Túrabeszámolók


Galga

AtiTúra éve: 20082008.03.05 22:28:01
Galga 50

Ha ezt a beszámolót közvetlenül a túra után írom, akkor hatalmas szentségelésekkel kezdtem volna... :)

Igen, ez volt azon a bizonyos napon, amikor 130km/h szelünk volt... :)

Ez kint ért a puszta közepén... Egyenesen menni nem lehetett, az esõt a szél az ember arcába csapta, és mintha apró kövekkel dobáltak volna. Egymás szavát nem lehetett hallani. Megállni se nagyon lehetett, mert elfújt a szél. Csak valahogy tartani magunkat széllel szemben, esõvel szemben, miközben az esõ minden létezõ oldalról és irányból átáztatott. A bakancsba fentrõl a nadrágból folyt be a víz, reménytelen volt bármit is kezdeni vele, hogy megpróbáljam szárazon tartani.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a puszta közepén ért ez a vihar, mert ha erdõben kap el, akkor nemcsak az esõt, de ágakat, vagy egész fákat is az ember arcába sodort volna... Vagy esetleg a meredek tóparton, ahol a csúszós agyagút 10 centis, és lejt a víz fele. Itt úszás lett volna a vége... :) Netán a cél közvetlen közelében, ahol a fél falról leszedte a vakolatot a szél... Lásd képek hátrébb...

Szóval a túra végén annyira nem voltam boldog az idõjárásra. :D

A szervezõk minden további nélkül adtak nekem egy száraz tasakot, hogy legalább az oklevelet és a kitûzõt szárazan tudjam hazavinni, ha már minden más szanaszét ázott... :)

No de kezdjük az elejérõl... :) Tavalyi beszámolókat olvasva egy jól ellátott túrára készültem, ezzel nem is volt gond, sok helyen kaptunk dolgokat, enni-, innivalót. Volt, ahol vizet, volt ahol üdítõt, volt ahol teát, sõt már a rajtban egy kis teával és kávéval kínáltak mindenkit.

Rengeteg aszfalt volt, sokat mentünk városban és országúton. Ez engem nem zavart, de tudom, hogy van, aki nem szereti az aszfaltot. A városoknak is megvolt a maga érdekességük, úgyhogy még az a rész se nevezhetõ unalmasnak.

11 ellenõrzõpont volt az 51 kilométeren, ez szépen el volt osztva, úgyhogy szép emberi távokat kellett csak megtenni egy-egy pont között, ez lelkileg mindenképp jó dolog. A problémásabb városi szakaszokról térkép volt adva, hogy a helyismeret hiánya ne okozzon problémát.

Taln a legmonotonabb rész a Galga patak mellett volt, ami 3 ponton keresztül kísérte az embert, de ez sem volt vészes.

Egy kis csendes esõ után még a nap is kisütött, így a Bika-tó megkerülése gyönyörû idõben történt. Kellett is a jó, mert az agyagos út csúszott, és bal oldalt a tó, jobb oldalt a szúrós bokrok. :) A sebesség itt igencsak minimálisra csökkent, többekkel találkoztam ez után a szakasz után, akiknek nem sikerült esés nélkül átjutni ezen a szakaszon.

Az utolsó ellenõrzõpont után egy meglepetéspont, majd elkezdõdött az égszakadás... Elõször csak villámlott, már ez se töltött el túl nagy nyugalommal a puszta közepén, dehát vastag gumitalp, így túl nagy baj nem lehet. :) Aztán jött az esõ és a szél, ami nem hiányzott...

Helyi srácokkal mentünk ezen a szakaszon, õk pontosan tudták merre kell menni, úgyhogy szerencsére nem kellett még azzal is foglalkozni, hogy olvasgassak (neeeh, reménytelen lett volna, amint elõveszem az itinert, az már másik faluban lett volna... :)), vagy messzire nézegessek, hogy merre van a szalagozás. Ez is elég reménytelen lett volna különben, mert túl sokáig nem lehetett egyenesen nézni, leginkább a földre hajtott fejjel haladtunk, és kb 2 métert néztünk elõre, amit muszáj volt.

A célba beérva a vihar alábbhagyott már, de a pusztítás nyomai a sulin is látszottak, lásd utolsó kép.

Bent finom forró tea és meleg étel próbálta feledtetni, hogy minden egyes lépésnél mintha magammal hoztam volna a Bika-tavat. :)

Autóban egy gyors átöltözés száraz ruhába, fûtés a maximumra, és irány haza.

Nagyon jó kis túra volt ez. Így utólag visszagondolva már teljesen mókásnak tûnik az egész elázás. Ilyen idõjárásunk is van mostanában, ezt is túl kell élni. :)

Köszönjük a szervezést!

Képek, térkép, 3D térkép, út Google Earth formátumban itt: http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2815