Túrabeszámolók


Téli Tihany

tibi75Túra éve: 20162016.02.07 08:48:45

 


Téli Tihany 20 km 2016.


mottó: Majd a végén belehúzunk!


 Mondtam én hogy sokan lesznek itt... no de ennyien? No de sebaj, egy kb 20 perces sorbanállás után már indulhattunk is, kezünkben a parádésra sikeredett itinerrel, irány az Akasztó-domb!


Mindjárt az elején egy kis szuszogás, majd jött az ami szinte az egész túrán jellemző volt, mégpedig a Tihanyi-félsziget peremén körbefutó dombgerincekről nyúló parádés, szintidő-veszélyeztető  kilátás, amellyel nem lehetett betelni, itt bizony fotózni kell ezerrel!


És már érkezik is az első ellenőrző pont, két kislánnyal, kérdezem tőlük merre, hol lesz a következő... annyira belemerültünk hogy túratársam végül odaszólt: "na jól van már, valld be Tibi, azt akarod hogy elkísérjenek...! :-))" 


Jót derülünk, majd irány az Átjáró-barlang felé, amely bő másfél kilométer. A zöld sáv jelzésen haladunk, a Kerek-hegyen ókori földvár sáncait vélem felfedezni, mint később kiderült jól vélekedtem, Tihanyban három vár volt egykoron, egymástól különböző idősíkokban, a túra során mindhármat érintettük is.


Második E.P., ilyet még nem sokszor láttam, hosszú sorban kell várakozni a bélyegzőért, de megkapjuk, sőt pár csomag PEZ cukorkát is lehet vételezni a kitett dobozkából.


Gyerünk tovább, irány a Halásztanyák! A tömeg nem oszlik, továbbra is libasorban haladunk az egyemberes ösvényeken, egészen a Club Tihany épületéig, ahova masszív ereszkedéssel érkezünk meg, érintve a szépen megőrzött Újlaki templomromot.


A Balaton parján megszűnik a tömeg, ketten sétálunk a pont felé, szép téli fotókat csinálunk itt, idilli környezetben... melynek fílingjét aztán az E.P. tömege egy pillanat alatt foszlatja szerte... te jó ég, mi van itt?


Bélyegzés és pár szem pogácsa után hamarosan egy húzós emelkedőn találjuk magunkat, majd ismét egy gerinc, ahonnan csodálatos fotókat készíthettünk a téli Balaton nyugati medencéjéről, a horizonton feltűnő Badacsony zárta a látóhatárt.


Ereszkedés, erdei iskola, erőlködés-kapaszkodás, majd a Csúcs-hegy közelében már szinte áll a tömeg, mindenki a megunhatatlan panorámát fotózza, egyszerűen nem lehet betelni vel, csak még ezt lefotózom, na csak még ezt, majd a végén belehúzunk, jó?! :-)


A Csúcs-hegyen középkori vár romjai, váras kód, csodás kilátás, ezúttal a Belső-tóra, és a félsziget belsejére is megnyílik az erdő, az Apáti-hegy felé csapatva ismét ezzel telnek a percek, még a Kab-hegy csúcsa is kibukkan a távolban, de a csúcspont az Apáti-hegyi E.P. melletti sziklákról nyíló panoráma a Külső, és Belső-tóra, és Tihanyra, no meg Füredre, mert az is látszik, miért is ne látszana??


Apáti templomrom, E.P., pár éve itt forraltbor osztás volt, ez most más pontokon érhető el, itt gyümölcs van, telitelálat, jót legelünk belőle, és ahogyan elnézem másoknak is jólesik a lédús csemege!


A Külső-tó mellett elhaladva sáros földutakon a félsziget belsejét átszelve érünk el a forralt boros-teás, és szintén igen zsúfolt pontig, a volt Apátsági pincéig, amely egy kis szusszanást jelent a Kiserdő-tetőre való kapaszkodás előtt.


A Kiserdő-tetőre váratlanul lendületesen érünk fel, ismét plecsni, továbbá remek kilátások a már megtett és a még ránk váró útvonalra is.


A főúton átkelve irány az Óvár-tető, amellye rútul elbántak, a középkori műemléket magántulajdonba adták, nesze neked műemlékvédelem... a kilátás azonban ismét pazar, de ezt már mondani sem kell. Némi sárban csúszkálás, barátlakások, ellenőrzőpont a hajóállomáson, nápolyival, ropival,napsütéssel, füredi panorámával, kéklő Balatonnal...


Üdülőházak közt kapaszkodunk fel a "Tihanyi-ekhóhoz", majd a jól ismert apátság épülete mellett a sokkal kevésbé ismert Kálváriához, ahonnan még a Köröshegyi-völgyhíd is szépen látszik, ismét fényképezés ezerrel, kit érdekel már a szintidő? Olyan szép útvonal volt ez hogy még a végén sem húztunk bele, nézelődtünk, beszélgettünk, fotózgattunk Tihany utcácskáin, majd a célhoz érve lemeredtünk: te nagyatya-gatya, mi a bánatos-csillagos kutyafütyülő van itt??


Hosszú tömött sorok, az épülettől bő ötven méterre állnak a turisták, nem libasorban, hanem mint a focimeccsen, hármas-négyes szélességben egymás mellett... ennyi embert nincs az a szervezőgárda amely képes lenne kezelni, ezt állapítjuk meg, majd annyit könnyítünk a szervezők helyzetén hogy mi bizony csak rápillantunk az óránkra, hat órán is belül vagyunk (6.5 volt a szintidő) beülünk a kocsiba, és meg sem állunk a Füredi Borcsa-csárdáig ahol egy jó gulyásleves kíséretében beszéljük meg hogy milyen remekül is sikerült ez a szép Tihany-kerülő túranap!


Mindezzel együtt is köszönet a túra szervezőinek, és nyugodtan állíthatjuk hogy nem véletlenül ilyen népszerű a rendezvényük, hogy több mint 2000 résztvevő érezte úgy hogy ezen bizony el kell indulnia!


Fotók a túráról:


konfartibi Téli Tihany túra című albuma az Indafotón