Túrabeszámolók


Bakonyi Mikulás

LúdtalpTúra éve: 20072007.12.11 16:57:51
Bakonyi Mikulás 50, ami bõ 46 km, közel 1100 szinttel.
Nehezebb mint a számok alapján gondolnátok. :-)

larsen & akibaci, alow, B Tímea, és én, együtt vágtunk neki, a Bakony szelíd, ámde annál vendégmarasztalóbb lankáinak, hogy megbizonyosodjunk: a Mikulás igenis létezik, krampusza is van, és az erdõ közepén lakik. Vendégmarasztaló, azaz bokáig cuppogós sár volt sok helyütt pálya helyett. Ahol meg nem sár volt, ott voltak csúszós kövek, kötelek. Azért persze nem ennyire gázos, de így jobban hangzik.

Kicsivel nyolc után indultunk. Emberi tempóban kezdtünk, beszélgettünk futottunk, ahogy kell. Aztán jöttek a patakugrálós terepfeladatok, amit alow mintájára a Sötét Oldal futós osztaga egyszerû átgázolással oldott meg. Timivel én a botozós-kövekenbillegõs módszert választottam. A 3 fiú el is tûnt a láthatárról, érzésünk szerint 3-4 perc elõnyre szert téve. Rövid belehajrázós üldözés után arra jutottunk Timivel, hogy tudunk mi lassan is futni, úgyhogy akkor meg minek szakadjunk meg, majd csak összeverõdik a csapat. Így is lett, amiben némi segítséget nyújtott a cseszneki kocsma, késõbb a Mikulás, majd maga az Ördögárok is. Harminc kilin túl, már akibácsival ugráltunk elõl a köveken, majd dagasztottuk a sarat. 8 kilivel a vége elõtt, Áki aggasztóan kezdett tépni. Nem egyszer kiléptem az elõírt zónámból :-), sõt a Sötét Tigris arra vetemedett, hogy az utolsó nagyobb, amúgy irgalmatlanul sáros ereszkedésben, Tõle szokatlan lejtõ-szaggatást mutatott be. Alig gyõztem kapaszkodni, pedig idáig, csak az tartotta bennem a lelket, hogy majd lefelé jól kipihenem magam mögötte :-) Aztán a vasúton átkelve, az ucsó 5 kili, amolyan "kemény, de nem megszakítós" lett. Elõbb Áki, majd én vállaltam a vezetést. Itt szakadt le egyébként Friedmann egy picit, akivel az Ördögárok óta kerülgettük egymást. Az ucsó burkolt pár száz méteren érzésre jó tempót sikerült hozni, így a már elúszni látszó 5,5 órás teljesítési idõ is meglett. 5:29 a vége. Avg: 148. Óll rájt. Szûk 1/2 órán belül a teljes csapat befutott, jó volt.

Továbbra is kedves ez a túra, bár eddig egyszer sem sikerült szép idõt kifogni. Mindig nagyon sokat kivesz az emberbõl a rengeteg sár, tócsa és patakátkelés, köveken ugrálás, "kötéltánc" a Gizella átkelésben, az elenyészõ fissítési lehetõség (22 km Csesznek kocsma).

A Cuha-völgy, a Kõ-árok a Cseszneki Vár és az Ördögárok még borongósan is szépek.