Túrabeszámolók


Mátra

Pap GáborTúra éve: 20062006.11.13 19:00:53
A reformkonyha korszakában gyakran megfeledkezünk, a régi, magyaros, ámbár kissé nehezen emészthetõ túrákról. Kutakodtam hát egy kicsit és a régi receptek között és kipróbáltam egyet a hétvégén.


Mátra 60

Hozzávalók:

· 1db Mátra
· néhány szervezõ
· egy csipet jó idõ
· ízlés szerinti mennyiségû turista
· kacifántos útvonal

A turistákat rázzuk össze alaposan késõ vonatokon, vagy buszokon, majd hagyjuk állni õket egy estén át egy zuhanyzó nélküli birkózóteremben, Pásztó szélén. Amíg ezek a fedél alatt érlelõdnek, addig készítsük el az útvonalat.
A jó útvonal titka, a hegy. Jó minõségû kellõen meredek és sziklás hegyet itthon viszonylag nehéz beszerezni, de megéri a fáradságot, mert a jó hegy finom pikáns ízt kölcsönöz az útvonalnak Különösen ajánlott hegymárka a Múzsla, az Ágasvár, Óvár stb.. Az útvonalat nyújtsuk hosszúra (nem baj, ha girbe-gurba lesz), majd díszítsük különbözõ színû turistajelzéssel. Ha a jelzés elfogyna, használhatunk kék szalagot, esetleg fehér felfestést is.
Ha ezzel megvagyunk, vegyük elõ az elõzõ este érlelõdni kezdett turistáinkat, és kezdjük el bevonni velük az útvonalat. Az ügyes szakács egyszerre több útvonalat is készíthet! Az idõ elõrehaladtával emeljük, a hõmérsékletet, mert a turisták csak így oszlanak el szépen az útvonal felületén. Figyeljünk arra, hogy a turista e mûvelet során levet enged, gyakran igen nagy mennyiséget. Ezt feltétlenül öntsük ki és pótoljuk friss vízzel! Az útvonal hosszával arányosan nõ a bevonás ideje. Hosszú bevonási idõ alatt a turista tésztája összeeshet, ezért 10-20 kilométerenként keverjünk hozzá szörpöt, csokit és randi-szendvicset.
A randi-szendvics hozzávalói: kenyér, zsír, hagyma.
A mûvelet vége felé szórjuk meg a turistákat egy kis csüggedéssel és fáradtsággal majd kezdjük el levakarni õket az útvonalról. Vigyázzunk, mert ha elfûszerezzük, akkor könnyen elvehetjük az emberek kedvét az egésztõl!
Az útvonalról levakart turistákat tegyük egy helyre és adjunk hozzájuk nagymennyiségû paprikás krumplit. Fedjük le õket hálózsákkal és ismét hagyjuk állni (feküdni) õket egy éjszakán át. Másnap ismét alaposan rázzuk össze õket vonaton vagy buszon, majd izomgörcsökkel és vízhólyagokkal díszítve tálaljuk õket.

Jó pihenést!