Tiszafa 4 évszak - tavasz. Hagyományos és fotós teljesítménytúra 20/10A/10B (Új!) - ELMARAD!





Túrabeszámolók (0 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõMolnár László
Levélcím: 8443 Bánd, Rákóczi u. 16/a.
Telefon: 0620/965-7783
e-mail: mlaszlofoto@gmail.com
honlap: http://www.justlight.net
 
honlap: http://www.justlight.net

Tiszafa 4 évszak - tavasz 20
1
2010.06.19 Gy Nappal

Bánd - Szentgáli tiszafás - Szentgál - Borhordó út - Séd-völgye - Esseg-vár - Bánd

Rajt:Cél: Bánd, Kakukk vendéglő
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 600 Táv (térképen): 21 km Szint (térképen): 400 m Szintidõ: 6 óra MTSZ pontszám: 39,5

Emléklap Ital Meleg étel Édesség Szállás a rajtnál Sátrazás a rajtnál Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Szintidő: 6 óra - fotós túra: 8 óra.

Tiszafa 4 évszak - tavasz 10A
1
2010.06.19 Gy Nappal

Bánd - Szentgáli tiszafás - Disznós-árok - Séd-völgye - Esseg-vár - Bánd

Rajt:Cél: Bánd, Kakukk vendéglő
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 12 km Szint (térképen): 370 m Szintidõ: 4 óra MTSZ pontszám: 25,5

Emléklap Ital Meleg étel Édesség Szállás a rajtnál Sátrazás a rajtnál Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Szintidő: 4 óra - fotós túra: 6 óra.

Tiszafa 4 évszak - tavasz 10B
1
2010.06.19 Gy Nappal

Bánd - Szentgáli tiszafás - Szentgáli-kőlik barlang - Miklós-Pál hegy alja - Esseg-vár - Bánd

Rajt:Cél: Bánd, Kakukk vendéglő
Indítás: 8:00-10:00 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 12 km Szint (térképen): 250 m Szintidõ: 4 óra MTSZ pontszám: 23

Emléklap Ital Meleg étel Édesség Szállás a rajtnál Sátrazás a rajtnál Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Szintidő: 4 óra - fotós túra: 6 óra.

Minden távhoz: Figyelem! A túra a június 18-i reggeli zivatar és a folyamatosan várható záporok-zivatarok miatt elmarad! Az erdő talaja annyira felázott, hogy az ottani közlekedés veszélyes lehet. A túra következő - most már nyári - alkalmának időpontja hamarosan kiírásra kerül.

Térkép: Déli-Bakony.

Tiszafa 4 évszak – Bánd
Tavasz - HAGYOMÁNYOS és FOTÓS teljesítménytúra
2010. június 19, szombat

Indulás 8-10 óra között.
Szintidők:
1. Tiszafa 4 évszak - Tavasz erdei körtúra – 20 (pontosan 21 km) – 6 óra, fotós túrázóknak 8 óra. Szintemelkedés: 400 m. MTSZ pont: 39,5
2. Tiszafa 4 évszak - Tavasz erdei körtúra – 10 A (pontosan 12 km) – 4 óra, fotós túrázóknak 6 óra. Szintemelkedés: 370 m. MTSZ pont: 25
3. Tiszafa 4 évszak - Tavasz körtúra a barlanghoz – 10 B (pontosan 12 km) – 4 óra, fotós túrázóknak 6 óra. Szintemelkedés: 250 m. MTSZ pont: 23

Szeretettel invitálunk Bándra – Veszprém megye, Veszprémtől nyugatra 10 km-re a 8-as úton – az első Tiszafa 4 évszak HAGYOMÁNYOS és FOTÓS teljesítménytúrára.
A név már jelzi, hogy szándékaink szerint legalább négyszer szeretnénk megrendezni évente, de lehet, hogy többször is. És jelzi azt is, hogy valami szokatlan, eddig ilyen nem volt teljesítménytúrát ajánlunk. Az újdonság persze nem a hagyományos teljesítménytúra, hanem a FOTÓS teljesítménytúra. Ez azt jelenti, hogy aki a FOTÓS teljesítménytúrát választja, az azt választja, hogy a túra alatt és a túra útvonaláról nem letérve digitális fotókat készít bármiről – várhatóan a tájról, a növényekről, a felhőkről, a túrázókról. Ezért cserébe plusz két órát kap a hagyományos túrák szintidejéhez. Ez lehetővé teszi a fotók kapkodás nélküli elkészítését, de korlátot is szab a fényképezésnek. Tehát gyorsan kell nézni, látni és fényképezni. Az elkészült képeket a célban letöltjük számítógépre, és még aznap eredményt is hirdetünk. Merthogy ez is VERSENY!
Az első három helyezettet oklevéllel díjazzuk és a következő túráig ők a túra honlapjának díszítői. Minden fénykép örökre hozzáférhető lesz a honlapon és egyre bővülni fog a galéria. A leadható fényképek számát maximáljuk: egy túrázó egy túráról legfeljebb húsz képet adhat le. A technikai minőséget nem határozzuk meg, de természetesen inkább fényképezőgéppel készült képeket várunk, semmint mobiltelefonnal készülteket.
Hogy miért a fotós verseny? Mert én – Molnár László, a Fényművek 2007 Bt. vezetője fotós-operatőr vagyok - és Bándon élek, valamint ezt a túrát én találtam ki és szervezem meg.
Feltett szándékom, hogy e remek túrák ne csak testi, hanem szellemi kalandot is jelentsenek az indulóknak. Csak sejtetem, hogy ezzel az ötletek tárháza közel sem merült ki, úgyhogy érdemes rendszeresen figyelni honlapot.

Pár mondatot a tájról, ahol a túra lesz. A híres Szentgáli tiszafás természetvédelmi terület ugyan Szentgál község közigazgatási területén van, de térben sokkal közelebb Bándhoz. Ezért egy kicsit mi is magunkénak érezzük. A Kakukk-vendéglőtől indulva az út első része itt vezet, jelzett turista úton. Utána jelzés nélküli, de alkalmi jelzéssel megyünk tovább a szintén híres és vezetéssel látogatható „Szentgáli-kőlik” barlang bejáratához, ahol az első ellenőrző pont lesz. Szentgál falu mellett elhaladva rátérünk az ún. borhordó útra, amely aszfaltos, egy nem hosszú távon (a padka földes, lehet ott is menni), majd murvás útban folytatódik. Különböző jellegű erdőkben eljutunk a második ellenőrző pontig, ahol kis folyadékot és édességet lehet tankolni. Ezután újra beérünk a rengetegbe, ahol évszázados bükkök között kiérünk a Séd völgyébe. Innen dombokon keresztül elmegyünk az utolsó ellenőrző ponthoz a több mint hét évszázados Esseg-várba. Itt föntről végignézhetünk a falun és a megtett út egy részén. Rövid séta után ott a cél, a Kakukk-vendéglő.

A túra most három útvonalból áll:
1. Tiszafa 4 évszak - Tavasz erdei körtúra – 20 (pontosan 21 km)
2. Tiszafa 4 évszak - Tavasz erdei körtúra – 10 A (pontosan 12 km)
3. Tiszafa 4 évszak - Tavasz körtúra a barlanghoz – 10 B (pontosan 12 km)



Pár szót a Szentgáli-kőlik barlangról. Nemrégen megnyitott – ami azt jelenti, hogy erős ajtóval be van zárva - nagy barlang. Vezetéssel látogatható kis csoportokban. Szűk járatok és tágas termek váltogatják egymást. Vízálló kezeslábasban, fejvédő kobakkal és fejlámpával végigjárható, mászható, kúszható kalandtúra. Akit érdekel, előzetes jelentkezéssel, a túra közben (3. számú túra), vagy utána aznap, esetleg másnap kipróbálhatja. (Link a barlang honlapjára, ahol minden információ részletesen megtalálható: www.szentgali-kolik.hu.
A túrához kapcsolódó jelentkezést a következő e-mail címre kérjük küldeni június 3-ig: mlaszlofoto@gmail.com.
Amennyiben a honlapon szereplő minimum létszámok előzetes jelentkezéssel megvannak, a túravezetők vállalják, hogy a felszerelést a barlanghoz viszik, így nem kell Szentgálra elmenni ezért, de egy hat kilométeres gyalogtúrával is oda lehet menni, majd ugyanennyivel vissza (3. számú túra.). Így két legyet lehet egyszerre agyonütni. Sőt a 3000 Ft-os belépődíjból 1000 Ft kedvezményt is adnak!

Arról már nem is beszélek, hogy a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúrát is meg lehet látogatni.
Arról viszont beszélek, hogyha kellő időben érkezel, benézhetsz a Kultúrházban szombaton délelőtt működő helyi piacra, ahol még az is előfordulhat, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöt vagy akár kecskesajtot vagy házikenyeret vehetsz. Közben a kisgyerekeknek mese, diavetítés, egyéb „kultúrprogramok”.
Ha az éjszakát is itt akarod tölteni, annak sincs semmi akadálya, mert akad panzió vagy magánszálláshely. Segítünk szervezni, ha kéred.

Jó felkészülést és egészséget kívánunk a túráinkhoz!

Üdvözöllek: Molnár László

 

Letöltések száma: 1987. Módosítva: 2010.06.18