Túrabeszámolók


Csiszta / Nagy-Berek kör

efemmTúra éve: 20132013.09.09 20:45:47

(Rendezõi összegzés.)


Kedves Túrázók!

Köszönjük, hogy 61-en választottátok 2013-ban a 11. alkalommal megrendezett Csiszta teljesítménytúrát, amelyet a Balatonfenyvesi Kisvasúti Nap keretében rendeztünk!

Az idõjárás tökéletes volt, a „vénasszonyok nyara” túrázásra való. Napközben 25 fok volt, egész napos napsütéssel.

Az eddigi évekhez hasonlóan, a túrát a kisvasúti napon rendeztük. Sajnos a túrát kitaláló Ujj Zoltán már nincs köztünk, de a Zöldgömb Sport Klub szeretné továbbvinni a kisvasutas túrákban is az alapító által vallott szellemiséget - a természetvédelem, a sport és a turizmus összhangját.

A Csiszta túra mindkét távja része volt idén a Somogy Megye Teljesítménytúrázója és az Észak-Somogy Teljesítménytúrázója mozgalmaknak, így a célban sokan pecsételtettek a túramozgalmak igazolófüzetébe.

A túra útvonala általában jól járható volt, kivéve a már nem használt csisztai kisvasúti ág pár szakaszát, ahol a természet kezdi visszafoglalni, ami valaha az övé volt. A kisvasúti nap megnyitóbeszédeiben is elhangzott az óhaj, üzenet a Máv-Start Zrt. illetékesei felé, hogy jó volna, ha ezen a szakaszon is újra folyhatna vasúti forgalom, legalább a hajtányosok részérõl. A kisvasúti nap résztvevõi közül többen mondták, hogy õk még utaztak kivasúttal Csisztára, sõt volt, aki még Táskára is.

A kisvasúti napon egyébként Balatonfenyvesen napközben programok voltak: fúvószenekar koncertje, asszonykórus, operettmûsor, gyerekmûsor - melyekbe a beérkezõ túrázók is bekapcsolódhattak.

A Csisztai végállomás elõtti kanyart a túra elõtti napon tisztítottuk ki, hogy legalább gyalogosan járható legyen, bár sokan az útvonal korábbi nehezen járható részeit látva, az aszfalton közelítették meg Csisztafürdõ végállomást.

Csiszta Fürdõn az elmúlt évben EU-s pénzbõl megújult a fürdõ, fedett medencékkel, valamint a Nagy-Berekben három útvonalon kerékpáros és nordic-walking útvonalak kerültek kialakításra és a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület egy pihenõházat is létesített Pálmajorban. (Ezek csak bejelentkezéssel és vezetéssel látogathatók, a túra is a terület tulajdonos Hubertus Agráripari Bt. engedélyével került megrendezésre. A Nagy-Berekben komoly vadgazdálkodási tevékenység folyik, szeptember eleje pedig már vadászati szezon is.)



A két táv útvonalát idén úgy alakítottuk ki, hogy minden túrázó élvezze és használja a kisvasutat a rajtba történõ kiutazáskor, majd gyalog jöjjön vissza Balatonfenyvesre. A 20km-es távon indulók Imremajorig utaztak, a 30km-es távot választók Somogyszentpálig, a végállomásig. 2013-ban került be az útvonalba Somogyszentpál és a somogyszentpáli pincesor, ami egy kicsit mást is mutat a környékbõl a Nagy-Berek nádas-mocsaras területein és füves legelõin kívül.

Csisztafürdõ büfésora idén is megbízható frissítõhely volt. Jövõre jelezzük elõre a büfésnek, hogy melyik napon lesz a túra és akkor nem fog senki sem túl korán érkezni a friss lángoshoz. Azért úgy hallottuk vissza, hogy a palacsinta is népszerû volt.

Pálmajor megállóhelynél, és a túra végén a mûútnál a Nagy-Berek ellenõrzõponton önkiszolgáló, tájfutó szúróbélyegzõs ellenõrzõpont üzemelt.

A csisztai ponton pontõrünk volt: Gruber Mihály

Köszönjük a Hubertus Agráripari Bt. és Máv-Start Zrt. segítségét a túra és a kisvasúti nap megrendezésében.

Statisztika:

A túra idõpontja: 2013. szeptember 7. (szombat)

Túratávok: Csiszta 30 - 28,5km, Csiszta 20 - 18,6km. Szint: gyakorlatilag nincs, talán 20 méter összesen. Szintidõ: 8 illetve 6 óra.

Résztvevõk száma: 61 fõ. Célbaért szintidõn belül: mindenki.

A következõ egyesületektõl jöttek jelentõs létszámban túrázók: Dabasi SZSE, Erdõk Népe Természetjáró Egyesület, Gimnázium SE Fonyód, Göcsej SE, Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület, Keszthely-Asbóth, Lokomotív TE, MA-VIK TC, Meteor TTE Kaposvár, Szent Kristóf Természetjáró Egyesület (7 fõ), Teljesítménytúrázók Társasága, Természetvédõ Turisták Somogyért Egyesület, Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület, WF-T-S, Zöldpont Kaposvár.

Egyesületet 29-en jelöltek meg, 32-en egyéni vagy családos túrázók.

Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonszemes, Budapest, Devecser, Ecseny, Érd, Fonyód, Gyõr, Hévíz, Juta, Kaposfõ, Kaposvár (17 fõ), Kereki, Marcali, Nagybajom, Nagykanizsa, Semjénháza, Siófok, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szõlõsgyörök, Szulok, Úrhida, Várpalota, Vecsés.

Túránk leginkább a Somogy megyei túrázók között népszerû, „regionális” jellegû teljesítménytúra.



Létszám: összesen: 61 fõ. Csiszta 30 km - 22 fõ, 20 km - 39 fõ.

Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: 2 fõ - 3 %, 10-20 év: 3 fõ - 5 %, 20-30 év: 9 fõ - 15 %, 30-40 év: 16 fõ - 26 %, 40-50 év: 13 fõ - 21 %, 50-60 év: 6 fõ

- 10 %, 60-70 év: 10 fõ - 16 %, 70 év felett: 2 fõ - 3 %.

Legidõsebb teljesítõnk: 85 éves, Legfiatalabb teljesítõnk: 7 éves.

Rajtidõk: 8:07 a rövidebb távon és 8:30 a hosszabb távon, a kisvasút menetrendje szerint a tényleges rajtidõ.

Célzárás: 16 óra 30 perckor.

Szintidõt felezett: 30km-en 1 fõ, 20km-en 1 fõ.

Szeretettel várunk mindenkit 2014-ben is Balatonfenyvesen, a kisvasúti napon!

Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk.

Zöldgömb Sport Klub

www.zoldgomb.hu




Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára

 (http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/beszamolo?a=a&id=120)!