt töltöttem a pontokon, addig tudtam elõre jönni.

Pontboset után tavaly egy szép folyóvölgyben mentünk le az Aosta völgybe. Most nem mentünk át az új hídon. Ez már gyanús volt. Egy poros, köves hegyre vezettek a zászlók. Véget nem érõ emelkedõk és lejtõk váltogatták egymást.  Legalább 500 méter plusz. Végre leértünk a völgybe. Innen már nem változott az út a pontig. 3 km lakott területen. Ókori római út, ismerõs falvak. Kedden 1:22-kor értem a

szakasz végére. 300 méteren voltunk. A verseny legalacsonyabb pontján. 148 km-en voltam túl. 91. helyen értem be és 2:08 kor az 56.

helyen indultam tovább. 2000 méter szint volt elõttem. Egy nehéz szakasz következett. Tavaly egyenesen felmentünk a hegyre a

falúból. Most is felmentem a legfelsõ utcáig. Szintben mentem az utcán sokáig, majd leindultam régi lépcsõkõn pár utcával lejjebb.

Szõlõlugasok, fügefák között, mozgó köveken, mediterrán kertek között tekergett az útvonalunk. Végül elértem egy szomszéd faluba.

Ekkor már látszott, hogy idén városnézõ szakasz is lesz. Egy St. Martin nevû falúba értem. A fõtéren a város vénei ültek egy hosszú sátor alatt.  Ellenõrzés után még meg akartak etetni mindenféle finomsággal. Megköszöntem, inkább indultam tovább. Egy középkori híd, majd öreg lépcsõ volt a látnivaló a falúban. Utcákon, lépcsõkõn vissza Donas-ba. A kövek között kis fügefák nõttek, csak úgy magról. Az erdõben hullott a szelídgesztenye. Kabócák ciripeltek az éjszakában. Perlozba már a régi úton jutottam el. Itt értem el legjobb helyezésem. 56. voltam. Innen lementem a régi kõhídhoz, majd mászás 2350-ig a Coda menedékházig. Közben kivilágosodott. Nem találkoztam senkivel Donas óta. Tavaly valahol itt sötétedett be. Ahol tavaly sötétben mentem, azokról a helyekrõl semmi emlékem nem volt. Itt északi irányba haladtam az Alpok keleti szélén. Coda után a következõ hágónál fordult nyugatnak az útvonalunk. Szép szakasz volt, csak már tavaly is gyanús volt, hogy hosszabb mint 52 km. Pláne, hogy idén még St. Martint is megnéztük. 186 km-nél értem el Nielt.

16:25-kor értem oda. Itt még 59. voltam. A bal talpam kezdett fájni, ezért már nem tudtam lefele rohanni. Szép lassan kezdtek elõzgetni a

mögöttem érkezõk. 21:04-re sikerült 200 km-hez érnem. Itt volt a 4szakasz vége. 59 óránál voltam. Sikerült a 60 órás terv. Az utánam érkezõk már ázottan, vizesen jöttek be a pontra. Kedd este volt. Eltalálták a meterológusok a hidegfront érkezését a szombati eligazításon. Úgy döntöttem, hogy a rossz idõt kihasználva, letusolok, alszok egy órát és tiszta ruhába öltözöm. A talpam közepén volt egy nagy vízhólyag. Kiszúrtam és leragasztottam. Ez nem sok jót ígért a hátralévõ 136 km-re. Gondoltam, ha futni már nem is tudok, azért 48 óra alatt legyalogolom. Éjfélkor kimenten a sportcsarnokból megnézni az idõjárást. Már nem esett, de lehûlt azidõ. Felötöztem és fél egykor elindultam. Ekkor már csak 62. voltam. Alpenzu menedékház volt az elsõ ellenõrzõ és frissítõ pont. Ahol nem volt elektronikus leolvasás, ott írták a számunkat és beérkezési idõnket. Ehhez a házhoz sem a tavalyi úton mentünk fel. Az éjszakát megúsztam esõ nélkül. Csak világosodás után kezdett esni. Felvettem végig zipzáros nadrágomat, átalakított biciklis kamáslimat a Hokákra. Ezeket a kezdettõl cipeltem magammal. Magas hegyen sosem lehet tudni, mikor jön a rossz idõ. Délelõtt elértem a Grand Tournalin menedékházat. Ettem, ittam indultam volna a 250 méterrel felettem lévõ hágóba. Ekkor jött az utasítás a rendezõktõl, hogy ne engedjenek fel senkit a hágóba. Mindenki menjen le és újra fel az utána következõ hágóba. Pedig az esõ is elállt közben. Látták rajtam, hogy fel akarok menni és nem akarok kerülni, ezért adtak mellém egy kísérõt aki elkísért a következõ hágóig. 1-2 órát biztosan vesztettem. Szerdán délután kettõre értem a szakasz végére. Valtournenche-ben egy nagy sátorban volt a pont. Szerencsém volt, mert beérkezésem után pár perccel leszakadt az ég. Annyira esett, hogy a sátorban is befolyt a víz.  Lábam újra leragasztottam. A seb még nagyobb lett a talpamon. A frissítés nem volt egyértelmûen jó. A nagyobb pontokon adtak meleg ételt: paradicsomos tésztát, levest. A többi ennivaló bolti száraz süteményekbõl állt. Tuc-Tuc keksz, lekváros rácsos tészta, kekszek stb. Ezeket csak kólával vagy vízzel lehetett lenyelni. Volt még banán, narancs, mazsola, aszalt gyümölcs. Aosta völgyi csemege: valamilyen grillázs rúd. Továbbá gyümölcslé, Red Bull. Sokszor éhesen érkeztem a frissítõ pontra. Duracell elemek is ki voltak rakva. El lehetett venni. Elállt az esõ és 14:52-kor elindultam az utolsó elõtti szakaszra. Szerda délután volt. Ekkor még csütörtök esti célba érést terveztem.

Felmentem a Barmasse víztározóig. Itt több völgyet is elrekesztettek egy hatalmas gáttal. Csodaszép kék vize van a tározónak. A hasonló nevû menedékháznál volt frissítõpont, 2157 méteren. Még világosban elértem a következõ frissítõ pontot. Ezután kezdõdött a felmenet a Col Tsan-hoz. Feltámadt a szél, elkezdett havazni. Jött szembõl két hegyimentõ. Lelkesen magyaráztak valamit olaszul. Mikor befejezték, akkor megkérdeztem, hogy beszélnek angolul? Sajnálkozva széttárták karjukat és elmentek. Lassan besötétedett. 250 km-nél 2738 méteren értem el a hágót. A szélben vízszintesen jött szembõl a hó. Volt rajtam 2 sapka, 2 kapucnis kabát, 2 nadrág, kesztyû. Csak szemüvegem nem volt. Mentem tovább a zászlók mentén. Nagyobb lökéseknél le kellett guggolni. Fél óra múlva elértem a Reboulaz bivakot. Adtak enni, inni. Próbáltak rábeszélni, hogy maradjak reggelig. Az egyik rendezõvel beszélgetve elmondtam, hogy csak egy órát aludtam eddig. Na ezen egybõl kiakadtak. Indultam tovább. Ez az éjszakai szakasz végig kitett 2500 m körüli magasságban haladt. A távolban mások fejlámpái is fénylettek az éjszakában. Nehéz volt eldönteni, hogy mikor látok fejlámpát és mikor fényvisszaverõ kockát a zászlón. A szél a zászlókat földig nyomta. Egy idõ után teljesen elbizonytalanodtam. Inkább visszafordultam az elõzõ bivakhoz. Sikerült visszajutnom. Mindjárt hárman jöttek segíteni. Marékszám hozták az új zászlókat, megerõsíteni a jelzéseket.  Próbáltam másokhoz csatlakozni. Végig vittem magammal GPS-t. Balszerencsémre lemerült benne az elem. Mások helyismeretére kellett hagyatkoznom. Hosszas bolyongás után többed magammal csütörtök hajnalban 2:20-ra értem a Rif. Cuney-ba. Ott már tudtak rólam. Egy orvos kérdezgette a nevem, majd mondjam meg hányat mutat. Miután kinevettem, már õ sem vett komolyan. Beálltam egy induló csapat mögé. A szél és a havazás tovább tombolt.

A Clairmont bivak 5 kilométerre volt innen. Két francia mögött mentem. Egy idõ után rájöttem, hogy körben körben járunk. Nem hittek nekem. Otthagytam õket. Indultam, amerre sejtettem a jó útvonalat. 5 óra után utolért valaki és mondta, hogy pár száz méterre kell lenni egy bivakháznak, menjek utána. Meg is találtuk a Clarmont bivakot. Tartalékaim elfogytak, nagyon fáradt voltam. Inni csak kis kortyokat tudtam. A nyelvem és szám kicsinálta a hó és a szél. Tudtam hogy sok órát vesztettem az éjszakai hófúvásban. Itt már úgy döntöttem, hogy megállok. A személyzet azzal fogadott, hogy a versenyt felfüggesztették. Gyorsan bemondták a rádiójukba, hogy megvan a magyar versenyzõ akit kerestek. Már csak állóhely volt a házban, de nekem szorítottak egy fekhelyet. Miután ettem, ittam, le is feküdtem aludni. Kb. másfél óra után ébresztettek, hogy készülõdjek. Várták, hogy mit mondanak a rádióban. Ha végleg leállítják a versenyt, akkor a rendezõknek kell mindenkit beszállítani a célba. Többen abban reménykedtek, hogy helikopterrel visznek Courmayeurba minket. Végül 8 óra 40-kor bemondták, hogy 9 órakor folytatódik a verseny. 9-kor ketten kinyomták a ház ajtaját a széllel szemben és kitódultunk a szabadba. Szikrázó napsütés volt. Minden fehér volt a hótól. A szél úgy fujt, hogy hirtelen levegõt sem kaptam. A szemeim elborította könny. 2705 méteren voltam. 80 méterrel felettem volt a hágó, amin átjutva leindulhattunk alsóbb régiókba. Tavaly nem itt vezettek le minket. Closé volt idén is a völgyben, ahova lementünk. A völgyekben összevonták a kis településeket. Mindegyiknek ugyanaz a neve. Idén jóval lejjebb ereszkedtünk, hosszabb úton. Futni már nem tudtam a talpammal. Csak délre értem le Closéba. Innen még egy hágó volt a szakasz végéig. Persze mélyebbrõl, magasabbra kellett mászni, majd Ollomont alatt értük el a völgyet. Az itinerben szereplõ 13 kilométernél jóval hosszabb volt az út. Csak negyed hatra értem Ollomontba. Megszámoltam, hány fájdalom csillapítom van. 5-6 óránként beveszek egyet és reggelre a célban leszek. Most már biztos ami biztos, több elemet vettem magamhoz. Csütörtökön este hatkor indultam az utolsó szakaszra. Rif Letey-be még világosba felértem. Itt vacsorázott  a PTL versenyigazgatója a feleségével, a Poletti családból. Két éve mindketten megcsinálták a TDG-t. A hölgy  indult a mostani versenyen is. Én elõttük eljöttem. Õ valószínûleg itt kiszállt. Sötétben értem el a Col Champillont. 2707 méteren. A szél, a völgyek és néhány védett hely kivételével, mit sem csendesedett az elõzõ éjszaka óta. Ez vett ki a legtöbbet az erõnlétembõl. Hosszú ereszkedés után, frissítõpontra értem. Majd egy hosszú egyenes szakasz következett. Egy párizsi fiatalember ért utol. Jó hatos tempóban mentünk együtt, órákon át. Még angolul is tudott. Gyorsan telt az idõ beszélgetés közben. A következõ lejtõn jöttek mások is, szétszakadtunk. Saint-Rhemy-nél kereszteztük a Nagy-Szent-Bernát hágóra vezetõ utat. Innen kb. 20 perc múlva Bosses nevû faluhoz értem. Leolvasták a chipet, majd mondták, hogy nincs tovább. Nem engednek fel a Malatra hágóba. –7 fok volt 3000 méteren és lejegesedett a tegnap esett hó. Péntek hajnal volt háromnegyed kettõ. 98. helyen értem ide. Fel voltam készülve, hogy végig megyek. Még 7-8 óra kellett volna a célig. De a két napi állandó szél után megkönnyebbültem, mikor mondták, hogy nincs tovább. Egy nagy pohár meleg tea után lekísértek a közeli templom pincéjébe. Itt már ágyak voltak felállítva. Feküdjek le, majd bevisznek kocsival a célba. Pár órát aludtam, majd beültem egy mikrobuszba. Több mint egy óra volt Courmayeur kocsival. Kivilágosodott, mire odaértünk. A sportcentrum alagsorában volt a tusoló és matracokon lefeküdhettünk aludni. Kevesen voltak itt még ekkor. Több mint 24 óra alvás után megkerestem a többieket. Minden magyar indulónak sikerült teljesíteni. Mindnyájan örültünk és lelkesek voltunk a sikertõl. Volt mit mesélni egymásnak.

  Szombat délután átmentünk a szomszéd faluba, Pre-Saint-Didier-be.

Itt már a Római idõkben is termálfürdõ volt. Ma egy modern termálfürdõ üzemel a régi helyén. Ingyenes belépõnk volt a rendezõk jóvoltából. A szabadban található élményfürdõkbõl a Mont Blanc csoport havas csúcsaiban gyönyörködhettünk.

  Vasárnap 11-kor volt az ünnepélyes eredményhirdetés. A polgármesteri hivatalnál gyülekeztünk, majd végigvonult az összes résztvevõ a sétáló utcán a célig. Itt kezdõdött az eredményhirdetés.

Igazi olasz fiesta lett belõle. Elõször korosztályonként volt eredményhirdetés. Utána a szponzorok ajándékait osztották ki. Végül az összesített verseny gyõztesei álltak dobogóra. 392-en értünk célba. Mindenkit kiszólítottak, mindenkivel kezet fogtak a rendezõk. Kaptunk egy hosszú ujjas, kapucnis, fekete felsõt. Az eredményhirdetés után még volt egy fogadás a résztvevõknek. Helyi borok, finomságok. Egészen három óráig tartott az ünnepség.



  Összefoglalva, a rendezõk kitettek magukért az egész rendezvény alatt. 1200 rendezõ segítette a versenyzõket. A táv hosszabb volt mint tavaly. 332 km helyett 336km-re hirdették meg. A szint is több volt, igaz ezt nem javították. A neten található itiner még most is a tavalyi útvonalat adja meg.

  Évrõl évre itt is egyre jobb eredmények születnek. Sikerült százba kerülnöm. De jó idõ esetén sem tudtam volna 110 óránál jobbat teljesíteni. Van még hova javulnom.

  Ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon kísérõt vinni magával, ez sokat segíthet a jobb eredmény elérésében. Mivel itthon nem lehet az ilyen magas hegyi versenyekre felkészülni, ezért a rövidebb külföldi hegyi versenyek, magashegyi túrák és hazai több napos teljesítménytúrák segíthetnek a felkészülésben. Még így is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy improvizálni kell. Könnyû rossz döntést hozni, fáradtan, kialvatlanul, egyedül, olyan helyzetben, amilyenben még nem voltunk.

  Fizikai mellet a szellemi felkészülésre is érdemes idõt szánni.

  Sok sikert és szép élményeket kívánok minden késõbbi résztvevõnek.



  Néhány fényképet is készítettem a verseny elõtt, elején és a célba érkezés után: https://picasaweb.google.com/borcsokandras/TDG2012


A rajt elõtt: http://www.youtube.com/watch?v=Zt-Z8_bApSQ&feature=related


A rajt után: http://www.youtube.com/watch?v=TGh45Lr0BK0&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=L_DlNGrQ-ng&feature=related




Börcsök András   2012. 09. 26.

 
 
Tor Des Geants terepfutó versenyTúra éve: 20122012.10.07 19:25:27
Tor des Geants 2012



Szeptember 9-16 között rendezték meg harmadik alkalommal a Tor des Geants elnevezésû terepfutó versenyt. Januárban kellett

jelentkezni és 25 perc alatt be is telt a meghirdetett létszám. 550 fõre hirdették meg és 602-nél állt meg a nevezés. Lehet, hogy nem

számítottak a rendezõk ilyen nagy érdeklõdésre. Több százan csak a várólistában reménykedhettek. Nagyon lassan haladt ez a lista.

Végül, a VIP listásokkal együtt 659 nevezést fogadtak el a rendezõk. Ebbõl 629-en álltunk oda a rajthoz.

Vasárnap délelõtt 10 órakor volt a rajt. Én csütörtökön reggel indultam Wágner Andrással és Ádámmal Budapestrõl. Estére

Courmayeurban voltunk. Athos és Fridi egy órával késõbb érkeztek. Velük volt közös szállásom abban a szálódában, ahol tavaly is laktunk

a verseny elõtt. A következõ két nap pihenéssel és városnézéssel telt.

Busszal átmentünk Chamonixba is. Ott is szép napsütéses idõ volt. Csak a versenyen is tartson ki a jó idõ. Elérkezett a szombat

délutáni nevezés. A Sportcentrumban a tavalyi helyen lehetett nevezni. Hosszú sorállás következett. A szponzorok sátrait

és árú kínálatát nézegetve álltunk sorban. Idén már a Petzl is szponzorálta a versenyt. Most a Nao fejlámpa a sláger. 140 Euróért.

Sikerült technikai pólót kapni tõlük. Nevezésnél lefényképeztek mindenkit. Kaptunk egyszer használatos chipet, technikai pólót. Kék és

narancssárga közül választhattunk. Enervit nevû kiegészítõ táplálékot gyártó is szponzorálta a versenyt. Kulacsot, géleket, izóporokat,

energiaszeleteket, fél literes italokat kaptunk tõlük. A szokásos sárga táskába bepakoltuk az elõre küldendõ holminkat. Leadtuk, majd

sorba álltunk a paszta partyhoz. Közben elkezdõdött az eligazítás. Újat nem mondtak, csak a már ismert részleteket hallgathattuk

meg több nyelven is. Végül jött egy meterológus is. Azt ígérte, hogy kedd estig kitart a jó idõ. Majd jön az esõ és a hidegfront. Elkezdtem

számolni. Jó lenne 200-ig eljutni kedd estig. Aztán majd lesz ami lesz. Volt több jegyünk is a paszta partyra, de eggyel is jóllaktunk, mentünk aludni. Sikerült, a bennem lévõ feszültség ellenére mélyen aludni, csak hajnalban ébredtem fel. Hátizsákom már elõzõ nap bepakoltam. Igyekeztem minél könnyebb dolgokat belerakni, de a folyadékkal együtt, így is 4-5 kiló között volt. Fél tíz után értünk a templom melletti rajthoz. A rendezõk betereltek egyes sorba és így araszoltunk a bejelentkezéshez, ahol ellenõrizték a chipet és beregisztráltak a rendszerbe. Khatrin Poletti (UTMB fõrendezõ) is volt, megsimogatta a karunkat és mindenkinek jó utat kívánt. Hát ez ránk is fért, volt valami bizonytalan és kiszámíthatatlan érzés az elkövetkezõ egy hétre. Fejünk felett kamerával felszerelt drónok repkedtek. Botra tettem a magyar zászlót, így sikerült megtalálnunk egymást a rajt elõtt. Ünnepi beszédek, majd felsorolták a résztvevõ nemzeteket.

Pontosan tíz órakor elindultunk. A szûk utcákon kétoldalt szurkolók sorfala között gyalogoltunk, majd szép lassan elkezdtünk futni.

Negyed óra városi szakasz után elértük az elsõ hegyet. Elraktam a zászlót és fenyõerdõben megindultunk felfele az elsõ hágóba. 8,1

km-nél 2571 méteren volt a Col Arp. Több mint két óra kellett a feljutáshoz. Wagner András megelõzött félúton és már a hágóban

várta a többieket. Néhány fényképet csináltam, majd elkezdtem a futást lefele. Nemsokára Fridi megelõzött. Nem is vettem észre a

hágóban.

11,8 km-nél, Youlaznál volt az elsõ frissítõpont. Itt mindjárt elhagytam a poharam, ami kötelezõ felszerelés volt. Botokat fogni,

kulacsba tölteni, poharat fogni, miközben lökdösnek és nagy a tolongás, nem egyszerû dolog. Már elindultam a pontról mikor

észrevettem, hogy nincs meg a poharam. Nem láttam értelmét visszamenni. majd megoldom valahogy. La Thuile volt az elsõ

nagyobb frissítõpont az elsõ nagyobb völgyben.17 km-t 3 óra 28 perc alatt tettem meg. 332. helyen értem ide. Itt levest is adtak. Mindjárt

raktam el poharakat. Igyekeztem minél elõbb tovább menni. A 2. hágó elõtt még a Deffeyes menedékháznál volt frissítõ pont. Ide

mediterrán fenyõerdõben, vízesések mentén gyalogoltam felfele. Kezdtem érezni a vádlim a nagyobb lépéseknél. Féltem hogy

begörcsöl, mint tavaly többször is megtörtént ezen a szakaszon. Elkezdtem inni magnéziumot. Estig többet is megittam. Lassan hatott

a magnézium. Még a menedékház elõtt Wagner András újra megelõzött. Mondtam neki, hogy 336 km-re kell eljutni hétvégéig.

Ossza be az erejét és ne hajtsa túl magát az emelkedõkõn. Nem hegyre felfele dõl el a verseny. A háznál a szokásos frissítõpont.

Onnan még egy óra volt a hágó. Haut Pas (Passo Alto) 2857 m. 29,48 km. Futás lefele Promoudhoz. Frissítés majd a szakasz harmadik hágója következett.

 Col Crosaties 2829 m és 35,79 km. Tavaly ide már sötétben, viharban értem fel. Most sikerült világosban feljutni. Sõt lefele még a Lac du

Fond nevû tengerszemet is világosban láttam. Leérve a völgybe már sötét volt. 43 km-nél volt egy frissítõpont. Majd 48 km-nél volt az

elsõ szakasz vége. 21:41-kor értem el a pontot. Megkaptam a sárga táskám. Csak izó porokat vettem ki. Már itthon kiporcióztam az

adagokat. Csak víz kellett és ihattam is. Az elsõ két nap csak izót ittam a pontok között. Aztán megcsömörlöttem tõle.  Még a ponton ettem egy tál tésztát és 20perc múlva indultam tovább. 


3 hágó várt rám a 2. szakaszon. ColFenetre 2854 m-el volt az elsõ. A hágó túloldalán Rhemes-Notre-Dame nevû városkában volt a következõ frissítõ pont. 2:12-re értem oda a 212. helyen. A ponthoz közeledve egyre több hányás volt az úton. Na még ilyet sem láttam. Már a pont elõtt is hánynak? A helységbe lépve orrfacsaró bûz fogadott. a terem közepén egy vödör. Félig tele hányással. Oldalra nézve egy ájult fiatal feküdt a földön. Egy mentõs és egy rendezõ pofozgatta. Fridi és Athos már a ponton pihentek. Gyorsan magamhoz vettem az enni és innivalót, majd távoztam. Persze kimenetben is össze volt hányva az út. A következõ hágó, a Col Entrelor már 3002 m magasan várt rám. Ezeket a hágókat tavaly 6-6 óra alatt másztuk át. Most jóval gyorsabban sikerült. A következõ völgybe 6:53-kor értem.

Ezután az egész verseny legmagasabb hágója következett. Col Loson 3296 m. Fent hegyimentõk vártak. Volt náluk víz és sör. Kértem tõlük

sört. Lassan ittam, mert hideg volt. A vége ki sem jött a dobozból. Jégkása volt az alján. A hágóban hófoltok voltak, az elõzõ hóesésbõl.

Ez a hágó már tovább tartott idén is. 23 km volt fel és le. Csak 13:47-re értem a szakasz végére. Cogne-ba. Elemeket cseréltem a

fejlámpámban, ettem, vizet töltöttem, majd indultam a 3. szakaszra.

A 6 szakaszhatároló ponton külön állványon voltak az Enervit termékei kitéve. Fél literes üres kulacsok. Fél literes izóitalok. Enyhén

szénsavas, kellemes ízesítésû volt. Továbbá gélek, energia szeletek, porok. Mindenki szükségletei szerint elvehetett annyit, amennyit

akart.

Közben feljöttem a 93. helyre. A következõ szakaszon csak egy hágó várt rám, aztán futás le Donas-ba. Fölfele nem tudtam felvenni a

versenyt a helyiekkel. Erõsebbek voltak nálam. Nem voltam aklimatízálodva. A szívem nem bírt több oxigént szállítani a végtagjaimba. Visszavettem a tempóból. Amíg bírtam a lefele futást és nem sok idõt töltöttem a pontokon, addig tudtam elõre jönni.

Pontboset után tavaly egy szép folyóvölgyben mentünk le az Aosta völgybe. Most nem mentünk át az új hídon. Ez már gyanús volt. Egy poros, köves hegyre vezettek a zászlók. Véget nem érõ emelkedõk és lejtõk váltogatták egymást.  Legalább 500 méter plusz. Végre leértünk a völgybe. Innen már nem változott az út a pontig. 3 km lakott területen. Ókori római út, ismerõs falvak. Kedden 1:22-kor értem a

szakasz végére. 300 méteren voltunk. A verseny legalacsonyabb pontján. 148 km-en voltam túl. 91. helyen értem be és 2:08 kor az 56.

helyen indultam tovább. 2000 méter szint volt elõttem. Egy nehéz szakasz következett. Tavaly egyenesen felmentünk a hegyre a

falúból. Most is felmentem a legfelsõ utcáig. Szintben mentem az utcán sokáig, majd leindultam régi lépcsõkõn pár utcával lejjebb.

Szõlõlugasok, fügefák között, mozgó köveken, mediterrán kertek között tekergett az útvonalunk. Végül elértem egy szomszéd faluba.

Ekkor már látszott, hogy idén városnézõ szakasz is lesz. Egy St. Martin nevû falúba értem. A fõtéren a város vénei ültek egy hosszú sátor alatt.  Ellenõrzés után még meg akartak etetni mindenféle finomsággal. Megköszöntem, inkább indultam tovább. Egy középkori híd, majd öreg lépcsõ volt a látnivaló a falúban. Utcákon, lépcsõkõn vissza Donas-ba. A kövek között kis fügefák nõttek, csak úgy magról. Az erdõben hullott a szelídgesztenye. Kabócák ciripeltek az éjszakában. Perlozba már a régi úton jutottam el. Itt értem el legjobb helyezésem. 56. voltam. Innen lementem a régi kõhídhoz, majd mászás 2350-ig a Coda menedékházig. Közben kivilágosodott. Nem találkoztam senkivel Donas óta. Tavaly valahol itt sötétedett be. Ahol tavaly sötétben mentem, azokról a helyekrõl semmi emlékem nem volt. Itt északi irányba haladtam az Alpok keleti szélén. Coda után a következõ hágónál fordult nyugatnak az útvonalunk. Szép szakasz volt, csak már tavaly is gyanús volt, hogy hosszabb mint 52 km. Pláne, hogy idén még St. Martint is megnéztük. 186 km-nél értem el Nielt.

16:25-kor értem oda. Itt még 59. voltam. A bal talpam kezdett fájni, ezért már nem tudtam lefele rohanni. Szép lassan kezdtek elõzgetni a

mögöttem érkezõk. 21:04-re sikerült 200 km-hez érnem. Itt volt a 4szakasz vége. 59 óránál voltam. Sikerült a 60 órás terv. Az utánam érkezõk már ázottan, vizesen jöttek be a pontra. Kedd este volt. Eltalálták a meterológusok a hidegfront érkezését a szombati eligazításon. Úgy döntöttem, hogy a rossz idõt kihasználva, letusolok, alszok egy órát és tiszta ruhába öltözöm. A talpam közepén volt egy nagy vízhólyag. Kiszúrtam és leragasztottam. Ez nem sok jót ígért a hátralévõ 136 km-re. Gondoltam, ha futni már nem is tudok, azért 48 óra alatt legyalogolom. Éjfélkor kimenten a sportcsarnokból megnézni az idõjárást. Már nem esett, de lehûlt azidõ. Felötöztem és fél egykor elindultam. Ekkor már csak 62. voltam. Alpenzu menedékház volt az elsõ ellenõrzõ és frissítõ pont. Ahol nem volt elektronikus leolvasás, ott írták a számunkat és beérkezési idõnket. Ehhez a házhoz sem a tavalyi úton mentünk fel. Az éjszakát megúsztam esõ nélkül. Csak világosodás után kezdett esni. Felvettem végig zipzáros nadrágomat, átalakított biciklis kamáslimat a Hokákra. Ezeket a kezdettõl cipeltem magammal. Magas hegyen sosem lehet tudni, mikor jön a rossz idõ. Délelõtt elértem a Grand Tournalin menedékházat. Ettem, ittam indultam volna a 250 méterrel felettem lévõ hágóba. Ekkor jött az utasítás a rendezõktõl, hogy ne engedjenek fel senkit a hágóba. Mindenki menjen le és újra fel az utána következõ hágóba. Pedig az esõ is elállt közben. Látták rajtam, hogy fel akarok menni és nem akarok kerülni, ezért adtak mellém egy kísérõt aki elkísért a következõ hágóig. 1-2 órát biztosan vesztettem. Szerdán délután kettõre értem a szakasz végére. Valtournenche-ben egy nagy sátorban volt a pont. Szerencsém volt, mert beérkezésem után pár perccel leszakadt az ég. Annyira esett, hogy a sátorban is befolyt a víz.  Lábam újra leragasztottam. A seb még nagyobb lett a talpamon. A frissítés nem volt egyértelmûen jó. A nagyobb pontokon adtak meleg ételt: paradicsomos tésztát, levest. A többi ennivaló bolti száraz süteményekbõl állt. Tuc-Tuc keksz, lekváros rácsos tészta, kekszek stb. Ezeket csak kólával vagy vízzel lehetett lenyelni. Volt még banán, narancs, mazsola, aszalt gyümölcs. Aosta völgyi csemege: valamilyen grillázs rúd. Továbbá gyümölcslé, Red Bull. Sokszor éhesen érkeztem a frissítõ pontra. Duracell elemek is ki voltak rakva. El lehetett venni. Elállt az esõ és 14:52-kor elindultam az utolsó elõtti szakaszra. Szerda délután volt. Ekkor még csütörtök esti célba érést terveztem.

Felmentem a Barmasse víztározóig. Itt több völgyet is elrekesztettek egy hatalmas gáttal. Csodaszép kék vize van a tározónak. A hasonló nevû menedékháznál volt frissítõpont, 2157 méteren. Még világosban elértem a következõ frissítõ pontot. Ezután kezdõdött a felmenet a Col Tsan-hoz. Feltámadt a szél, elkezdett havazni. Jött szembõl két hegyimentõ. Lelkesen magyaráztak valamit olaszul. Mikor befejezték, akkor megkérdeztem, hogy beszélnek angolul? Sajnálkozva széttárták karjukat és elmentek. Lassan besötétedett. 250 km-nél 2738 méteren értem el a hágót. A szélben vízszintesen jött szembõl a hó. Volt rajtam 2 sapka, 2 kapucnis kabát, 2 nadrág, kesztyû. Csak szemüvegem nem volt. Mentem tovább a zászlók mentén. Nagyobb lökéseknél le kellett guggolni. Fél óra múlva elértem a Reboulaz bivakot. Adtak enni, inni. Próbáltak rábeszélni, hogy maradjak reggelig. Az egyik rendezõvel beszélgetve elmondtam, hogy csak egy órát aludtam eddig. Na ezen egybõl kiakadtak. Indultam tovább. Ez az éjszakai szakasz végig kitett 2500 m körüli magasságban haladt. A távolban mások fejlámpái is fénylettek az éjszakában. Nehéz volt eldönteni, hogy mikor látok fejlámpát és mikor fényvisszaverõ kockát a zászlón. A szél a zászlókat földig nyomta. Egy idõ után teljesen elbizonytalanodtam. Inkább visszafordultam az elõzõ bivakhoz. Sikerült visszajutnom. Mindjárt hárman jöttek segíteni. Marékszám hozták az új zászlókat, megerõsíteni a jelzéseket.  Próbáltam másokhoz csatlakozni. Végig vittem magammal GPS-t. Balszerencsémre lemerült benne az elem. Mások helyismeretére kellett hagyatkoznom. Hosszas bolyongás után többed magammal csütörtök hajnalban 2:20-ra értem a Rif. Cuney-ba. Ott már tudtak rólam. Egy orvos kérdezgette a nevem, majd mondjam meg hányat mutat. Miután kinevettem, már õ sem vett komolyan. Beálltam egy induló csapat mögé. A szél és a havazás tovább tombolt.

A Clairmont bivak 5 kilométerre volt innen. Két francia mögött mentem. Egy idõ után rájöttem, hogy körben körben járunk. Nem hittek nekem. Otthagytam õket. Indultam, amerre sejtettem a jó útvonalat. 5 óra után utolért valaki és mondta, hogy pár száz méterre kell lenni egy bivakháznak, menjek utána. Meg is találtuk a Clarmont bivakot. Tartalékaim elfogytak, nagyon fáradt voltam. Inni csak kis kortyokat tudtam. A nyelvem és szám kicsinálta a hó és a szél. Tudtam hogy sok órát vesztettem az éjszakai hófúvásban. Itt már úgy döntöttem, hogy megállok. A személyzet azzal fogadott, hogy a versenyt felfüggesztették. Gyorsan bemondták a rádiójukba, hogy megvan a magyar versenyzõ akit kerestek. Már csak állóhely volt a házban, de nekem szorítottak egy fekhelyet. Miután ettem, ittam, le is feküdtem aludni. Kb. másfél óra után ébresztettek, hogy készülõdjek. Várták, hogy mit mondanak a rádióban. Ha végleg leállítják a versenyt, akkor a rendezõknek kell mindenkit beszállítani a célba. Többen abban reménykedtek, hogy helikopterrel visznek Courmayeurba minket. Végül 8 óra 40-kor bemondták, hogy 9 órakor folytatódik a verseny. 9-kor ketten kinyomták a ház ajtaját a széllel szemben és kitódultunk a szabadba. Szikrázó napsütés volt. Minden fehér volt a hótól. A szél úgy fujt, hogy hirtelen levegõt sem kaptam. A szemeim elborította könny. 2705 méteren voltam. 80 méterrel felettem volt a hágó, amin átjutva leindulhattunk alsóbb régiókba. Tavaly nem itt vezettek le minket. Closé volt idén is a völgyben, ahova lementünk. A völgyekben összevonták a kis településeket. Mindegyiknek ugyanaz a neve. Idén jóval lejjebb ereszkedtünk, hosszabb úton. Futni már nem tudtam a talpammal. Csak délre értem le Closéba. Innen még egy hágó volt a szakasz végéig. Persze mélyebbrõl, magasabbra kellett mászni, majd Ollomont alatt értük el a völgyet. Az itinerben szereplõ 13 kilométernél jóval hosszabb volt az út. Csak negyed hatra értem Ollomontba. Megszámoltam, hány fájdalom csillapítom van. 5-6 óránként beveszek egyet és reggelre a célban leszek. Most már biztos ami biztos, több elemet vettem magamhoz. Csütörtökön este hatkor indultam az utolsó szakaszra. Rif Letey-be még világosba felértem. Itt vacsorázott  a PTL versenyigazgatója a feleségével, a Poletti családból. Két éve mindketten megcsinálták a TDG-t. A hölgy  indult a mostani versenyen is. Én elõttük eljöttem. Õ valószínûleg itt kiszállt. Sötétben értem el a Col Champillont. 2707 méteren. A szél, a völgyek és néhány védett hely kivételével, mit sem csendesedett az elõzõ éjszaka óta. Ez vett ki a legtöbbet az erõnlétembõl. Hosszú ereszkedés után, frissítõpontra értem. Majd egy hosszú egyenes szakasz következett. Egy párizsi fiatalember ért utol. Jó hatos tempóban mentünk együtt, órákon át. Még angolul is tudott. Gyorsan telt az idõ beszélgetés közben. A következõ lejtõn jöttek mások is, szétszakadtunk. Saint-Rhemy-nél kereszteztük a Nagy-Szent-Bernát hágóra vezetõ utat. Innen kb. 20 perc múlva Bosses nevû faluhoz értem. Leolvasták a chipet, majd mondták, hogy nincs tovább. Nem engednek fel a Malatra hágóba. –7 fok volt 3000 méteren és lejegesedett a tegnap esett hó. Péntek hajnal volt háromnegyed kettõ. 98. helyen értem ide. Fel voltam készülve, hogy végig megyek. Még 7-8 óra kellett volna a célig. De a két napi állandó szél után megkönnyebbültem, mikor mondták, hogy nincs tovább. Egy nagy pohár meleg tea után lekísértek a közeli templom pincéjébe. Itt már ágyak voltak felállítva. Feküdjek le, majd bevisznek kocsival a célba. Pár órát aludtam, majd beültem egy mikrobuszba. Több mint egy óra volt Courmayeur kocsival. Kivilágosodott, mire odaértünk. A sportcentrum alagsorában volt a tusoló és matracokon lefeküdhettünk aludni. Kevesen voltak itt még ekkor. Több mint 24 óra alvás után megkerestem a többieket. Minden magyar indulónak sikerült teljesíteni. Mindnyájan örültünk és lelkesek voltunk a sikertõl. Volt mit mesélni egymásnak.

  Szombat délután átmentünk a szomszéd faluba, Pre-Saint-Didier-be.

Itt már a Római idõkben is termálfürdõ volt. Ma egy modern termálfürdõ üzemel a régi helyén. Ingyenes belépõnk volt a rendezõk jóvoltából. A szabadban található élményfürdõkbõl a Mont Blanc csoport havas csúcsaiban gyönyörködhettünk.

  Vasárnap 11-kor volt az ünnepélyes eredményhirdetés. A polgármesteri hivatalnál gyülekeztünk, majd végigvonult az összes résztvevõ a sétáló utcán a célig. Itt kezdõdött az eredményhirdetés.

Igazi olasz fiesta lett belõle. Elõször korosztályonként volt eredményhirdetés. Utána a szponzorok ajándékait osztották ki. Végül az összesített verseny gyõztesei álltak dobogóra. 392-en értünk célba. Mindenkit kiszólítottak, mindenkivel kezet fogtak a rendezõk. Kaptunk egy hosszú ujjas, kapucnis, fekete felsõt. Az eredményhirdetés után még volt egy fogadás a résztvevõknek. Helyi borok, finomságok. Egészen három óráig tartott az ünnepség.



  Összefoglalva, a rendezõk kitettek magukért az egész rendezvény alatt. 1200 rendezõ segítette a versenyzõket. A táv hosszabb volt mint tavaly. 332 km helyett 336km-re hirdették meg. A szint is több volt, igaz ezt nem javították. A neten található itiner még most is a tavalyi útvonalat adja meg.

  Évrõl évre itt is egyre jobb eredmények születnek. Sikerült százba kerülnöm. De jó idõ esetén sem tudtam volna 110 óránál jobbat teljesíteni. Van még hova javulnom.

  Ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon kísérõt vinni magával, ez sokat segíthet a jobb eredmény elérésében. Mivel itthon nem lehet az ilyen magas hegyi versenyekre felkészülni, ezért a rövidebb külföldi hegyi versenyek, magashegyi túrák és hazai több napos teljesítménytúrák segíthetnek a felkészülésben. Még így is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy improvizálni kell. Könnyû rossz döntést hozni, fáradtan, kialvatlanul, egyedül, olyan helyzetben, amilyenben még nem voltunk.

  Fizikai mellet a szellemi felkészülésre is érdemes idõt szánni.

  Sok sikert és szép élményeket kívánok minden késõbbi résztvevõnek.



  Néhány fényképet is készítettem a verseny elõtt, elején és a célba érkezés után: https://picasaweb.google.com/borcsokandras/TDG2012


A rajt elõtt: http://www.youtube.com/watch?v=Zt-Z8_bApSQ&feature=related


A rajt után: http://www.youtube.com/watch?v=TGh45Lr0BK0&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=L_DlNGrQ-ng&feature=related




Börcsök András   2012. 09. 26.

 
 
túra éve: 2011
Tor Des Geants terepfutó versenyTúra éve: 20112011.09.28 13:40:37


TOR DES GÉANTS


2011.09.11-18.


332,5 km, 24000 m, 150 óra


 


 A januári jelentkezéskor 5 nap alatt betelt az 500 fõs lista. Hosszabb idõszakra számítottunk, ezért nagy kapkodás volt az utolsó órákban, de sikerült bekerülni egyenes úton mind az ötünknek:  Szilágyi Anita, Siményi Miklós, Wehner Márton, Wehner Géza és jómagam /Börcsök András / , továbbá Fridrich Laci várólistáról.


Egy héttel a verseny elõtt kaptam meg az új Hoka cipõmet Olivértõl. Bíztam a cipõben, ez már fél sikert jelentett számomra. Magyarok közül többen is kint vették meg az új Hokát. Az indulók 10-15 %-a ilyen cipõben indult a versenyen.


A vasárnapi rajt elõtti csütörtök reggel indultam Athosszal, Fridmannal Courmayeurba. Svájcon keresztül, este 11-re értünk oda. Elõre lefoglalt szállodánkban már vártak minket. Másnap sokáig aludtunk, majd a következõ két nap pihenéssel telt. Bejártuk a verseny városi szakaszát, sportboltokat, ettünk pizzát, ittuk a helyi söröket. Az idõjárás nagyon szép volt. Egész nap sütött a nap, kánikulai meleg volt.


A „Hungarian Trail Running” feliratú pólóink  beváltak. Többen is odajöttek érdeklõdni, hogy ugye a versenyre jöttünk.


  Szombaton délután a sportcsarnokban volt a rajtszám átvétel. Itt találtunk egy óriás plakátot, amin az állt, hogy ez a világ leghosszabb non stop ultra trail versenye. Rögtön csapatkép készült a plakát elõtt. Rajtszámból mindjárt kettõt is kaptunk, egyet elõre, egyet hátra kellett felraknunk. Csuklónkra egy chipet csatoltak. Letéti díjat nem kértek, ez egy egyszer használatos chip volt. Továbbá egy fehér technikai pólót is adtak. Kaptunk egy közepes méretû sporttáskát, ebbe kellett beraknunk az egy hétre szükséges ruháinkat, tartalék élelmünket, elemeinket, tisztálkodó felszerelésünket. Még nem tudtuk milyen ellátást fogunk kapni a hét folyamán, ezért jól kitömtük a táskákat. Este visszavittük õket a sportcsarnokba. Ekkor volt egy eligazítás, angolul, franciául és olaszul, majd pasta parti, ahol hosszan kellett sorban állnunk. A kínálat az UTMB-hez volt hasonló.


  Az útvonalat 7 szakaszra osztották. A szakaszok határoló pontjain tusolási és alvási lehetõség volt. Itt kaptuk meg a sárga sporttáskáinkat is. Az egész útvonalat kijelölték 60 cm magas rúdon, sárga kis zászlókkal. Fényvisszaverõ négyzet is volt minden rúdon.


Vasárnap 10-kor volt a rajt a városka fõterérõl. A felhajtás hasonló volt, mint Chamonixban. Felsorolták mind a 22 nemzetet, ahonnan a versenyzõk érkeztek. Kezet fogtunk egymással, jó utat kívántunk és „ találkozunk a célban” felkiáltással el is indultunk 10 órakor. Az 500 nevezõbõl 473-n álltunk a rajthoz. Szerényen a hátsó részrõl indultunk, így az elsõ 100 métert gyalogolva tettük meg. Még nem említettem, hogy én már derékfájással küszködve utaztam ki. Sántikálva mentem a rajtba. Itt aztán elkapott a lelkesedés és elkezdtem futni a tömeggel. A város szélén feltorlódtunk, szûk ösvényen indultunk fel az elsõ hágóba. Col Arp 2571 m magas volt. Elõször erdõben, majd kopár terepen szerpentineztünk felfele. Mellettünk egy helikopter emelkedett felfele. Több TV társaság is közvetítette a versenyt. Én sántikálva értem el a hágót. Onnan mindenki futva indult lefelé. Láttam, hogy már a mezõny végén vagyok. Most meg kell próbálnom futni, különben kiállhatok. Mély levegõt vettem és elkezdtem kocogni. Egyre jobban belejöttem, kezdett bemelegedni a derekam. Youlazban volt az elsõ frissítõ pont. 11,8 km-nél voltunk. Kóla, kétféle ásványvíz, citrom és narancs gerezdek, banán, Tuc-Tuc keksz, édes keksz, aszalt gyümölcsök, sajt. Késõbbi pontokon 50%-os és 100%-os gyümölcslevek, sonka, szalámik bõvítették a kínálatot. Ez a kínálat elkísért bennünket egész héten. 20-30 km-ként meleg leves és paszta is volt a kínálatban. Ami hiányzott, szerintem, az a só és az izoital volt. Szerencsére mindkettõbõl elég sok volt a hátizsákomban és a sárga sporttáskában. Tablettákban és porokban is vittünk izót. Ezeknek a késõbbiekben nagy hasznát láttuk. Negyed háromra értem La Thuile-be. 17 km. Itt már sör és bor is volt bõven. A ponton odajött hozzám valaki, aki emlékezett ránk a tavalyi PTL-rõl.  Én is megismertem a pólóján olvasható Catalunia feliratról. Tavaly sokat mentünk együtt velük. Társai is megörültek nekem, mikor a Viva Cataluna felkiáltással köszöntöttem õket. Viva Ungheria volt a válaszuk. Gyalogolva indultam fel a Deffeyes házhoz. Nem fájt a derekam, így elég jó tempót tudtam menni. Az Alpokban még sosem látott bõvizû vízesések mentén kapaszkodtunk fölfele. Több tíz méter magasból függõlegesen lezúduló vízesések egy üstbe érkeztek és onnan egy másik vízesésben folytatódtak. Kiépített kilátópontok voltak a turistáknak.  26,6 km-nél értem el a házat. A ház elõtt frissítõpont volt. 2500 m-nél jártam. A  magasságmérõ órám 200 méterrel kevesebbet mutatott mint a valós magasság. Nem értettem az okát. Courmayeurban még pontos volt. Az elõrejelzés stabil légnyomást ígért az elkövetkezõ napokra. Most voltam harmadszor ennél a háznál. Régebbi PTL-ken is voltam itt. Mindig másik irányból érkeztem ide. Most a Passo Altó irányába indultam tovább. Ezt a szakaszt is megtettem már két évvel ezelõtt. A hágó fele félúton úgy begörcsölt a combom, hogy elfeküdtem a sziklán. Gyorsan betöltöttem egy nagy ampulla magnéziumot a vizembe. Elkezdtem inni. Pár perc után fel tudtam állni és sántikáltam tovább. Száz métert sem tettem meg, mikor a vádlim görcsölt be. Na ez már úgy fájt, hogy üvöltöttem. A mögöttem érkezõknek kézzel-lábbal magyaráztam, hogy mi a bajom. hagyjanak nyugodtan magamra, majd megyek utánuk. Lassan hatott a magnézium és végül csak felértem a 2857 méter magas hágóba. Itt már 240 méterrel mutatott kevesebbet az órám. Kezdtem gyanakodni, hogy itt valami idõjárás változás fog jönni. A görcsökre visszatérve, talán jobb lett volna, ha a verseny elõtti napokban sör helyett magnéziumot ittam volna. Ettõl kezdve napokon át a vizembe magnéziumot oldottam fel és folyamatosan azt ittam. Nem is volt több gondom a lábammal. 2000 méterig kellett leereszkedni. Mielõtt elértem volna a frissítõ pontot, elkezdett esni az esõ, futottam a házig. Jól eláztam. Ettem, ittam a házban, közben elállt az esõ. Indultam is tovább az elsõ szakasz 3. hágójába. Félúton újra elkezdett esni, besötétedett. A szél is egyre erõsödött, ahogy emelkedtem. A kezeimet már régen nem éreztem, de amikor már a lábszáraim is kezdtek érzéketlenek lenni, akkor egy nagy szikla szélárnyékában megálltam felvenni a végig zipzáras nadrágomat. A mögöttem érkezõk is hasonlóképpen tettek. Volt egy kitett szakasz, beépített kék mûanyag kötelekkel. Valamiért megtorpant itt a sor. Keskeny peremen álltunk, a szél jó 100 km-rel nyomta ránk a vizet. Villámlott és dörgött.  Az utolsó szakasz nagyon meredek volt. Négykézláb mászva jutottam fel a 2829 méter magas hágóba. Gyorsan ereszkedtünk békésebb magasságokba. Összefüggõ sorban haladtunk. Térképrõl tudtam, hogy ez a szakasz megegyezik a tavalyi PTL szakaszával. Egyszer csak az elõttem haladó hátrafordult és kérdezte, hogy emlékszem-e, hogy tavaly itt mentünk el balra a PTL-n. Ma sem tudom ki volt az illetõ. Planavalban (43 km) találkoztam Anitával, akivel frissítés után együtt indultunk tovább. 48,6 km-nél volt az elsõ szakasz vége. Beérkezéskor leolvasták a chipünket. A monitoron láthattuk a helyezésünket. La Thule óta 48 helyet jöttem elõre. Már a 400. voltam. Ez is valami. A táskánkat másodpercek alatt kezünkbe adták. Ettünk, ittunk, száraz ruhát vettünk fel. Úgy döntöttünk, hogy még nem alszunk ezen az éjszakán. Két napot kibírunk alvás nélkül. A következõ szakaszon is 3 hágót kell megmásznunk. Féltem, hogy kicsúszunk a szintidõbõl. Magasabb hágók következtek, mint az elõzõ szakaszon. 6-6 órára becsültem hágónként a menetidõnket. Még világosban túl akartunk lenni ezen a szakaszon, ezért 40 perc után indultunk tovább. Ekkor fél egy körül voltunk  hétfõn hajnalban. Az esõ már nem esett. Szerencsénkre a célig ki is tartott a jó idõ.


 


Col Fenétre 2854 méter magas hágó volt, amin 6 óra alatt másztunk át. Az egyik útba esõ menedékházban dupla választék volt. Kiírták, hogy az ellátás a menedékház ajándéka. A következõ a 3002 méter magas Col Entrelor nevû hágó volt. Itt már a hegyi mentõk is fenn voltak. Egy mûanyag „szobát” raktak le helikopterrel a hágó közelébe.  A szoba méretû dobozban volt a felszerelésük és vizet is hoztak fel a versenyzõknek. Távcsõvel figyelték a felérkezõket a hágóból. Kiszûrték, azokat, akiket le kellett ültetni, próbáltak beszélgetni a „gyanús” versenyzõkkel. Kíváncsiak voltak, hogy tudnak e értelmesen válaszolni. Fotósok is szép számmal voltak az útvonal mentén. Délre túljutottunk ezen is. Most következett a táv legmagasabb része a Col Loson 3296 méteren. A délutáni nap telibe sütötte a hegyoldalt. Levegõ nem mozdult, meg kellett küzdenünk minden méterért. A vége felé 5 méterenként megálltam lihegve, oxigén után kapkodva. Így is sorban elõztem meg a köveken ülõ, elfáradt versenyzõket. A hágóban itt is hegyi mentõk figyeltek minket. Oldalukon hatalmas pisztolytáska lógott. Gondolom világító és jelzõ rakéták voltak benne. 8 órára volt szükségünk, mire ezen a hágón is átmásztuk. Még csak 2. napja voltunk magasban. Még nem akklimatizálódtunk rendesen. Sebaj, majd a napok múlásával az is meglesz.


 


Hétfõn este, fél nyolcra érünk Cogne-ba. Ez a második szakasz vége. Feljöttem a 250. helyre. Örülök, hogy 150 helyet jöttem elõre a magashegyi szakaszon. Evés, ivás, majd elõször tusoltunk, és megpróbáltunk 2 órát aludni. Ez alatt megszáradt a lábunk, kiszáradt a cipõnk. Másfél óra alvás után, megszólalt a mellettem fekvõ telefonja. Én is felébredtem, nem is tudtam már visszaaludni. 2 óránál ébresztettem Anitát. Nehezen ébredt, de felkelt és némán készülõdtünk. Száraz zokni, száraz ruha, újabb evés és ivás. Az elsõ éjszaka esõje teljesen lemosta a kidörzsölõdés elleni krémet rólam. Csak a második este próbáltam pótolni, de már késõ volt. Annyira kidörzsölõdtem a sok izzadástól, hogy véreztem. Kentem magamra mindent, de elkísért a végéig ez a fájdalom. 23,21-kor indultunk tovább. Kijelentkeztünk. Éppen leolvasták a chipünket a kijáratnál, mikor beérkezett egy szenvedõ arcú fiatalember. Még felemelte a karját és leolvasták az idejét, de már nem engedte le a karját. Összeesett, elájult. A sátor ajtajában álló rendezõk és mentõsök már felfigyeltek rá és mentek felé. El is tudták kapni, hogy legalább a fejét ne verje be. Ez aztán az akaraterõ szép megnyilvánulása! A chip leolvasásáig tartotta magát.  Az éjszakákon telihold segítette az utunkat. Nagy segítség volt gyenge kínai fejlámpáink mellé, amiket folyamatosan javítgatni kellett, hogy világítsanak valamit.


46 km-es szakasz várt ránk. Elején még volt egy 2800-as hágó, aztán végig lefele Donnas-ig. Hosszú ereszkedés. Donnas csak 300 m-n fekszik. Ez az  Aosta völgy keleti bejárata. A hágón még sötétben átjutottunk. A völgybe dél körül értünk le. Az aszfalton sütött a forróság.  A helyiek ilyenkor már sziesztáztak. Árnyékból buzdítottak bennünket. Az út egy része az egykori római úton vezetett. Több falun keresztülmentünk, mire háromnegyed egykor elértük a pontot. A falvakban több vízkifolyót is találtunk. Vizeztük a sapkánkat, nehogy napszúrást kapjunk.  Három óra alvást terveztünk. Nem volt kedvünk a nagy melegben tovább indulni. Egy rendezõ közölte, hogy kevés a fekhely és csak két órát alhatunk. A teremben minden ablak nyitva volt. Járt a levegõ. Így is az izzadságunkban fürödtünk alvás közben. Itt sikerült elõször fogat mosni és borotválkozni. Ötkor indultunk tovább. Kezdett enyhülni a meleg is. Éjszaka lassabban haladtunk, de legalább nem izzadtunk ki mindent magunkból.


 


52 km-es szakasz várt ránk. 18 km-en másztunk fel a Rif. Coda-hoz. 2224 m. Ez egy csúcson található menedékház. Már sötétben értük el. Az Alpok legkeletibb gerincén voltunk. Alattunk a kivilágított Pó síkság terült el. Nappal talán még a tengert is láthattuk volna. Egész éjszaka nehéz, köves terepen mentünk. A vége felé volt még egy meglepetés plusz hágó is. Még az elsõ esõs éjszakán sikerült megfáznom, most aztán gyakran köhögtem, lassan szakadozott fel a légcsövemen lerakódott váladék. Az útvonal is nagyon poros és száraz volt. Napfelkeltekor csodálatos panorámánk volt az egész Monte Rosa hegységre, másik oldalon a Grand Paradiso hófödte csúcsa világított rózsaszínûen. Csak szerdán délután 3 óra után értük el a Gressoney völgyet. 200 km-nél voltunk. Tudat alatt már elkezdtünk visszafele számolni a célig. Már csak három szakasz volt hátra. Itt három óra alvást terveztünk. Másfél óra után egy rendezõ felébresztett szép sorban minden férfit, valakit kerestek. Nagyszerû. Itt sem tudtam már visszaaludni.


 


Sötétedés elõtt indultunk tovább. Felfelé mentünk a Gressoney völgyben. Besötétedett. Karnyújtásnyira fehérlettek a holdfényben a Monte Rosa 4000-s csúcsai. Még a völgy vége elõtt elindultunk balra felfele. Alpenzu nevû menedékház volt az elsõ frissítõ pontunk ezen a szakaszon. A szintmetszetbõl egy könnyû szakaszra számítottunk. Csak 36 km a táv. Felmegyünk 2700 m-re és le se jövünk 2000 alá a végéig. Ez így is volt, mégis a legnehezebb szakaszok egyike lett. Hágóból hágóba mentünk azzal a különbséggel, hogy nem mentünk le köztük a medencék aljára, hanem mindjárt kioldalaztunk egy másik hágóba. Keskeny, poros peremeken oldalaztunk órákon át. Csak a botjainkra támaszkodhattunk. Csak egy lépést lehetett volna elvéteni, másodikra már nem lett volna lehetõség. Az eddigi hegycsúcsok mellett feltûnt a Matternhorn déli oldala is. Nem volt rajta hó. Kicsit szélesebb volt a csúcs alatt, mint ahogy a másik három oldalról látszik. Lassan telt az éjszaka. A hõmérséklet pár fokkal volt 0 felett. Amíg mozogtunk, nem fáztunk. Beértünk egy elhagyottnak tûnõ faluba. A zászlók egy helyi vendéglõbe vezettek. Ez volt a meglepetés. A kandallóban pattogott a tûz. Az asztalok megterítve. Tisztaság, mint egy elsõ osztályú vendéglõben. Foglaljunk helyet! Mit szeretnénk enni? Beértük egy levessel és tésztával. A teljes étlap ingyen rendelkezésünkre állt. Ezt biztosan saját zsebbõl állták a háziak. A frissítõ pontokon töltött percek után viszont már vacogva indultunk tovább. Csütörtök reggel 9 után értük el a szakasz végét. Itt újra a bevált forgatókönyv. Evés, tusolás, alvás, evés, indulás tovább. Itt sem sikerült másfél óránál többet aludnom. Lelógott a lábam az ágy végén. Hát nem belém rúgott egy járni alig tudó versenyzõ?! Volt olyan pont, ahol mellette volt a kórház száz méterre. Két mentõautó, felváltva, szirénázva vitte a rászorulókat a kórházba. Teljes körû és mindenre kiterjedõ biztosítást kötöttek a rendezõk minden versenyzõre. Bármivel az egészségügyiekhez lehetett fordulni. Várakozás nem volt, rögtön segítettek. Látszott, hogy a pénz itt nem számított. Minden és mindenki a versenyzõk rendelkezésére állt. Fél kettõkor indultunk tovább. Csak most látom, hogy milyen sok idõt töltöttünk a pontokon. Ott rövidebbnek tûntek a pihenõk. Valószínûleg elvesztettem az idõérzékemet.


 


47 km-es szakasz várt ránk. A szintvonalakból az elõzõhöz hasonlóra számíthattunk. Csak egyszer mentünk le 2000 alá. Délután egy rendezõ jött szembõl és új zászlókat rakott ki. Még csodálkoztunk, hogy ki szedheti ki a zászlókat ebben a magasságban. Hamar rájöttünk a dolog nyitjára. Alig, hogy elment a rendezõ, már jöttek is a tehenek és elkezdték enni a zászlókat. Volt amelyik csak a sárga nylont ette meg, de volt amelyik a rudat is megrágta és lenyelte. Nehéz éjszakánk volt. Az utolsó 2700-as hágóból egy 45 fok körüli szerpentin vezetett le. A nehézsége abban állt, hogy púder finomságú volt az egész hegy. Ha felálltam, csúsztam lefele. Guggolva egy órán át ereszkedtem lefele. Teso gazdaságos botjaink mindig a legrosszabbkor csúsztak össze. Valószínûleg ekkor már nem voltam rendben. Elfogytak a tartalékaim. Anita lent egy legelõn várt, mivel a jelzõzászlókat itt is felfalták a tehenek, nem találtuk az út folytatását. Végül két amerikai versenyzõvel közösen találtuk meg az ösvény folytatását. Innen már nem tudtam volna egyedül tovább menni. Magyar mondatokat hallottam az erdõbõl. Tudtam, hogy hallucinálok. Nem tudom miket beszéltem, csak arra emlékszem, hogy Anita rám szólt, hogy maradjak csendben és menjek utána. Fájtak a talpaim. A Hoka talpa itt már puhának bizonyult. Átnyomták a kövek. Hiába, ilyen távra már nincs megfelelõ cipõ. Órákon át ereszkedtünk lefele. A völgy túloldalán már lakott települést láttunk. Nem lehetett átmenni a túloldalra. Még lejjebb kellett mennünk, aztán vissza a túloldalon. Egy garázsban volt frissítõpont. Ekkorra már hatott a fájdalomcsillapító, jobban lettem. Anita úgy döntött, hogy ott marad pihenni. Én egyedül indultam tovább. Erdõben meredeken emelkedtem 600m-t. Nagyon álmos voltam. Rettegtem, hogy bealszom és arcra esem. Mire felértem kivilágosodott. Hegyimentõk voltak a ponton. A világossággal el is múlt az álmosságom. 500 m-rel feljebb, velünk szemben világított a következõ pont. Oldalazva kellett átmenni a ponthoz. Ez nem volt nehéz. Viszont a pont alatti függõleges fal tele volt emberekkel. Na ha itt kell majd lemenni, akkor feladom. Csak késõbb jöttem rá, hogy sziklamászók voltak, akik a falban aludhattak és a napfelkeltével elkezdtek mocorogni. A hágóban megint hegyi mentõk voltak. Végül a hegy túlsó oldalán kellett lemenni. Ez is egy poros szerpentin volt, de voltak kavicsok is a porban, így itt már nem csúsztam. Beálltam egy három fõs olasz csapat mögé. Tudtam tartani a tempót velük. Az alsó részen már elkezdtem futni és lehagytam õket. Péntek reggel 9 körül értem Ollomontba. Már csak 49 km volt hátra és szombat délutánig kellett beérni. Az elmúlt két nap nehézségei után még nem voltam biztos benne, hogy beérek szintidõben. Ezen a ponton már nem volt sportcsarnok. Egy nagy sátorban volt az egészségügyi pont és az alvási lehetõség. Egy kõházban volt a frissítõ pont, mellette egy vizesblokk. A nap még nem sütött be a völgybe. Hideg volt és csak két tusoló. Még a törülközõt sem lehetett bevinni, csak egy kabin volt az egész. Kint a hideg kövön le kellett vetkõzni, mezítláb sorban állni, mint a katonaságnál. Rám került a sor. Meleg víz volt, de fél perc után már dörömböltek a sorban állók, hogy jöjjek ki. Ki a hidegbe a forró vízbõl. A törölközõt sose sikerült megszárítani, így vizes és penészes volt már egy hét után. Felrángattam magamra az utolsó tiszta ruhám és futás a sátorba a pokróc alá melegedni. Közben Anita is megérkezett. Megbeszéltük mikor indulunk. Beállítottam a telefonom. Kiírta, hogy még 51 perc az ébresztésig. Hú de jó! Na azért ez se volt mély alvás. Mivel ott voltak az egészségügyiek is, folyamatos volt a hangos, olaszos beszélgetés.


 


Dél körül indultunk az utolsó szakaszra. 1400-ról 2700-ra kellett felmenni. Kezdetben erdõben szerpentineztünk felfele. Anita lemaradt. Az emelkedõkõn általában én voltam a gyorsabb, aztán a lejtõkön mindig utolért. Az egyik kanyar után, láttam, hogy az alattam lévõ részen lelassított egy autó. Egy versenyzõ szállt ki belõle, nagyon óvatosan. Õk nem láthattak engem. Felettük voltam és az erdõ eltakart. Szóval a fiatalember nagy léptekkel elkezdett futni. Pár száz méter után elfogyott az ereje és átváltott gyaloglásra. Engem még mindig nem látott. Én viszont láttam, hogy van rajtszáma és 2010-es UTMB-s trikó volt rajta. 2433 m-en elértem a Rif. Lettey nevû házat. Nem sokkal utánam õ is odaért. Gyaníthatott valamit, mert nagyon zavartan nézett rám. Itt kiültem a ház elé egy sörrel a kezemben. Levetettem vizes pólómat száradni. Anita nemsokára megérkezett és együtt indultunk tovább a hágóba. Onnan lefelé már láttuk a Nagy Szent Bernát hágóra vezetõ utat. Közeledünk, gondoltuk. Egy pajtában volt a következõ frissítõ pont. Majd az úton átkelve egy hosszú és szép szekérút következett szintben. Talán ez volt az elsõ rendesen futható rész a héten. Még délután elértük Saint-Rhémy városkát. Itt már jártunk tavaly. Itt pontnak kellett volna lenni. Valamiért, egy faluval odébb rakták a pontot. Sebaj, csak követjük a zászlókat és elérünk a célig. A frissítõ ponton eltöltöttünk egy órát, közben az egyik amerikai résztvevõvel beszélgettünk. Õ és barátja szerettek volna a faluban aludni, de a rendezõk minden igyekezetük ellenére sem találtak szállást nekik. Mikor mondtuk, hogy nálunk 1000 méter a legnagyobb hegy, akkor elcsodálkozva kérdezték, hogy hol tudtunk felkészülni. Sötétedéskor továbbindultunk, már csak 20 km-re voltunk a céltól. Egy bivak házhoz (Merdeux) értünk, ahol meleg teával várták a beérkezõket. A pontok egy részénél nem volt chip leolvasó. Ott felírták a rajtszámot és a pontos beérkezést. Rádió kapcsolatban álltak a központtal és egymással is ezek a pontok. Rádión mondták be a rajtszámokat a központnak és így kerültek fel az eredmények a netre. Ennél a háznál is volt rádió kapcsolat. Az egyik rendezõ mondta, hogy már megállt a mezõny éjszakára. Az elõttünk lévõ házakban már nincs hely aludni. Mindenki a reggelt várja és világosban szeretne bemenni a célba. Ha eddig nem is mondtuk ki, de azért tudtuk, hogy most már ha kell, négykézláb is be fogunk érni. Felengedett az egész hetes feszültség mindenkibõl. Vidám volt a hangulat. Olyan álmosság fogott el, hogy egy órát aludtam egy padon ülve. Aztán indultunk tovább a Col Malatra nevû hágóba. Ez 2936 m magas. Már voltam itt 2008-ban. Tudtam, hogy nem nehéz, csak hosszú mindkét oldala. Az utolsó szakaszt beépített vaslépések és kötelek segítették. A hágóból már a Mont Blanc fehérlett az éjszakába. Hosszan ereszkedtünk le a Bonatti házig. (Ez egy másik Bonatti, nem amelyik az UTMB-n van.) A házban jó meleg volt, ahogy leültem, újra erõt vett rajtam az álmosság. Anita tovább indult. Én elaludtam. Egy óra múlva ébredtem. Kezdett világosodni. Innen a Bertone-ig egy nagyjából szintben menõ úton mentem a hegy oldalában. Akinek még volt ereje, az itt futhatott is. Többen is ültek az út mentén szétszakadt Hoka cipõben. Ragasztószalaggal próbálgatták járhatóvá tenni. A leggyakoribb hiba az volt, hogy az alsó kopó réteg levált. A cipõ orrára nem hajtják fel a kopó réteget. Ezért könnyebben leszakad a talpról. Ha kõbe rúgunk, akkor is elég puha az eleje. Viszont nagyon kíméli a bokát és a térdet. Egyszóval jó kis cipõ, csak még egy kis fejlesztés ráfér. Az enyém egyben maradt, de látszik rajta a 332 km. Bertone elõtt utolértem Anitát és egy versenyzõt, aki derékban oldalra, 30 fokban megdõlve sántikált. Látszott rajta, hogy nagyon szenved. Próbáltam segíteni, de nem fogadott el semmilyen segítséget. Elmondása szerint éjszaka kicsúszott az útról. Túlélte és sikerült visszamásznia az útra. Megörült, mikor mondtam, hogy csak 50-60 méter a Bertone ház. Itt volt az utolsó frissítõ pont. Mikor meglátták elé siettek és bevitték lefektetni. Délután láttuk beérkezni a célba. A célvonal másik felén már mentõsök várták és vitték a kórházba. Bertone  után megkezdtük utolsó ereszkedésünket. Hamar elértük a várost. Megálltunk, kicsit rendbe szedtük magunkat. Elraktuk éjszakai melegebb ruháinkat és a Hungarian Trail Running pólóban, piros, fehér, zöld zászlóval a kezünkben megindultunk a cél felé. Miki, Athos és Fridman elénk jöttek kamerával. A belvárosban két oldalt tapsoló emberek, az utolsó pár száz méteren vörös szõnyeg és már be is értünk a 204. és 205. helyen, szombat reggel 9 óra 35-kor. 143 órával és 35 perccel az indulásunk után. 332,5 km-t tettünk meg. 25 db 2000 méter feletti hágót másztunk meg. Ez 24000 méter szintet jelentett a rendezõk szerint. Hála a jó pálya kijelölésnek nem tévedtünk el. Az 473 indulóról 1200 segítõ gondoskodott 43 frissítõ ponton. A hangulat végig nagyon családias volt, tanulhatunk az olasz rendezõktõl. A célban terülj-terülj asztalkám várt ránk. A sörcsap ki volt téve a térre, mindenki magának csapolhatott, korlátlanul. Kaptunk jegyet masszírozásra és a sportcsarnok emeletén mûködõ étterembe is. A beérkezés után a sportcsarnok alagsorában volt a tusoló és ott lehetett aludni matracokon. Tusolás után visszasiettünk a célba. Sajnos lekéstük Gézáék beérkezését. Már ünnepeltek mire odaértünk. Feltûnõen jó fizikai és mentális állapotban voltak. Délután még sokáig a célban tapsoltunk a beérkezõknek. Megbeszéltük az egy hét alatt minket ért élményeket és benyomásokat. Volt mirõl beszélnünk. Mindegyik fõ ponton és a célban is kaptunk egy jelvényt a rendezõktõl. Összesen 7 egyforma jelvény, csak az alján másik-másik város neve szerepel. Szép sorozat. Sajnos a vasárnapi eredményhirdetést Athossal és Fridmannal nem tudtuk megvárni. A többiek elmondásából tudom, hogy minden beérkezõt név szerint kiszólítottak és átadták a finischer mellényt. Nekünk hétfõn már dolgoznunk kellett. Szombaton este 8 körül Athos ébresztett, keljek mert indulunk haza. Az utat is végig aludtam. Athos egymaga végigvezette az utat hazáig. Vasárnap délután már itthon voltam és alhattam tovább. Az elmúlt hetem alvással és evéssel telt. Még mindig van mit kipihennem. Érlelõdik a gondolat, hogy még egyszer visszamegyek egészségesen és megpróbálok jobb eredményt elérni.


6 magyar indulóból ötünknek sikerült beérni. Köszönjük a hazai szurkolást, a sok biztató SMS-t. Sokat segített, hogy tudtuk, mennyen figyelnek odahaza.


A részletes eredmények:  www.tordesgeants.it


 


 


 


 

 
 
túra éve: 2010
UTMB, CCC, La Petite Trotte à Léon, Sur les Traces des Ducs de SavoieTúra éve: 20102010.09.21 22:39:34
PTL 2010 beszámoló



2010. augusztus 24-én, kedden, este 10-kor indult útjára Chamonixból a „Kis séta Leonba” elnevezésû teljesítménytúra. 77 csapat rajtolt el Chamonix fõterérõl. Csapatonként 2 vagy 3 fõ vett részt a rendezvényen. 240 km és 18000 m szint várt ránk. 114 óra szintidõ állt rendelkezésünkre. Idén harmadszor rendezték meg a PTL-t. Minden évben kb. az útvonal 80 % -át megváltoztatják. Magyarországot két csapat képviselte 3-3 fõvel. „Sandalgo” csapatnévvel Wehner Géza, Wehner Márton és Siményi Miklós indult. A „Like a shot” elnevezésû csapat tagjai Szilágyi Anita, Wágner Ádám és Börcsök András voltak. A távot minden csapatnak saját felszereléssel és külsõ segítség nélkül kellett teljesíteni. A megadott kötelezõ felszerelést képtelenség volt magunkkal vinni. Sátor, több kiló gyógyszer és egészségügyi felszerelés szerepelt a listán. Csak a kezdõk indultak ennyi mindennel a hátukon. Nekem ez már a harmadik kísérletem volt a teljesítésre, tudtam, hogy úgysem ellenõrzik és nagy része felesleges. Egy 50 literes Deuter zsákkal indultam. Próbáltam, úgy pakolni, hogy minél könnyebb legyen. Sebtapaszokon és fájdalom csillapítón kívül más eü. felszerelést nem raktam be. Elhúzódott a nevezés, és csak itt tudtuk meg, hogy 2 helyre küldhetõ csomag egy zsák lesz. Az is kisebb volt a megszokottnál. Az eligazításig csak annyi idõnk maradt, hogy hazarohantunk és telegyömöszöltük a zsákot. Amit a másik zsákba szántam, azt a hátizsákba kellett raknom. Na így mindjárt lett 10 kilós zsákom . Deuter Air Contact hátrendszere már máskor is bevált. Se derék, se hátfájást nem okozott.

A rendezõk négy helyre ígértek ellátást és pihenési lehetõséget. A rajt elõtt egy héttel kaptunk 25000 térképlapokat, tracket a GPS-re és egy angol nyelvû itinert. Kötelezõ felszerelés része volt a GPS is, fejenként. Minden csapat kapott egy jeladó készüléket. Ehhez 20 db ceruza elemet. A GPS és a fejlámpa elemeinek felét elõre küldtem a zsákban, de így is egy kiló lehetett az elemek súlya. Otthonról folyamatosan SMS-ben jöttek a biztatások és az információk a többiek helyzetérõl.

Az elsõ 8 km-t hullámzó terepen tettük meg Les Houches-ig. UTMB útvonalán. Innen Col de Voza-ig többször kereszteztük az UTMB útját. A síneknél mi nem fordultunk jobbra St. Gervais felé, hanem átmentünk a síneken és középhegységi terepen haladtunk reggelig. 16 km-nél kereszteztük a Téte-Rousse gleccserbõl érkezõ vízfolyást. A gleccser alatt 65000 köbméter víz gyûlt össze nagy nyomáson. A víz kiszivattyúzását megkezdték a hatóságok. Ennek ellenére bármikor szétrobbanhat a gleccser és az áradat elsöpörheti az egész völgyet. Itinerünk szerint, ha megszólalnak a szirénák, akkor kezdjünk futni, mert kitört a víz. Áthaladásunkat több rendezõ is ellenõrizte, ezen a veszélyes szakaszon. Kifogtunk egy hidegfrontot. Lehûlt az idõ. Hajnalban már 1200 méteren is fagyott.

A Chalte du Miage, Chalet du Truc nevû házak érintésével értünk még sötétben a Tré la Téte menedékházhoz. Itt egy meleg leves elfogyasztása után mentünk tovább. A többi csapat is folyamatosan érkezett ide és indult tovább innen. Már világos volt mikor 36 km-nél Refuge de Balme-hoz értünk. Idén nyitva volt az étterem, de mi csak vízkészleteinket töltöttük fel és indultunk tovább az UTMB útján. Errõl egy kilométer múlva balra letértünk a Col d’ Enclave felé. Ez volt az elsõ hágónk. 2667 m magasra másztunk fel. Innen ragyogó napsütésben ereszkedtünk le az 1870 méteren található Les Mottets nevû turista házig. Ezt, az évek óta bezárt házat, mostanra nagyon szépen felújították. 3 Euroért még tusolni is lehet. Rövid pihenõ és reggeli után az UTMB útvonalán kezdtük meg a következõ emelkedõnket. Itt indul fel egy szerpentin a Col de la Seigne felé. Errõl nem balra fordulva, hanem egyenesen a Col de l’Ouillon, 2612 m-es hágóba másztunk fel. Majd következett a Clo de Forclaz 2525 méteren. Kinézetre nincs nagy különbség ezen hágók között. Kõ, kõ hátán. Még jó ha látni valami ösvény félét. Látjuk a csúcsot, vagy hágót és mi találjuk merre menjünk fel. Col de Forclazból már látszott a távolban a Kis Szt. Bernát hágóra vezetõ autó út. Ez volt a következõ célunk. Délután 5 óra után értük el a Kis Szent Bernát hágót. 63,5 km és 4735 m szint volt már mögöttünk. Itt volt az elsõ frissítõ pont. Sátorban, tábori ágyakon lehetett aludni. Egy óra evés, pihenés és zokni igazítás után indultunk tovább. Nem tudtuk milyen szakaszok várnak ránk, ezért nem mertünk több idõt tölteni a ponton. Még világosban sikerült elérnünk a Mont Valezan 2891 méteres csúcsát. Itt már a kezünket is használni kellett. Közben a botokat is fogni kellett, ha kicsúszott volna a kezünkbõl, lement volna örökre a mélységbe. Több csapat is haladt elõttünk és mögöttünk is. Otthonról kaptuk a hírt, hogy az élboj a tõlünk 12 km-re található menedékházat már elérte. Mi az õket követõ bojban voltunk. Több kilométert a francia olasz határ gerincén tettünk meg. Kitett veszélyes szakasz még világosban is. Innen leereszkedve legnehezebb éjszakánk következett. Köves terepen minden jelzés és nyom nélkül kellet navigálnunk. . A rendezõk által megadott track sem volt mindig pontos. Azok a csapatok, akik eddig körülöttünk voltak, hirtelen eltûntek az éjszakában. Ma sem tudom, hogy merre mentek.

A 12 km megtételéhez 6 órára volt szükségünk. A Deffeyes menedékházban már jártam tavaly is. Onnan ismertem meg, hogy csak cipõ nélkül engedtek be az épületbe. Pedig nem volt senki sáros. Itt leves, paszta és kóla volt a menü. Természetesen a saját számlánkra. A legtöbb menedékházban drága és csapnivaló az ennivaló. A leves inkább melegvízre hasonlított. A pasztára csak egy kis paradicsomot tettek. Itt sem mertünk lepihenni. Evés után indultunk tovább az elsõ 3000 m feletti hágóba. Pas de Planaval, 3010 m. Útvonalunk úgy nézett ki, mint ahol még madár sem járt. Csak egy láncokkal biztosított visszahajló fal jelezte hogy jó irányba haladtunk. Szerencsénkre telihold volt és felhõk sem voltak. A hágó irányába fordulva fény felvillanását láttuk odafenn. Gondoltuk egy elõttünk haladó csapat. Felérve kiderült, hogy rendezõk voltak a hágóban. Elmondásuk szerint mi voltunk a 3. csapat, aki feljutott ide. Valószínûleg a legtöbb csapat lefeküdt aludni. A holdfényben szépen látszott a Matternhorn és a Monte Rosa csúcsai. Egy beépített drótkötél mentén kezdtünk ereszkedni. Ellenõrizték, hogy felvesszük a kesztyûnket. Egy rendezõ jött velünk. Miután megfogtam a drótkötelet, rám szólt, hogy engedjem el és csak menjek mellette. Ezután egy 50 m-es hegymászó kötél következett. Ezt már megfoghattuk, ugyanis itt már keményre fagyott hómezõ következett. A kötél végénél elköszönt a rendezõ és visszaindult. Mondta, hogy itt már könnyen le tudunk menni. Eddig el sem tudtam képzelni, hogy hágóvas nélkül le lehet menni ilyen fagyott hómezõn. Órákig tartott, amíg learaszoltunk rajta. Közben ránk világosodott. Csütörtök reggel volt. 20 km-re voltunk Morgex-tól. Több 1500 és 2000 m közötti hágó érintésével, délután egy órára értük el ezt az Aosta völgyben található kisvárost. Szép napsütéses, meleg napunk volt. A gimnázium tornatermében várt a következõ frissítõ és pihenõ pont. Megkérdezték, hogy lazanét vagy levest kérünk. Mi természetesen mindkettõt választottuk. De a kettõvel együtt sem lehetett jóllakni. Ide küldhettünk elõre egy zsák felszerelést. Tusolást és pakolást követõen 3 órakor indultunk tovább. Rekkenõ hõség lett délutánra. Vizünk, még a hátizsákban is hamar felmelegedett. 2000 méter szintemelkedés várt ránk. Szerencsére, ahogy emelkedtünk, azért hûlt a levegõ. Két 2500 m körüli hágó és 28 km után, már sötétben értük el Saint-Oyen városát. Itt terveztünk vacsorázni. A résztvevõk számára kijelölt étterem persze már bezárt. A folyamatosan érkezõ csapatok a járdán feküdtek le egy kis pihenésre. Jó lett volna kinyújtózni, de a lábam lelógott a járdáról és folyamatosan jöttek az autók. Egy óra elteltével indultunk tovább. Már csak egy 2600-as hágó volt hátra a Nagy Szent Bernát hágóig. Kivilágosodott mire elértük a hágóban található Hospice épületét. 145 km-nél voltunk. Itt vásárolhattunk reggelit. Ez is csak rövid idõre csillapította az éhségemet. A Svájci- Olasz határon másztunk fel egy Via Ferrata-n. Természetesen minden biztosítás nélkül. Amikor a gerincre felértünk eleredt az esõ és feltámadt a szél. Péntek délelõtt volt. Gondoltunk a CCC-n indulókra. Nekik sem lehetett öröm esõben elindulni. A világ legjobb túracipõjeként reklámozott lábbelink /Garmont/ Vibram talpa csúszott a vizes sziklákon. Az esõkabátot a nyakamba fújta a cél. Nem láttam semmit. Inkább levettem. Egy póló és egy windstopper volt rajtam. Ez jól megszívta magát vízzel. Lelassulva, de sikeresen túljutottunk a több órás gerinc úton. Még rossz idõben is páratlan panorámában volt részünk 2950 m magasból. Látszott a Ferret csúcs és Ferret hágó is. 3000 alatti hágok és csúcsok után délután 4 körül értünk, a Svájcban található, Bourg St-Pierre-be. Ide hozták tovább a Morgex-ban már igénybe vett zsákunkat. Csoki, keksz, elemek és száraz póló várt a zsákban. 165 km-nél voltunk. Még két napunk volt hátra, 75 km-rel és 6000 m szinttel. Itt mertünk elõször aludni, mindjárt 3 órát. Ez volt a 3. Frissítõ pontunk. Meleg étel itt nem volt, de legalább kólát és süteményt kaptunk. Hét óra körül szemerkélõ esõben indultunk el a 3033 m magas Col de Láne nevû hágó felé. Öt óra alatt értünk fel. Kibukkanva a hágóba a Matternhorn nyugati oldala tornyosult fölénk. Sötétben is lenyûgözõ látványt nyújtott. 0 fok körüli hõmérséklet és szemerkélõ esõ közepette kezdtük meg a túloldalon a leereszkedést. Függõleges sziklafalak és sötétségbe veszõ hideg láncok tarkították utunkat. Anita bátran elõre ereszkedett, csak a hangját hallottuk, hogy mehetünk utána. Mindig megráztam az alattam lévõ láncot, hogy rögzített az alja, vagy szabadon lóg. Nehogy túlereszkedjek a végén. Szerencsésen leértünk a kevésbé veszélyes részekre. Az esõ továbbra is esett. Itt nem volt olyan ítéletidõ, mint a Mont Blanc közvetlen környezetében. Gondolom a nyugatról érkezõ front már ott kiadta dühét és mi már csak a maradékot kaptuk. Gyanúsnak tûnt, hogy senki sincs se elõttünk, se mögöttünk. Ekkor még nem értettük, hogy miért vagyunk egyedül. Elértünk egy tavat. A track és a térkép szerint is át kellett volna mennünk a tó közepén a túlsó partra. Az egyébként jól követhetõ turista jelzés sem ment abba az irányba és a tó túl oldalán emelet magasságú függõleges sziklafalak voltak. 2000 méter felett voltunk. Eddig csak gyanítottuk, de ekkor már biztosak voltunk benne, hogy a rendezõk nem járták be az útvonalat. Itt még térerõnk sem volt, hogy felhívjuk a õket „ telefonos segítségért”. Felmásztunk egy kisebb hegyre és onnan telefonáltunk. Több szám felhívása után is csak annyit mondtak, hogy rossz helyen vagyunk, de nem tudtak segíteni. Tõlünk tudakolták, hogy milyen az idõjárás felénk. Ekkora már fejben nem voltunk olyan állapotban, hogy meg tudtuk volna oldani ezt a problémát. Visszamentünk a tópartra. Nem tudtuk mit csináljunk. Még egy 3000-est meg kellet volna mászni ezen az éjszakán. Ekkor fényt láttunk meg mögöttünk. Egy olasz csapat ért utol minket, de az útvonalat õk sem találták meg. Õk már hóesésben jöttek le a Col de Láne-bõl. Teltek az órák. Mióta megálltunk, azóta vacogtunk vizes ruháinkban. Sok-sok telefon után kiderült, hogy az elõzõ 3000-esre sem kellett volna felmennünk. A rossz idõ miatt törölték ezt a szakaszt. Csak nekünk és az olasz csapatnak elfelejtettek szólni. Az egyik olasz megjegyezte, hogy itt is csak olyan a rendezés mint náluk otthon. Megnyugtattam, hogy felénk is elõfordul az ilyesmi. Végül a rendezõk ajánlották, hogy egy másik útvonalon menjünk a következõ menedékházhoz. Több órás gyaloglás után már világosban értük oda, olasz barátainkkal együtt. Utólag tudtuk meg, hogy a péntekrõl szombatra virradó éjszaka mi volt a Mont Blanc közvetlen környékén. Több futószámot töröltek, vagy el sem indítottak. A megállított versenyzõk Chamonixba visszaszállításával voltak elfoglalva a rendezõk, ezért nem tudtak rögtön foglalkozni velünk. Délután három órára értük el Champex Lac települést. Ekkor még volt egy napunk, de már csak 33 km megteendõ utunk. Itt közös pontunk volt a futókkal. A pótfutam legjobbjai ekkor érkeztek ide. Láttuk Lizy Hawker beérkezését is. Itt jó volt az ellátás. Végre sikerült jóllaknunk. A nálunk lévõ csoki és keksz kevésnek bizonyult már ilyen teljesítményhez. Egy külön sátorban aludtunk két órát. Mivel a hideg szél átfújt a sátron, vacogva ébredtünk fel a pokrócok alatt. Még egyszer jó sokat ettünk, majd nekivágtunk az utolsó 2500 feletti hágónak. Fenétre d’Arpette, 2665 m. Ez is TMB útvonal variáns. Az UTMB-t a könnyebb úton, Bovin felé vezetik. Két éve ez volt a legnehezebb hágó, most ezt találtam a legkönnyebbnek. A rendezõk minden évben nehezítik az útvonalat. Besötétedett, mire felértünk. Több menedékházban is megpihentünk, rövid idõre, az éjszaka folyamán. Ekkor már nehezen ment minden emelkedõ. Lehet, hogy már tartalékaink végére értünk, vagy csak fejben engedtünk ki a cél közelsége miatt. Ádám állt az élre. Õ volt a legfiatalabb, de a legnehezebb helyzetekben õ állt az élre és diktálta a tempót. Reggelre elértük Chamonix völgyét. Még egy 2130-as csúcs, és 13 km volt hátra. A csúcs elõtt még egy Via Ferrata nehezítette utunkat. Fenn a La Téte aux Vents csúcsán, hegyi mentõk kólával kínáltak. Innen már szalagok mentén a futókkal egy útvonalon, egy hosszú szerpentinen való ereszkedés volt még hátra a célig. Az utolsó kilométereken, már az elénk jött rendezõk kísértek a célig. Megnyugtattak, hogy jövõre még nehezebb lesz, mert túl sok a célba érkezõ. A városon áthaladás és a célban a minket fogadó ünneplés kárpótolt az elõzõ napok nehézségeiért. ¾ 2 körül értünk célba. 111 óra és 42 perc után. 246 km-t és több mint 18000 méter szintet leküzdve, 6-7 kilót fogyva újra Chamonix fõterén voltunk. Elsõ utunk a gimnázium étkezõjébe vezetett, éhségünket csillapítani. Majd rohantunk a szállásra, tusolni és átöltözni. ½ 5-kor kezdõdött az eredményhirdetés. Minden beérkezõ felment a színpadra és egy kolompot kapott ajándékba. Az induló csapatok többsége sikeresen célba ért. Köztük mindkét magyar csapat is.

A 77 csapatból kettõnek sikerült az összes csúcsra és hágóba feljutnia. Az általunk kihagyott csúcsról ennek a 2 csapatnak is vissza kellett fordulni, mert nem találtak lejárót a hegy túlsó oldalán. Két csapat volt, akik egyet hagytak ki. Közülük az egyik a mienk volt. A többi csapat ennél kevesebbet teljesített. Mivel a pénteken érkezett rossz idõ miatt több szakaszt is töröltek a rendezõk, a széthúzódott mezõny második felének a Nagy Szt. Bernát hágótól magashegyi szakaszra nem kellett felmenni. Így megnõtt a célba érkezõ csapatok száma, de senkit sem ért baleset. A célban egy fiatal rendezõ kért bocsánatot tõlünk. Neki kellett volna szólni, hogy törölték a péntek éjszakai szakaszunkat. Mint mondta, már napok óta õ sem aludt és elnyomta az álom. Ezért nem szólt nekünk senki. Megnyugtattam, hogy nekünk nagyon tetszett az említett szakasz. Örülünk, hogy nem hagytuk ki. Ha végig kellett volna menni mindenkinek mindenhol, akkor csak 10-15 csapat ért volna be.

A legnehezebb feladat, hogy 3 embernek együtt kellett haladnia. Idei hármasunk sebessége teljesen egyforma volt. Sebességünk csak kevés alvásra adott lehetõséget, de végig tudtunk menni. Nem volt veszekedés, harag köztünk. Együtt örültünk a célban. Sikerült csak a feladatra koncentrálni. Volt a nyakamban egy kamera, de szerda este jutott eszembe utoljára bekapcsolni.

A sarkam és a talpam érzékeny részeit, jó nagy tapaszokkal elõre beragasztottam. Így sikerült két kisebb vízhólyaggal megúsznom . Még a célban is tudtam járni, nem fájt a talpam. Nagy köves lejtõkön a sziklák élére kellett ugrálni, Így kevésbé csúsztunk. A legjobban attól féltem, hogy a talpam megfájdul ezeken a köveken és fájdalom csillapítót kell majd szednem. Szerencsém volt, ezt is megúsztam.

Készítek majd egy vetítést is az útról. A vetítés idejét, helyszínét majd felrakom a topikba.

Köszönetünk Sancimanónak, aki térképekkel látta el GPS készülékeinket. Ch Karesznak, aki közvetítette utunkat a topikon. Továbbá mindenkinek akik SMS-kel buzdítottak és figyelték itthon és Chamonixban az utunkat.



 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár