Túrabeszámolók


Tojás 40/30A/30B/20

SipiTúra éve: 20102010.04.05 21:13:27

Tojás 40  ( Városmajor-Telki )


2010.04.05.     Táv: 38,92 km       szint: 1350 méter


rajtidõ :7,25       célidõ :12,42      menetidõ .5 óra 17 perc ( 7,37 km/h)


Szinte végig esõben ,egyenletes tempóban ,elég párás levegõben.Nem voltak olyan sokan mint számítottam ,elviekben 6 -tól lehetett rajtolni , a  fél nyolc elõtti indulásommal mégis a  63-as sorszámot kaptam "csak" .


Elsõ indulásom ellenére ismerõs zöld jelzés....,fel a budai utcákon és lépcsõn ,hamar elérem (11 perc) az elsõ ellenõrzõpontot : Martinovics-hegy ! A sok beton után egy rövid erdei-talajú "sziget" !


Esõ idõnként eláll ,majd újra kezdi ,nem sokan vannak kinn az utcákon , óra átállítás ,Húsvét hétfõ ,rossz idõ ...! ? Ismerõs kockás- inges sporttársat érek utol  ,nem kezdõ túrázó ,járt is már erre párszor ,mégis látom böngész valami itinert !  Kiderül ,valaki elhagyta és próbálja a nevet beazonosítani ....! Megigérem neki ,végig kérdezem akit utolérek ,ami gyorsan sikerül is ,még a Vízmûvek telephelye elõtti lépcsõsoron két hölgy közül az egyik vesztette el ,meg is álltak megvárni a túratársat. Második ellenõrzõpont ( 26 perc ) a Széchenyi-hegyen ,legutóbb sötétben és hóban voltam itt a Kitörés túrán. 


Normális idõben a Széchenyi-hegyen ,a Gyermekvasút végállomásánál "ezren" lennének ,most teljesen kihalt az egész környék ,elkocogok mellette.Hegyhát utcán reggelizek (a rajtnál kapott croissant narancslével) menetközben ,hiába egy kávét ittam otthon , a pára és a sok emelkedõ megteszi hatását ,kezd leesni a vércukrom. Normafánál sincs nagy élet ,pedig itt lenne az egyik rövidebb táv rajtja...,fel sem megyek a zöldrõl ,rétes bolt úgy sincs nyitva még.....A Disznófõ-forrásig , 3.-ik ellenõrzõpont ( 25 perc ) elég sok túrázót megelõzök ,itt még jól futható az út ,nincsen sár !


Újabb aszfaltos szakasz következik ,kikocogva a fiatal telepítésû erdõ sávból a Budakeszi útnál ,szerencsére nem túl hosszú ! Majdnem elmegyek a pontõrõk mellett ,úgy szólnak ki a kocsiból ,ahol ültek: 4.-ik ellenõrzõpont , Hárs-hegyi camping (16 perc ) ,ellátmányként kapok egy csoki tojást ,amit rögtön el is fogyasztok. 


Budai túrák által sûrûn látogatott rész következik :Kuruclesi út - Ördögárok híd - Battai lépcsõ - Apáthy szikla - Árpád kilátó klasszikus útvonala. Aszfaltból már kezd nagyon elegem lenni ,haladni lehet rajta és sár sincsen ,nem arról van szó ,de az ízületeknek (többek közt) nem nagyon használ.....:((    Az 5.-ik ellenõrzõpont , Árpád kilátó ( 37 perc ) 


Lekocogva  a Szépvölgyi útra ,még mielõtt elérnénk a Szépvölgyi dûlõt ,MVTE-es etetõ pontra lelek !  2 perc pihit tartok ,elfogyasztok egy kacsazsíros kenyeret csalamádéval ,párizsival ,majd leöblítem 2 pohár málnaszörpel.Nem túl ismert része következik a hegynek,a dûlõnél hétvégi házak mellett, fel a zöldön a HHH.-i útig ,majd keresztezve azt lezúdulok a sétányra .Hamar elérem a két pontõrt a Nelli -pihenõnél(Guckler-szikla ,6.ik ellenõrzõpont ) 32 perc részidõ.


Virágos-nyeregtõl kezd nagy sár lenni , Borókában még bekukkantok ,ég valami lámpa ,de nem próbálkozom ...,pedig egy kávét innék szívesen ! Hosszú unalmas szakasz (8,5 km) le Solymárig egyre nagyobb sárral ,aminek "fénypontja" a Szarkavár alatti sárga agyag-dagonya ,ami persze várható volt ...,el is játszottam a gondolattal ,hogy nagypistázok a sárgán inkább ,de MVTE-es túráknál sosem lehet tudni ,esetleg titkos ep.?.... ,persze több km-t kerülni sem volt nagyon kedvem.....:))  Solymár ,kocsma : 7.ik ellenõrzõpont (67 perc)


Nem sokat idõzök ,mivel tömve van helyi lakosokkal ,és igen nagy cigaretta füst gomolyog a helységben ,pedig egy kávé-sör kombó jól esett volna ,de nem baj ! Egyik szervezõ (asszem Ebola) az ajtóban pecsétel ,idõt ír ,pillanatokon belül kinn vagyok a Templom téren ,és gyalogolok a solymári kivezetõ utcákon ,ami nem is olyan könnyû feladat ,mert a vége felé ritkás a jelzés ,és szalag utoljára még a Tök-hegy körül volt .....:(( Végre kinn vagyok a faluból ,az esõ folyamatosan áztatja a talajt ,néhol alig bírok felfelé csúszkálni ! A 8.-ik ,egyben utolsó ellenõrzõponton : Zsíros-hegy (26 perc) egy apa a fiával sátrazik , láthatóan nem élvezik az idõjárást túlzottan ,de a pecsételés gyors és ráadásként megkínálnak házilag készített süteménnyel is ,köszönöm !


Nagykovácsi meredek, aszfaltos lejtõin már nagyon nem tetszik a kemény talaj a lábamnak ,már a térdem is "jelez" .......,csendben megfogadom ,hogy a pozitív szervezés ellenére elsõ és utolsó Tojás volt ez .....(így utólag számolgatva olyan 25 % feletti beton volt ezen a túrán ,ami 40 kilin nem kevés.....)  Elkocogok a helyi plébánia elõtt ,jópár túra ellenõrzõ pontja ......,a Kovács cukrászda elõtt nagy a kisértés ,de erõs vagyok ,tovább a kifelé vezetõ Telki utcán .A zöld 3szög jelzésig ismerem az útvonalt ,ami felvisz a Nagykopaszra (most nem sok kedvem lenne felmenni a Csergezán kilátóba) , de sejtésem szerint ,mivel Nagykovácsi jóval magasabban fekszik Telkinél ,innen már nagyrészt lejteni fog az út  !  Nyugdíjas kirándulók tömegei jönnek szembõl ,udvarias köszöngetés végig ,már nem esik jól a futás ,de nyomom ,hátha 5 órán belül beérek ! ? A jelölés már nem olyan jó mint "felénk",de nem vészes ,az irány adja magát ,kivétel a Telki határában lévõ elágazásnál ,ott komolyan töprengtem ,merre tovább ,szalag sehol ,aztán a jó irányba indulva elõbukkan az ismerõs zöld sáv .Helyes ,rendezett település Telki ,némi kacskaringó után kiérek a Fõ útra ,az itinet szerint 600 méter ,még egy komolyabb  emelkedõ, és utána ott a Telki kocsma-cél (74 perc részidõ ) ! ? Amit némi "találékonysággal" elértem ,bent a célba az elõttem pár méterrel be(le)sprintelõ sporttársat még pár percig adminisztrálják ,addig kikérem sörömet ,és kávémat .....A rendezõk honnan tudták (?),hogy elsõ teljesítõ vagyok ....,majd a szokásos precíz könyvelés után,oklevél-kitûzõ kiosztás ,gratuláció következett !  Ahogy átvettem száraz ruhámat ,megtudtam a busz indulását ,volt kemény 2 percem sörömet meginni ,bedobálni cuccaimat a  hátizsákba ,majd kisprintelni a megállóhoz ,ahol láttam még DJ_RushBoyt befutni ,utólag nézve edzésnaplóját ,nem semmi idõt ment ,4 órán belül.....! 


Jó kis túra volt ,nagyrészt ismerõs útvonalon ,felejthetõ idõjárással ,kicsit sok betonnal ,amit a lábam nem tudott tolerálni kellõképpen ! A szervezés a "megszokott " színvonalú ,habár Solymár  és Telki között némi szalag 1-2 helyen nem ártott volna ! ?


Sipi