Túrabeszámolók


túra éve: 2015
Téry Ödön emléktúra 50/25/20Túra éve: 20152015.03.15 17:25:56

Téry 50



Kinizsi-re készülve kellemes, Budapest kupás felhozó túrának ígérkezett a Téry 50-es távja, ami végül be is igazolódott.


Sokat rójuk a Budai-hegység és a Pilis útjat, viszonylag kis számú túra érinti mindkét hegységet, emiatt különösen érdekes az útvonal.


A szervezéssel kapcsolatos néhány észrevétel:

Elsõ teljesítménytúrázóknak a túra egészen biztosan csalódást fog jelenteni. Hogy miért?

- Hiányos, rossz itinert kaptunk, arra hagyatkozva, terepismeret nélkül egészen biztosan elkevertünk volna, több helyen is, a szintadatok a túra távjának feléig voltak csak ábrázolva.


A túra útvonalán sajnos a jelzések nem mindig megfelelõek, és ez nem csak a jégkár okozta fakidõléseknek köszönhetõ, hanem egy több éves probléma, különös tekintettel a Piliscsaba (Piliscsaba vasútállomástól) a Pilisszentkeresztig terjedõ, nem rövid szakaszon. Olykor ugyan volt 1-1 Téry túrás eligazító tábla, ami nélkül tényleg gondok lettek volna, pl. Pilisszántón csak emlékezetbõl mentünk át, valamint az itinerben a kék sávot váltva végig a piros sávot és jelzetlen utat kellett volna követni, ami valójában a Zöld sáv és a Zöld négyzet jelzéseken haladva jutott el a Som-hegyi turistaházig (ez, mint említettem éppen ki volt táblázva).


És a szervezést illetõen gyakorlatilag a túrának ez volt az egyetlen pozitívuma. Edzett felkészült túrázóként nem jelentett komolyabb kihívást a 33km-es távolság abszolválása, de eddig mi semmilyen frissítõt nem kaptunk (mint megtudtuk, Klotildligeten, 25km-nél igényelhettünk volna egy pohár üdítõt), ami egy kezdõ számára már biztosan problémákot okozhatott. - A kulcsosházban felszolgált étel és ital mennyisége és minõsége (több féle leves és saláta, zsíroskenyér, sör, bor, pálinka, üdítõ) számunkra ellensúlyozta az egyéb hiányosságokat, ezt külön köszönjük, viszont a hidratálás és energiabevitel folyamatossága hosszú távon kulcskérdés, amely utánpótlásának biztosítását sajnos a szervezés nem tudta teljesíteni (a célban sem kaptunk semmi ellátmányt). Vízvételi lehetõség az útvonal mentén Piliscsabán (20km - közkút), Klotildligeten (23km - EP), Som-Hegyen (33km - EP), Pilisszentkereszten (34km - bolt) és Dobogókõn (38,5km - Büfé) volt.


-Amirõl nem feltétlen a szervezés tehet: Más társaság is rászervezett a rendezvényre egy hasonló távú túrát a Pilisben, ráadásul két terepfutóverseny is zajlott a területen ill. közelében, ami szembeforgalmat és számos elvesztett potenciális túrázót jelentett.


- Az idõjárás sajnos Szántónál járva egyre rosszabb lett, esett az esõ, a sár egyre nagyobbá vált, Dobogókõrõl lefelé pedig már elként a kamásli is.


Tájékozódási túraként ajánlom, felkészült, türelmesebb sporttársaimnak. A táv egyébként nem volt 48,8km, maximum 47km, a szintemelkedés viszont jóval több volt a feltüntetett 1360 méternél (ez mondjuk minket pont nem zavart). Lazán bandukolva 8:20 perc alatt hoztuk a távot (5,6km/h-s átlaggal).



Mindezek ellenére köszönöm a szervezést, de bízom abban, hogy legalább részben megfogadják a tancsaimat. - egy MTSZ túravezetõ

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár