Túrabeszámolók


Kazinczy 200 és résztávjai

yoyoTúra éve: 20092010.06.28 15:12:37





Kazinczy 4x50 váltó

Épp egy hatalmas dobozban kotorásztam fejjel lefelé ,mikor csörgött a telefonom .

 Steve volt az  ,  érdeklõdött hogy nincs -e kedvem a Kazinczyn váltóban futni .

Elõvettem  a naptáramat  ,és ott virított a Fertó -tó kör . Szinte azonnal igent mondtam , feltéve ha pénteken szabit tudok kivenni .

Szerencsére simán ment  minden ,mert a Fertó tó a Zemplén közelébe sem jöhet ..

Hamarosan megalakult a csapat : Steve  ,Solkima ,és én  . Sokat emaileztünk, kinek melyik szakasz jut ,Steve két szakaszt  vállalt volna  .,és már egy privát bejárást is leszerveztünk .Aztán  egy pillanat alatt felborult minden ,Történt ugyanis ,hogy Veitschben László Szilvi ,elcsábított egy nõi csapatba :)

Ursika ,Szilvi,Eszter,és yoyo lenne a 4 fõs nõi csapat.

Erre a felkérésre viszont elsõre  nemet mondtam ,mégiscsak  eligérkeztem a fiúkhoz   ..

Szilvi viszont még másnap reggel is ,kérlelt ,hogy menjek hozzájuk

Abban maradtunk,hogy "elkéreckedek " a csapatomtól  :)

Volt is alkalom rá ,mert volt egy szûkebb (20fõs) UB after party nállunk . Rögtön nem mertük Stevet letámadni ..gondoltuk ,hogy  majd leitatjuk ,de ez  nem sikerült :))

Így mellé ültünk  a fotelba ,és kész tények elé állítottuk Ursikával !

Ursika kijelentette!  cillagom kell nekünk és kész :))

Mese nem volt az átadás megtörtént ,cserébe viszont kaptak,egy Löw Andrást ,és egy salikót  ,egy szavuk nem lehetett ;)

Ezek után  mi négyen csajok kezdtünk el szervezkedni  .

Szilvi futja az elsõ szakaszt mivel õ egyéniben is indult .

Elsõ szakasz:   rajt péntek 10 óra : 55km 1700m

Ursikának csorgott a nyála az északi zöldre,hát  övé lett a Második szakasz : rajt  szombat 5 óra:  47km 1400m

Eszti a bevállalta a legnehezebb hegyeket, övé lett a Harmadik szakasz :rajt szombat 14 óra : 53km 1400m (majdnem 60 lett ,és a szint is több )

Mire este belenéztem a mailembe ,már nem lehetett válogatni ,nekem maradt a legkönnyebb rész a Negyedik szakasz  : rajt  vasárnap 6 óra :47km 1000m

Így osztoztunk hát ezen a több mint 200 kilóméteres távon .

A bázis Füzér lett, ahová péntek délután indultunk . Ekkor Szilvi már javában futott! Késõ estére értünk le,mert Steve leszervezett egy sztapacska partyt Sátoraljaújhelyen ,amit anyukája csinált nekünk .

Mind a fiú ,mind a lány csapat, kegyetlenül bezabált a finomságból . Steve kitalálta,hogy szombat reggel lesz egy Kazinczy 20 as túra õ megy ,menjek én is ha van kedvem  , jó elmehetek nem bánom ,de nem igértem 100% ra ,mert féltem a vasárnapi szakaszontól,hátha majd nem bírom ,és eltévedek maradjon erõm . Elköszöntünk mindenkitõl ,és  kb fél 11 re értünk a szállásra Füzérre .Szilvi még mindíg fut..éjszaka van  ,de már a saját túráját,a csapat szakaszán már túl volt régen .

Szombat reggel Ursika folytatta a második szakaszt reggel 5 kor , alow  is ekkor kezdett a fiú csapatból,és mivel nállunk aludt ,így ketten sétáltak ki a rajthoz ami csak egy pár háznyira volt a szállástól.

Az álom kiment a szemembõl ,így kiterítettem a  térképet ,és nézegettem, hétkor úgyis Túra Stevevel ,majd a térképen feküdve elaludtam az egész Zempléni hegységen :)

Arra ébredtem,hogy csörög a telefonom ,azt sem tudtam hol vagyok.. a térkép alám gyûrve ,szerencsére a házinénié volt :P majd mondtam Stevenek,hogy alszom tovább ,de legyen ügyes!

Becsuktam a szemem ,és fél 9ig aludtam . Történelmi pillanat ! :) Reggel kezdtek szivárogni az emberek, a  másik szobában aludt Eszti ,és Andrea ,valamint Zoli (saliko)

Reggeliztünk,és kigondoltuk  míg Ursika fut , addig felmegyünk a füzéri várba . Kellemes sétával elértük az alját ,majd igen meredek sziklás kaptatón felértünk a hegyre . Mesés panoráma tárult elénk ,a messzeségben embereket láttam egy rét szélén gyalogolni .Nagyon messze voltak ,egészen aprónak látszottak ,és  valószínû a Kazinczy emberei voltak :)

A lefelé jövetnél a kövek közt egy Stevébe botlottunk , csupa mocsok volt mindene , ejj,hogy nemvigyáz a ruhájára :P   ...és az óra is leszakadt a kezérõl .  több helyen is elesett ,mert nagyon kemény túra volt ,még ez a huszas is . Engedtük tovább futni ,mi pedig gyalogoltunk lefelé .Az aszfaltos részen ,egy kulacsot láttam az út közepén ..hm ki hagyhatta el? majd abban a pillanatban megláttunk ,egy fának támaszkodó férfit ,vérzett a feje ,a válla félre volt fordulva,a térde kifehéredve a hatalmas ütéstõl ,könyökén ,lábán nem volt bõr,és vérzett.  Kicsit zavarodottnak is tünt ettõl a hatalmas biciklis eséstõl .

Mentõt akartunk hívni,de tiltakozott . Szerencsére elmondta,hogy a barátai,a kis kocsmában várják,ezért mi salikoval rohanni kezdtünk lefelé. Andrea ott maradt vele. A kiskocsmába toppanék ,és szólítottuk Lukácsékat (nem így hívták de mindegy :) szóval elmondtuk,hogy mi történt a barátjukkal, nem voltak vidámak,és attól sem amit láttak ,komolyan mondom,hogy még majdnem veszekedtek is vele ,hogy mi a .....csinált . Végül mentõt hívtunk hozzá ,és elvitték .

Lassan leértünk a falucskába ,és elsétáltunk a plébániára a rajthelyre .  Szilvi  sajnos kiszállt 110 nél ,tele lett hólyaggal a talpa ,és elhagyta a fott padját is . Meséli,hogy éjjel két pontõrt felzavart a fára egy vaddisznó társaság, Sokáig ücsörgtek egy egy fán, a disznók meg alul õrizték õket ,végül a rendõrséget hívták segítségül .

Ücsörögtünk még kicsit a hüvösben ,gondoltam,hogy Ursika elé futok biztos örülne neki ,Szilvi mondta,hogy a kék + en menjek elé . Elindultam nem siettem,kocogtam gyalogoltam  volt hogy leültem egy rét szélére ,aztán megint elindultam .vártam vártam ,és  csak néztem be a sûrû erdõbe,de Ursika csak nem akart elõkerülni,már már aggódni kezdtem, mikor felhívtam merre jár .Kiderült ,hogy már beért ,hû akkor fordulás vissza a plébániára . Ursika valóban ott volt ,kifordult a bokája ,délutánra csúnyán megdagadt neki . Eszti viszont mindjárt indul 2 óra és itt a rajt , kezdi a szakaszát jó meleg forróság jut neki . Solkima is most futja a szakaszát ,és egy másik szigethalmi fiú ,összesen három csapat volt versenyben .

Eszti elrajtolt mi pedig vissza sétáltunk a szállásra  ,és mivel Ursikának jól bedagadt a bokája ,kiültünk a szaletlibe pihenni . A  házinénni ezen a napon nem volt otthon , így miénk volt a ház :P Saliko bement egy délutáni szunyókára ,mi meg hárman odakint pihentünk . Felváltva hordtuk Ursikának a vizes borogatást a felpolcolt lábára ,Andrea valami papirt tanulmányozott épp,Ursika egy rongyal a fején kereste a hüvöset az árnyékban ,én meg  napon bróbáltam szét égetni magam ,mikor a kert végébõl füstfelhõt láttam . Elõsször ,csak gyenge kis füstöcske volt ,majd mikor már szürkébb lett ,akkor gondoltam,talán  mégsem szalonnát sütnek . Kinyitom a kertkaput ,és megyek hátra ,pattog ropog a tûz ,két telekkel odébb ég az egész kert ,és nagyon fúj a szél nagy a füst ,,,két köhögés közt gyorsan megállapítom,hogy a Zemplén pillanatok alatt  leég :)   ,mert az erdõ 200 méterre van ,és a házinéni nincs itthon ! jajj jajj Hívni kell a tûzoltókat  cillagaim  . szaladtam elõre a csajokhoz,hogy itt komoly tûz lesz.  Andreával még egyszer hátra megyünk,hogy megnézzük. Ursika nem jöhet õ kímélve van ! Megállapítjuk ,hogy komoly a tûz ,telefonáljunk,...közben Ursika is hátra sántikál, megnézni mi van .már hárman köhögünk,és mindenki szerint itt nagy a veszély  . A mellettünk lévõ telek tele van száraz kidölt fákkal elhanyagolt füves telek ,ide is mindjárt átér a tûz .

Közben Andrea kiszalad az utcára ,elszalad 4 háznyit ,mindenhová becsönget ,de senki nem jön ki,csak egy kamasz kölyök,!De sokra nem mentünk vele ..mert Kamasz :)

Mese nincs ,hívjuk a tûzoltókat . A hívás Miskolcra fut be ,majd onnan Sátoraljaújhelyre . közben fel s alá rohangálunk a kertben . Az izgalom a tetõfokára hág  ... fõleg akkor mikor a tûz kezd cillapodni .

Mikor utat talál a szél a füstben egy emberi alakot látunk ,lapát is van nálla . Tehát õ gyújtotta meg az azannyaúristenit ,szépen elsétál ,és hagyja ,hogy égjen tovább a gyönyörû Zemplén ? ,De nem baj a tûzoltók már úton vannak,és majd jól eloltják . Csak legalább égne jobban ,úgy mint az elején ,de már kicsit csillapodott azóta . Már már ,azon vagyunk,hogy vissza szólunk a központba ,ne jöjjenek,mikor mégis csak lángra kap egy újjabb adag gaz  .Örülni kezdünk ,ropog a tûz  :)



Soká jönnek nyirmi , vagy fél óra is eltelik mire szirénázást hallunk . De az autó simán elhúz a ház elõtt ,majd a következõ is ..

Ursika integet nekik ,de simán tovább mennek ,sánta nõvel nem foglalkoznak  :)Végül megérkeznek a ház elé , épp a hintában ültünk,mikor bevonultak vagy tizen ,rögtön mondtam nekik,hogy a lapát elég lesz :)  kellemetelenül éreztük magunkat ,mert addigra már csak füstölt a telek ,és lángolásról,meg ház égésrõl szó sem volt ,,,mert ,hogy ezt az infót is  kapták  ,hogy házak is veszélyben vannak .

Szóval ellapogatták a tüzet aztán õk is leültek a hintába , mert,hogy jegyzõkönyvet kell írni  . Az eggyik még a fejét is fogta ,hogy istenem ebben a melegben potyára kijöttünk . Különben jó fejek voltak nagyon mondták,hogy pest felõl már jön a vihar nemsokára ,lesz munkájuk biztos . aztán elmentek , mi meg magunkat nevettük,hogy mi jöhet még ma ,volt már mentõ délelõtt ,most a tûzoltók ,és a rendõrség az erdõben . Gondoltuk felhívjuk farkast és elmeséljük neki ,hogy a három pesti csaj ,lejön vidékre,és egy kis kert égetésre kihívja a tûzoltókat. Végül azt mondta,hogy helyesen döntötünk ,hogy vigyáztunk a Zemplénre . Gondoltuk jó tett helyébe jót kapjunk   ,vagyis ..kihoztam egy üveg bort ,2 féle sajtot ,olajbogyót ,és megünnepeltük magunkat .  Közben salikó is felébredt ,és kijött a kertbe , végig aludta a mûsort ,Eszti pedig még mindíg futja a szakaszát a vadregényes Zemplénben ....Nemsokára indulunk elé! (Szombat )

Ott tartottunk ,hogy a tûzoltók elmentek ,kicsit még borozgattunk majd kitaláltuk,hogy Eszti elé megyünk Pusztafaluba . Addigra már  közel 50 kili lesz a lábában, mivel kettõkor indult megszavaztuk,hogy 7 re már ott lehet ,persze tudtuk,hogy késõbb fog érni,de inkább legyünk ott korábban .  A  faluba vezetõ úton,  egy dûlõ oldalán a felégetés nyomait láttuk   . Még szerencse ,hogy akkor nem jártunk arra  ,mikor égett a tarló  :)

A pusztafalui ellenörzõ pont a falu központjában ,egy kocsma mellett volt . Szemben volt a polgármesteri hivatal ,és az orvosi rendelõ   ,elõtte egy piros traktor parkolt ,ami vagy a pogármesteré ,vagy a dokié volt :)  A potõröktõl  érdeklõdtünk mi van a futókkal ,megtudtuk ,hogy lassú a haladás,mert több a táv a kiirtnál,és a szint is több .Leültünk mi is a padra , vártunk ....közben ursika lábát  borogattuk a kék kútról . Beszélgettünk a pontõrökkel, vágtuk a dinnyéket az érkezõknek  , lassan szállingózni kezdtek ,mindenki kikészült  ezen a szakaszon ,Fõleg azok akik már 150 nél tartottak . Közben Stevéék is ide jöttek autóval  ,várták solkimát ,kezdett sötétedni,és csúnya felhõk gyülekeztek .   Aggódtunk Esztiért mostmár tényleg jönnie kellene . Megtudtuk,hogy elkavart valahol,és bevárt egy túrázót ,hogy ne legyen egyedül a sötétben .

Kezdtek felpörögni az események,mikor porfelhõvel ,erõs széllel közeledett a vihar . A pontõrök a buszmegállóba kerestek menedéket ,vitték az asztalt ,és a frissítõket is . Egy probléma volt csak,hogy egy részeg ember feküdt a padon ,kidobni meg nem lehetett ,mert totál kiütötte magát ,a kiskocsmában .  Már teljesen besötétedett,mikor egy villám valahol lecsapott ,és sötétbe borult az utca . Nem volt közvilágítás,így nagyon kellett figyelni,hogy a túrázók,megtalálják õket .  Közben solkima is befutott , mondta,hogy volt ahol már a pontõrök sem voltak ott ,az erdõben ,kiiírták egy papirra,hogy elmentünk ,mert jön a vihar .

Sokat kivett belõle is a szakasz ,de ment tovább ,már csak 9 kili volt a célig. Aztán rásbojék is megjöttek elcsigázva ,már vagy 150 kilit megtettek ,úgy ültek ott a kocsma falához dõlve ,mint két krumlis zsák :)

Tök sötét volt a faluban ,csak feljebb az erdõ aljánál voltak fények . Saliko elindult az erdõ felé ,hátha Esztibe botlik valahol ,aztán hírtelen egy újjab széllökés ,és gyorsan bemenekültünk a kocsiba , elkezdett esni ,de nem nagyon szerencsére ,inkább csak a szél miatt tünt úgy, mintha nagyon esne. Elindultunk a hegyre fel ,míg van aszfalt út addig megyünk ,saliko is szalad visszafelé gyorsan beült a kocsiba ,és jött velünk. Felértünk egy nagy tisztásra ,Ursika felkapcsolta a reflektorokat,és az erdõ felé világított ,Aztán kisvártatva ,két lámpafény bukkant ki az erdõbõl ,villogtunk,hogy erre,erre .Eszti szaladt ahogy csak tudott ,fél 11 volt már . Három és fél órája vártunk rá,de mi nagyon élveztük ezt a várakozást nem volt fárasztó , dinnyéztünk söröztünk ...otthon úgyis csak izgultunk volna .Így meg legalább van mit írnom :)



Vissza mentünk a mûúton a ponthoz .Egyre több túrázó is érkezett ,és egyre több részeg a kocsmából .

Már ketten ültek a buszmegállóban ,és össze ölelkezve a padon  teli torokból énekeltek valami lakodalmast :) Józsibácsi volt a hang adó keze lába járt  ,míg Sanyibácsi két csuklás közt ,ügyesen kibüfögött egy dallamot :)

Áram még mindíg nem volt a faluban ,csak a villámlás fénye világította meg az utcát . Eszti félt egyedül tovább menni ,nagyon sokan itt adták fel,és nem akartak felmenni az északi zöldre, pedig már csak 9 kili volt hátra,de az legalább 3 órás út lenne .  Minnyájan egyet értettünk,hogy ne menjen tovább ,kitudja milyen idõ kapja el ,lehet,hogy csendesedik,de lehet ,hogy olyat kapunk mint pesten volt . Fájó szívvel de belültünk a kocsiba ,rasboj is jött velünk ,de neki már csak a csomagtartóban jutott hely . Késõbb megtudtuk,hogy mivel nem volt nagy vihar vissza vitette magát ,és megcsinálta .

Éjfél elõtt már ágyban voltunk , és egészen jól aludtunk ,aztán fél ötkor csipogott a telefon .



 Vasárnap Reggel kilépünk a kapun ,sétálunk a plébánia felé ,pár percre a szállásunktól , a várat egy nagy párafelhõben látjuk. Egész éjjel csendesen esett az esõ .Hideg nem lett,pont kellemes futó idõ .  Mivel három csapat volt ...2 fiú,és egy lány ,ezért 3 fõvel 6 kor  indultunk . Steve rendes volt ,mert kijött megnézni  a tömegrajtot  :) Salikoval ,kifutottunk a plébániáról ,és elfutottunk a falu végéig ,majd a házakat elhagyva ,be az erdõbe ,elég sáros ,és ragacsos volt ,de lehett futni könnyedén .Néha ugyan kilós sárpacnikat szedtünk  össze ,olyankor mindíg megálltunk tisztogatni .

A kisvasút nyomvonalát sokszor bozótos ösvény keresztezte .A cipõfûzõm duplára volt kötve ,de állandóan kitépte a gaz .  A csalán a nyakamig ér ,de  nem zavart. A lábunk is cuppog a cipõben a vizes fûtõl,de ez sem zavart ,reméltem,hogy nem lesz vízhólyagom ,és nem is lett szerencsére .   Bózsván volt az elsõ ellenörzõ pont  egy buszmegállóban,mikor odaértünk  épp egy lakodalomnak lett vége , (jó sokáig hencseregtek azannyukúristenit ) és kaptak egy doboz süteményt a pontõrök ,kínálták nekünk is,de nem mertünk salikoval enni . Messze még a vége csak 9 kilit jöttünk . Futottunk tovább be az erdõbe ,ami egy szép szurdokba vezetett  ,jól futható kaptatón egyre meredekebb és egyre párásabb lett az erdõ . Pont olyan volt mintha õsz lenne . A Szuha-völgy felõl aztán Kishutára érkeztünk .Az egész falu egy utcányi ,a kis öregek már a kapuban álltak,és nézték ,hogy miért ugatnak ennyire a kutyák .

Elhagyva a falucskát egy országúton kocogunk felfelé ,elõttünk a hegyek sûrû párafelhõben. Aztán beérünk Nagyhutába  Steve elénk jött ide is   ,úgyan úgy mint Bózsvára. Saliko végülis a csapat tagjuk .

A kék négyzet jelzésen hagyjuk el a falut ,nagyon szép tájházak között kocogunk ,majd egy meredek emelkedõn ,egyre feljebb megyünk . Gyönyörû páfrányok szegélyezte  úton megyünk felfelé . Fujtatunk mit egy gõzmozdony  . Sok a gomba minden felé ,néhány kidõlt fa állja utunkat ,majd egy hosszú lejtõn ereszkedünk lefelé csúszkálunk a kövek közt ,a sáros úton . Eddig nagyon jól futható szakasz volt ,szinte már lelkiismeret furdalásom van,hogy nekünk nem kell négykézláb mászni ,mint a többi szakaszon . Egy gyors cipõkötés után megint felfelé megyünk Salikorol szakad a víz a ,én sem fázom tetõtöl talpig vizesek vagyunk a párától . Alattunk egy meredek völgy a fák belevesznek a ködbe . De nem fázunk kellemes az idõ ,és ha elég gyorsan futunk a ruha is simán megszárad  rajtunk :)Elhagyjuk a Matisz rétet,és a cifra kutat ,majd a köves dzsindzsás erdei úton kiérünk Makkoshotykára . Itt hírtelen nem tudjuk merre is kell tovább menni ,ezért egy helyi embert kérdezünk,hogy merre van a Meczner kúria . Mutatja ,hogy merre menjünk ,de persze nem arra volt .....ejnye ejnye  Miska  bácsi,a kocsmát biztos tudta vóna ugye ? :) ,mindegy....ezért belerakunk egy nagy kunkort a távba . Hamarosan megtaláljuk a pontot is .iszunk szörpöt meg ropit. Elsem hiszem,hogy már 30 kilinél járunk idáig ,csak enyhe emelkedõk voltak ,és tök jól megy . Sáros ragacsos úton megyünk a dombtetõre fel ,majd lefelé futni kezdünk ,és a Király -hegyi nyerget ,és a ciróka nyakat elhagyva a tengerszemhez érünk . Hatalmas sziklahasadékok közt ,kanyarog a zöldesbarna víz,Salikóval csinálunk néhány képet. A tengerszem után a meredek piroson ,lendületet vesz a futásunk a Kalajka-völgyig  nagyon visznek a lábaim,szinte belefutunk a frissitõ pontba . Egy keresztezõdést majdnem elnézünk ,de hamar korrigáljuk .és futunk egyenesen Pusztadélõ felé .  Rákoczi fa felé nagyon megnyomjuk a hosszú múrvás  emelkedõt , majd az öreg tölgy tövében szusszanunk ,és dugunk immár ötödször :) Negyven kilinél járunk ,semmilyen nyûgöm nincs ,hacsak az nem ,hogy érzem a bokámat ,meg viszket mindenem a bögöly , csalán és szúnyogcsípéstõl



Rákoczi fa után  jó futható hullámvasútba kezdünk .

Olyan nagy a lendület ,hogy szinte kirepülünk a bozótból a Bányi nyeregnél .Ahol is óriási meglepetés várt  Ursikáék elénk jöttek,az erdõ szélére . Nagyon örültünk a csapatnak .  Lecsatoltuk az övtáskáinkat ,már nem kell... innen csak 3 kili a cél ,és bent vagyunk . Még néhány méter emelkedõ felfelé majd egy köves lejtõt követõen kiérünk az erdõbõl,és a Kovács villa felé kanyarodunk . Már a villa elõtt nagy az ováció ,tapsolnak ,hajráznak kiabálnak. Bár az utolsó szakasz volt az enyém,de elsõ osztályú befutót kaptunk .

Hírtelen nagyon éhes lettem  ,bevágok  egy tényér babgulyást ,  azután két szelet lekváros kenyeret is ;) mesél mindenki az asztlanál . A legjobb storik persze az északi zöldön voltak ,így én nagy drámákat nem tudtam leírni, talán egy kicsit gyenge is így ,de a lényeg,hogy mindenki mindent beleadott ...hiszen a   csapatból Ursika 40 kilit kifordult bokával  futott ami szerencsére nem fájt neki,inkább csak a kinézete volt ilyesztõ . Szilvi is beleadta az erejét az elsõ brutál szakaszba ,a rengeteg patak átkeléssel,meg az eltévedéssel. Eszti megnyerte a Bába -hegyet estére ,viharostúl vilámostúl.. Nekem meg maradt ez a "könnyebb " rész.  .Az eredmény hírdetés kicsit foghíjjas lett ,mert Szilvi már haza ment ,de képzeljük csak oda,hogy négyen állunk a Kovács villa lépcsõjén ,és mind a négyen eggyek voltunk a csapatért !

Szép volt ,Jó volt ,Igaz volt !