Túrabeszámolók


Magyarországi Forrástúrák

BendusLTúra éve: 20102010.04.14 14:39:34

 Magyarországi Forrástúrák a Pilis- Visegrádi-hegységben 45


2010.03.27 – Pilisszentkereszt, Dobogókõ „alatt”.


 


A hagyomány szerint a Föld szív-csakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van.


 


Egy nap zarándoklat a Pilisben


 


-        Hová mész? Merre tartasz?


 


-        A Forráshoz.


 


 


 


A meteorológusok kifejezetten rossz idõt jósoltak e napra, de elindulva a rajtból, találkozva a reggeli napsugarakkal, mintha megéreztem volna, hogy csodálatos nap lesz!


 


A falu központjából irány a Szent-kút, ahova széles környékrõl járnak forrás vízért, akik közül többen mesélnek itt tapasztalt csodás élményekrõl vízvétel közben! A forrás tisztelõi kis kápolnafélét is emeltettek ide. Utánanéztem, a forrást, annak gyógyító erejét 1860-as években fedezték fel. Ami számomra vitathatatlan, a helynek kisugárzása van – szent hely, semmi kétségem-  és a forrásnak is ritka finom, Tiszta víz íze van, jómagam is megragadva az alkalmat nagyot ittam belõle! Tovább indultam a forrástól balra fel egy, a túrát szervezõk által szalagozott ösvényen, mely a falu felsõ szélén tért vissza a P jelzésre, amin Dobogókõ felé fordulva haladtam. Nemsoká a Kanyargós-forráskövetkezett, melynél csak egy kis csövön folydogált a víz, itt pontõrök pecsételtek. Kicsit odébb rátértünk a K+ jelzésre, ami a Kanyargós-patak hangulatos völgyében vezetett felfelé. A mûutat elérve visszanéztem a völgybe és a fák ágai finoman csillogtak a napfényben. A Hármas-forrás mocsarasodó környéke jött, itt kódot kellett felírni, aztán a szalagozást követve a Kamilla-forrás, pecsételõ sporttárs várta az érkezõket. Itt újra kóstolót vettem, élvezve a természet-adta italt. Határozottan éreztem a Tiszta víz ízét! Irány Dobogókõ, pecsételni a Matyi büfében, összefutok pécsi ismerõssel, kisebb társaságukkal, aztán jöjjön a kilátás! Fényképeket készítek a látványról - sokadszor.

 


 


Szalagozott úton Nagyboldogasszony-forrás (Déri-f.), amit állítólag nemrég kereszteltek át és egy kõkunyhó is fellelhetõ itt. Szalagozáson tovább szintén finom vizû Miklós-forráshoz pecsételni, majd a mûúton tovább haladva és Z jelzésen balra a Szakó-nyereg felé Júlia-forrás, Szakó-nyereg, majd Z jelzésen (szép kilátás) helyenként viszont, ahol rejtett források vize folyik a szekérúton, mély talajúvá válik az út. Le Pilismarótra, itt kedves segítõk várnak bennünket az ell. ponton pecséttel és háromféle szendviccsel! A rövidebb táv (15 km) itt ér véget a középtáv (30 km) viszont innen indul. Táplálkozás, viccelõdés után a P jelzésen a Miklós deák-völgyben folytatjuk utunk – immáron néhányan összeverõdve – a Kádár-kúthoz, mely inkább csak nevében kút, ugyanis vizet már nemigen ad. Tovább a P jelzésen Aranka-forrás, amit a tábla szerint 1895. Június 1.-vel hozhattak létre, ivásra viszont nem alkalmas, mert inkább már állóvíz ez a forrás. Innen nincs messze a Hamvas-kõi vadászház forrásházai nevû ell. pont sem, ami nem a kiépített és szépen folydogáló kútnál van a hangulatos völgyben, hanem feljebb a vadász háznál. Itt pogácsával kínálnak pecsételés közben. Elhagyva a szépen gondozott vadász ház környékét, kb 1 km múlva az eldugott, zegzugos fiatalosban egy völgy bejáratában a Péntek-forrásnál várnak bennünket pecsételésre. A völgyben felfelé haladva állati koponyát és odébb -talán szarvas- maradványt lehet felfedezni, de ami ennél sokkal szebb az az eldugott völgy, amiben járunk, és amibõl meredeken kell kimásznunk, hogy megkezdjük a hosszan emelkedõ utat a Maróti-hegyek gerincére. Nemsoká becsatlakozunk újra a Z jelzésre (ezen a szakaszon néhol újra szép kilátás tárul elénk), haladva a Savó-kúti tisztás felé P+-en, majd P háromszögön a Sas-hegy érintésével ( alábbi kép) itt van ám panoráma újra! A kép közepén, a kis domb tetõn a Hideglelõs-kereszt látszik.

 


 


Térdet igencsak próbára tevõ meredek lejtõn leereszkedünk a Hideglelõs-kereszthez közvetlenül felvezetõ ösvényre, majd felkapaszkodunk az ellenõrzõ ponthoz. Utánanéztem a wikipediában a kereszt történetének íme: „A keresztet 1784-ben emeltette Nagy Mihály esztergomi gazda a Hosszú-hegy tetején, a Duna fölé nyúló szakadék sziklájára. Ugyanez a Nagy Mihály állította a szentgyörgymezei Hunyadi utca kõkeresztjét egy évvel korábban. Nagy a keresztet azért készítette, mert családját elkerülte a dühöngõ járvány. Az eredeti fakeresztet az idõjárás tönkretette, helyébe Simor János  esztergomi érsek Bécsben vaskeresztet készíttetett, amit 1871. május 3-án szentelt fel személyesen.  Minden év májusában körmenet indult a kereszthez. A hideglelõs nevet onnan kapta a szentgyörgymezeiektõl, hogy mire a körmenet felért a hegycsúcsra, az emberek megizzadtak, és az erõs Duna menti szélben megfáztak, „hideglelést” kaptak. Itt végtelen gyönyörködés részemrõl, több tucat fénykép elkészítése, evés és pecsételés. Nehéz volt innen az ámulatból tovább indulni, de vissza volt még 13 km a célig. Leereszkedtem a ponttól, csúcsról, kereszttõl P háromszögön és következett a Hideg-forrás, majd le a fõútig, aztán be a Búbánatvölgybe, azon végig a tavak mentén kanyargó úton P+, majd P jelzésen a Fári-kútig. Itt az egyik fõrendezõ, jó ismerõs fogadott, viccelõdött, pecsételt, fényképeszkedett és tájékoztatott a hátralévõ szakaszról! Hosszú, komoly emelkedõ után, le a Holop-kút finom, bõséges vizéhez és az ott üldögélõ pontõrökhöz. Innen már csak egy kisebb emelkedõ az Esztergom feletti dombtetõre, ahonnan szép panoráma tárul elénk körbe, a Burda, Gete, Gerecse, a város és a bazilika kupolájának látványával!

 


 


Egy ösvényen leérünk a pincesor utcájába, ahol látok egy szép fából készült emlék keresztet, közben útba ejtve utolsó ell. pontot a Cigány-kutat. Beérek a buszmegállóhoz, majd a célba a Grill teraszra , ám egy gyors cél pecsét után (17h van ekkor) nekem irány a városnézés! Egy órás város nézés után vissza megyek célba, hiszen a csomagjaim is még ott vannak és szállingóznak az ismerõsök is, akikkel jól esik pár szót váltani errõl az élményekben, látnivalóban bõvelkedõ tökéletes napról!


 


Jómagam, valószínûleg a Pilis kisugárzásának, Békéjének szétáradása hatására, a Bensõm Forrása felé is haladtam ezen a napon. Köszönöm a szervezõknek a lehetõséget!


 


 Képek: http://kep.tar.hu/lazas/50669466#2