Túrabeszámolók


Andezit

efemmTúra éve: 20052005.04.25 18:19:24
Andezit 30
Legutóbb 2003-ban jártam ezen a túrán, a szintén igen kiváló idõ, -akkori elsõ- rendezés, túratársak és egy május elsejei triplázás kezdõ túrájaként. Az útvonal kitûzése nagyszerûre sikerült, ezt most is csak dícsérni tudom. Az idõjárás felelõse ma szintén velünk túrázott, úgyhogy tökéletes túraidõnk volt, még felhõket is kaptunk a fejünk fölé napközben, mikor éppen nyílt terepen vezetett a jelzés. A szalagozás példásan jó volt most is, az erdõkertesi szervezõket dícséret illeti a túra elõkészítése kapcsán. Helyenként mintha bozótirtás nyomait véltem volna felfedezni a turistaösvényeken. Az itiner tökéletes, résztávok, szintek, -részletekben- színes térképvázlat, igen precíz szöveges leírás, a településekhez történelmi ismertetõ. (Irodalomjegyzékkel!)
A szolgáltatásokat tekintve az elsõ rendezésnél magasra tették a szervezõk a mércét, ezt sajnos nem tudták tartani. Hiányoltam a Ordas-pusztai frissítõpontot, de legalább vízvételi lehetõséget! Az artézi kút nem mûködött. Helyi erõk szerint vízzel kell felönteni, akkor használható. (Mennyivel? Fél vödör elég lesz? Tíz túrázó összeönti amilye van, -ennyi befektetést megér- aztán oázist teremtünk. Vagy nem.) Becske és Szandavár között a frissítõpont sós süteménye finom volt -és jó sós-, de víz itt csak korlátozottan volt kapható. (Az elsõ rendezés paradicsomleves+pogácsa kombinációja számomra azóta is etalon.) Szerintem a rendezõi transzporterbe befélt volna 1-2 szódásballon és a hozzávaló szörp. (Tudom, mindenki be tud tenni a hátizsákba 1liter vizet -én is ennyit vittem és a kocsmákkal együtt elég is volt-, de mégis..) A nagy-hegyi nápolyiszelet (2db) finom volt. Vanyarc kocsmája és a célnak helyet adó Vadász presszó Becskén tökéletes helyen vannak, az árak is elfogadhatóak, a választék is (van traubi és meggymárka), sajnos az utóbbi mûintézmény 1 fõ pultossal nem készült fel még arra, hogy kb. egy egész havi fogyasztásának megfelelõ szomjas turistatársadalom igényeit kellõ gyorsasággal szolgálja ki. Viszont volt tv, a forma1 kedvelõinek.
Visszatérve az útvonalhoz: a túra nagy része igazán gyönyörû látnivalót kínál a Cserhátból. A két andezitömlés, kilátás a környezõ dombokra (hegyekre?), a körpanoráma Szandavárból, a tavaszi természet - rendkívülivé teszi a túrát.
Tudom ajánlani jövöre másnak is.
28.85km/880m - fél perc híján 6óra alatt teljesítettem.
Köszönöm Tibet-nek a fuvart, Szakee-nak a jó tempót és a társaságát a túra alatt. A többiek meg készítsék a beszámolóikat! :)
Andezit 30 fotóim.
efemm.

További fotók túratársaktól: Betmen70, Szakee, Vlaszíj képei.