Túrabeszámolók


Óbudavár

PlecsTúra éve: 20102010.05.12 13:45:09
 

Óbudavár 40

 

Mikor kora reggel felficcentünk az M7-esre és Érdnél már kettes fokozaton járt az ablaktörlõ lapát, hát bevallom, nem sok jót vártam ettõl a naptól… De szerencsére az idõjárás és a túra is alaposan rám cáfolt!

 Elõbbi nagyon megemberelte magát, s ha másért nem, utólag már csak ezért is jó választásnak tûnt ez a túra, mert olvasom itt a hétvégi leírásokat, hogy ki, hol, mennyire ázott el… Mi itt semennyire – megúsztuk esõ nélkül! Néhányszor ugyan picit ránk ijesztett az idõrõl idõre sötétbe boruló égbolt, de a végére valahogy mindig megemberelte magát és úgy értük el az óbudavári betonutat, hogy egész nap csak pár kósza csepp esõt láttunk!

 De nem csak ezért, hanem egyébként is nagyon jó választás volt ez a túra! Én annyira ugyan nem lelkesedem a Balaton-felvidékért, mint ahogy az elõttem hozzászóló Tétova-Hegyi-Teve túratárs, szívesen jövök ide néha-néha, de azért nem ez a kedvenc túrarégióm, éppen azok miatt, amiket szintén Tétova-Hegyi-Teve túratárs tökéletesen összefoglalt, lásd pár sorral lejjebb! Mindezt csak azért mondom el, mert ez a túra ennek ellenére kifejezetten tetszett!

 Jó volt a szervezés, jó volt a szalagozás (bár a halvány lila színû szalagocskák néhol tényleg tökéletesen olvadtak bele a természetbe, talán valami feltûnõbb, élénkebb szín szerencsésebb lett volna), s bár a leírás meg a térkép valóban nem olyan volt, amilyet etalonnak tartanánk, nekem nagy bajom nem volt velük, maximum kis gondolkodás után, de aztán végül mindig ráakadtam a helyes útra.  

Viszont az út telis-tele volt érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, s mivel a Balaton-felvidék ezen részén még nem túráztam, nekem csupa újdonság volt ez a környék, s nagyon tetszett! A Kossuth kilátó felé ugyan a nyílegyenes úton is sikerült kicsit elkavarnom, de a helyzet nem volt komoly, hamar visszataláltam a helyes útra, csak az éjszakai záporok okozta vizes fû miatt nagyjából térdig helybõl át is áztam… De ez sem tudta elvenni a kedvem! A vászolyi, több kilométer hosszú „célegyenes” talán valóban nem volt olyan nagyon érdekes, de aztán Alsódörgicsétõl már olyan gyakorisággal követték egymást a szépen és igazán példaértékûen rendbe tett templomromok meg egyéb érdekességek, mint más túrán a keresztezõdések, ha jól számolom, tíz kilométeren belül érintettünk csak templomromból vagy négyet… S mindegyik nagyon szépen rendbe van téve, ezt nagyon jó látni!

 Nem jártam még a Hegyes-tûnél sem, de az is nagyon tetszett! Mikor ilyen helyekre eljutok, mindig azon tûnõdöm, hogy vajon hány ilyen érdekes hely van még az országban, amirõl korábban nem is hallottam… Pedig ez nagyon érdekes hely!

De az út szerintem végig jó volt, ahol nem volt ilyen „extra” látványosság, ott sem volt unalmas, a vászolyi „célegyenest” leszámítva néhol tipikus Balaton-felvidéki szõlõhegyeken haladtunk, máskor meg szinte már az Õrséget idézõ dombokon. Alsódörgicse elõtt még egy róka is keresztezte az utunkat, aki volt annyira rendes, hogy még azt is megvárta, amíg lefényképezem…

 Szóval szép volt, klassz volt, tetszett! Aki még nem járt ezen a túrán, annak bátran ajánlom, hogy jövõre menjen el, nem fog csalódni!

 Addig meg, ha van kedvetek, nézzétek meg a Hegyes-tût, a négy templomromot meg a rókát a képeken, amiket a túrán csináltam!

Itt megtaláljátok:  www.plecs.hu