Túrabeszámolók


túra éve: 2011
CserhátTúra éve: 20112011.11.12 20:39:56

Cserhát 30


Fél 9-kor vágtam neki a távnak, az elején még kissé hûvös volt (fõleg amíg a rajtra vártam, mert nem akartam túl korán indulni), de a remek napsütéses idõnek köszönhetõen, hamar melegebb lett.


Elõször felkapaszkodtunk kicsit, hogy megcsodálhassuk a várat, majd az út Felsõtold felé folytatódott. Az egyik kedvenc részem következett, egy kisebb medence, mely a Szekerce-patak völgyében folytatódik. A faluban megszereztem az elsõ pecsétet, majd bõ 4 km aszfalt következett a Bableves csárdáig, ezen a szakaszon hamar túl voltam, de a combom egyre jobban fájt. Cserhátszentivánra már egy avaros-köves lejtõn indultam lefelé, ahol azért figyelni kellett. A következõ ponton egybõl 3 pecsétet kaptam, mivel még ott találtam a következõ két pontért felelõs õr is. Még fel kellett kapaszkodni a közeli kilátóhoz egy matricáért, ragasztás után fordultam is vissza a Hármas-forrás felé. A patakon sokszor át kellett kelni, ami most könnyen ment a csekély vízhozam miatt. A Közép-hegyet kerültem meg, szalagozott úton. Aztán újra a faluba értem, közel a 2. ellenõrzõ ponthoz. Ráláttam a kilátóhoz vezetõ kaptatóra is, már egész nagy volt a forgalom. A túra legmagasabb pontja, a Dobogó-tetõ következett, az út hosszasan emelkedett, egyre többet kellett belesétálnom a meredekebb részeken. A csúcson most nem mentem fel a toronyba, hanem igyekeztem tovább Hollókõ felé. Itt már nem esett túl jól a futás, de azért mentem, mert már nem volt sok hátra. A várat már lehetett látni messzirõl, ami erõt adott. Az utolsó ponthoz meredek ösvény vitt fel, nem is bántam, hogy már nincs sok hátra. A vártól már csak 700 m volt a célig. Meglepetésemre elsõként értem be a 30-as távon (de nem biztos, hogy a leggyorsabb is voltam), amiért egy emlékplakettet kaptam, aminek nagyon örültem.


A táv a turistautak.hu szerint 30,95 km, 882 m szintemelkedéssel. Az idõm 3:34:30 lett (8,67 km/h, 6:55 p/km).


A célban a palócleves fantasztikus volt és a sör is nagyon jól esett. A szervezés kiváló volt, a pálya jól ki volt jelölve, nem nagyon kellett bújni a leírást. Köszönöm a szervezést!


(http://szabadlabon.blog.hu/2011/11/12/futas_az_oszi_cserhatban)

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár