Túrabeszámolók


Vödörvölgyi Mikulás

Frei BergerTúra éve: 20032006.01.15 12:13:35
http://web.axelero.hu/gaborkoos/terep_jaro/mashol/vodorvolgy-budai/vodorvolgy-budai-hg.htm (képek is)

2003.december 6, szombat. Indulás: 8.00, érkezés 11 óra. Gyalogos táv: 15 km, szintidõ 4 óra.

Ugyanerre a napra Bakonyi Mikulás túrát is meghirdették, de azon tavaly már voltam. A balatonalmádi Bauxitkutató Természetjáró SE kicsiny, de lelkes csapata szervezte ezt a túrát, és igazán egy kellemes, - és ha nem lennék egy tipikusan magányos túrázó, azt mondanám – családias túra volt. És ez az elsõ olyan körtúra, amelynél bármely ellenõrzõponton be lehet csatlakozni, és ugyanott befejezni – nagy találmány!


Máté Pestre igyekszik autóval, õ tesz ki az almádi vasútállomásnál reggel hétkor. Az indulásig hátralévõ idõben némi frissítõ a restiben, majd megérkezik a szervezõgárda. Az útvonal nem túl bonyolult: Almádi-Remetvölgy-Vödörvölgy-Szentkirályszabadja – Malomvölgy – Vörösberény - Almádi , mindösszesen kettõ ellenõrzõponttal. A kifejezetten csípõs, párás reggelt gyönyörû, napfényes délelõtt váltja fel, a fagyott talajon jól lehet haladni. Talán kevesen tudják (én sem tudtam), hogy a régi Veszprém-Alsóõrs vasút nyomvonalán ma elsõosztályú kerékpárút van. Szentkirályszabadján szorgalmasan bekocogok a faluközpontba (persze, közben lefényképezem a XII. századi alapokra épült katolikus templomot) , mert elvétem a leágazást, azután vissza a falu aljára, ahol az iskolában, az ellenõrzõpontnál azt kérdezi a kedves szervezõ hölgy: „Innen indul?” „Nem” – mondom – „Almádiból jövök.” „De sietett!”- volt a válasz.

Kényelmes, szép túra volt – mondtam már, hogy a Balaton-felvidék a szívem csücske -, sokat fényképeztem. Délben, amikor a túra befejeztével a veszprémi buszra vártam, már befelhõsödött, és hózivatarok jöttek. Hiába, a túrázáshoz szerencse is kell. Ezt a sétát ajánlom mindenkinek, Zircrõl fél napos, kellemes kirándulás!