Túrabeszámolók


Táncsics

efemmTúra éve: 20032005.04.13 00:34:31
Táncsics 40
44km, 150m szint (van az 400m is:)

Minimál-szervezésû túrára készültem, a 200HUF-os nevezési díj, a szolgáltatások mennyisége, ez elõzõ évi résztvevõk száma -40-esen 8(!) fõ- is jelezte elõre, hogy túl sokra ne számítsak. Végül volt amiben pozítívan csalódtam.
Az ok, hogy a nyolcadszorra megrendezett Táncsics túrát választottam egyszerû: ez volt a lakóhelyemhez a legközelebb.

A TTT füzetben és a túra elõtti héten a sajtóban megjelentekkel ellentétben a rajt nem Ácsteszéren volt, hanem Súron. Kicsit furcsa volt, hogy autóval miért hagyok el Ácsteszér felé a mûúton túristákat -kezükben itinerrel-, dehát a kiírás nekem szent, úgyhogy csak akkor jöttem rá, hogy bizony honnan is kell indulni, amikor Ácsteszér polgármesteri hivatalnál nem találtam senkit. Meg persze jelezve sem volt, hogy elnézést, de a rajt máshová került. Így autóval nem okozott gondot, gyalog más véleménnyel lettem volna.

A hosszú -névleg 40-es, valóságban 44km-es- táv rajtjába a rajtidõ végére érkeztem, a nevezési díj ellenében kaptam egy papirost a pecséteknek, egy másikat ff fénymásoltat, pedig térkép helyett. A (fõ)rendezõ még kézzel be is húzta rajta filccel az útvonalat - nem kellett volna, ugyanis a valóságban a jelzés nem a berajzolt utat követte. Ami az itineremre felkerült, az a kispista-útvonal volt, az aszfalt kedvelõinek.
Rendezõi résztõl a regisztráció összesen egy darab strigula | formájában történt meg. Rajtidõt, rajtszámot, nevet már saját magam írtam fel az itinerre.
(Az IVV túrák máshol is ilyen "lazák"??)

Útközben ellenõrzõ pontok nincsenek, Súron kívül útközben öt faluban -Ácsteszér, Bakonyszombathely, Bakonybánk, Réde, Csatka- kellett pecsétet szerezni kocsmában, boltban. Ezzel szerencsére nem volt gond, mivel a 40-es távon 27-en indultak, én utolsó elõttiként, így a vegyesboltokban már ránézésre tudták az eladók, hogy nekem leginkább bélyegzés kellene..

A túra elején 4-5km aszfalt volt, túra közben a falvakban még néhány, majd a túra végén -Csatka elõtt- 2km, ezen kívül sikerült a túra vonalvezetését jól eltalálni. Ácsteszérig a P+, majd onnan a P- jelzést kellett követni. A felfestés kiváló, három héttel a túra elõtt újították fel -ha jól értettem- az egészet.
Az útvonal nagyrészt erdõben ment, nyílt terep csak Bakonyszombathely után a szõlõk között és a falavakon keresztül haladva volt. Ilyenkor, szeptemberben már amúgy is örül az ember a napsütésnek.
A tájegység még a Bakonyhoz tartozik, nem mondhatnám, hogy kiemelkedõen szép, viszont változatos. Tölgyesek, akácosok, szõlõk, szántók, legelõk - valahogy jó ritmusban követték egymást, számomra sehol sem volt unalmas.

A túra élményeinek a "csúcsát" nekem a csatkai kegytemplom jelentette. Csatka híres búcsújáró hely, a falutól 1km-re lévõ Szentkút völgye (általam) cigány-búcsújáról ismert Mária-kegyhely. Volt szerencsém belülrõl is megtekinteni a kegytemplomot, tele virággal, az oltáron található feldíszített, faragott Mária szoborral - nagyon szép volt. Ha valaki erre jár, mindenképpen nézze meg.

A kegytemplom egy völgy felsõ részén található, elõtte szabadtéri misézéshez kialakított terület, még a domboldalon is padokkal, körben 20-25 méteres hatalmas fákkal, szép környezetben. Itt található a Mária-forrás is, aminek csodatévõ erõt is tulajdonítanak. A kulacsomat megtöltöttem, majd meglátjuk.. :)

Túra közben fotóztam, nem is siettem különösebben, így 09:39 alatt lett meg a 44km, a cél már csak rám várt.
A rendezõtõl -a Táncsics túrák a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség túrái voltak- igéretet kaptam, hogy jövõre az itiner szebb formát ölt, színes lesz és használható. (A Gerecse 50 itinere is megújul majd várhatóan.)
A túra rajtja felváltva hol Súron, hol Ácsteszéren lesz. (Ez utóbbi a túra névadójának, Táncsics Mihálynak szülõfaluja.)

(Rájöttem, hogy hasznos dolog a digitális fényképezõ. A második faluban lefotóztam egy "Kisbér és környéke" térképet, így a használhatatlan másolt térkép helyett útközben ezt nézegettem a gép lcd-jérõl azon a pár ponton, ahol bizonytatlan voltam. :)

Összességében kellemes túra volt, kiváló jelzésekkel, gyönyörû idõben, -a fenti hiányosságoktól eltekintve- tudom ajánlani jövõre másnak is. Én azt kaptam amit vártam. (+jóidõ +változatos útvonal +Csatka)

efemm.