Túrabeszámolók


Balatoni kerékpáros túrák (Balaton Masters Team)

Berezvai FerencTúra éve: 20102010.08.30 13:02:27

2010. aug. 27-tõl 29-ig vettem részt a Balaton Masters Team által rendezett 3 napos Balatoni Bringás Nyárbúcsúztató Fesztiválon. Eredetileg a 28-ra meghirdetett Balaton-átúszásra készültem, de a szervezõk 26-án bejelentették, hogy 2010. évben nem lesz Balaton-átúszás. Valamit nagyon elszúrtak, megfosztottak 10000 embert attól, hogy 5,2 kilométert ússzanak.

27-én hajnali háromkor keltem, elkerékpároztam a Déli Pályaudvarra és a Magyar Turizmus Kártya felhasználásával megvettem a félárú menettérti vonatjegyet Balatonlellére. A turizmus kártya szelvényfüzetben van ingyenes kerékpárszállításra jogosító szelvény, így a kerékpárszállításért nem kellett fizetnem. A vonaton találkoztam egy bringással, aki szintén a Balatoni Bringás Nyárbúcsúztató Fesztiválra tartott. Õ elõnevezett, neki már volt üres igazolófüzete. Én a Teljesítménytúrázók Társasága honlapjáról töltöttem le és nyomtattam ki a kiírást. A kettõt összehasonlítva kiderült, hogy a Smiling House-t és a Nana Motel-t összecserélték a TTT honlapján szereplõ kiírásban. A cím jó volt, csak a két épület nevét írták rosszul. A hibát kijavítottam, így könnyebb lesz megtalálnom a rajthelyet. 8 óra 54 perckor elrajtoltam, a nevezési díjat majd Balatonalmádiban kell fizetni, mondták a rajtnál. Az elsõ ellenõrzõ állomás a siófoki Biker Beach Motel volt, de rendezõt ott nem találtam. Telefonon elértem egy rendezõt és megbeszéltük, hogy beírom magamnak az idõpontot és felírom az ablakba kiírt kódszámot. A második ellenõrzõ állomás a balatonakarattyai Gulyás Csárda volt. Itt kaptam pecsétet és idõbeírást. 14 óra 55 percre értem Balatonalmádiba, pecsételés, idõpontbeírás, nevezési díj befizetés. Mondták, hogy 2000 forint lesz a nevezési díj. A TTT honlapján az állt, hogy elõzetes nevezés esetén 2000 forint, a helyszínen 4000 forint. Kérdeztem, hogy nem 4000 forint? Végül mivel nem voltam elõnevezett 3000 forintot kellett fizetnem. Kiderült, hogy csak egy pólót és egy fából készült "érmet" fogunk kapni, szendvics, emléklap, gyümölcs, édesség nem lesz. A TTT honlapján szereplõ információk alapján számítottam az emléklapra és a frissítésre is. Az elsõ napon ragyogó napsütéses idõben könnyedén lehetett tekerni. Eltévedés esete nem állt fenn, csak arra kellett ügyelni, hogy a Balatont bal kéz felõl lássuk. Jó levegõn igazi öröm volt a kerékpározás. A menetidõm az elsõ nap 6 óra 01 perc volt, a megadott szintidõ erre a 68 kilométeres szakaszra 8 óra.

A második nap volt a legkeményebb, mert szinte végig esett az esõ. Mikor meg nem esett, akkor már csurom víz volt a cipõm, a zoknim, a ruhám, hiába volt rajtam az esõkabátom. A kerékpáros sisakomon szellõzõlyukak vannak, ezeken keresztül a fejemre folyt az esõvíz. 9 óra 15 perckor rajtoltam Balatonalmádiban, útközben egy ellenõrzõ pont volt Balatonakaliban. A kerékpárutak minõségérõl: sok helyen a fagyökerek felnyomták az aszfaltot, elég rázós volt a kerékpárút. Strapabíró hegyikerékpár kellett a túrára, szerencsére az enyém ilyen volt. Néha ki kellett menni a 71-es fõútra, mert "eltûnt" (végetért) a kerékpárút. Tréfás "jószándékú" emberek elforgatták vagy lelopták az útbaigazító táblákat. 15 óra 59 perckor értem Balatongyörökre, a menetidõm 6 óra 44 perc volt, a megadott szintidõ erre a 80 kilométeres szakaszra 9 óra.

A harmadik nap 9 óra 30 perckor rajtoltam Balatongyörökrõl. Kaptam egy bögre forró teát a rajtnál. Útközben láttam a vasútállomásról a szállásukra tartó, gólyatáborba igyekvõ csoportot. Sokszor megálltak fekvõtámaszt nyomni és guggolást végrehajtani büntetésbõl. Ellenõrzõ állomás ezen a szakaszon nem volt, 14 óra 35 perckor értem Balatonlellére. A menetidõm 5 óra 05 perc volt, a megadott szintidõ erre az 56 kilométeres szakaszra 7 óra. Az idõjárás remek kerékpáros idõ volt, esõ nem esett és az elsõ napi hõségnél enyhébb idõ volt. A célban megkaptam a fából készült érmet, amelyen "Balaton kerülõ bicikli túra   Turista érem No 24" felirat szerepel és egy rajz, amin egy kerékpáros látható napocskával, a kerékpár váza a térképrõl jól ismert Balatont formázza. Halványkék színû feliratozott pólót is kaptam. Elértem egy vonatot, amivel elfogadható idõben felértem Budapestre és a Kelenföldi Pályaudvarról hazatekertem. Este kilenckor már otthon voltam.

Összességében elmondható, hogy három nap alatt a Balaton könnyedén körbekerékpározható. Jó levegõn sportoltam, kellemesen elfáradtam. Tekerés közben a tájban lehetett gyönyörködni. Az útvonal túlnyomó része biztonságos kerékpárúton és kisforgalmú mellékúton vezetett. A rendezõk szívélyesek, segítõkészek voltak. Frissítés a három nap alatt összesen egy bögre tea volt.