Túrabeszámolók


Vértesi barangolások / Vértesi kerekezés

mz/xTúra éve: 20092009.08.17 09:16:24
Vértesi barangolás 50
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 47,6 km / 1006 m)

Nekem régóta egyik kedvencem a Vértes, úgyhogy örömmel vágtam neki ennek a közel 50 kilométernek, már csak azért is, mert olyan részekre is elkalauzolt, ahol korábban még nem jártam. S hogy egészen rövid legyek, a Vértes ezúttal sem okozott csalódást!

Az útvonal, amit ennek a túrának köszönhetõen bejártunk, egészen egyszerûen mindvégig gyönyörû volt, nekem már rögtön a Gánt utáni hatalmas rét nagyon tetszett azzal a sok ezernyi fehér virággal, de az erdei szakaszok is mind-mind nagyon szépek voltak, a Sárkánylyuk-völgy meg valami egészen különleges hely, komolyan, egyszerûen nem is értem, hogy a Vértes miért nem egy sokkal felkapottabb hely! Szóval az útvonal kifogástalan volt, mindvégig meseszép tájakon róttuk a kilométereket!

A szervezés pedig nagyon is méltó volt a tájhoz! Én szeretem az olyan túrákat, ahol érzem, hogy a szervezõk tudják, hogy merre megyünk, magyarul: látszik, hogy elõtte bejárták a terepet és nem a térképrõl jelölték ki az útvonalat! Hát ez ilyen volt! Az itinerben a leírás ugyan nem volt túl bõbeszédû, de ahogy haladtunk, hamar kiderült, hogy ide ez a viszonylag szûkszavú leírás is tökéletesen elegendõ, térképet meg ide kár is hozni! Egyrészt mert tökéletes térképvázlatot kaptunk az itiner hátoldalán, másrészt az útvonalat végig kitáblázták, az összes nem egyértelmû kanyarban nyíl jelezte a helyes utat – hogy õszinte legyek, néha még olyan kanyarokban is láttam táblát, ahol szerintem tök egyértelmû volt az út. :-)

A lényeg: az út menti jelzésekkel, a térképpel és a plusz nyilakkal azt hiszem itt elég nehéz volt eltévedni (bár biztos volt, akinek sikerült, mert mindig akad valaki…:-)), de azt hiszem, a szervezõket nem érheti kritika!

A Kõhányásnál lévõ ellenõrzõpont (külön sátorban az EP és külön sátorban a kaja) elsõ osztályú volt, a választék és a kiszolgálás is! A hõmérséklet kijelzés érdekes ötlet volt az ellenõrzõponton – ilyet még sehol nem tapasztaltam, de köszönet érte! Legalább megtudtuk, hogy tényleg k…a meleg van! :-)

A Gesztesi vár büfése volt az egyetlen, akit nem éreztem a túra során annyira segítõkésznek, de alapjában véve vele sem volt semmi baj, csak „faarc” volt, de õ külsõs volt, ott csak pecsételõ hely volt…

Külön köszönet a szervezõknek a Vérteskozma határában felállított frissítõpontért, nem találkoztam még teljesítménytúrán olyannal, hogy egy pontot csak azért létesítsenek valahol, hogy vízutánpótlást biztosítsanak a túrázóknak – itt ugyanis nem ellenõrzõpont volt, csak vizet adtak (természetesen bubis és nem bubis közül még itt is lehetett választani). Ez nagyon jó volt!

Összefoglalva: ez a túra bizony kifogástalan volt, nagyon jól megválaszott, nyugodtan mondhatom, hogy tökéletes útvonallal, nagyon jó szervezéssel, klassz ellátással (a végén a fánk is nagyon jó dolog volt), még sok ilyet kívánok mindanyunknak!

Õrölök, hogy az Õrség 50 után ismét csupa 5-öst kell adnom valamire – akárcsak az, ez is minden szempontból nagyon ott volt!

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 5
(amolyan „best of Vértes” útvonal, csupa klassz helyeken jártunk, szép és változatos volt, nekem nagyon tetszett)

Szervezés (szerintem): 5
(csak röviden, mert kár túlragozni: kifogástalan…)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(szép színes, nyomdai itiner, a hátoldalán Cartographia színvonalú térképpel, szûkszavú, de ide bõven elégséges leírással, szóval klassz)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(Kõhányásnál és a célban minden, útközben sokszor víz, a vérteskozmai külön vizpótló állomástól pedig le vagyok nyûgözve, nagyon jó ötlet volt)