Túrabeszámolók


Viharbükk

SilverGTúra éve: 20142014.10.26 14:26:09

A 10,5 km-es túrán vettünjk részt, de ennél sokkal többet sikerült megtennünk...


A rajtnál már két túratárs jelezte, hogy a Csacsi-rétnél figyeljünk, mert nem egyértelmû a túrajelzés, õk el is tévedtek, és feladták a túrát. Az õ figyelmeztetésüknek köszönhetõen mi a Csacsi-rétnél megtaláltuk a helyes irányt, és követtük a sárga sáv jelzést. Ezután a leírás szerint a piros sáv-sárga sáv közös jelzésen kellett haladni, és onnan letérni a piros + ösvényre. A piros sáv-sárga sáv közös jelzést meg is találtuk, azon mentünk, és kerestük a piros + jelzést, amit nem találtunk meg. Jó lett volna, ha a leírásban jelzik, hogy melyik irányban kell keresni a piros +-t, mert így elég sokáig mentünk a P-S- jelzéseken, aminek az lett a vége, hogy a Szépjuhászné vasútállomáson kötöttünk ki. Ha szalagozás jelezte volna a helyes utat, akkor nem tévedtünk volna el.


Rengeteg idõt és energiát veszítettünk azzal, hogy visszataláljunk a helyes útra. A makkosmáriai ellenõrzõpontnál találkozunk másokkal, akik ugyanezen a túrán vettek részt, és mindenki arról számolt be, hogy eltévedt, és nagy kerülõk árán jutott el az ellenõrzõpontig.

Az 1. ellenõrzõponttól a másodikig már egyértelmû volt a leírás és a jelzések is. A pecsételéskor jeleztük az ott lévõ pecsételõnek, hogy a túra elején a leírás és a jelzések nem egyértelmûek, nagyon sokat kellett keresni õket. A továbbhaladással kapcsolatban információt kértünk, hogy a sárga + jelzésrõl hol kell letérni a piros sáv-sárga sáv közös jelzésre, mert a leírás szerint a KFKI kerítése után közvetlenül le kellett kanyarodni jobbra, de ott semmilyen jelzés nem volt. A pecsételõnek fogalma sem volt a helyes irányról, semmi segítséget nem tudott adni. Sok túratársat láttunk tanakodni a kerítés végénél, hogy merre menjenek, nekik sem volt egyértelmû.

A kiindulási ponthoz simán beértünk, viszont a célban pecsételõ személyeket sehol sem találtuk, körbe mentünk a síház körül, de semmilyen utalást nem találtunk a hollétükre vonatkozóan. Egyik túratársunk árulta el, hogy hova bújtak. Jó lett volna, ha egy kis papír jelzi, hogy bent vannak az épületben. Amikor a jól megérdemelt lángosunkat vártuk, akkor többen is megszólítottak keresve a célt.

Elég sok teljesítménytúrán vettünk már részt 2010 óta, és ilyen eset, hogy eltévedjünk, még sosem fordult elõ! Más túrákon a leírás tartalmazott egy kis térképet, ami segítette a tájékozódást, és a leírást is alátámasztotta, ahol pedig nem volt egyértelmû, ott szalagozást alkalmaztak. Jó lett volna itt is szalagozás a nem egyértelmû részeken, amibõl a túra során elég sok volt!