Egyeskő 60





Túrabeszámolók (1 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõMenasági Közösségmegtartó Egyesület (MEGY)
Levélcím: 537041 Csíkmenaság 435 Hargita megye Románia
Telefon: +40 266 331716
e-mail: egyesko60@freemail.hu
honlap: http://www.egyesko60.ro
 
RendezõSzőcs László
Levélcím: 530193 Csíkszereda Tető utca 12/43
Telefon: (+40751) 096-871
e-mail: szloci@freemail.hu
 
RendezõBartalis László
Levélcím: 537041 Pottyand 208 Hargita megye Románia
Telefon: +40 723 960113
e-mail: bart.laci@freemail.hu
 
honlap: http://www.egyesko60.ro

Egyeskő 60
10
2008.10.03 - 2008.10.05 Gy Nappal

Csíkmenaság - Hallgató-domb - Szellő - Gyimesi-átjáró - Lóvészi-átjáró - Kondra-tető - Naskalat - Terkői-átjáró - Terkő - Ecsém - Egyeskői menedékház

Rajt: Csíkmenasági
Cél: Egyeskői
Indítás: 6:00-7:00 óra Nevezési díj: 2000 Táv (terepen): 60 km Szint (terepen): 2400 m Szintidõ: 15 óra MTSZ pontszám: 138

Emléklap Kitûzõ Szállás a rajtnál Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Elõnevezés szeptember 20-ig. A rajt megközelítése: Csíkszeredából autóbusszal, személygépkocsival. Csomagszállítás nincs. Az évszaktól függõen lehet nagyon nehéz. Térkép: Csíki-Havasok és a Gyimesek, Nagyhagymás és környéke (Dimap kiadó). Szállás: elsõ este: szállás a rajtnál, iskolában derékaljon. Második este: nyári házikó, szénapadlás, sátor (5 RON, 3 RON, - ).

A természetjárás teljesítménytúrázás népszerűsítése érdekében és a Csíki havasok valamint a Nagyhagymás megismerésének céljából túrát szervez a Csíkmenasági Közösségmegtartó Egyesület (M.E.GY.) szervezésében.

Időpont: 2008. október 3-5.
A teljes táv: 60 kilométer hosszú, amely a Kárpátok főgerincén halad végig
Szintidő: 15 óra (első nap 10 óra, második nap 5 óra).
Szintemelkedés: 1600 méter.
Útvonal: Csíkmenaság, Hallgatódomb, Szellő, Gyímesi-átjáró, Lóvészi-átjáró, Kondra-tető, Naskalat, Terkői-átjáró, Terkő, Öcsém, Egyeskői menedékház.

Tudnivalók a túrán való részvétellel kapcsolatosan:

Csíkmenaság megközelítése: Csíkszeredából történik a következõ autóbuszjáratok valamelyikével: 7,30; 12,00; 14,30; 16,00; 19,00; 20,30 óra. Csíkmenaság 25 km-re található a várostól.
Akik saját autóval érkeznek, azoknak Csíkmenaságon biztonságos helyet biztosítunk autómegőrzésre. (de ebben az esetben, vissza kell utazni az autóért.)

Elszállásolás:
Első este: A menasági iskola tornatermében.
Második este: Nyáriházikóban, saját sátorban vagy szénapadláson a Gyimesi-havasokban. Fontos: Akik nyáriházikóban(12 hely) vagy szénapadláson szeretnének aludni(30 személy), azokat kérjük érdeklődjenek az oldal alján található címen! Akik nem jelentkeznek be azok saját sátorban alszanak.

Szükséges kellékek: (ez csak információként)
- túrabakancs
- az évszaknak megfelelő öltözet (tudnunk kell, hogy ebben az időszakban az éjszakai hőmérséklet akár nulla fok celsius alá is eshet.)
- esőkabát
- élelem a túra idejére (péntek-szombat-vasárnap)
- hálózsák, derékalj (hőszigetelő), sátor
- kulacs, elemlámpa
- térkép a Csíki havasokról valamint a Nagyhagymás hegységről, tájoló(íránytű)
- síbot
- tisztálkodási felszerelés
- elsősegély csomag …

Visszatérés:
Az Egyeskőtől gyalog kell lemennünk (kb. 1-2 óra) Balánbányára. Innen a 18,00 órás autóbusszal mehetünk Csíkszentdomokosra, majd Gyergyó illetve Csíkszereda irányába vonattal.

...És akkor most egy pár sort a túra általános lezajlásáról.
Időpontja október első hétvégéje, péntek, szombat, vasárnap. Ez időpontban még valószínűleg száraz időben lehet a gerincen gyalogolni, bár az idő lehet mostoha is, hóval, széllel, köddel, viharral. A nap rövidsége miatt egy éjszakát alszunk a Gyímesi havasokban szénapadlásokon, házban illetve sátorban. Mindenki csak saját felelőségére indul és viszi minden szükséges felszerelését. A megfáradt vagy sérült résztvevőnek több helyen lehetősége van kiszállni a túrából ahonnan autóbuszt, vonatot vagy szekeret vehet igénybe.
A fogadónap -vagyis pénteken- várjuk a résztvevőket. Este van a megnyitó, a technikai megbeszélés illetve más programok.
Másnap, szombaton reggel 6-7 óra között van az indítás, ami történhet csoportosan illetve egyénileg is saját igény szerint.
7 órakor indul utolsónak a csapatot záró személy vagyis a söprögető. Bírói pontokon kell áthaladni ami lehet egy kihelyezet pecsét is.
A turista jelzés hiányos vagy nincs ezért szükséges iránytű is, bár a túra nagyrészt szekér úton halad és gerincen. Eltévedés esélye kevés, de lehetséges (volt már példa rá).
A szálláshelyre késő délután, legkésőbb 17 órakor van az érkezés. Szállás házban, szénapadláson illetve saját sátorban lehetséges.
Másnap vasárnap, reggel 7-8 óra között van az indulás. Bírói ponton kell áthaladni és legkésőbb 13 órakor meg kell érkezni az Egyeskői menedékházhoz ahol teával és egyszerű étellel várjuk a résztvevőket. A szintidőn belül teljesített résztvevőket emléklappal díjazzuk.
Rövid pihenő után lemegyünk Balánbányára ahol nem sajnálunk egy búcsú sört magunktól és búcsúzunk " ne haragudjatok, hogy találkoztunk".

Megjegyzés:
A benevezési díj 150000 lej. (5 Euro)
Csomagszállítást nem biztosítunk. Ez azt jelenti, hogy mindenki a hátizsákját -teljes felszereléssel- magával viszi.
A benevezési díj magába foglalja az első esti protokollt és szállást az iskolánál, a harmadik napi fogadtatást az Egyeskőnél, emléklapot, útleírást, fénymásolt térképet.
Visszajelzést várunk szeptember 20-ig a következő személynél: Szőcs Lászlónál. További információ ugyanitt.

Térkép: a Csíki-havasok és a Hagymás-hegység turistatérképe.


Egyeskő túra Székelyföldön

2008. Október 4-5-én rendezi a Menasági Közösségmegtartó Egyesület az Egyeskő teljesítménytúrát, ami a Kárpátok keleti gerincén szombaton 40 km, vasárnap 20 km-es távon halad. Ezekre a túrákra szervez a Pro Patria Túraegylet buszos utazást október 3-6-ig. A részvételi díjat és a végleges programot szeptember elején adjuk meg.
Előzetes program:

- Indulás 3-án, pénteken reggel Budapestről, a Batthyány térről. Este Csíkmenaságon indító ünnepség, szállás az iskolában derékaljon.
- Szombaton 40 km-es túra a Gyimesi hágón keresztül, alvás a Havasokban házban vagy szénapajtában.
- Vasárnap, 5-én 20 km-es túra az Ecsémen át Egyeskőre. A túra után leereszkedünk Balánbányára, ahol megbeszélés. Vacsora és alvás valószínűleg a Hargitán, Kápolnásfaluban.
- Hétfőn, 6-án útközben hazafelé egy-két szép helyet megtekintünk. Visszaérkezés az esti órákban.

Ezt a túrát gyakorlott és nem kifejezetten kényelemszerető túrázóknak ajánljuk! Szintidőn belül keveseknek sikerül, de mindenkit megvárnak!
Az előnevezés és a buszfoglalás miatt legkésőbb szeptember 18-ig kell jelentkezni Molnár Gábornál. Személyesen Budapesten a Váci utca 13. alatti dohányboltban, illetve telefonon, az 1-318-4405-ös számon H-K-SZ-P 10-18 óra között.

 

Letöltések száma: 4620. Módosítva: 2008.08.04