Vándorbottal a tiszta Dunáért 35/25





Túrabeszámolók (2 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõAndrási Gábor
Telefon: (1) 363-6648, (30) 556-0598
e-mail: 5hegyseg@gmail.com
honlap: http://sportafoldert.tar.hu
 
honlap: http://sportafoldert.tar.hu

Vándorbottal a tiszta Dunáért 35
1
2008.06.29 Gy Nappal

Zebegény - Remete-barlang - Nagymaros - Visegrád - Nagy-Villám - Barát-halom - Apátkúti-völgy - Spartacus-ösvény - Görbe-hajtás - Prédikálószék

Rajt: Zebegény, Vasútállomás
Cél: Prédikálószék, Dunakör emlékmû
Indítás: 7:15 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 34 km Szint (térképen): 1500 m Szintidõ: 9 óra MTSZ pontszám: 81

Emléklap Kitûzõ

Vándorbottal a tiszta Dunáért 25
1
2008.06.29 Gy Nappal

Visegrád - Nagy-Villám - Barát-halom - Apátkúti-völgy - Spartacus-ösvény - Görbe-hajtás - Prédikálószék

Rajt: Visegrád, komp
Cél: Prédikálószék, Dunakör emlékmû
Indítás: 10:00 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 24 km Szint (térképen): 1100 m Szintidõ: 6 óra MTSZ pontszám: 58

Emléklap Kitûzõ

Mindkét távhoz: SPORTOLJ A FÖLDÉRT, SPORTOLJ AZ EMBERISÉGÉRT!
A túrán befolyó teljes összeget felajánljuk valamely magyarországi zöld szervezet részére. Jótékonysági túrámon résztvevõ valamennyi csapat (egyedi) vándorbotot kap.
Térkép: a Pilis és a Visegrádi-hegység turistatérképe.

Különös világban élünk. Miközben a televízióból, újságokból, utcai plakátokból özönlõ reklámok egyre több és pazarlóbb fogyasztásra igyekszenek mindenkit rávenni, környezetünkért aggódó emberek és szervezetek az egyszerû polgároktól a világ legilletékesebb tudós testületéig (UNEP, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Környezeti Programja) ennek ellenkezõjét javasolják. A felelõséggel gondolkodó ember könnyen beláthatja, hogy a csak rövid távú elõnyöket szem elõtt tartó politika hosszabb távon katasztrófához vezet. A fejlett nyugati világ életmódja, fogyasztói szokásai Földünk globális természeti rendszereinek számunkra elfogadhatatlanul kedvezõtlen megváltozásához vezetnek. Radikális változásra volna szükség. Véges méretû Földünkön korlátlan növekedés nem lehetséges... - Vida Gábor

FÖLD napi szösszenet...
(2008. április 22.)

Ez az év, vagyis 2008 a Föld éve kitüntető elnevezést kapta. Nem tudhatom, kiknek az elméjéből pattant ki ez a nagyszerű ötlet, de ahogy rágondolok - engem elfog a keserű nevetés... a Föld éve... Hisz ez még viccnek is rossz. S ha szabad megkérdezni - pontosan melyik Földdé?! A kiéheztetett Földdé? Vagy talán az agyonzsákmányolt Földdé? Esetleg az önpusztításig sanyargatott Földdé? Mert hát bármelyikre gondolhatnék - de A Föld évére bizony-bizony aligha... Hiszen A Föld (lassan) már a múlté. A Földet már most temethetjük. Nincs a Földön az az eszme, irányzat, vagy akarat, amely megmenthetné bolygónkat e szörnyű pusztulástól és gátat szabhatna az Ember mohó kapzsiságának!! Mert az Ember már réges-rég fejébe vette, így aztán már nincsen aki megállíthatná. Véghez viszi akaratát: a minden áron való, lázas fejlődést! Önkívületi állapot ez... Nem számít a bolygónk ökoszisztémája - gondolja - hiszen majd a technika mindent megold! (...de hogyan lesz képes pótolni az évmilliárdok alatt kifejlődött, azonban napjainkra csaknem kiirtott megszámlálhatatlanul sok növény- és állatfajt??) És nem számít a Föld érzékeny klímája sem - többek talán még mindig abban az ódivatú téveszmében hisznek - hogy az Ember nem is lehet semmilyen hatással a bolygó éghajlatára... (Pedig még mennyire...)

Ezért aztán évtizedek, sőt évszázadok óta folyik a bolygó módszeres megfojtása. És a folyamatnak látszólag semmi sem képes megálljt parancsolni! (A zöld mozgalmak lassan fél évszázados múltra tekintenek vissza Földünkön - de mindhiába!) A legtöbb melyet eddig elérhettek előre látó, a jövőnkre is gondoló embertársaink, csupán néhány elkerített Nemzeti Park, meg emitt-amott egy-egy bezárt gyár, üzem, erőmű... Talán az autók sem azért szennyezik manapság jóval kevésbé a környezetüket - mint tették azt régebben - mert környezetvédők kikényszerítették, hanem egyszerűen abból az okból, hogy ha nem fejlesztik a járműveinket, akkor már régen belefulladtunk volna a saját bűzünkbe! (Jut is eszembe - autók - hiába csökkent mondjuk 10-edére a szennyezése egy autónak, amikor az elmúlt 30-40 évben megötvenszereződött/százszorozódott a Föld gépjárműveinek a száma!!!) A helyzetünk tehát - akárhogy is nézzük - csöppet sem rózsás! Változtatni kéne, de az Ember makacsul leragadt egy olyan (fejlődés) eszménél, amely bizonyosan tévútra fogja vinni... előbb avagy utóbb... Én attól tartok: ELŐBB!

Eközben mit tesznek a Föld legfőbb vezetői és döntéshozói?... Hát különböző időpontokat, meg határidőket hangoztatnak, meg azt, hogy ekkorra és akkorra hány százalékkal kell visszaszorítani a klímaváltozást okozó gázok Földi légkörbe bocsájtását... Blaaa-blaaa-blaaaa... Hiszi a piszi... TETTEKRE LENNE SZÜKSÉG VÉGRE, VALÓDI TETTEKRE - ÉS NEM LEVEGŐBE KIÁLLTOTT ÍGÉRETEKRE... Az éghajlatkutatók szerint is csak pár évünk van hátra a végzetes folyamatok megfékezésére - mert utána már visszafordíthatatlanok lesznek a globális éghajlatváltozás katasztrofális következményei... Tenni, és nem beszélni!!

Pedig tulajdonképpen itt van az orrunk előtt, az Ember orra előtt a megoldás! És csak használnia kellene az Embernek - mint tettük azt évezredeken át... A természet kiapadhatatlan és (leginkább) tiszta energiaforrásai: a szél, a víz, és a Nap energiája - többnyire ma kihasználatlanul.

Mert hát lássuk be - a profitérdek senkit nem késztet ilyenféle ingyenenergiák elsődleges felhasználására... amíg van addig bizony jobb(??) helyette a milliárd tonnányi/hordónyi szén, meg kőolaj elégetése... vagy ne adj isten a hatalmas erdők kivágása... Mindezek csak tetézik az előttünk álló borzalmakat! Elég, hogy felismerjük: az Embernek nem csak a természettel van baja - hanem önmagával is! Évszázadok óta képtelen lerázni magáról ősi, állati ösztöneit. Talán éppen ennek köszönhetjük korunk társadalmának szélsőségeit. Persze a kapitalizmus tette ilyenné a Földet - és ezt hiába is próbálná meg bárki cáfolni - mert ez megdönthetetlen TÉNY. Az Emberi önösség, mohóság, és gyávaság(!) soha ilyen méreteket nem öltött még a Földön - mint a pénz korlátlan uralmának időszakában!! Gyávaság, a szó legteljesebb értelmében. Gyávaság szembenézni önmagunkkal, embertársainkkal, és tetteink következményeivel...

Hát ilyen egyszerűen működik a világ! Ma. A pénz, a hatalom, és a hiúság mozgatja ezt. És más semmi! Pedig lennének itt valódi, Emberi törekvések és célok... a humanizmus, az emberszeretet, az erőszakellenesség, a zöld mozgalmak - egytől-egyig mind erre lennének hivatottak. És mégis... a világ olyan, amilyen... Azt mondom: meg kellene már próbálni az Embernek változtatni ezen! (Más lehetősége van-e???)

Sajnos mindezek csak üres szavak egy papíron. Az Ember elolvassa, aztán mosollyal az arcán visszaszáll fényesen csillogó autójába, és ismét tovább hajt... a SEMMIBE.

Andrási Gábor

 

Letöltések száma: 2139. Módosítva: 2008.04.22