Túrabeszámolók


Börzsöny éjszakai tt. - Farkas Zsolt emléktúra

csanyaTúra éve: 20072007.02.11 18:04:35
Börzsöny Éjszakai avagy Csanya strikes back!



Tavaly elõtt sikerült a rettenet hó dacára elsõnek beérnem. Tavaly önkéntes pontõr voltam, felmentem az Aklok rétjére sokak nagy örömére. Gondolom a forró leves néhány elcsigázott túrázónak jól esett. Idén újra indultam bár nem volt hó. Ez kicsit furcsa volt. Valahogy megszoktam, hogy kötésig ér a hó a Börzsöny Éjszakain.

Kissé körülményes volt a logisztika de Vadmalac és Tibet segítségével mindenki eljutott a rajtba.

Útban Királyrét felé Larzen hívott fel azzal, hogy nevezzem be õt ha odaérek a rajtba, mivel nincs nála pénz és éppen úton van Királyrétrõl Kemencére ( gyalog! ). Mire odaértünk a rajtba ( Kemence Börzsöny fõalappont 248 m )már õ is ott volt. 18.40-kor sikerült is elrajtolnunk. Jól indult a menet, már az elsõ jelzést is keresgéltük… Dosnya-nyeregig módszeresen elõzgettem a többieket. Itt volt a hóhatár. Meglepetésemre beértem –balázs-t és Alow-ot. Azt hittem csak célban találkozunk majd. VM lemaradt majd Larzen mellett is elléptem. Magosfán kisebb tömeg volt a ponton, szépen égett a tûz, a Nemzeti Park õrei pecsételtek. Magosfa 916 m. Táv 6.9 km szintemelkedés 742 m. Idõ 1 óra 18 perc 167 átlag 188 max pulzus. Benyomtam egy Bountyt és felkötöttem a nyúlcipõket, leszaladtam a Nagy-Mána gerincre ( 707 m ). Emlékeztem, hogy itt az úton keresztben hever egy valamikori vadkerítés. Figyeltem, nem akartam eltaknyolni. Kicsit jeges volt néhol síelve de sikerült esés nélkül leérnem a Rakottás-völgybe ( 410 m ). Össz táv: 10.8 km résztáv: 4.02 km össz szint: 788 m részszint: 46 m összidõ: 1 óra 50 perc részidõ: 32 perc. 167 átlag 182 max pulzus. Magamba eröltettem egy Isostar gélt. Mikor elindultam fel a Csóványosra hirtelen az egyedül találtam magam. Gyorsan sikerült is eltévednem. Ahol a kék 3szög hirtelen balra kanyarodik és elkezd brutál módon emelkedni nekem sikerült egyenesen tovább mennem a régi vasút nyomvonalán. Jó húsz percet vesztettem itt a boklászással. Végül csak beláttam, hogy rossz úton vagyok és vissza kocogtam, majd rácsatlakoztam a helyes útra. Pogányvárnál ( 823 m ) sikerült újra megelõznöm –balázs-t és Alow-ot. Varsa-tetõnél megláttam a fenyõket és tudtam mindjárt fent vagyok a Csóványoson ( 938 m ). Össz táv: 19.03 km rész táv: 8.15 km össz szint: 1510 m rész szint: 721 m össz idõ: 3 óra 23 perc rész idõ: 1 óra 33 perc 172 átlag 182 max pulzus. Megettem az utolsó Bountym.

Csóványostól Égés-bérc felé tiszta jég volt az ösvény. Teljesen mint egy korcsolya pálya . Kálmán-kaszálótól elkezdett lejteni az út. Kiengedtem a féket és lerohantam a Spartacus házig ( 390 m ). Össz táv: 24.42 km résztáv: 5.39 km össz szint: 1586 m rész szint: 76 m össz idõ: 4 óra 11 perc rész idõ: 48 perc. Feltöltöttem a Camelbak-et teával, benyomtam egy almát és egy Isostar gélt, ittam egy pohár teát és már indultam is. Megint fel a Csóványosra….igen érdekes érzés egy éjjel kétszer megmászni. Fura módon nagyon sokan jöttek szembe velem. Na ja sokkal rövidebb erre az út a Csóványosról. Foltán-keresztnél sûrû köd fogadott. Alig láttam a kersztböl valamit. Mire felértem a Csóványosra ( 938 m ) ( újra ) már szakadt az esõ. A pontõrök éppen készültek elhagyni a helyüket. Én még kaptam egy szignót. A többieknek egy igazoló papírcsík jutott. Össz táv: 29.32 km rész táv: 4.9 km össz szint 2133 m rész szint 547 m össz idõ: 5 óra 15 perc rész idõ: 1 óra 4 perc 171 átlag 185 max pulzus. Tudtam, hogy már nincsenek sokan elõttem. Kõkorsónál megelõztem egy hármas csoportot majd a Bene-kútnál még egy párost. Innentõl a célig már senkivel nem találkoztam. Fekete-rétig friss jelzések voltak. Akkora kék 3szögek mint a fejem. Köd ide vagy oda nem volt nehéz követni az utat.

Mire a Postás kulcsosházig ( 370 m ) értem túl voltam vagy 10 patakátkelésen majd kidurrant a fejem annyira untam. Az esõben nagyon csúsztak a kövek. Hála a Gore-tex cipömnek szárazlábbal keltem át mindenhol. Össz táv: 34.61 km rész táv: 5.35 km össz szint: 2139 m rész szint: 6 m össz idö: 5 óra 58 perc rész idõ: 42 perc 167 átlag 177 max pulzus. Kivettem egy igazoló papírcsíkot az ajtón levõ zacskóból és elindultam. Elmajszoltam egy Mars szeletet. Hamuháznál megkerestem a kék jelzést és elkezdtem az utolsó mászásom a túrán. A sár az úton valami rettenetes volt. Nem régibben itt erdõ irtás volt és a munkagépek teljesen széttúrták az utat. Aklok-rétjénél nosztalgikus érzés kerített hatalmába. Jövõre ismét felmegyek oda pontõrnek. Innen sokkal jobb lett az út minõsége lévén elhagytam a fakitermelés területét. Fura volt, hogy egy fény velem szembe jött. Nem tévedhetett így el valaki, gondoltam. Egy idõs férfi volt az. Süket volt, szájról olvasott. Váltottam vele pár mondatot. Kemencére tartott a kocsijához. Már nagyon vártam, hogy meredekre váltson az út mert tudtam, hogy ott kevesebb lesz a sár. És lõn Hanák-rét után sokkal kevesebb lett a sár. És sokkal meredekebb az ösvény. Hamarosan megláttam a Nagy-Hideg-hegyi turista ház fényeit ( 864 m ) Össz táv: 40.22 km rész táv: 5.58 km össz szint 2627m rész szint: 508 m össz idõ: 7 óra 12 perc rész idõ: 1 óra 14 perc. Gyorsan pecsételtem a kéktúra bélyegzõvel és elindultam lefelé a célba. Magas-Taxi túristaház környékén ismét sûrû köd fogadott. A Taxi nyiladék ismét nagyon unalmas volt de egyszer csak véget ért. Királyrétre beérve végre fellélegeztem. Ennyi. Vége. Megcsináltam. Beértem. Össz táv: 48.3 km rész táv: 8.1 km össz szint: 2635 m rész szint: 7 m össz idõ 8 óra 3 perc rész idõ: 50 perc 164 átlag 173 max pulzus. A célban csak a túrát feladó túrázók ültek, feküdtek. Kéreztem õket hol a célszemélyzet? A kettes szobában. Na felkelltettem õket. Röpke 25 perc alatt sikerült megkapnom az oklevelem, a kitûzöm és az elsõ beérkezõnek járó gratulációt. Egy óra múlva ért be Vadmalac másodiként. –balázs- még elvitt a kocsimig Kemencére és elindulhattunk haza. A Börzsöny ismét szép arcát mutatta nekem. Volt szél, hó, jég, esõ, sár minden ami egy jó túrához kell.....