Túrabeszámolók


Csütörtöki Csatangoló HÉTKÖZNAPI Barangolások túrasorozat

kekdroidTúra éve: 20172017.06.29 20:37:03

Csütörtöki Csatangoló 20


Villamosok, buszok, rengeteg autó, rengeteg ember, nyárra jellemző hőség. Az időpont hétköznap délután, azoknak, akik nem tudnak hétvégén megjelenni, meg persze mindenkinek, aki szereti. A júniusi beosztásomat nézve nem köszönhetem meg eléggé a rendezőknek. Pláza bejáratánál vár a rajt, kis asztalnál nevezési lapot töltök ki, egylapos itinert kapok leírással, térképpel, plusz vehetek enni a készletből, ami tetszik. Veszek egy müzlit és gyorsan megeszem, mielőtt szétolvadna. A bevásárlóközpont mögötti egykori bányaudvaron keresztül kapaszkodok fölfelé, mögöttem kinyílik a láthatár, ameddig a levegő páratartalma kinyílni engedi. Utcát érek el, balra térek rajta, megtalálom a csoffatag kék háromszög jelzést, amely a Kőtaraj felé irányít. Ahol végre hűvös erdőbe érkeznék, ott is szakad rólam a víz, ahogy sietni próbálok az emelkedőn. A Kőtaraj szikláinál megállok, a kihelyezett filctollal felírom a kódot és mászok tovább, hegymenetben a Kéktúráig, majd még feljebb, immár barátságosabban emelkedő gyalogúton. Feltűnik egy buszmegálló járdaszigete, eszembe jut, hogy akad otthon olyan térképem, amely szerint a H jelű buszjárat csaknem a hegytetőig közlekedett. Felérek a köves csapáson a tetőre, Nagy Lajos érkezik szemből, dinnyéről ad hírt és remélem, hogy nem csak viccel. Tényleg nem viccel, van dinnye a kilátóban várakozó pontőrnél. Egy szelettel elmajszolok, utána felsétálok a kilátó második szintjére. Majdnem-körpanoráma látható, előttem-alattam Budapesten és elővárosain ül a párás szmog. Északon a Naszály körvonala még éppen látható, de távolabbi hegységek felé hiába meresztgetem a szemem.


Átsétálok a Vihar-hegyen keresztül a Virágos-nyeregbe, újabb ellenőrzőpont, újabb frissítőpont: egy pohár vizet elfogadok, de enni most nem kívánok semmit. A zöld jelzést kell követni a továbbiakban, kertek felett kanyargó, elkeskenyedő csapás ez. A Tök-hegy nyergénél elbúcsúzom tőle, kanyargok tovább a gerincen, szembemenve a Buda Határán útvonalával. Akad néhány kilátópont: Vera-pihenő, Szarvas-hegyi-nyereg és a vonulatot lezáró Kálvária-hegy, borosdugóba faragott, önkiszolgáló bélyegzővel. Átintegetek a János-hegyre és a Kevélyekre, hol az egyik, hol a másik tömb látható. A hegytetőről nyugat felé botladozok le, meredek, köves ösvényen. Szemből napsütés és hegyek látványa feledteti a napi gondokat. Lent a sárga sávra érkezem, kisétálok a Rózsika-forrásig, Szabó Istvánékkal találkozom szembe a rövid oda-vissza szakaszon. A forrás mellett újabb önkiszolgáló ellenőrzőpont, a kifolyóból alig szivárog valami kis víz. Lebélyegzem a lapom és kirándulok tovább, vissza a májusfás rétig, fel a zöld sávhoz és azon el a Tök-hegyi emelkedőig, ahol a sárga jelzésre váltok. Keskeny, csúszós csapás vezet fel a Virágos-nyeregbe, ahol a ponton Istvánékat váltom. A kedves pontőrök zsíros kenyérrel kínálnak és vízzel. Egy szelet kenyeret felfalok, aránytalanul sok sóval, ez helyre is tesz egy időre.


A ponttól még úgy indulok tovább, hogy talán megpróbálhatom lámpa nélkül kihúzni a túra végéig, de elég hamar rájövök, hogy ez csalóka remény. A Guckler Károly úton sétálok, a szürkületben is látványos sziklák mellett haladok el. A Tábor-hegyi-barlang felé a jelzés és a szalagok is jól láthatóan irányítanak, a meredek úton óvatosan ereszkedek lefelé, kímélem a térdeimet. Túratársnőt érek utol, beszélgetni kezdünk, együtt túrázunk innen végig. A barlanghoz ki kell térni, a szürkület utolsó fényeinél még próbálok egy képet készíteni az alattunk elterülő városról. Lesz, amilyen lesz. Házak között húzódó, elhanyagolt csapáson érkezünk le a Királylaki útra, innen buszforduló érintésével érkezünk a túra elején megismert, rekultivált bányaterületre, ahonnan csak pár perc a cél. Szép oklevelet kapok és kitűzőt, meg persze lehet válogatni mindenféle finomságból. Felmarkolok némi sósperecet, és szép csendben eloldalgok a helyszínről. Köszönöm a rendezést, szurkolok, hogy legyen folytatás és sikerüljön túrasorozattá nőnie a hétköznapi barangolásoknak.


-Kékdroid-


Képek