Ex Visegrado, paradiso terrestri gyalogos + terepfutó: 40/30/20 / gyalogos: 10 Visegrád/10 Pilisszentlászló





Túrabeszámolók (10 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõSzigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete
Levélcím: 2315, Szigethalom, Szabadkai út 64.
Telefon: (20) 210-9337
e-mail: matrakekesteto@freemail.hu
honlap: http://www.szigethalmite.hu
 
RendezõKontha Gabriella
Telefon: (70) 382-7873 (változott)
e-mail: konthagabi@gmail.com
 
InformációNád Béla
Telefon: (70) 379-2928_(változott!)
e-mail: nadbela@invitel.hu
honlap: http://www.szigethalmite.hu
 
RendezõMTE Zsitvay Osztály Visegrádi Asztala
 
honlap: http://www.szigethalmite.hu

Ex Visegrado, paradiso terrestri 40
1
2009.11.07 Gy Nappal Futó

Dömös - Dobogókő - Prédikálószék - Pilisszentlászló - Pap-rét - Fellegvár parkoló - Visegrád

Rajt: Dömös, Szőke Forrás Étterem
Cél: Visegrád Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 1000 Táv (térképen): 37,38 km Szint (térképen): 1763 m Szintidõ: 9 óra MTSZ pontszám: 91,5 MSTSZ pontszám: B55/11

Emléklap Kitûzõ Ital Szendvics Édesség Csomagszállítás a célba

Az indítási idõ: 8:00-10:00, futóknak 9:00 tömegrajt. Nevezési díj a helyszínen: 1000 Ft, futóknak 1500 Ft. Szintidô: 9 óra, futóknak 6,5 óra. Futóknak érem, 1-3 leggyorsabb férfi, női teljesítő különdíj.
Dömösön a parkoló fizetős! 500 Ft egész napra. A kocsikat aki teheti Visegrádon rakja le, ahol a nagy parkolóban ingyen lehet parkolni.

Útvonalleírás

1. szakasz: Dömös, Szőke forrás étterem- Dobogókő, Turistamúzeum

Nyitva tartás: 9. 00- 12. 00

Táv: 8, 5 km

Szintemelkedés: 720 m

Az étteremből kilépve visszagyalogolunk a Kossuth Lajos útra és azon balra indulunk el. Nemsokára elérjük a P sávjelzést. ( Innen ez lesz - remélem - hűséges társunk egészen Dobogókőig.)

Ha van időnk nézzünk be a dömösi prépostság romjaihoz.(Itt szenvedett végzetes balesetet annak idején I. Béla királyunk.) A temető után az aszfaltot elhagyva nemsokára elkezdjük hosszú emelkedőnket a Téry úton. Körtvélyes után egy ravasz balra el a széles földútról és hajrá. Egy aszfaltút keresztezése után jön az igazi szuszlató. Miután egy erdészeti úton átvágunk a túloldalon, folytatódik a most már lankásabb emelkedő. A Z- közben balról csatlakozik egy kis időre, hogy a Szakó-nyeregnél ismét elhagyjon minket. ( Már 5700 métert megtettél és 415 m szintet letudtál.) A Tost-szikla tetejéig (A kőszáli kecske sírógörcsöt kapna) felnyomakodsz és már sokkal lankásabb úton éred el a dobogókői 1. ellenőrzőpontot. (össztáv: 8. 5 km összszint: 720m)

2. szakasz: Dobogókő, Turista Múzeum- Szentfa kápolna

Nyitva tartás: 9. 30-13. 30

Táv: 5, 6 km

Szintemelkedés: 50 m

A dobogókői Turista Múzeumtól visszafelé indulunk el a P- S- közös jelzésen. Kb. 900 méter megtétele után a Rezső-kilátónál kicsit gyönyörködhetünk a panorámában.(érdemes az tuti!) Innen még kb. 550 métert letudva a S- jelzés jobbra letér és vele együtt mi is. A fiatalosban jelzéshiányos szakasz következik, de az út jól kitaposott, kövessük azt bátran. A furi nevű Jász-hegy üstök lábánál széles erdészeti utat keresztezünk. A másik oldalon folytatva ereszkedésünket 300 méternyi lejtő után egy aszfaltútra lyukadunk ki. A S- jelzés az út keresztezése után felragyog, innen az új S- (a régi a Lukács-árok felső szakaszának oldalában csángált) vakítóan vezet minket tovább. Balról beérkezik a Z-, de csak pár száz méternyit haladunk a S- Z- kombinációin. A Z- jobbra letér a csodás Rám-szakadék felé. Mi a S sávon még kicsit a Rám-szakadékkal párhuzamosan haladunk. Elkanyarodva a Rám-szakadéktól szép erdei úton kanyargunk a Lukács-árok felé. Elérve azt könnyed lefelé siklás, pár patakátkelés után kilyukadunk a Szőke-forrás völgyében. Itt az aszfalton balra kanyarodunk. Pár száz métert leslattyogva jobbról előtűnik a csodásan felújított Kaincz-forrás és a Szentfa kápolna Itt beszerezve a 2. igazolást és testileg-lelkileg feltöltekezve indulunk tovább.(össztáv: 14, 1 km összszint: 770 m)


3. szakasz: Szentfa kápolna- Prédikálószék

Nyitva tartás: 9. 45-14. 15

Táv: 2. 8 km

Szintemelkedés:468 m

A P∆ innen egy meredek emelkedővel ágazik ki balra. A jelzések kopottak, de a kitaposott ösvény könnyen követhető. Nekivágunk hazánk egyik legkeményebb emelkedőjének. (alig 2 km-en jelképes 500 m szintemelkedés) A legszebb, de legveszélyesebb szakasza a Vadálló- kövek.(Figyelem! Ha csúszós az út ne használjuk a PΔ, helyette egy hosszabb, de veszélytelenebb utat javasolunk! Leírását lejjebb találod meg.) Miután a Vadálló- köveknél kigyönyörködtük és kilihegtük magunkat egy enyhébb emelkedő után, elérjük a Keserű - hegy 639 m magas csúcsát, a Prédikálószéket a 3. ellenőrzőpontot (össztáv: 16. 9 km összszint:1238 m) A látvány kárpótol a gyötrelmekért! A Duna koszorúja, a visegrádi Fellegvár, a Börzsöny csúcsai…

(Figyelem! Ha nagy a hó vagy csúszós az út, akkor a P∆ Szentfa kápolna és Prédikálószék közötti szakasza néhány helyen életveszélyes, használata TILOS! Ebben az esetben a Szentfa kápolnától a P - on folytatjuk utunkat egészen a Király-kúti elágazásig, ahol a P∆- ön balra térünk, átkelünk a patakon, felmászunk a műútra, átkelünk és elkezdjük a kapaszkodást a Varga-lószhoz. Innen tovább a P∆-ön a Prédikálószékig.)

4. szakasz: Prédikálószék- Pilisszentlászló, Gesztenyés söröző

Nyitva tartás: 10. 15-15. 30

Táv: 6, 9 km

Szintemelkedés: 64 m

A csúcsról a P∆- ön indulunk le. Pár száz méter után egy erdészeti útra érünk, ezen jobbra fordulva a halvány, néha csak sejthető P∆ -et követjük. A széles útról hamarosan balra, egy kevésbé kitaposottra kanyarodunk. (Ha balról nincs kerítés rossz úton, jársz!) A kerítés egészen a Varga- lószig kísér bennünket. Ez a P∆ P+ találkozása. Itt balra a P+ en indulunk Pilisszentlászló felé.(Közben álljunk meg egy percre! Néma főhajtásra a néhai P+ emlékére.) A jelzést (ha észreveszed, nem kell szemüveg) szalagozással erősítjük meg. Az út kellemesen lejt jó darabig. A viszonylag széles útról egy kis ösvény indul ki, ezen rövid emelkedő után elérjük a Tüskés- hegyet. No itt végképp eltűnnek a P+ halvány maradványai is. Itt egy széles erdészeti utat kövessünk! (A szalagozás segít! ) Az út beletorkollik egy jó minőségű széles földútba. (Újra feltűnnek a P+ -ek!) Megérkezünk a Kisrigóhoz, ahol csatlakozik a K-. A K- on balra fordulunk, leereszkedünk a faluba. Pilisszentlászló központjában, a Gesztenyés sörözőben van a 4. ellenőrzőpont (össztáv: 23, 8 km összszint:1302 m)


5. szakasz: Pilisszentlászló, Gesztenyés Söröző- Fekete-hegyi-rétek

Nyitva: 11. 45-18. 15

Táv: 10, 67 km

Szintemelkedés: 416 m


Ezután a K sávon elbandukolunk a P- K- találkozásáig és itt jobbra a P sávra, térünk. Az utcácska végén a kerítés mellett kis ösvény indul, a jelzések ritkák és eléggé kopottak. Hosszan emelkedünk a Rózsa-hegy oldalához, majd a Szekrény-kő lábánál elérjük az országutat. Itt balra térünk. 500 méter után balra letérünk róla és a Szent László- hegy oldalában haladunk. Újra elérjük az aszfaltot és azon a Pap-réti csomópontot. A réten nagyon figyeljünk, a P- betér az erdőbe. 200 méter után egy erdészeti útra lyukadunk ki. Egy kerítés sarkánál a P- és a K- elválik. Innen a K sávon a kerítés mellett egy kis ösvényen haladunk. A kerítés elmarad. Balra az Urak asztala emelkedik. Egy réten és kerítéseken átkelve a Hajagos-bércről leereszkedünk egy széles földútra itt jobbra, kanyarodunk. A széles úton egy kerítés kapuig megyünk, itt ne a széles kapun, hanem a tőle jobbra eső forgóajtón menjünk át. A kis ösvényen elérjük a Moli-pihenőt. A pihenőtől haladunk tovább a Borjúfő felé. Érdemes néhány méter kitérőt tenni a K háromszögön, gyönyörű a kilátás! A meredeken lezúdulva egy széles földutat elérve azon balra kanyarodunk. Kisvártatva a K+ jobbról csatlakozik, innen még 500 méter és elérjük a Fekete-hegyi-réteket , az 5. ellenőrzőpontot. (össztáv: 34,07 km összszint:1718 m)

6. szakasz: Fekete-hegyi-rétek- Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola

Nyitva tartás: 12. 15-19. 00

Táv: 2,91 km

Szintemelkedés: 45 m

A Fekete-hegyről már látszik a Nagy-Villám kilátó. A parkolót elérve a K- hangulatos ösvényen ereszkedik a Fellegvár felé. A K sávon egy lépcsőhöz érünk, ezen felküzdjük magunkat a Fellegvár parkolójáig. Ezután már végig lefelé haladunk a Kálvária-hegyen. Kiérünk a Nagy Lajos útra. Itt jobbra fordulunk. Már csak 500 méter a L-ig, az Áprily Lajos Általános Iskoláig. (össztáv: 37, 38 km összszint:1763 m)


Kérjük, hogy legkésőbb 19 óráig érjenek be a célba!

Gratulálok a teljesítéshez! Nád Béla

A pontok 8 km/ h sebességre nyitnak. A túrán seprű nincs. Kérem, hogy mindenki a pontok zárásáig érjen oda!

Ex Visegrado, paradiso terrestri 30
1
2009.11.07 Gy Nappal Futó

Dömös - Dobogókő - Prédikálószék - Pilisszentlászló - Apátkúti-völgy - Visegrád

Rajt: Dömös, Szőke Forrás Étterem
Cél: Visegrád Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 1000 Táv (térképen): 32,5 km Szint (térképen): 1369 m Szintidõ: 9 óra MTSZ pontszám: 76 MSTSZ pontszám: C45/9

Emléklap Kitûzõ Ital Szendvics Édesség Csomagszállítás a célba

Az indítási idõ: 8:00-10:00, futóknak 9:00 tömegrajt. Nevezési díj a helyszínen: 1000 Ft, futóknak 1500 Ft. Szintidô: 9 óra, futóknak 5,5 óra. Futóknak érem, 1-3 leggyorsabb férfi, női teljesítő különdíj. Pontos táv és szintadatok a bejárás után kerülnek megadásra abszolút 1 - 3 férfi ill. női teljesítő különdíjat kap, minden szintidőn belül beérkező érmet. Aki nem ér be szintidőn belül az a gyalogos túra díjazására jogosult.

Útvonalleírás

1. szakasz: Dömös, Szőke forrás étterem- Dobogókő, Turista Múzeum

Nyitva tartás: 9. 00-12. 30

Táv: 8, 5 km

Szintemelkedés: 720 m

Az étteremből kilépve visszagyalogolunk a Kossuth Lajos útra és azon balra indulunk el. Nemsokára elérjük a P sávjelzést. (Innen ez lesz - remélem – hűséges társunk Dobogókőig.)

Ha van időnk, nézzünk be a dömösi prépostság romjaihoz.(Itt szenvedett végzetes balesetet annak idején I. Béla királyunk.) A temető után az aszfaltot elhagyva nemsokára elkezdjük hosszú emelkedőnket a Téry úton. Körtvélyes után egy ravasz balra el a széles földútról és hajrá. Egy aszfaltút keresztezése után jön az igazi szuszlató. Miután egy erdészeti úton átvágunk a túloldalon folytatódik a most már lankásabb emelkedő. A Z- közben balról csatlakozik egy kis időre, hogy a Szakó-nyeregnél ismét elhagyjon minket. ( Már 5700 métert megtettél és 415 m szintet, letudtál.) A Tost-szikla tetejéig (A kőszáli kecske sírógörcsöt kapna) felnyomakodsz és már sokkal lankásabb úton éred el a dobogókői 1. ellenőrzőpontot. (össztáv: 8. 5 km összszint: 720 m)

2. szakasz: Dobogókő, Turista Múzeum- Szentfa kápolna

Nyitva tartás: 9. 30-14. 00

Táv: 5, 6 km

Szintemelkedés: 50 m

A dobogókői Turista Múzeumtól visszafelé indulunk el a P- S- közös jelzésen. Kb. 900 méter megtétele után a Rezső-kilátónál kicsit gyönyörködhetünk a panorámában.(érdemes az tuti!) Innen még kb. 550 métert letudva a S- jelzés jobbra letér és vele együtt mi is. A fiatalosban jelzéshiányos szakasz következik, de az út jól kitaposott, kövessük azt bátran. A furi nevű Jász-hegy üstök lábánál széles erdészeti utat keresztezünk. A másik oldalon folytatva ereszkedésünket 300 méternyi lejtő után egy aszfaltútra lukadunk ki. A S- jelzés az út keresztezése után felragyog, innen az új S- (a régi a Lukács-árok felső szakaszának oldalában csángált) vakítóan vezet minket tovább. Balról beérkezik a Z-, de csak pár száz méternyit haladunk a S- Z- kombinációin. A Z- jobbra letér a csodás Rám-szakadék felé. Mi a S sávon még kicsit a Rám-szakadékkal párhuzamosan haladunk. Elkanyarodva a Rám-szakadéktól szép erdei úton kanyargunk a Lukács–árok felé. Elérve azt könnyed lefelé siklás, pár patakátkelés után kilyukadunk a Szőke-forrás völgyében. Itt az aszfalton balra kanyarodunk. Pár száz métert leslattyogva jobbról előtűnik a csodásan felújított Kaincz-forrás és a Szentfa kápolna Itt beszerezve a 2. igazolást és testileg-lelkileg feltöltekezve indulunk tovább.(össztáv: 14, 1 km összszint: 770 m)


3. szakasz: Szentfa kápolna- Prédikálószék

Nyitva tartás: 9. 45-15. 00

Táv: 2, 8 km

Szintemelkedés:468 m


A P∆ innen egy meredek emelkedővel ágazik ki balra. A jelzések kopottak, de a kitaposott ösvény könnyen követhető. Nekivágunk hazánk egyik legkeményebb emelkedőjének. (alig 2 km-en jelképes 500 m szintemelkedés) A legszebb, de legveszélyesebb szakasza a Vadálló- kövek.(Figyelem! Ha csúszós az út ne használjuk a PΔ, helyette egy hosszabb, de veszélytelenebb utat javasolunk! Leírását lejjebb találod meg.) Miután a Vadálló- köveknél kigyönyörködtük és kilihegtük magunkat egy enyhébb emelkedő után, elérjük a Keserű – hegy 639 m magas csúcsát, a Prédikálószéket a 3. ellenőrzőpontot (össztáv: 16. 9 km összszint:1238 m) A látvány kárpótol a gyötrelmekért! A Duna koszorúja, a visegrádi Fellegvár, a Börzsöny csúcsai.

(Figyelem! Ha nagy a hó vagy csúszós az út, akkor a P∆ Szentfa kápolna és Prédikálószék közötti szakasza néhány helyen életveszélyes, használata TILOS! Ebben az esetben a Szentfa kápolnától a P – on folytatjuk utunkat egészen a Király-kúti elágazásig, ahol a P∆- ön balra térünk, átkelünk a patakon, felmászunk a műútra, átkelünk és elkezdjük a kapaszkodást a Varga-lószhoz. Innen tovább a P∆-ön a Prédikálószékig.)


4. szakasz: Prédikálószék- Pilisszentlászló, Gesztenyés söröző

Nyitva tartás: 10. 15-16. 15

Táv: 6, 9 km

Szintemelkedés: 64 m


A csúcsról a P∆- ön indulunk le. Pár száz méter után egy erdészeti útra érünk, ezen jobbra fordulva a halvány, néha csak sejthető P∆ -et követjük. A széles útról hamarosan balra, egy kevésbé kitaposottra kanyarodunk. (Ha balról nincs kerítés rossz úton, jársz!) A kerítés egészen a Varga- lószig kísér bennünket. Ez a P∆ P+ találkozása. Itt balra a P+ en indulunk Pilisszentlászló felé.(Közben álljunk meg egy percre! Néma főhajtásra a néhai P+ emlékére.) A jelzést (ha észreveszed, nem kell szemüveg) szalagozással erősítjük meg. Az út kellemesen lejt jó darabig. A viszonylag széles útról egy kis ösvény indul ki, ezen rövid emelkedő után elérjük a Tüskés- hegyet. No itt végképp eltűnnek a P+ halvány maradványai is. Itt egy széles erdészeti utat kövessünk! (A szalagozás segít! ) Az út beletorkollik egy jó minőségű széles földútba. (Újra feltűnnek a P+ -ek!) Megérkezünk a Kisrigóhoz, ahol csatlakozik a K-. A K- on balra fordulunk, leereszkedünk a faluba. Pilisszentlászló központjában, a Gesztenyés sörözőben van a 4. ellenőrzőpont (össztáv: 23, 8 km összszint:1302 m)


5. szakasz: Pilisszentlászló, Gesztenyés Söröző- Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola

Nyitva tartás: 10. 45-19. 00

Táv: 8, 7 km

Szintemelkedés: 67 m

A Gesztenyés sörözőtől a P sávon indulunk az Apát-kúti völgy irányába. Nemsokára a P sáv és a K sáv szétágazik. Figyelem! Az elágazástól 1490 méterre, az erdő peremén, a széles útról balra egy kis ösvényre térünk.(Elértük az Apát-kúti völgyet, hazánk egyik leglátogatottabb völgyét.) A völgyben haladunk Visegrád irányába. 3 kilométernyi lanka megtétele után elérjük a Kaán-forrást. (Érdemes megkóstolni a vizét!) A forrástól 60 méterre rátérünk a műútra, azon balra fordulunk. 710 méterre elérjük a Telgárthy-rétet. Innen továbbra is a P sávon haladunk tovább. Egy pillantást vetünk a csodálatos Ördögmalom-vízesésre, majd kiérünk a Panoráma útra. Ezen a P sávot követve a Mátyás király úton érjük el Visegrádot. Jobbról megérkezik a K sáv, majd a templomnál a K +. A Rév utca 2. szám alatt találjuk túránk célját, az Áprily Lajos Általános Iskolát.(össztáv: 32, 5 km összszint:1369 m)

Kérjük, legkésőbb 19 óráig érjenek be a célba!

Gratulálok a teljesítéshez! Nád Béla

Ex Visegrado, paradiso terrestri 20
1
2009.11.07 Gy Nappal Futó

Dömös - Prédikálószék - Pilisszentlászló - Apátkúti-völgy - Visegrád

Rajt: Dömös, Szőke Forrás Étterem
Cél: Visegrád Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 1000 Táv (térképen): 19,8 km Szint (térképen): 673 m Szintidõ: 6 óra MTSZ pontszám: 43 MSTSZ pontszám: D26/6,5

Emléklap Kitûzõ Ital Szendvics Édesség Csomagszállítás a célba

Az indítási idõ: 8:00-10:00, futóknak 9:00 tömegrajt. Nevezési díj a helyszínen: 1000 Ft, futóknak 1500 Ft. Szintidô: 6 óra, futóknak 4 óra. Futóknak érem, 1-3 leggyorsabb férfi, női teljesítő különdíj. Pontos táv és szintadatok a bejárás után kerülnek megadásra.
Az MSTSZ Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság futama Gyermek kategóriában.

Útvonalleírás


1. szakasz: Dömös, Szőke forrás étterem - Prédikálószék

Nyitva tartás: 8. 40-11. 30

Táv: 4. 2 km

Szintemelkedés: 542 m


A Szőke forrás étteremtől visszagyalogolunk a Kossuth Lajos útra, ott balra fordulunk, átmegyünk a hídon, majd az első utcán (Duna utca) balra kanyarodunk. Itt már láthatóak a P, S és Z sávok. A Duna utca a Királykúti útban folytatódik. Az utolsó házat elhagyva nem sokára a P - balra eltér az aszfaltútról. Átkelünk a patak hídján. Utunkat egy tanösvény táblái szegélyezik. Pár perces séta után egy kápolnához (Szentfa kápolna) ereszkedünk le. Itt nagyon figyeljünk! A P∆ innen egy meredek emelkedővel ágazik ki balra. A jelzések kopottak, de a kitaposott ösvény könnyen követhető. Nekivágunk hazánk egyik legkeményebb emelkedőjének. (alig 2 km-en jelképes 500 m szintemelkedés) A legszebb, de legveszélyesebb szakasza a Vadálló- kövek.(Figyelem! Ha csúszós az út ne használjuk a PΔ, helyette egy hosszabb, de veszélytelenebb utat javasolunk! Leírását lejjebb találod meg.) Miután a Vadálló- köveknél kigyönyörködtük és kilihegtük magunkat egy enyhébb emelkedő után, elérjük a Keserű - hegy 639 m magas csúcsát, a Prédikálószéket az 1. ellenőrzőpontot (össztáv: 4, 2 km összszint: 542 m) A látvány kárpótol a gyötrelmekért! A Duna koszorúi, a visegrádi Fellegvár, a Börzsöny csúcsai.

(Figyelem! Ha nagy a hó vagy csúszós az út, akkor a P∆ Szentfa kápolna és Prédikálószék közötti szakasza néhány helyen életveszélyes, használata TILOS! Ebben az esetben a Szentfa kápolnától a P - on folytatjuk utunkat egészen a Király-kúti elágazásig, ahol a P∆- ön balra térünk, átkelünk a patakon, felmászunk a műútra, átkelünk és elkezdjük a kapaszkodást a Varga-lószhoz. Innen tovább a P∆-ön a Prédikálószékig.)


2. szakasz: Prédikálószék- Pilisszentlászló, Gesztenyés söröző

Nyitva tartás: 9. 45-14. 00

Táv: 6. 9 km

Szintemelkedés: 64 m


A csúcsról a P∆- ön indulunk le. Pár száz méter után egy erdészeti útra érünk, ezen jobbra fordulva a halvány, néha csak sejthető P∆ -et követjük. A széles útról hamarosan balra, egy kevésbé kitaposottra kanyarodunk. (Ha balról nincs kerítés rossz úton, jársz!) A kerítés egészen a Varga- lószig kísér bennünket. Ez a P∆ P+ találkozása. Itt balra a P+ en indulunk Pilisszentlászló felé.(Közben álljunk meg egy percre! Néma főhajtásra a néhai P+ emlékére.) A jelzést (ha észreveszed, nem kell szemüveg) szalagozással erősítjük meg. Az út kellemesen lejt jó darabig. A viszonylag széles útról egy kis ösvény indul ki, ezen rövid emelkedő után elérjük a Tüskés- hegyet. No itt végképp eltűnnek a P+ halvány maradványai is. Itt egy széles erdészeti utat kövessünk! (A szalagozás segít! ) Az út beletorkollik egy jó minőségű széles földútba. (Újra feltűnnek a P+ -ek!) Megérkezünk a Kisrigóhoz, ahol csatlakozik a K-. A K- on balra fordulunk, leereszkedünk a faluba. Pilisszentlászló központjában, a Gesztenyés sörözőben van a 2. ellenőrzőpont (össztáv: 11, 1 km összszint: 606 m)


3. szakasz: Pilisszentlászló, Gesztenyés Söröző- Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola

Cél nyitva tartás: 11. 00-16. 00

Táv: 8, 7 km

Szintemelkedés: 67 m


A Gesztenyés sörözőtől a P sávon indulunk az Apát-kúti völgy irányába. Figyelem! Nemsokára a P sáv és a K sáv szétágazik. Az elágazástól 1490 méterre, az erdő peremén, a széles útról balra egy kis ösvényre térünk.(Elértük az Apát-kúti völgyet, hazánk egyik leglátogatottabb völgyét.) A völgyben haladunk Visegrád irányába. 3 kilométernyi lanka megtétele után elérjük a Kaán-forrást. ( Érdemes megkóstolni a vizét!) A forrástól 60 méterre elérjük a műutat, azon balra fordulunk. 710 méterre elérjük a Telgárthy-rétet. Innen továbbra is a P sávon haladunk tovább. Egy pillantást vetünk a csodálatos Ördögmalom-vízesésre, majd kiérünk a Panoráma útra. Ezen a P sávot követve a Mátyás király úton érjük el Visegrádot. Jobbról megérkezik a K sáv, majd a templomnál a K +. A Rév utca 2, szám alatt érjük el túránk CÉL-ját. az Áprily Lajos Általános Iskolát. (össztáv: 19, 8 km összszint: 673 m)

Kérjük legkésőbb 16 óráig érjenek be a célba!

Gratulálok a teljesítéshez! Nád Béla

Ex Visegrado, paradiso terrestri 10 Visegrád
1
2009.11.07 Gy Nappal

Visegrád - Fellegvár - Visegrád

Rajt:Cél: Visegrád Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Indítás: 9:00-13:00 óra Nevezési díj: 800 Táv (térképen): 8 km Szint (térképen): 450 m Szintidõ: nincs MSTSZ pontszám: E11/4

Emléklap Kitûzõ Ital Szendvics Édesség Csomagmegõrzés

Szintidô nincs de 16 óráig be kell érni. Pontos táv és szintadatok a bejárás után kerülnek megadásra.

Útvonalleírás

Cél nyitva tartása: 11.00-16.00
Táv: 8 km

Kilépve az Áprily Lajos Általános Iskola kapuján balra fordulunk a K- jelzésen, majd az első utcánál, a Fő utcánál ismét balra tartunk a K+-en. 970 méter és a Salamon torony tövében találjuk magunkat. 990 méter enyhe emelkedő következik, ezután jobbra eltér a K romjelzés, de mi haladjunk tovább a K+ jelzésen. Még 410 méter és elérjük a K+ K kör elágazást. A jelzések találkozásánál balra fordulunk. 110 méterre a Görgey-bércről csodálatos panoráma tárul elénk. Itt kell választ adni az 1. kérdésre.
Visszatérünk a K körútjelzésre, és azon balra indulunk. Elérjük a sípálya alját, ahol 50 méterre egy kis ösvényen jobbra felmászunk a Makovecz Imre tervezte Erdei Művelődés Házához. A háznál az ajtónál található idézet ad választ a 2. kérdésre.
Ezután lőjük be a kemping kerítésének jobb oldali végét! Itt rálelünk a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvényre. Ezen felküzdjük magunkat a K+ K kör K háromszög találkozásáig. A K+ K háromszögjelzésen felkapaszkodunk a Nagyvillám oldalába, majd a parkolónál elérve a K háromszögjelzésen folytatjuk tovább utunkat a Zsitvay-kilátóig, ahol meglesz a 3. válasz.
Visszatérve a parkolóhoz, annak végénél jobbra a K - jelzésre érünk. Nemsokára egy lépcsőn felnyomakodva rácsodálkozunk a Fellegvárra, majd lendületből zúgunk tovább lefelé. Figyelem! Egy nyíl jelzi, hogy egy kis ösvény jobbra indul a Viktorin emlékhez. Ez az utolsó talány megfejtésének helyszíne. Miután kigyönyörködtük, kifényképeztük magunkat, térjünk vissza a K sávra. Innentől jobbra fordulva már ezt a jelzést követve jutunk el a célba, a Rév utcában lévő Áprily Lajos Általános Iskolába.

Kérjük, legkésőbb 16 óráig érjenek be a célba!
Gratulálok a teljesítéshez!
Nád Béla

Ex Visegrado, paradiso terrestri 10 Pilisszentlászló
1
2009.11.07 Gy Nappal

Pilisszentlászló - Apátkúti völgy - Visegrád

Rajt: Pilisszentlászló, Gesztenyés söröző
Cél: Visegrád Áprily Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Indítás: 9:00-12:00 óra Nevezési díj: 800 Táv (térképen): 8,7 km Szint (térképen): 67 m Szintidõ: nincs MSTSZ pontszám: E11/4

Emléklap Kitûzõ Ital Szendvics Édesség Csomagszállítás a célba

Szintidô nincs de 16 óráig be kell érni. Pontos táv és szintadatok a bejárás után kerülnek megadásra.

Útvonalleírás


Pilisszentlászló, Gesztenyés Söröző- Visegrád, Áprily Lajos Általános Iskola

Rajt nyitva tartása: 9. 00-12. 00

Cél nyitva tartása: 10. 30- 16. 00

Táv: 8, 7 km

Szintemelkedés: 67m

A Gesztenyés sörözőtől a P sávon indulunk az Apát-kúti völgy irányába. Nemsokára a P sáv és a K sáv szétágazik. Figyelem! Az elágazástól 1490 méterre, az erdő peremén, a széles útról balra, egy kis ösvényre térünk.(Elértük az Apát-kúti völgyet, hazánk egyik leglátogatottabb völgyét.) A völgyben haladunk Visegrád irányába. 3 kilométernyi lanka megtétele után elérjük a Kaán-forrást. ( Érdemes megkóstolni a vizét!) A forrástól 60 méterre elérjük a műutat, azon balra fordulunk. 710 méterre elérjük a Telgárthy-rétet. Innen továbbra is a P sávon haladunk tovább. Egy pillantást vetünk a csodálatos Ördögmalom-vízesésre, majd kiérünk a Panoráma útra. Ezen a P sávot követve a Mátyás király úton érjük el Visegrádot. Jobbról, a Fellegvár felől, megérkezik a K sáv, majd a templomnál a K +. A Rév utca 2. szám alatt találjuk túránk célját, az Áprily Lajos Általános Iskolát.


Kérjük legkésőbb 16 óráig érjenek be a célba!


Gratulálok a teljesítéshez!
Nád Béla


Minden távhoz:
Változás a nyomtatott túranaptárban megjelenthez képest!
MSTSZ tagoknak és Magyar Turista Kártyával 20% kedvezmény a nevezési díjból.
Szállás: Mátyás Király Művelődési Ház. 500 Ft/fő/éj (hálózsák, derékalj szükséges) Érdeklődni: a főrendezőnél.
A túra az Ex Visegrado, paradiso terrestri háromfordulós túramozgalom része, melyet Visegrád 1000 éves fennállásának tiszteletére rendezünk. Minden 10 főnél nagyobb csoport esetén 1 fő kísérő ingyen indulhat és pólót kap ajándékba.

 

Letöltések száma: 5824. Módosítva: 2009.11.05