Túrabeszámolók


Hegedűs Róbert emléktúra (Online túra)

SipiTúra éve: 20092009.11.14 18:00:12
Hegedûs Róbert emléktúra - táv: 26,96 km , szint:1143 méter

Az utóbbi idõben nagyrészt gyalogosan teljesítettem a túrákat ,gondoltam most ideje egy "teljes megfutásra" ,ami bele is illik a kistarcsai crossra való felkészülésembe.Elsõ indulásom ezen a túrán ,de a Budai-hegység sokadik felfedezése.
Kitünõ futó-idõben indultam ,talán a helyenként felbukanó ködöt leszámítva.Taktikus parkolás (a faiskolával szemben ,mert ott kisebb az esély az autó feltörésre)a meglepõen rövid idejû nevezést követõen, 8 órakkor.
Az itiner a Piroshoz hasonlóan ismét "túl részletes" ,igaz itt nem olyan egyszerû a vonalvezetés ,vannak szalagozott ,jelzetlen szakaszok is ,és a jelzések is többfélék.
Nagyrészt "hazai pálya" ,szinte az egész útvonalat ismerem ,még a jelzetlen szakaszokat is (pl. Kálvária-hegy ,vagy a Széher út végétõl Szépjuhászné-ig ),kivétel a Remete-hegy környéke ,az fehér folt eddig....

Rajt , Szépjuhászné : 8 óra

1.ellenõrzõpont: gyorsan elértem a Hárs-hegyi krt.-on lévõ pihenõt:1,24 km (7,59 perc)

2.ellenõrzõpont : Feketefej
ahol elfelejtek részidõt nyomni ,itt már elég sokan vannak. Majd zúdulás le a Nagykovácsi útra ,onnan a jelzetlen részen volt némi kavarás ,az itiner Szent László utcát adta meg ,de a szalagozás levágott ,így osztódott a nép ,én mentem a leírás szerint ,végül mindenki a Rézsû utcába jutott......
Az aránylag kényelmes szurdok után jött az igen meredek kaptatón megközelíthetõ

3.ellenõrzõpont ,Remete-hegy: 5,94 km ( 42,32 perc)

Onnan kék sáv-kék kereszt ,Budaliget,majd az ismerõs solymári rész a Shell kúttal ,onnan le a sárgán az Alsó Jegenye-völgybe ,szintén ismerõs út ,Rózsika-forrás ,stb...Nagyon jól futható szakasz ,nyomtam is a sárga sáv végéig ,majd fel a szalagozott úton a gerincen,egészen a következõ pontig.

4.ellenõrzõpont , Kálvária-hegy : 6.39 km ( 41,38 perc)

Tovább kocogok a szalagozott úton,ami különben nem volt jelöletlen ,a sárga háromszög felfestést(egészen friss) véltem felfedezni. A Vera-pihenõt érintve , onnan 150 méterre ,a "solmári kövemnél" (ami elágazás is egyben) mentem tovább az edzésekrõl ismert útvonalon ,a kék sávon le a Virágos-nyeregbe ,majd át az igen nagy ködben lévõ réten ... ,még jó hogy megismertem a nagy vadkörtefát ,mert 10 méterre sem lehetett látni ,betájoltam a Vihar-hegyre vezetõ ösvényt ,ahol többször bele kellett gyalogolni,de a végén kárpótolt a szép kilátás a Hármashatár-hegy tetején ,ahol még a nap is kisütött.

5.ellenõrzõpont , Hármashatár-hegy : 4,9 km ( 38,34 perc)

Az elfogyasztott igen finom tea után legurultam a szánkó pályán a kék kör jelzésen,aztán igen meredek lejtõs sárgán a Határnyergi elágazáshoz ,ahol az is eltud tévedni ,aki 100-szor járt arra.Rutinból élesen balra kanyarodva ráfordulok a kékre ,közben nagyot kurjantok a nyereg közepén álló, tanácstalan túratársakra ,mutatva a helyes irányt nekik.Itt már nagy a forgalom ,kajakos fiatalok futnak edzõikkel , egyéni túrázók bandukolnak ,sokan mozdultak ki a természetbe ma délelõtt.Itt már egyre kevesebb "Hegedûs túrázóval" találkozom ,sejtem hogy eléggé elõl lehetek ,több száz embert elõztem meg útközben ,bízom benne hogy a pont nyitáson már túl vannak az Árpád kilátónál! ?
Kicsit vissza is veszek a tempóból ,magas nagyon a pulzusom ,de jól érzem magam ,jólesik a futás.

6.ellenõrzõpont ,Árpád kilátó : 3,6 km ( 21,26 perc )

Annyira át van ázva az itinerem az izzadságtól ,hogy alig bírnak a pontõrõk pecsételni.Nyomok egy kis gélt ,és magnézium tablettát magamba ,majd folytatom utam ,a fordított irányból,de sok túráról ismert zöldön. Itt már elõ sem kell venni a leírást ,Apáthy-szikla - Battai utca -lépcsõ - Ördög-árok - 56-os villamos alatt ,utcai részek ,aztán a Széher utca végén ismét be az erdõbe ,régebben sokat futottam erre ,mikor a János-hegy felé mentem.A végén az utolsó komoly emelkedõt még megkocogom ,majd a szinte üres gyermekvasút állomás épületébe lépek be.

Cél , Szépjuhászné : 4,89 km ( 35,36 perc)

érkezés : 11,07 óra
Össz. idõ: 3,07 óra

Ismét egy színvonalas túrán vettem részt ,köszönet a Pirosat is rendezõ Magyar Vándor egyesületnek ,kinek tagjai (nagyrészt fiatalok) egyenruhában ,segítõkészen vártak a pontoknál, és persze a célban.Szalagozás egy említett helytõl eltekintve tökéletes ,tea pont ott ahol már nagyon kellett , a pálya jól ki van találva.
Sipi