Túrabeszámolók


Pilis barlangjai

Slíz GyörgyTúra éve: 20152015.02.08 21:53:30

Rendezõi összegzés, 2015


Az idõjárás részben kegyes volt hozzánk, ugyanis száraz, napos, és a túra utáni éjszakát leszámítva szélmentes idõ volt, tehát szervezõként jó dolgunk volt, ugyanakkor az utakon keményre taposott jégszerû hó, sõt egyes helyeken teljesen jég volt, de napközben a napsütötte mezõkön sár is elõfordult, ami így együtt igen megnehezítette a haladást. Emiatt minden távon látványosan késõbb és jobban széthúzódva érkezett a mezõny, a Macska-barlangnál 7 órakor tudtuk bezárni a pontot, de csak azért, mert a Házi-réttõl való továbbhaladásról a pontõr többeket lebeszélt, mert fél 5-re értek csak oda (20 km). A szintidõt természetesen rugalmasan kezeltük, mindenkinek örültünk, aki egyáltalán elért a saját lábán célba.


Megtörtént az az abszurdum is, hogy az 50-est többen teljesítették, mint ahányan neveztek, ugyanis a 70-esek többsége levágta a Sátorkõpusztai kanyart és inkább beérte egy ötvenes jelvénnyel. Igaz, volt egy olyan résztvevõ, aki még a 70 után átment a Börzsönyi Éjszakai ("Dögöljmeg") Túrára. További 3 ember az 50-est kombinálta a "Dögöljmeg"-gel.



Összesen 216 résztvevõnk volt, azért ilyen kevés, mert több más népszerû túra is esett ugyanezen napra. 76-an neveztek a 20-as, 86-an neveztek a 30-as, 36-an az 50-es, és csupán 18-an a 70-es távon. Ugyanakkor az 50-est 38-an, a 70-est pedig mindösszesen 8-an, azaz nyolcan teljesítették.


Idén sajnos nagy bánatunkra a barlangokba való betekintést nem tudtuk biztosítani, de ez nem a lustaságunkból fakadt, hanem a természetvédelmi hatóság és a nemzeti park igazgatóság által támasztott akadályokból, akit ez részletesebben érdekel, a honlapunkon tájékozódhat róla (beszámolóhoz link alul)


A szervezéssel kapcsolatban úgy érzem, a korábbiaknál alaposabb munkát végeztünk, de még mindig van hová fejlõdni. Ha valakinek javaslata, kérdése van (fõleg a résztvevõknek), akkor e-mailben nyugodtan megírhatják (a túra kiírásban látható a címem), vagy akár a földalatt.hu honlapunkon is a kapcsolat menüben. Ha valaki szép, látványos, vagy érdekes fotókat készített, azt is szívesen közzétesszünk.


Reméljük, hogy jövõre ismét találkozunk, és talán a barlangokba is újra benézhetünk.



Köszönjük a segítséget az Oszoly Egyesületnek, akik a Kevélyen lévõ két ellenõrzõpontot ellátták, valamint a Pilisszentkereszti Önkormányzatnak, amely a Közösségi Ház és Könyvtár épületében ingyenesen helyet biztosított a célnak, tovbbá a Szépjuhászné Gyermekvasút állomásban lévõ büfének, amely egy asztal kölcsönadásával támogatta a rendezvényt. 


Gratulálunk minden teljesítõnek!


Részletes és képes beszámoló a honlapunkon még ma este itt lesz elérhetõ. : http://foldalatt.hu/beszamolo-a-2015-os-pilis-barlangjai-teljesitmenyturarol/


Slíz György, 2015 február 8.