Túrabeszámolók


Lővérek

pesza91Túra éve: 20082008.11.18 07:17:55
Lõvérek 40


Utoljára 1996 májusában a Széchenyi 40 teljesítménytúra alkalmával jártam a Soproni-hegységben, így éppen idõszerû volt az újbóli látogatás. Ezúttal nem kellett túl korán kelni elég volt hajnali háromkor :), hogy négy órakor mecseki barangolóval már indulhassunk is Pécsrõl a nagyjából 300 km-es útnak. Szerencsénk volt köd sehol nem volt, a forgalom sem volt túl nagy, s néhány villogó szempártól eltekintve az út mellett sem történt semmi különös.

7:30-as megérkezés után 8:30-kor már el is indultunk:). A túra végig jól jelzett volt, ahol kellett szalagoztak a rendezõk. A túra eleje és vége a város szép részein keresztül vezetett. Jó pár kilátó került az utunkba, de ezek közül csak a Magasbérci-kilátóra tudtunk feljutni. Tekintve, hogy gyönyörû szép napsütéses idõnk volt, jó messzire elláttam, ha éppen a magasra növõ fák engedték. A Béke-kilátó nem esett az útvonalra, annak csak tetejét láthattuk. Várhely-kilátó nagyon impozáns, ugyanakkor jelenleg biztonsági okokból nem látogatható. Ki is szedték az elsõ néhány sor lépcsõt, nehogy bárki is csábításba essen. A végére jutott a Károly-magaslat, melyet zárt állapotban találtunk már, így csak alulról-kívülrõl csodálhattuk meg. A lefelé vezetõ úton pedig a Nándor-kilátó tûnt elõ a túloldalról.

A települések közül Ágfalvát, Brennbergbányát, Görbehalom telepet érintettük, az árkok közül pedig a Tacsi-árkot. Továbbá volt egy hangulatos kaptatós-lejtõs szerpentines rész a Fehér Dániel-forrás után.

A túra egy része a határsávon vezetett, egészen kimentünk a csücsökbe Magyarország egyik legnyugatibb részéhez, amely az Urak asztalánál található 551 méter magasságban.

A rendezésrõl:

Itiner: a Lajos túráiról is megszokott színes igényes formátum.
Szolgáltatás: csoki, sütemény, zsíros kenyér, nutellás kenyér, ásványvíz, célban pedig virsli teával meg persze mustárral és kenyérrel.
Díjazás: kitûzõ, emléklap
Az útvonal -mint már említettem- végig mindenhol korrektül ki volt jelezve, szalagozva.

A hazafele út is gördülékenyre sikerült, Keszthely után már alig kerültünk forgalomba.
Köszönöm a túrát a Cats-nek!

A túra képei: http://www.fotoalbum.hungarotel.hu/pesza91/4402#2