Túrabeszámolók


Piliscsabai Negyvenesek L/XL/ Piliscsabai 20 / Iluska 6

mz/xTúra éve: 20092009.09.21 09:26:11
Piliscsaba 40 XL
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 44,3 km / 1355 m)

Jópofa megoldás az, amit a piliscsabai túra szervezõi alkalmaznak: a 39 km-es alaptávot mindenféle kitérõkkel megfejelve létezik egy XL-s verzió is, ami ugyan bõ 5 kilométerrel hosszabb, mint a „sima” 40-es, viszont cserébe mindenféle érdekes látnivalókat kínál. Szerintem ez jó ötlet, mert így azok is találnak kedvükre valót, akik jobban szeretik a 40 alatti távokat, aki meg kicsit többre van kalibrálva, az némi plusz kilométerért cserébe olyan eldugott helyeket is meglátogathat, amik egyébként egy átlagos túrán nem igazán esnek útba. Ráadásul még csak el sem kell dönteni elõre, hogy ki melyiket szeretné, a két távra egy a nevezés, az itiner is ugyanaz, szóval elég menet közben dönteni.

Én magam is úgy vágtam neki, hogy alapban megyek a sima 40-esen, aztán majd meglátom. De miután Klastrompuszta után éreztem magamban elég erõt, hogy az elsõ XL-es kitérõt, a Legény-barlangot a brutálmeredek kaptató ellenére is felkeressem, nekivágtam. Elõfordultam már párszor a Pilisben, de soha nem jártam még ennél a barlangnál, pedig érdemes volt felkeresni, tetszett, ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem az összes többi XL-es kitérõt is, hátha azok is hasonló érdekességeket kínálnak, s megcsinálom a nagyobb távot.

A kitérõkben nem is kellett csalódnom, talán egyedül a Klotild barlang szerény hasadéka okozott némi csalódást (megjegyezem, oda is rövid, de kõbrutál emelkedõ után lehetett feljutni), a Sas-szikla szinte nem is volt kitérõ, a Kálvária okés volt, Gomba klassz, az Ördögoltárt pedig szintén kár lett volna kihagyni, mert nagyon impozáns látvány a hatalmas sziklatömb. Szóval szerintem aki az XL-t választotta, nem érzi kényszeredettnek azt a plusz 5 km-t, bõven volt benne annyi érdekesség, hogy megérte!

Ami a szervezést illeti, az kifogástalan volt. Az útvonaljelzések mindvégig tökéletesek voltak, az XL-es kitérõket is nagyon jól jelölték, s maga az útvonal is jó volt. Én sokszor jártam már a Pilisben, de az Ilonka forrástól Pilisvörösvárig vezetõ úton valahogy még soha, s ezen az úton egész egyszerûen tátva maradt a szám! Emberek, ez irtó klassz egy hely! Ami még nagyon bejött, az a Nagy-Szénás teteje, szerintem kevés olyan csúcs vagy Magyarországon, ahonnan ilyen körpanoráma van, egész egyszerûen minden irányba gyönyörû a kilátás!

A túrán az ellátás is nagyon jó és bõséges volt, több alkalommal kaptunk rágcsálnivalót, Pilisvörösváron zsíroskenyeret, ezen kívül sok helyen vizet – ez utóbbi a Zsíroshegyi útnál különösen életmentõ volt! :-)


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 5
(nagyon szép és érdekes útvonalat jelöltek ki a rendezõk, igazán „eldugott” helyekkel, még a Pilist viszonylag jól ismerõknek is lehet benne sok érdekesség – nekem volt)

Szervezés (szerintem): 5
(abszolút rendben, minden a helyén)

Itiner/útleírás (szerintem): 4
(az itinerben szereplõ leírást én megfelelõnek éreztem, de a kitûnõ jelölések mellett szinte nem is volt szükség rá… Az itiner egyéb tartalma is okés, egyedül a kinézete nem igazán pöpec…na azon azért lehetne ficeríteni, mert bizony lehetne sokkal átkinthetõbb, tagoltabb… egyszóval kicsit szebb! :-))

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(Klastrompusztán egy Milky Way keksz, Vörösváron minden szokásos, aztán több helyütt is víz, alma és müzli, még a célban is, plusz kaptunk egy lefogyasztható bont is – ez így teljesen rendben volt)