Túrabeszámolók


Szarvas túrák - Döbröntei családi séta

sixpiedsTúra éve: 20092009.11.01 08:16:55
Alapvetõen egy jó kis túra lett volna a legtöbb szempontból, ha egy szervezõi hiba, majd a probléma eszkalálódása nem rontja el majdnem teljesen többünk szombat délelõttjét. Én is tudnék a pizítuvomokról beszélni (mert természeteen azok is voltak, itt meg is említeném a tombolát a végén), de amikor a szervezõk, talán mondjuk inkább, hogy csak a fõszervezõ, konkrétan ordibál az egyszeri túrázóval, mert az a félrevezetõ jelzésnek és itinernek hitt, akkor sajnos nehéz a túra elõnyeirõl beszélni, hiszen bármikor, amikor a Szarvas túra ezután eszembe jut, egy vöröslõ rendezõi fej tolakszik a gondolataim közé.

Nos, a túra a 10. kilométerig rendben haladt. Ugyan nem vitték túlzásba a szalagokat, de nem volt gond. Utána azonban, valószínûleg a túraútvonal áthelyezése miatt, egy hármas keresztezõdésben, amikor mi a 'T' szára felõl jöttünk, jobbra is, és balra is vezetett a jelzés. Erre a pontra az itinerben a következõ állt: "Balkanyar, jobbkanyar, majd jobbról düledezõ kerítések, végül elérünk egy sorompót." Így hát jobbra fordultunk. Meg is volt a düledezõ kerítés, majd ismét egy elágazás, ahol semmi.

Mikorra mi odaértünk, már vagy 15-20 ember verõdött össze, akik mind a zöld turistajelzést keresték. Az útkeresztezõdésbõl 3 ösvény vezetett, mi mindhármat becsülettel kipróbáltuk, voltak, akik vssza is mentek az elõzõ jelig, de semmi. Ekkor endultunk az egyik úton, ami termszetesen késõbb rossznak bizonyult. A részletek nem érdekesek, a lényeg, hogy sikerült valahogy térkép és GPS segítségével visszavergõdnünk a zöldre, ahol fölhívtuk a fõszervezõt, hogy mégis merre kell menni. Valószínûleg nem mi lehettünk az elsõk, mert az úriember azonnal tudta, hogy hol tévedhettünk el, és a következõ udvarias választ adta: "Há' balra kell menni, mindenkinek elmondtam!" Én jóhiszemûen úgy gondoltam, hogy nekem is biztosan elmondta, noha senkivel ne beszéltem a rajtban, de hát a szervezõnek mindig igaza van, ugye. A következõ ellenõrzõponton szóvá is tettük a dolgot, ugyan a söprû is mondta, hogy neki is (!) keresni kellett az útvonalat, de végül megtalálta. Mi is megtaláltuk végül (1 óra múlva), de ugye ha tájékozódási túrára akartunk volna menni, nem ide jöttünk volna. Mindegy, normálisan megbeszéltük a dolgot a pontõrökkel, és indultunk tovább. A célig nem is volt több gond, tulajdonképpen elegendõek voltak a jelzések, az ellátás jó és a táj is nagyon szép volt.

Itt vége is lehetne a történetnek, egy kis bosszúsággal, de összességében kellemes érzésekkel távoztam volna a túráról, és nem is írnám meg most ezt a beszámolót. De sajnos nem így történt. A célban ugyanis én balga, újból szóvá tettem a dolgot, mondván egy szalagot azért máskor rakjanak ki, ha már a jelzés rossz, a túraleírás pedig félrevezetõ. Szerencsétlenségemre ezt addig csak kellemes hangja alapján ismert fõszervezõ is meghallotta. Az egy dolog, hogy elkezdett kioktatni, hogy elvileg õ a "susnyásba" rakott egy szalagot, és hogy miért nem voltunk képesek bekukkantani a bokrok közé, hátha az újabb festésû rossz irányú zöld jelzés ellenére mégis a másik irányba kell menni, no de azt ugye igen nehéz tolerálni, ha valakinek a beszéde alapvetõ udvariasságot, vagy mindennemû kulturáltságot nélkülöz. Sajnos én sem vagyok egy nyugodt alkat, ezért normális, ám de éles hangon tájékoztattam, hogy a félrevezetõ, nehezen látható jelek egy tájékozódási túra sajátjai. Csak hogy bizonyítsam, nem csak én tévedtem el, az említett közbülsõ pontnál azt az információt kaptam, hogy a 250-300 indulóból 60(!) ment jobbra a ominózus elágazásban. Miközben éppen mondtam volna én is a mondókámat, egy hangos, ordenáré kiáltással szakított félbe hogy, "hallgassámámeg!!!". Miután minden célban tartózkodó túrázó már a mi meddõ vitánkat figyelte, és mivel szerencsére én nem szoktam hozzá az idegenekkel való ordibáláshoz, eljöttem.

Konklúziók:
-Minden elágazásban, a látható jelzés ellenére, menjünk el a másik irányba is 200 métert.
-Minden elágazásban nézzünk be minden bokorba, hátha egy eldugott szalag leng ott.
- Ne hívjuk föl a fõszervezõt, ha eltévedtünk, mert neki jobb dolga is van annál, mintsemhogy túrázók kérdéseire válaszoljon a túra ideje alatt.
-Ne tegyük szóvá a szervezés esetleges hiányosságait (a túra színvonalának emelésére), mert azzal frusztrációt okozunk szegény fõszervezõnek, és még jól meg is kapjuk a magunkét.
-És végül: Ne menjünk Szarvas-túrára, hacsak nincs nálunk GPS, illetve katonai pontosságú térkép, valamint egy helyi erdõkerülõ sem árt.