32-es határvadászok útja (Vezetett emléktúra!)





Túrabeszámolók (2 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõKelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület
Levélcím: 4400 Nyíregyháza Szüret u.
e-mail: info@keszenleti.hu
honlap: http://www.keszenleti.hu
 
RendezõDr. Papp István
Levélcím: 4400 Nyíregyháza, Bencs László u. 22.
Telefon: +36 70 3873204
e-mail: igypapp@gmail.com
 
RendezõKohl András István
Levélcím: 2013 Pomáz Otelló u. 3247.hrsz
Telefon: +36 30 9147819
e-mail: kohlcenter@gmail.com
 
Rendezõtársrendező: Erdélyi Kárpát-Egyesület
 
Facebook: https://www.facebook.com/32.es.hatarvadaszok.utja/

32-es határvadászok útja (Vezetett emléktúra!)
8
2017.08.19 Gy Nappal

Hidegség - Kovás-pataka - Kondra-kereszt - Rézégés-tető - Csíkszentdomokos

Rajt: Gyimesközéplok, Hidegség, Fatányéros panzió
Cél: Csíkszentdomokos Önkormányzat
Indítás: 9:00 óra Nevezési díj:  Táv (térképen): 19 km Szint (térképen): 700 m Szintidõ: 8 óra MTSZ pontszám: 42,5 MSTSZ pontszám: D26/6,5 TTT pontszám: 29,5

Emléklap Meleg étel Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Vezetett emléktúra! Célja a 32-es határvadász zászlóalj 1944-es védekező harcában, majd a kitörésben részt vevő katonák emlékének őrzésén kívül az elcsatolt területek magyarságával való kapcsolattartás erősítése, valamint a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák előtti főhajtás. Az emlékúthoz kapcsolódó programokról a 32-es határvadászok útja facebook oldalon található bővebb információ, kb. egy-két hónappal augusztus előtt.
Térkép: A gyimesi csángó vidék, vagy A Csiki-havasok és a Gyimesek (DIMAP)

(8. alkalommal, előző évekről az azonos nevű facebook oldalon sok-sok kép és videó található. 2014-ben itt forgatta a Hazajáró stábja a „Naskalat-A halálra ítélt zászlóalj nyomában” című epizódját https://youtu.be/3ufu2Lkoq-8

Tisztelettel kérünk minden érdeklődőt időben jelezze részvételi szándékát.
Kérdéseitekre, ha tudok szívesen válaszolok.
Kohl András (a szervezők nevében)

Programunk az alábbiak szerint alakul:

Augusztus 12. szombat: a Galonyán szállásfoglalóknak érkezés, szálláshelyek elfoglalása, vacsora este 7 órakor az Auguszta vadászkastélyban. (a maradék országból érkezőknek ajánljuk a Csengersima- Szatmárnémeti-Dés-Beszterce-Szászrégen-Galonya útvonalat, melyet Pünkösdkor kipróbáltunk. Kiváló minőségű utakon jól járható.)

Augusztus 13. vasárnap: Túra Istenszékére. Gyülekezés 9 órakor Galonyán a vadászkastély udvarán, ahol az időjárás függvényében eldöntjük a túra útvonalát. Indulás 1/2 10 órakor. Túravezető a Marosszéki EKE.

Augusztus 14. hétfő: Kul-túra Marosvécsen a Kemény várkastélyban és a kastélyparkban. Túravezető Pregitzer Fruzsina a Magyar Kultúra Lovagja, Jászai Mari- és Megyei Príma díjas színművésznő és Bata Hajnalka népzenész, népdalénekes. Házigazda : Nagy Kemény Géza. Gyülekező fél 11-től, a "túra" 11 órakor indul. (A szállásfoglalókkal késő délután átköltözünk Gyergyóremetére.)

Augusztus 15. kedd: Kereszthegy emléktúra. Gyülekező 3/4 9-től Gyergyóremetén a Turisztikai-Információs Központ előtt a Cseres Tibor téren. Indulás 9 órakor, saját autóinkkal tesszük meg az utat Gyergyótölgyesig, ahonnan Nagy József történész vezetésével indul emléktúránk. (Visszaérkezés a késő délutáni órákban.) Józsit a Hazajáró Gyergyói-havasok 3. - A Salamási-hegycsoport című részéből ismerhetitek. youtu.be/2IRJezSb1kw
A Kereszthegy című film megtalálható a youtube-on: youtu.be/BeyemmY2sKk
>

A Kereszthegy
Ti égbenyúló Görgény-havasok,
Te végtelen örökzöld erdőség!
’44 őszén vérzett el a hős székely határőrség!

Sok székely holtteste maradt ott az őszi lombok alatt,
Bár el sem temetve,
Mely hősi halott honvédek neveit nem vésték síremlék kövekbe.

A Kereszthegy az, mely örökre őrködik
A jeltelen sírok százai felett.
Az isteni természet állította Néktek
Azt az örökszép, csak szomorú síremléket.
Az égbenyúló Kereszthegyet!

(A Kereszthegy - Írta a szatmárnémeti kórházban Antal János, 2. székely határőr zászlóalj 1944. októberében)


Augusztus 16. szerda: Gyülekező 3/4 9-től Gyergyóremetén a Turisztikai-Információs Központ előtt a Cseres Tibor téren. Autós rásegítéssel rövid kirándulást teszünk a Kecskekőre, ahonnan remek kilátás nyílik a Kereszthegyre. Vezetőnk ezen a napon is Nagy József lesz.

Augusztus 17. csütörtök: Gyergyóból átköltözünk Gyimesbe, azonban, hogy ne maradjon ki nap túra nélkül, látogatást teszünk Csíkszentsimonban az Igazi Tiltott Csíki sört gyártó manufak-túrában, ahol 13 órakor indul a gyárlátogatás. Gyülekező 3/4 1-kor a gyár parkolójában, egyben mindenkit kérek, hogy mielőbb jelentkezzen, hogy a létszámot be tudjuk jelenteni. A legegyszerűbb programot választottuk, ami a gyár bemutatásával és korlátlan sörfogyasztással egy órás időtartamú és ingyenes. Ezúton hívjuk fel figyelmeteket, hogy időben foglaljatok Gyimesben szállást!

Augusztus 18. péntek: Túra Ugra-tetőre, ahol Berszán Lajos atya szentmisét mutat be a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékére. Gyülekező 1/2 9-től Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum Udvarán, indulás 9 órakor.Délután 4 órakor "hagyományt" teremtve a tavalyi év után ismételten megkoszorúzzuk Gyimesközéplokon (a templom mögötti temetőben) az I. világháborúban hősi halált halt Kövendy Ferenc zászlós úr és bajtársainak sírját, tisztelegve a Nagy Háború áldozatainak emléke előtt.

Augusztus 19. szombat: A 32-es határvadászok emlékútja. Gyülekezés és regisztráció 8 órától Hidegségben, a Fatányéros panziónál, indulás 9 órakor. Csíkszentdomokosról az elmúlt évekhez hasonlóan szervezünk buszos visszautazási lehetőséget Hidegségben hagyott autóinkhoz.

Augusztus 20. vasárnap: Erre a napra már nem szervezünk programot, de ajánljuk, hogy a környező települések Szent István napi rendezvényein vegyetek részt.(Talán egy kis pihenés sem árt hazautazás előtt.)

Az egyes napok önálló programként is látogathatók! Túráinkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fontos: Rendezvényeinken mindenki saját felelősségre vesz részt! Kártérítés semmilyen címen nem igényelhető! Végül a megszokott jó tanácsok túráinkra: az időjárásnak megfelelő túra öltözet, bejáratott bakancs, esőkabát, egy napos túrára elegendő folyadék és élelem.

Rendezvényeinken részvételi, túráinkon nevezési díj nincs.(Kivétel a Csíki Sör Manufaktúránál tett látogatás.) Utazás és szállás szervezéssel továbbra sem foglalkozunk, de érdeklődésre szívesen ajánljuk az általunk ismert, vagy a segítőink által közvetített szállás lehetőségeket.
A pontos gyülekezési időket és adatokat tartalmazó programot hagyományosan Pünkösd előtt szoktuk meghirdetni.

 

Letöltések száma: 1145. Módosítva: 2017.06.17