Túrabeszámolók


Téli Tihany

bhenn80Túra éve: 20132013.02.13 16:11:37

Aki azt hitte, hogy hóban, jégben nehéz túrázni, gyalogolni, az szerintem nem próbálta még a folyamatosan szitáló esõt, olyan sárral kombinálva, ami a turistaúton folyik, és szinte ellepi az ember bakancsát. Felfele fog, lefele könnyen csúszik. Ettõl fügetlenül roppant élvezetes volt a 2013-as Téli Tihany 20 kilométeres útja. Miért is? Lássuk csak.


Elõször is döbbenetes volt az a látvány, ahogy a téli álomból ébredõ túraközösség ráharap egy év eleji szervezett túrára. Több száz, közel 1000 ember jött el, és választotta ki a 3 lehetséges táv közül azt, amelyik szimpatikus volt számára. Ettõl a hatalmas tömegtõl függetlenül gyorsan zajlott a regisztráció, köszönhetõen a sok szervezõnek.


Az ellenõrzõlap átvétele mellé kaptunk téli fagyit, amit már nagyon régen ettem, szinte el is felejtettem, hogy még létezik. Szerencsére az íze nem változott semmit sem.


A starthely elhagyása után nekivágtunk a 20 kilométernek. Még gondolkodtunk egy kicsit, hogy maradjunk-e kabátban, vagy vegyünk fel valami esõköpeny félét, de aztán visszagondolva a 2012-es Csillagporos vasparipára, úgy döntöttünk felesleges, mert akkor is átáznánk.


A 20 kilométer során megismerhettük a tihanyi-félsziget szépségeit, megmásztuk a csúcsokat, dacolva a sárral, és esõvel. A meghódított csúcsokon olyan panorámában volt részünk, amit nehéz lesz elfelejteni. A ködbe burkolózó Belsõ-tó, a füredi öböl, a balatonfüredi hotel ködbõl kilátszó felsõ 2 szintje, a tejfehér köddel ellepett város. Csodaszép volt a Balaton is, amey télen egészen más színekben pompázik, mint nyáron. Egyszerûen felejthetetlen.


Az ellátás a nevezés díjjal szemben pazar volt. A célban hûtõmágnes/kitûzõ, oklevél, és kajajegy, amiért friss mákos tésztát adtak. Az ellenõrzõpontokon 2 alkalommal is tea, egyszer pálinka, pogácsa, mandarin.


Az ellenõrzõpontokon lévõ pontõrök elõtt pedig megemelem a kalapom, hiszen dacoltak az idõjárás elemeivel, és segítõkészek voltak, dacára a  hatalmas tömegnek. Néhány helyen tanulhatnának az itteni rendezõktõl.


Összességében a túra jó volt, élvezetes, de azért remélem, hogy jövõre hóban mehetünk majd.