Túrabeszámolók


Don Bosco teljesítménytúrák

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2009 2010 2011 2012
 Túra éve: 2012
MambaTúra éve: 20122012.09.28 14:41:05
megnéz Mamba összes beszámolója

 


Volt szerencsém részt venni a Don Bosco 60 teljesítmény túrán.


A tapasztalataim alapvetõen hasonlóak mint az elõttem szólóknak. A szalagozás helyenként nagyon hiányos volt. A szántóföldön és az erdõben, nyílt terpen viszonylag rendszeres és jól látható volt a szalagozás, de település közelben kritikusan kevés volt. Akinek nem volt helyismerete, esélye se volt a helyes irányba indulni. T elágazásban se volt, településen belül pedig csak a helyiek segítségével tudtunk boldogulni. A szalagok hiányából következtetni lehetett a szándékosságra. Az nem derült ki persze, hogy a helyi lakosok, a túrázók szaggatták le a szalagozást, vagy a szervezõk nem voltak elég alaposak. Az itiner nagy segítség ilyen esetekben, de ez az itiner nem olyan volt, amibe kapaszkodni lehetett. A ,,Horgásztóig" kifejezés az én olvasatomban azt jelenti, hogy minimum megpillantom a horgásztavat, de itt még errõl se volt szó. Mivel a jelzés érintette a tavat, helyismeret nélkül biztosan az ellenkezõ irányba indult az ember. A kétértelmû utalások végig jellemzõek voltak az itinerre. Valójában olyan volt, mint egy rejtvény.


A párom eléggé kiborult, aminek következtében én is kiborultam. Hasonló lelkiállapotú túrázók jöttek jobbról - balról. Aztán elõvettük a Gerecse túratérképet, majd a humorérzékünket, ezek segítettek célba bennünket. Majd találtunk egy táblát, ami ketté volt törve, és a DON BOSCO 60 túra felirat alá az volt firkálva: ,,azoknak, akik még élnek." Megnyugodtunk, hogy nem vagyunk hülyék, csak áldozatok.  Futva tettük meg a túra utolsó 15 kilométerét. Egyrészt azért, mert az elkavarások miatt ketyegett a szintidõ, meg amúgy is elegünk volt. A pontõrök mindenhol nagyon kedvesek voltak. Szeretném megvédeni õket, mindenhol elmondták, hogy õk semmirõl se tehetnek, csak az a kérésem, hogy inkább mondják azt, hogy nem tudják, hogy van-e kút a falu szélén, mint azt, hogy van. (ha egyszer nincs) És köszönjük a helyi lakosoknak, akik vízzel kínáltak minket. :) Én kérem a szervezõket, hogy írják meg azt az itinert újra, hiszen tudják õk is, hogy vacak. Az egyik ponton azt az utasítást kaptuk, hogy ha nem egyezne a szalagozás az itinerrel, akkor a szalagot kell követni. :S Vagy hívjuk DON BOSCO tájékozódási versenynek, és akkor nincs semmi baj. :) Üdv! 


Mamba

 
 
P.MarikaTúra éve: 20122012.09.23 10:38:56
megnéz P.Marika összes beszámolója

Nagy izgalommal készültünk a túrára. Ez volt az elsõ Don Bosco-s, és lehet, hogy az utolsó is?


Kezdõk vagyunk a párommal , másfél éve kattantunk rá a teljesítmény túrákra. Szinte minden héten megyünk egyre.


2 hete indultunk a "Beac Maxi" 50-es távján, nagyon jól éreztük magunakat. Azt gondoltuk, milyen jó lesz most egy 60-as, nincs nagy szint. A pontatlan, felületes megfogalmazások miatt Nyergesújfaluból kijutni sem volt egyszerû. Kérem a szervezõket ne sértõdjenek meg, hanem próbálják kijavítani a leírást. Úgy gondolom, hogy ha 10 emberbõl 1 nem találja meg az utat, lehet , hogy nem figyelt oda rendesen. De ez most fordítva volt. Szerintem azzal tudnak segíteni ha nem csak balra , vagy jobbra menj, hanem a faluban-városban esetlen utca nevet is lehet írni. A horgásztóig nekem  azt jelenti, hogy felmegyek a tóig és nem az alatta lévõ uton keresem a jelzést. Y elágazásból is volt több, mindegyiket szemügyre vettük és több magánterület táblával is összefutottunk. Szerintem ezen a helyen lehetett volna több szalagozás. Itt szeretnék köszönetet mondeni annak a helyi  l. néninek, aki többünket a helyes utra terelt. Menj a tokodi pincéknél a fõutig, amin jobbra fordulj.! Nehezen értelmeztük, mert a fõút elött jelölést találtunk, és ezen nem az szerepelt, hogy a fõuton haladj jobbra." A kanyar után balra tartva egy felszámolt illegális szemétlerakon keresztûl, jobbra tartunk egy földuton, átmegyünk egy hídon..". Miért kell mûuton száguldozó autók között vezetni egy túrát, és mennyi kanyar után fordulunk. Ja és nem felszámolt szemétlerakó, ezért találtuk meg a helyett. Mellesleg itt egy földút is becsatlakozott, ami a fõúttal párhuzamosan haladt, talán itt egy kicsit biztonságosabban lehet volna közlekedni. A hídtól viszont rendben volt a szalagozás könnyen el lehetett jutni Péliföldszentkeresztig. Egy pici bosszúságot még az okozott, hogy tarvágáson kellet átbukdácsolni, amit szintén meg lehetett volna kerülni.Pfszentkereszten két kedves lány fogadott minket a frissítõponton.  Nem járt mindenki ilyen szerencsésen, mert többen a templomnál keresték a frissítõt és nem vették észre, hogy az attól lejebb található. (Mi ismertük a terepet ,több túránál is a pavilonnál volt a frissítõp.) Annak nagyon örülök, hogy az út felment az Öreg-kõ tetejére. Aki teheti menjen és nézze meg a barlangot, megéri! Többször mentem az aljában és nem tudtam, hogy ilyen szép látvány fogadna , ha felmásznék. Ezért köszönet a szervezõknek! Az út továbbszalagozva jó volt. Összegezve: egy kicsit több szalag az elején a könnyebb kijutás érdekében, így kevesebb bosszankodó túrázó. A táv közepén nekem unalmas volt a sok szántóföld, de ez legyen az én bajom.A túrát többen más útvonalon tették meg (ez a túratársakkal történt beszélgetésekbõl derült ki)  Azért köszönöm a túrát biztosan sok idõbe és fáradtságba került a megszervezése. Kívánom jövõre sikerüljön jobban és sok elégedett túrázó levelét olvassák!


Ui: A kezdeti idõveszteség miatt a 30km-re nyargaltunk át, nagyon sajnálom, hogy nem tudtam a 60-at megcsinálni.


 

 
 
 Túra éve: 2011
csibaTúra éve: 20112011.06.05 13:26:07
megnéz csiba összes beszámolója


Laura Vicuña 30


Harmadmagammal vágtam neki a távnak Gabi és Zoli társaságában. Elvileg azt terveztem, hogy a 60-as távon állok rajthoz, de egyedül sok kedvem nem volt végigmenni rajta. Viszont az idõjárást figyelembe véve egyáltalán nem bánom, hogy a 30 lett csak belõle. Így is kaptunk meleget és esõt is.


1000 környékén meg is érkezünk a rajtba. Majd én veszek egy reggelit – sör + 2 túrós táska – a közeli boltban. Ezzel lényegében ki is húztam a túra alatt végig, mármint ami a kaját illeti. Páran már vannak a rajtban, rövid nevezés, és váratlan kedvezmények után neki is vágunk a távnak. Az elején a telkek között néha majdnem elkavarunk, ide talán jó lett volna pár szalag, hiszen késõbbi részeken olyan tökéletes volt a szalagozás, hogy eltévedni lehetetlen volt. Kicsit tartottam az új cipõtõl, de gondoltam, hogy pont jó lesz neki a rövidebb táv, hogy kellõen összeismerkedjen a lábammal. Ennek ellenére, már a Nyakas-hegy tetejétõl kellemetlen talpégéssel jelezte, hogy még annyira nem tetszik neki a lábam. (Ez az érzés végigkísért Kõszikláig, ahol rájöttem a megoldásra, le kell venni a cipõt és kicsit szellõztetni a lábam. Utána már semmi gond nem volt.) Elérünk hamarosan a S S+ elágazásig, ahol az itiner szerint az elsõ ellenõrzõpontunk van, de semmit nem találunk. Föl is hívja egy túrázó a rendezõket, hogy most mi van, de kiderül, hogy nincs pecsét. Így megyünk tovább. Fönt igazán befûtöttek, én meg örülök, hogy nem a 60-as távon indultam. Máriahalmon az aszfalt rendesen süt, páran az útszéli kútból frissítenek, mosakodnak. A település utáni földeknél ellépek Zoliéktól. Úgy gondoltam, hogy majd Kõsziklánál bevárom õket. Nagyon kellemetlen ez a rész. Nyílt terep, szinte elviselhetetlen a meleg, szûk és keskeny ösvények. Viszonylag könnyen felérek a csúcsra, ahol megkapom az elsõ pecsétemet. Pihenek itt egy jó 30 percet, de Zoliék nem akarnak jönni. A meleg kicsit kifogott rajtuk, és megpihentek egy bokor árnyékában. Közben beérkezik az elsõ kettõ 60-as távon induló, és úgy döntök, hogy megyek velük tovább a célig. Innen kellemes kocogós, gyors gyaloglós tempóra váltok. A frissítõ ponton feltöltõdünk. Aztán Nagysáp elõtt megérkezik az égi áldás, ami annyira nem is baj, hiszen legalább kicsit hût. A felhõ, amibõl kaptuk az esõt kb. ugyan abba az irányba haladt, mint mi, és ugyan akkora sebességgel. Így sokáig élvezhettük áztatását. Rendesen rázendített, szakadt, én meg az arcomra kirakódott sótól, amit az esõ belemosott a szemembe, alig látok. Egy jó 10 perces zuhi után ismét kisüt a nap, a Nagysáp elõtti aszfalt gõzölög. Jól néz ki nagyon. A pontõröktõl megkapjuk a következõ és egyben utolsó pecsétünket, majd nekiállunk az utolsó kb. 3,5km-nek. Péliföldszentkereszt elõtt még egy õz keresztezi az utunkat, majd negyed öt magasságában bekocogunk a célba. Megkapjuk a díjazást, majd én bevárom Zoliékat. Oklevél, kitûzõ, jelvény is jár, ami mind nagyon szép. Most már nagyon örülök, hogy nem a hosszabb távon indultam. Így szerencsére csak egyszer áztam el, akik tovább voltak kint, nekik többször sikerült. Nagyon jó túra volt, nekem nagyon tetszett.


Mért adatok (GPSmap 60CSx & SRTM_HUN):


- táv: 30,629km


- szint: 656m

 
 
 Túra éve: 2010
OttorinoTúra éve: 20102010.09.24 10:15:46
megnéz Ottorino összes beszámolója

DON BOSCO 2010.09.18. Táv: 60 km; Szint: 1670 m; Szintidõ: 14-15 óra.

Negyed hatkor szállok le az 1-es villamosról a Flóriánnál. Zsolt már ott vár a megálló esõvédõ fedele alatt. Szakad az esõ. Múlt szombaton ronggyá áztam. Most csak azért adtam a fejem túrázásra, mert az ígérték az idõjósok, hogy reggelre eláll. Igaz, a reggel tág fogalom; az angoloknál például délig tart. A hátizsákomat szemetes zsákba rejtve cipelem, hogy legalább a rajtig ne ázzon meg. A hosszú sorház elõtt elhaladva bekanyarodunk a Kiscelli utcába és a Bécsi út felé tartunk. Ahol a járdának kéne lennie, ott hatalmas sár van, ezért az úttesten megyünk. A rendházhoz érve egy kicsit keresgélünk, mert most egy másik helyiségben lesz a rajtoltatás mint tavaly. Jó, hogy már ilyen korán nyitottak, mert be tudunk húzódni a házba, addig sem ázunk. Miért nem vagyok meglepve, hogy Béla bácsi már bent rendezgeti a cuccát? Gyorsan megreggelizek, amíg Szöcske kipakolja a szükséges nyomtatványokat. Hat óra elõtt elkészülünk az adminisztrációval, van még néhány perc arra, hogy az ég felé tekintgessünk. Bebeszéljük magunknak, hogy egy kicsit már alábbhagyott a zuhé. Hatkor még feltûnõen beköszönünk, hogy lássák nem húztunk el idõ elõtt a többiekkel. Átmegyünk a Bécsi úton a Kiscelli utca folytatásához, és elkezdjük lefele nyomni az ott található lépcsõfokokat. A virradatot elfedik a sötét esõfelhõk, de a közvilágítás jóvoltából nem kell lámpát gyújtani. Elhaladunk a múzeum ódon épülete mellett, és amikor egy utcára bukkanunk, akkor balra fordulunk. Egy-két kutyázót- és kóbor autóst leszámítva kihalt a környék; a pocsolyákkal jól ellátott úttesten szaporázzuk. Visszahívok egy túratársat, aki elment a jobb oldalon megbúvó, keskeny lépcsõ [K+] jelzése mellett. Igen, erre kell felmenni a Mátyás-hegyre. Kitartóan kaptatunk fölfelé a nedves falépcsõn. A tetejéhez közeledve várom a feltételes ellenõrzõpont bójáját, de úgy látszik csak tavaly volt ilyen kihelyezve. Alighogy felérünk már jöhetünk is lefelé. A csúszós kövek óvatosságra intenek a meredek lejtõn. Lent pár méter jobbra egy mûúton, aztán balra fordulunk és megint fölfele tartunk, de most kevésbé durván. Késõbb balra, ismét bemegyünk az erdõbe. A [K-] becsatlakozásánál elhagyjuk a [K+]-t. Utunk többször keresztezi a Hármashatár-hegyre vezetõ mûutat, mígnem egy erõsebb emelkedõvel mi is felérünk a

HHH tetején levõ pingpongasztalhoz. (1. ellenõrzõpont)

Mintha egy kicsit lanyhult volna az esõ. Megint ez a kimerítõ reménykedés. A pontõrök nem bíbelõdtek a pavilonállítással, egy nyitott esernyõ van az asztalon, az alatt pecsételnek. Szörpöt iszunk. A kiürült pohárba Dunakavicsot szedek, útközben majd azt rágicsálom. Sûrû a köd. Egyelõre antennatoronyiránt megyünk, aztán a kerítés után, az erdõben már több lesz a [K-] jelzés. A meredek lejtõ elõtt bedobom az utolsó adag Dunakavicsot és a mûanyag poharat zsebre gyûröm. A lejtõ aljáról még vissza kell kapaszkodni a Vihar-hegyre, de aztán már óvakodhatunk lefelé a Virágos-nyeregbe. Az óvatos haladás ellenére is megcsúszok. Bal térdemet dinamikus erõhatás éri. Hû, remélem nem húzódott meg. Lefelé menetben még érzem, de a réten, vízszintben haladva lassan elmúlik a rossz érzés. Az esõ visszaerõsödik. Az elnéptelenedett Boróka büfé mellett haladunk a hétvégi házas övezet felé, a [Z-] jelzésen. A telkek után keskeny ösvényre térünk. A növényzetrõl az összes víz a gatyánkra folyik. Lassan jön el a balra le ösvény, de aztán seperc alatt leérünk a T elághoz, amin szintén balra fordulunk. Addig megyünk, amíg minden jelzés el nem fogy, ekkor rátérünk egy jelzetlen gerincútra, ami késõbb piros bicikli jelzést kap. Már annyit mentünk, mint Che Guevara az Andokban, de még sehol egy stáció. Egy jobbra leágazó útnál A4-es van a fán, de úgyis a kálvária felé kell menni, ezért nem sok ügyet vetek rá. Néhány tíz méter múlva, meglepetésemre piros-fehér bóját látok az ösvény fölé belógatva.

2. ellenõrzõpont.

Valójában a Kálvária-hegyen kéne székelniük, de odafönn most nagyon nedves a klíma. A bélyegzést megkapjuk, de azért fel kell mennünk. A hatóság nem engedélyezte a túloldalon való lejutást, ezért fent sarkon kell fordulni és visszajönni. A hölgy pontõrnek azért török egy ágat két piros bogyóval a végén.  Visszafelé elolvasom a fán az A4-est. Mostani irányunk szerint balra leküld a piros biciklivel jelzett úton. Már vagy 50 m-t lementünk, de nemhogy piros, de semmilyen bicikli, vagy egyéb jelet nem láttunk. Áh, az arany szabály szerint inkább menjünk vissza minthogy eltévedjünk. Megint elolvasom a hevenyészett felírást. A fenébe! Hát, itt egy hangyányi kis nyíl is, ami arra mutat amerre eredetileg is lementünk. Nem baj! Megvolt az elsõ szorgalmi feladat. (Lesz még.) Megint le. Persze, biciklijel továbbra is nuku. Mindegy már itt a [S-], gyerünk balra! Ezen már csukott szemmel is letalálunk Solymárra. Azért ez se olyan egyszerû, ahogy elgondoltam. A sorompó után, a lejtõn lefelé menve balra szalagot látok az egyik bokron. Baú! Most jut eszembe, hogy tavaly is le kellett vágni a jelzett turistautat a Rózsika-forrástól nem messze levõ pihenõhelyig. Most is be kell menni a dzsindzsásba. Eddig csak térdig voltunk elázva, most, mire kiérünk a patak mellé, már szabályosan, tökig vizesek vagyunk a bokrokról ránk folyó víztõl. Hangosan bosszankodok Zsoltnak, hogy mentünk volna inkább a [S-] jelen, ami kerülõ ugyan, de egy fokkal kevésbé vizes. Az Alsó-Jegenye-vöIgyben egy tucat nõ kóricál az útmentén kapucnis esõkabátban. Mi a ...-t keresnek ezek itt, ilyenkor? - kérdezi Zsolt. Véletlenül tudom rá a választ: Tommal jöttünk erre nem túl régen, valamelyik túrán, és õ megkérdezett egy csinosabbat. Nos, ezek természet-megfigyelõk. A környék bizonyos szempontok szerinti változásait figyelik. (?...!) Mindjárt kiérünk a mûútra. Nem nagy a forgalom, rögtön át tudunk menni a benzinkút oldalára. Valszeg már a leglustábbakat is kidobta az ágy, de az esõ csak esik. Na, gyerünk be jobbra az erdõbe. A kazánlemez híd után valami nagyon bûzlik. Nem nagyon tudjuk szaporázni, örülünk, hogy talpon tudunk maradni a sárban. Két vizsla ugatása kíséri igyekezetünket. A kerítés mellé érünk, ami mellett aszályos idõben is nagy a sár. El lehet képzelni, hogy most mi van itt. Mi van, levágták a fejbevágós ágat? Ó, már látom is, hogy nem. Ott van fehér szalaggal betekerve. Már egészen lenyomta a kerítést. Ahol elfogy a kerítés drótja, ott a betonszegélyen egyensúlyozok. Hosszan tartó emelkedõbe kezdünk. Rohadtul idegesítõ a gyakran kipörgõ láb, a visszacsúszó léptek. A távolból felhangzik a két kutya ugatása, újabb túrázók szegõdtek a nyomunkba. Az, hogy a gatyaszáram, cipõm csurom víz, kit érdekel; de az erdei mûút keresztezése után is ez a banánhéjon való járás a stílus. A [S-] fölösleges kitérõjét nem kell követni, a szalagozás a BUDAI 50 muflon jelére térít. A füves úton az egyik fûcsomóról oldalt csúszik a bal lábam, egyenesen egy pocsolyába. Rögtön érzem a cipõmbe felülrõl befolyó víz hidegét. A [K-]-t érjük el elõször, aztán jobbról visszatér a [S-] is. Most már nem lehet messzire a  pont. Olyan öt percet saccolok, de mint a végén kiderül alábecsültem a távolságot. Egy kutyás hölgy jó reggelt köszön vissza. Az órámra nézek: kilenc óra húsz. Nálunk ez már öreg délelõtt. De nini! Most veszem csak észre, hogy elállt az esõ. Még rá lehet fogni, hogy igaza volt a meteorológusoknak. A nagy páratartalmú levegõ dzsungel hangulatot ébreszt ezért egzotikus állathangokat kezdünk utánozni. Válaszul a falu összes kutyája vonyít rá hosszasan. Az itt megszokott pocsolyák most a bokrokig duzzadtak, az elõttünk járók szabályos kis elkerülõ ösvényeket tapostak az aljnövényzetbe. Átlépjük a lebetonozott gumiabroncsot; innen már tényleg csak egy ugrás a

3. ellenõrzõpont, a Muflon itató.

Az OKT bélyegzõvel pepecselünk. Felhígította a tintát az esõ, de még látszik a pecsételés. Öreg tacsi követeli tõlem ugatva a Zsolttól éppen most kapott körtét. - Nem szereted te ezt öregem, nekem elhiheted - mondom neki, de hiába, mert tovább mondja a magáét. Zsolt ad neki egy szelet nápolyit. Elõször csalódottan leteszi, de aztán fel, s alá mászkál a nápolyival a szájában. Keresi, hogy hova köpje - mondom. Vékonyodik a felhõréteg. Az egyik túratárs meg is jegyzi, hogy már látni az árnyékunkat. Rögtön javul a hangulat. Kimegyünk a Zsíros-hegyi turistaház megmaradt pereméhez. Már a maradványok is alig látszanak, úgy benõtte õket a növényzet. Balra tartunk, a Zsíroshegyi út aszfaltja felé. A sorompónál Zsolt megjegyzi, hogy az egyik túrán itt dinnyét adtak. Beindul a pavlovi reflex: sorompó -> dinnye -> nyálelválasztás. Jobbra keressük a letérõ [K-] jelzést. Néhány autót elengedünk, aztán amikor meglátjuk a várt jelet bekanyarodunk. Egy árnyas rész után, a kitett murvás emelkedõn már melegem van. A nap egyre jobban átdereng a gyorsan vékonyodó felhõkön. Elhatározom, hogy az emlékfal pihenõjénél megállok, és hátizsákomba süllyesztem az esõkabátomat. Így is lesz. Zsolt kérdezi, hogy nem fázom e. A hátam fázik még egy kicsit a vizes hátizsáktól, de ha majd leérünk a Szénásokról, a szélvédettebb helyen már minden rendben lesz. Elõször azonban gyorsan megnézzük a csúcsról a körpanorámát. Sokat ugyan nem látni a párától, de a Getét azért még sikerül betájolni. Itt is voltunk, de most leroncsolunk a kövekre festett [K-] jelzések mellett. Feltételes ellenõrzõpontot nem láttunk. Hullámvasutazva érünk el a fáig, amelyikre a [K-] és a [K+] jelzés is fel van festve. A tavalyi PILISCSABAI NEGYVENESEK XL-nek pontja volt itt, most nincs itt senki. Ma van az a túra is, de idáig a leggyorsabbak is csak délután érhetnek el. Átváltunk a [K+]-ra, a Kutya-hegy irányába haladunk. Idáig már mindenki könnyített az öltözetén; a könnyû szellõben az én hátamon is megszáradt a cucc. Egy balkanyarral leérünk a forgóajtóhoz, amelyen keresztül a Fehér útra lépünk ki. Jobbra megyünk a [S-] jelzésen Perbál irányába. Egy információs táblánál az útvilla bal ágát választva hosszú idõre letérünk a jelzett útról. A széles, jól járható út vonalvezetése lehetõvé teszi a nem odafigyelõs, beszélgetõs, szárítkozós haladást. Közben elpusztítjuk Zsolt nápolyiját. Amikor késõbb, jobbról visszajön a [S-] már lehet számítani arra, hogy egy kerítéshez érünk. Sok értelme nincs, mert egy nagy luk van rajta, amin át is bújunk. Egy hatalmas mezõre jutunk. Elõttünk a gombagyár két piros-fehér kéménye látszik a messzi távolban. Egy fûcsomós ösvényen haladunk a gyár körülbelüli irányába. A Békás-patakhoz érünk, amit normál körülmények között simán át lehet ugorni. Most azonban meg van áradva, és a rajta átvetett, karvastagságú faág lesüllyed, amikor rá akarok lépni. Egy megrekedt hordalékkupacon aztán mégis át tudunk settenkedni. Egy négyzet csúcsaiba ültetett gesztenyefa csoport mellett megyünk el. A falu templomtornya jó irányadó objektum. Nehezen közeledik a település, de amikor egy szekérútba futunk, jobbra kanyarodunk rajta, így érünk ki a Perbál-Tinnye mûútra. Balra besétálunk a templom elé,

az etetõpontra.

Figyelmeztetem Zsoltot, hogy szedje rendbe a vonásait, mert fotót készítenek rólunk. Lekváros kenyér, sültzsíros kenyér és szörp az ellátmány. Fogyasztani kell bõségesen, mert hosszú még az út. Így is teszünk, majd visszamegyünk a fõútra, és az eredeti irányt tartva megyünk tovább rajta. Egy hídszerûségnél áll egy túratárs itinerrel a kezében és jobbra néz. Még tovább kell menni - mondom - és a 64-es számú háznál kell jobbra bekanyarodni a keresztutcába. Honnan tudod? - kérdezi. Tavalyról - válaszolom. El is érkezünk a mondott házhoz, és be is fordulunk. Emberünk egyre idegesebb, mert nincs szalagozás. Most már én is elõveszem az itinert, és olvasom, hogy a Szamárhegyi-patak felüljárójánál kellett volna jobbra kanyarodnunk. Hát, az egy, vagy két utcával elõbb volt, de nem érdemes visszamenni, mert, ha a tavalyi útvonalon megyünk tovább, akkor a kettõ inkább elõbb, mint utóbb összetalálkozik. A tagot az se nyugtatja meg, hogy utolérjük Surdékat, akik a térképet nézegetik. Együtt megyünk tovább. A tavalyi út akácoson áthaladó részét pókhálók sokasága keresztezi. A keresztes kollegák zsákmány helyett minket kapnak telibe. Egy keresztezõdésnél jobbról bejön a [S-] jel, és nemsokára meglátunk egy szalagot is. Nagy az öröm, ideges útitársunk megkönnyebbülve fut tovább, jellegzetes mozgásával, kifelé fordított lábfejekkel. Halkan jegyzem meg, hogy említést tehettek volna a változásokról a rajtnál, különös tekintettel a reggeli, nem éppen olvasós idõjárásra. Mindegy. Fõ, hogy visszataláltunk a hivatalos útvonalra. A nap most már úgy süt, mint ahogy az illik ilyenkor. Elõ is kell vennem a sapkát, meg a napszemüveget. Ezt se hittem volna a reggeli esõben. Egy csúcskõre a [S-] jelen kívül egy kanyarodó nyíl és a "15 m" felirat is fel van festve, hogy lássuk melyik két bokor között kell jobbra kanyarodni.

4. ellenõrzõpont, Nyakas-tetõ

Az idõközben elõresietett Surdék pihennek a ponton. A füves, cserjés környezetbõl egy földútra érünk ki. Elvileg ez a [S+] jelezte út. Innen már látni a Nagy-Getét. Kilométereken át caplatunk a traktorok által sártengerré változtatott úton. Kritikusabb helyeken a kukoricasorok között próbálok elõrejutni, de itt se sokkal könnyebb. Már azt hiszem, hogy ennek sosem érünk a végére, amikor két szalag jelzi, hogy balra lefelé kell kanyarodni. Amíg kitett részen megyünk lefelé, addig elfogadható a talaj állaga, de amikor beérünk egy lombsátor takarta patakvölgybe, akkor sárcsúszdává változik a terep. Egy tanya kerítésénél bukkanunk ki. Bent állatok legelésznek, mi itt kint balra fordulunk. Motorzúgás hallatszik. Crossosoknak utat biztosítva állunk félre. Egy darabon egész tûrhetõ az út, de amikor a falu felé vezetõ földutat elérjük, akkor nem túlzok amikor azt állítom, hogy derékig ér a sár, méghozzá faltól falig. Lehet, hogy nem mondták a traktoristának, hogy ne az úton végezzen mélyszántást. Szerencsére a crosspálya is a falu felé tart, és motorosok sincsenek rajta. Az akadályokat leküzdve érkezünk a Máriahalom fõútja mellett levõ játszótérre. Leülünk egy padra. Ki kell szednem a cipõmbõl a belehullott sárdarabokat. Egy kis púdert is öntök bele, hátha nem lesz vízhólyag a talpamon. Ez a kis leülés is erõt ad. Balra megyünk tovább a fõutcán; a buszmegálló melletti kútnál még töltünk egy kis vizet a flakonokba. Felkészülünk a túra legszivatósabb szakaszára. Mesélem Zsoltnak a tavalyi élményeimet, de még nem képes felfogni, hogy mi vár rá. Feltûnik, hogy csupa nõ ácsorog az utcán, férfi egy se. Még a gyerekek is mind lányok. Egy néni azt mondja, hogy esküvõ lesz. Jó, jó, de miért menekültek el a férfiak? A falu végén jobbra fordulunk. Az utca földútba torkollik. Itt is kukoricaföld, itt is sártenger. Nem is bánom, amikor dombot kell mászni, mert ide nem jött már fel a traktor. Ahogy felértünk, már mehetünk is le, hogy egy még meredekebb, és magasabb dombra, mit dombra, hegyre másszunk fel. Itt aztán mehetünk a végtelenségig a gerincen. Nem az a baj, hogy hosszú az út, hanem az, hogy olyan ösvényen kell elõrehaladni, ami egy talpnyom széles, és kb. 15 centi mély. Sántítva kell haladni, letérni nem tudsz róla, mert tüskés cserjék szegélyezik, amelyek úgyis beléd- beléd tépnek. Egy tenyérnyi helyen félreállok, hogy egy túratárs elõzni tudjon. Õ nem kényeskedik, megy, mint a Terminátor. Amikor végre eljön a gerinc vége. Egy szalag jelzi, hogy balra, meredeken le kell menni a hegyrõl. Lent, valószínûtlen mélységben egy szántóföld mellett már ott lavírozik a túratárs, aki nem is olyan rég elõzött. Lefelé ugyanolyan egylábazó ösvény vezet. Itt már ritkább a cserje, a vájat melletti füvön próbálok menni. Sokszor megtréfál a mélyedés fölé nõtt, dús fû. Nagy nehezen mi is levergõdünk a szántóföld mellé. Innen már látszik, hogy hova kell felmászni. Mutatom Zsoltnak a hegycsúcson álló pontõr hangya nagyságú alakját. (...!) Surdék már több, mint félúton vannak a csúcs felé; integetnek. Mi is nekivágunk a kaptatónak. Lassan araszolunk fölfelé a majdnem 45 fokos lejtõn. Annyi könnyítés van a tavalyihoz képest, hogy most nem kell elszenvedni az augusztus eleji hõséget. Tavaly, itt majdnem visszahullottam, most se sok hiányzik, de gésalépésekkel ugyan, de haladok fölfelé. Amikor azt hiszed, hogy már fent vagy, akkor még pár métert le kell szaladnod egy buckáról, és utolsó nekirugaszkodással fel kell nyomulni a pontõr buckájára.

Kõszikla csúcsa, 5. ellenõrzõpont.

Felkapok néhány savanyúcukrot, az egyiket rögtön ki is bontom. Zsolt még küzd az utolsó métereken, amikor felér kirakja az elakadásjelzõt, le kell ülnie a csúcskõre. Hát, akkor én se maradok állva. Ücsörgünk egy kicsit. - Nem azért mondom, én ráérek, de ha te el akarod érni Budapesten az utolsó fóti buszt, akkor mennünk kéne. Nagy nehezen felkurblizzuk magunkat, és lefele indulunk a gerincen. Én már belõttem magamnak a következõ magaslatot, ahová még fel kell csûrnünk. Az már nem olyan vész, mint ez volt, de nem lesz egy Operabál. Egyelõre lemegyünk az erdõbe. Fától fáig óvakodunk lefelé, a motorosok csúnyán széttúrták a talajt. Amikor leérünk, akkor jobbra indulunk egy ároknál nagyobb képzõdmény mellett. Alattomos emelkedõn haladunk, nem is keveset. Egy felszántott földhöz lyukadunk ki, ahol élesen balra fordulunk, követve a szántó peremét. A paraszt az utolsó millimétert is felszántotta, kockáztatva, hogy a traktorral együtt beleborul az árokba, úgyhogy az út annyi, amennyit az elõttünk járók letapostak. Eléggé igénybe veszi az idegeimet a göröngyökön való bukdácsolás. Annyira, hogy amikor egy szalag nyomán bemegyünk az erdõbe, akkor tovább megyek egyenesen, hiába van három szalag jobbra felakasztva. Zsolt kiabál utánam. Azért jó, hogy elhoztam magammal a fiút; körtével, nápolyival etet, és amikor tévútra lépek visszahív. Na, másszuk meg ezt az utolsó dombot. Támadnak a szúnyogok, de elérjük a Babál-hegy csúcskövét. A frissítõpont autója egy gyufaskatulyánál is kisebb, lent a mûút mellett. Oda kell letipliznünk. Elõször normál meredeken óvakodunk lefelé, de aztán be kell menni a dzsindzsásba. Megint az a féllábas ösvény fogad a tüskés bokrokkal. Szerpentinezgetünk lefelé. Amikor kibukkanunk egy fordulónál, azt látjuk, hogy alig értünk lejjebb valamivel. Engem személy szerint jobban megvisel ez, mint a felmászás. Ha még egyszer kanyarodik az ösvény, akkor üvöltök. Jól van, nincs több kanyar, mehetünk a sáros út mellett a bozótban, a


frissítõponthoz.


Málnát, ásványvizet, Dunakavicsot ide! És persze padot a fenekem alá. Le kell simítani a felborzolt idegeimet. Megérkezik az a hölgytúrázó is, aki egy kicsit tovább pihent a Kõszikla csúcskövén. Iszik, eszik egy pár szem édességet, de már megy is tovább. Nekünk is ezt kell tennünk, állok elõ megint én a javaslattal. - Már nem lesz ilyen durva terep, csak egy kicsi sár - mondja a pontõr. Jól van, csak már induljunk, szeretnék sötétedés elõtt beérni, és még van elõttünk vagy 9 km nem túl jó állagú földút. A frisspont mögötti szekérúton folytatjuk egy erdõsávig, ahol balra fordulunk, a fák között vezetõ útra. Hát, bizony ez is emelkedik emberesen. Amikor kiérünk a fák közül, szembe kerülünk egy hegyoldalba vájt kõbányával. Jobbra folytatjuk a domboldalban, amíg egy földbeszúrt táblácska le nem irányít a völgybe egy patakhoz. Gyönyörûen ki van szalagozva a patak: Az innensõ partján egy, és a túloldalán is egy, de gumicsónak az sehol. Mit csináljunk? A legsekélyebb rész is térdig (!) ér, és az átkelést még egy fogpiszkáló sem segíti. Hogy én bele nem gázolok, az biztos. Eszembe jut, hogy a frissponton azt mondták, hogy lesz egy kis sár... Elnézek a kõbánya felé. Szekérút visz arra, és a bánya elõtt folytatódni látszik. Nem látok más kiutat, arra indulok. Zsolt még próbálkozik a pataknál, de aztán õ is követ. Jókora kerülõt teszünk a kõbánya felé. Elõtte sorompó és tiltó tábla, ami a robbantási területtõl próbál távoltartani. Szombat késõ délután van, a kõbánya és környéke kihaltnak látszik. Tiltás ide, tiltás oda, én bemegyek. Zsolt követ. Egy a bánya törmelékével felszórt, hengerelt úton haladunk belvízzel elöntött mezõ mellett. Jól lehet rajta sietni, nincs sár, egyéb akadály. Többször megállunk, és átnézünk a túloldalra, hátha megpillantunk egy szalagot, de semmi. Végre jobbra kanyarodik az út. Azért mondom, hogy végre, mert amikor még fent voltunk a dombon, megfigyeltem, hogy merre van Nagysáp, és most az irányába kanyarodunk. Lesz, ami lesz ezen az úton bemegyünk Nagysápra. Egy szántó mellett azért megállok, hátha mégis van valahol egy nyomorult szalag. A távolba nézek. Zsolt megszólal: - Ott egy szalag. - Hol? - kérdezem. - A lábad elõtt, azon a fakarón. Lenézek, és tényleg, ott egy nyúlfarknyi szalag az említett karóra kötve. Hát, akkor sínen vagyunk, csak a vonat ne jöjjön. Még egy jó, alattomos emelkedõ a szekérúton, de nem bánom, mert megint sikerült visszatalálni a frankó útra. A távolban látszik az Öregkõ kúpja, ami alatt ott található Péliföldszentkereszt, ami megint csak egy pozitívum. Egy idõ után szépen elfogy ez a jobb minõségû út, és megint sarakat kell kerülgetni, de némi nehézség árán elvergõdünk a Bajna-Tát mûúthoz, amit keresztezve egy mezõre jutunk, ahonnan már nincs messze a templomtorony irányába vezetõ utca. Utálok flaszteren túrázni, de most jó érzés a szilárd talaj a lábam alatt. Egy kis térre érkezünk, ahol piros-fehér bója lóg egy fán.

6. ellenõrzõpont, Nagysáp.

Három fiatal lány õrzi a pontot, az egyik gratulál. Korai ez még egy kicsit, de jólesik és megköszönöm. Zsolt lerogy az egyik padra. Azt mondja, hogy olyan érzése van, mintha nyers húson járna. Szürkülni kezd. Akárhogy is, de el kéne indulni. A templomot jobbról kerüljük, a fõúton haladva fogjuk elhagyni a falut. Az egyik porta elõtt, a füves mezsgyén trágyakupac illatozik. - De hosszú ez a falu - mondja Zsolt. Fájós talppal biztos, de amúgy is elég hosszúnak tûnik. Az utolsó háznál elõkotrom a hátizsákból az elemlámpát, és zsebre vágom. Ne a sötét erdõben kelljen vacakolni. A szilárd burkolatú utca végén szalagok jelzik a helyes irányt. Földúton folytatjuk. Erõsen sötétedik, de még nem gyújtok világot. Elöl haladva diktálom a tempót, Zsolt leszegett fejjel, távolabbról követ. A szalagok balra térítenek egy erdõ mellé, aztán mintha egy alagútba kéne bemenni, az erdõ mélyére jutunk. Itt már muszáj lámpát gyújtani. Amikor kiérek egy mezõre Zsolt méltatlankodó hangon kiabál utánam. - Olyan tempót diktálsz vazze! hogy nem bírlak követni, és mindjárt leülök az erdõ közepén. Jól tudom, hogy milyen cefet dolog, ha valakinek fáj a lába és menni kell, csak mindig menni. Bevárom, és azzal próbálok lelket önteni belé, hogy a cél közelségével kecsegtetem, ami mellesleg színtiszta igazság. Innen már látni az idõsotthon fényeit. Az út egyenesen neki vezet. Ez már mindenképpen Péliföldszentkereszt. Nem lépünk az otthon területére, hanem jobbra lemegyünk az országútra. Itt egy kicsit botorkálunk a célt keresve, de A4-esek eligazítanak. Egy hatalmas, oldal nélküli faépítményhez érkezünk. Belépve az ott lévõk tapssal fogadnak. Ritka az ilyen kedves fogadtatás. - Azért tapsoltok, mert mi vagyunk az utolsók? - kérdezem. - Á, dehogy, jó páran vannak még odakint - válaszolják. Az egyik asztalnál ül az a hölgy, aki elõttünk indult el az utolsó frisspontról. Hozzálépek és megkérdezem, hogyan kelt át a kõbánya melletti patakon. Azt mondja: átgázolt. Hú, ez nem semmi. Éppen, hogy el tudok fogyasztani egy szendvicset, már indul is a mikrobusz Dorogra. Minden klappol, öt perccel vonatindulás elõtt lépünk az állomás területére. Az elõzõ transzport még ott várja a vonatot. Azt kérdezik, hogyan kerültünk oda. Hát, a VIP járattal - válaszolom. A vonaton azért még a többieket is megkérdezem, hogy miként küzdötték le a patakot. Volt aki levette a cipõjét, volt aki még a nadrágját is levette, de volt aki úgy, ahogy volt átgázolt. Végeredményben ezek is megoldások. Lassan döcög a vonat, de anekdotázással hamar múlik az idõ. Zsolt is felenged, már bír beszélni túrázásról...

Ottorino



 

 
 
 Túra éve: 2009
OttorinoTúra éve: 20092009.09.11 09:58:56
megnéz Ottorino összes beszámolója
DON BOSCO 60 TÚRABESZÁMOLÓ 2009.08.08
Avagy: Gebedj meg a napégette Kõsziklán.
Táv: 59,9 km; Szint: 1650 m; Szintidõ: max. 15 óra.

Még 55-ös korában néztem ki magamnak ezt a túrát. A célállomás fogott meg. Péliföldszentkereszt a K100 útvonalán van, és nem mellesleg, ízletes forrásvizével felfrissülést nyújt a megfáradt vándornak. Kb. egy héttel a megszületése elõtt (55-bõl) 60-assá nõtte ki magát a túra, no de sebaj.
Fél hatkor érkezek a rajthoz, hogy kapkodás nélkül tudjak menetkész állapotba kerülni, és nevezni. Az se másodlagos szempont, hogy lévén ismeretlen túra, az esetleges útvonal keresgélésre is legyen elegendõ idõ. A szintidõ a cél nyitva tartásához van kötve, így minél elõbb indulok, annál jobb. A szokott, ismerõs arcok már ott gyülekeznek az óbudai Szalézi rendház rácsos kapuja elõtt. Köszönök és beállok az ácsorgók közé. Hogy ne teljen hiába az idõ, kaját veszek elõ és megreggelizek. Gyér mozgás látszik a kerítésen belül. Gond van a kapunyitással. Hat óra felé sikerül elõkeríteni a kiskapu kulcsát, betódulhat az idõközben felgyülemlett tömeg. Egyes asztal: nevezõlap vásárlás, kettes asztal itiner kiadás. 06:10-es rajtidõvel vágódok ki a Bécsi útra, amit rögtön keresztezek is. A Kiscelli utca lépcsõjén felfelé máris bemelegíthetek. A korláton ott lógnak a szalagozás elsõ példányai, de Bubu hangját követve, egyelõre fölösleges a jelzés keresgélése. A Kiscelli múzeum és környéke eddig kimaradt hosszú, hányattatott életembõl, most örömmel nézek körül a zöld környezetben álló, ódon épület tájékán. Szalagozás vezet az utcán a K+ig. Innen ismerõs az erõs emelkedõvel folytatódó út. A BARLANGTÓL BARLANGIG útvonala vezet erre, és tart egészen a Hármashatár-hegy tetejéig. Elõbb azonban még meg kell mászni ezt a Mátyás-hegyet. A tetõ közelében piros-fehér bója lógadozik. Egy beugróban papír, toll. A papíron levõ kódot kell az itinerre írni: 3C8.

Ez az elsõ feltételes ellenõrzõpont.

Meredek lejtõ után egy mûúton jobbra-balra megyek, majd az erdõben folytatom. A jelzés valahol K-ra vált, nem is kell odafigyelni, a jól ismert úton kell eljutni az

1. ellenõrzõpontra, a Hármashatár-hegy tetejére.

Kétféle szörpike van és Dunakavics, amit elsõ ránézésre zizinek nézek. Ivás után Dunakavicsot teszek a pohárba és azt rágicsálva ereszkedek lefelé a meredek, néhol hullámvasutas lejtõn. Egy lankásabb részen futásnak eredek, de a térdem jelzi, hogy ezt azért nem kéne, így laza sietésre váltok. A K- jelzést szalagozás is támogatja. Csak ilyen bõ legyen a segítség Perbál után is, ahol túlnyomórészt olyan objektumok vannak a kiírásban, amelyekhez a térkép szerint nem is vezet út, nemhogy jelzett turistaút. A Virágos-nyeregbe érve a kihalt Boróka büfé mellett a Z-ra váltok. Kövér bárányfelhõk úsznak az égen, kellemes idõ van. A telkek közül az erdõbe érve még kellemesebb a klíma. A lebaltázott Z- jelzések közül néhányat már frissen helyreállítottak. Egy újonnan festett Z- jelzi, hogy balra, lefelé kanyarodik az ösvény. Fiatalos után egy T elághoz érek, és balra kanyarodok. Mindenféle jelzésen túl megyek, és egy sarokkõnél jobbra, jelzetlen útra térek. Jó darabon sietek a gerincen, szalag mutatja, hogy ne menjek le jobbra egy ösvényen. Egyszer csak egy kálváriai stációhoz érek. Tudom, hogy innen fog igazán emelkedni az ösvény a stációk számozásával összhangban. Szembe jön velem múltbéli önmagam a HEGEDÛS RÓBERT emléktúráról. Egyre nagyobbak a sziklalépcsõ fokai, végül sikerül felmászni a három kereszthez.

2. ellenõrzõpont, Kálvária-hegy

Elõkotrom a napszemüvegem, a fehér sziklák bántóan tükrözik vissza a napfényt. Lassan, öregurasan botorkálok le a fényesre csiszolt sziklák között egy alig látható ösvényre. Télen csak akkor könnyû megtalálni (elenkezõ irányból), ha hó esett, és már lábnyomok vannak rajta. Leérek a S-ra, és nagy garral fojtatom lefelé a sokszor látott rét irányába. Hoppá! Csak véletlenül veszem észre a balkéz felöl, egy bokron lógó szalagot. Egy jelöletlen ösvényre invitál, amely levágja az Alsó-Jegenye-völgyben kanyargó út jó részét, és a Rózsika-forrás utáni pihenõnél tér vissza a S-ra. Zseniális! Egy rövidítést terveztek bele az útvonalba, így húzva ki a kispistázók méregfogát. (Hi!) Még azért maradt egy pár fahíd, amin keresztezni kell a Paprikás-patakot, amíg forgalmi zajt nem hallok. Itt a Hidegkúti út. Egy forgalmatlan pillanatban átrohanok rajta. A benzinkút után jobbra bemegyek az erdõbe és kismilliomodszor átdübörgök a kazánlemez-hídon. Egy kerítés melletti alig-ösvényen megyek. Egy jótét lélek világos reklámszatyrot kötött egy fa belógó ágára, nehogy valaki beverje a buksit, utána meg a szundit. Unásig megyek felfele, keresztezek egy mûutat, és amikor a S- egy felesleges EKG csúcsot ír le, no, akkor azt ezúttal nem kell követni, - mint általában - hanem szépen le kell vágni. (Megint csak elvették a kispistázók kenyerét.) Bejön a K-, és visszajön a S- is. Távoli kutyaugatás hallik, egy túratárs meg is jegyzi: Ez már a Muflon kutyája. És tényleg, néhány sárfolt után feltûnik az említett kocsma kerítése, mögötte a csahos ebbel. Betérve már barátságos a jószág, csak újabb érkezõk láttán kezd ismét ugatásba.

3. ellenõrzõpont, Muffon iktató.

A faasztalon sörözés és (Horribile dictu!) cigarettázás maradványai látszanak. Leülök, húzok kettõt a kólámból és megeszek egy csokit.
Nem vesztegetem az idõt, továbbállok. A Zsíros-hegyi turistaház romjánál balra fordulok. A Zsíros-hegyi út flaszterján jobbra figyelgetek, hogy mikor kell letérni a K-ra. Amikor ez eljön, rövid ideig árnyas részen üdülhetek, de amikor kibukkanok a fák közül, fehér murvás szakasz következik, emelkedõvel megspékelve. Sötét üvegû napszemüvegen keresztül is kellemetlenül vakít a kõzúzalék. Fejembe csapom a tarkótakarós, bézbólsapkámat. Egy infótáblás sorompónál átpréselem magam, és tovább emelkedek a fenyõk övezte úton. Amikor az emelkedõ nagyjából vízszintesé szelídül, már igen közel van a Nagy-Szénási Turistaház emlékfala. Itt jól körülnézek, mert feltételes ellenõrzõpont van beígérve, de nincs itt egy teremtett lélek sem. Visszamegyek pár lépést a falépcsõhöz, ami négy fokból áll, negyedik fokát már visszahódította a természet, tovább a mellette vezetõ keskeny ösvényen kell menni a Szénás csúcsára. Fent egy hölgy fotózza a tájat. Bizony, van mit, körbe-körbe. Õ se pontõr, mint kiderül kékezik. További szép napot kívánunk egymásnak, s én lefelé indulok, a kövekre festett K-t követve. Árnyas részeken sapkámat levéve a kellemes szellõvel hûttetem a fejem. A Fenyves-tisztáson elhagyom a K-t a K+ kedvéért, megyek a Kutya-hegy felé. Amikor leérek a kerítés mellé, nem kell átmászni, hanem úriember módjára forgóajtón kell kisétálni.
Odakint jobbra rátérek a S-ra, és távolodok Nagykovácsitól, hogy egyre közelebb érjek Perbálhoz (Fehér út). Innentõl kezdve számomra teljesen ismeretlen az útvonal. Egy infó táblánál jobbra elmegy a S-, és minket a piros-fehér szalagozás vezet tovább. A bárányfelhõk hosszabb-rövidebb idõre eltakarják a napot, és árnyékos szakaszok is elõfordulnak, így elviselhetõ a klíma. Túratársakat érek utol, az út menti bokrokról eszegetnek valamit. Nincs köztük a viccbéli barnamelegítõs srác. Nem vagyok híve az út menti csemegézésnek, fennáll a veszélye, hogy gyakori lekuporodásra kényszeríti a jámbor túrázót. Hosszú idõ múlva egy kerítéshez érünk, ezen akkora luk tátong, hogy éppen át lehet rajta bújni. Itt már nincs semmi takarás, egy puszta kellõs közepén gyalogolok. Elõttem halad egy csoport, határozottan tartanak egy irányba. Nem látok sehol jelzést, de megyek utánuk. Néhány méter után meglátom a lécre szögelt, és a földbe leszúrt kis táblát a túra nevével. Ahol nincs hová szalagot akasztani, és a fontosabb irányváltásoknál ez a módja az útbaigazításnak. Keskeny ösvényen megyek, baloldalt bozótos, jobbra napraforgótábla. Súlyos, keményfejû növények ezek, és ha nem figyelsz, a kritikus magasságban lévõ fejek kényes helyen találhatnak el. Egy árok következik, némi sárnyommal, ez volna a Békás patak. Itt van az elõbbi kerítés másik átjárója, ezen simán át lehet sétálni. Egyre közelebb látszik egy település, az elõttem haladók jobbra kanyarodnak, nemsokára kiérünk a Perbál-Tinnye mûúthoz. Balra bemegyünk Perbálra és a templom árnyékos oldalában

frissítõpont és déli harangszó fogad.

A szörp helyett most jobban kívánom a vizet, ezzel alapozom meg a kaját, amit elfogyasztani szándékozok. Két fiatal, mosolygós lány kínálja a lekváros- és zsíros kenyereket. Lekissel nyitok, majd szörpözés után egy zsíros is lecsúszik, bõséges sózással. Fotók is készülnek a lakomáról, az etetõpont rendezõi jóvoltából. Rászánom magam a továbbhaladásra, mindent köszönök, és indulok vissza a mûútra. A sarkon kékkút van, friss vizet vételezek, fejet mosok, és még a sapkába is vizet teszek, mielõtt felvenném. Kimegyek a fõútra, balra tartok, továbbra is egy túrázó csoport után. Átvágnak az útesten, és jobbra fordulnak egy utcán. A Széchenyi név áll egy táblán. Az utca vége felé körtefa áll, szabad prédául az arra járóknak. Néhányan szerényen a hullott gyümölcsbõl vesznek magukhoz. Az utca meghosszabbítását jelentõ földúton megyünk tovább. A szalagozást követve kanyargunk. Van itt kis ligetes rész, szántóföld, erdõ. A szalagok nélkül elvesznénk, mert néhol a Gerecse térképen nem is jelölt utakon haladunk. Egy hosszabb erdõs szakasz következik, ami kellemesebb az eddigieknél. Már nem látok magam elõtt senkit, eléggé kanyarog az út. Az emelkedésbõl következtetve, amennyire meg tudom állapítani a Töki-tetõ felé járhatok. Kitartó, nem durva emelkedés után cserjés rész következik. Az egyik bokor mögül beszéd hangjaira leszek figyelmes, és két szalag is mutatja, hogy majdnem hajtûben kell jobbra kanyarodni. A bokor másik oldalán, az árnyékban pontõrök beszélgetnek két túrázóval.

4. ellenõrzõpont, Nyakas-tetõ.

A szövegbõl azt hallom ki, hogy kb. 6 km még Máriahalom. Nem kérdezek semmit, csak beleolvasok az itinerbe. Máriahalom nem ellenõrzõpont, csak a 18-as távon levõknek a rajtja. (Mint utólag kiderült, ebben az esetben ez egyáltalán nem nevezhetõ babatávnak.) Felhívom Krisztát a csapattársnõmet, aki az említett távon indult. Õ már a Kõsziklánál jár. El kellett rajtolnia, mert záróra közeledett a startnál, így nem mehetünk együtt. Ez egy apró hiányosság; a résztáv idõben el van szeparálva a fõtúrától. No, persze ha futó lennék... Mindegy, közben egy kukorica, vagy valami magas növény táblája mellé érek egy széles földútra. (Fel tudom ismerni a kukoricát, de most nem sok ügyet vetek rá, megyek tovább.) A távolban még látszik két, elõttem haladó túratárs, igen rákapcsoltak. Az itiner szerint a S+on megyek, de eddig összesen egy jelzést láttam egy cölöpön. A szalagozás viszont kellõ távonként megerõsít a hitemben, hogy jó irányban haladok. Jobbra a Gete tájból kiemelkedõ alakja fekszik. Már hosszú ideje haladok úgy, hogy látom, de õ mit sem törõdik ezzel, egy fikarcnyit se változtat a helyzetén. Egy futó páros elõz meg, a jóval elõttem haladók már eltûntek. Egyre kevesebbszer takarják el a napot a bárányfelhõk. Úgy érzem a sapka-napszemcsi kombináció nélkül felforrna az agyam. Így is megfájdul a fejem. Ez ellen hátizom nyújtással védekezek, olyan módon, hogy a túrabotot két végén megfogva a magasba emelem, és a karjaimat hátrafeszítem. Ez enyhíti a nyak feszültsége miatti fejfájást. Az út során ezt többször megismételem. A futókat sem látom már. Mint késõbb kiderül, a szalagok nyomán balra egy enyhe lejtõre kell ráfordulni, ezért tûntek el a szemem elõl. Amikor én is befordulok, egy darabig még látom õket. Az út egy árnyas patakmeder mellett visz (Török-kúti-völgy). Amikor vége az enyhet adó szakasznak, némi kanyargás után már látszanak Máriahalom házai. Amikor odaérek vizslatom a szalagozást, és csak némi spéttel veszek észre egy fûzfa alatti kék kutat. Nedvesség van körülötte, jaj de jó: mûködik. Ott, egy álltó helyemben megiszok egy egész liter vizet. Meg se kottyan. A korláton ülve megeszek egy szendvicset is. Bedobok egy Magne B 6-ot, majd a fejemre csorgatom a hûs vizet, és a sapkámat is átáztatom. Frissítem a vízkészletemet. Hát ez életmentõ volt. Az idõközben összegyûlt túratársak felhívják a figyelmemet egy táblára, amelyen az áll, hogy ezt a kis játszóteret a kúttal egy vállalkozó hozta létre. Félig viccesen a gyerekekhez is szól, hogy a kút felfrissülésre szolgál, és, hogy fölöslegesen ne fröcsköljék szét a vizet. Megindító, hogy a mai világban akad olyan vállalkozó is, aki nem azt nézi, hogy miként nyúlhatna le minél több pénzt, hanem a közösség örömére is tud áldozni a jövedelmébõl. Kedves Murczin Kálmán! Köszönöm. Balra folytatom. Innen már csak egy lájtos 18 van hátra - gondolom én. A templomnál nyoma sincs már 18-as táv rajtjának. Még egy kék kút kerül az utamba. Próbaképpen odalépek: ez is mûködik. Nem rég mesélték, hogy Zalában, a ROCKENBAUER 130-on összesen egy mûködõképes kút volt az útvonalon, a többi lezárva, leszerelve. Ismét egy intézkedés az életveszélyesek közül. A szalagozás végigvisz a falun, majd jobbra fordít a Rákóczi Ferenc utcán. Földút következik, szalma bálák vannak a földeken, rendszertelenül elszórva, még az útra is jutott belõlük. Átható, vegyes állati sz@rszag lengi be a tájat, néhány fokal eltekeredik a gyomrom. Távolabb az elõttem haladó túrázók egy domboldalon látszanak, amint eppen fölfelé kaptatnak. Nagyon jó látvány, csak hát inkább elõbb, mint utóbb nekem is utánoznom kell õket. Most még vidáman megteszem. Fent látom, hogy egyáltalán nincs még vége a hullámvasutazásnak, mert az elõttem járók már egy következõ domb gerincén baktatnak jobbra. Lemászok, és nekilátok a következõ, ezúttal meredekebb domboldalnak. Nem baj, egy kis kitartás, és én is bokázhatok a gerincen. Fent lábnyomnyi, vályús ösvény fogad. Most már nem csodálom, hogy nem jelzi a Gerecse térkép ezeket a nyúlnyomokat. Ha nem úgy lépkedsz, mint egy manöken, akkor az U alak oldalára lépsz, és egyensúlyvesztés miatt kiesel a ritmusból, a közvetlenül az ösvény mellett álló cserjék beletépnek a ruhádba, fedetlen testrészeidbe. Ha minden igaz, akkor ez az Ádistáció. Egy cserjén szalag mutatja, hogy balra le kéne menni. Rohadt meredeken kell lassan leereszkedni, az elõbbihez hasonló semmi kis ösvényen. A felhõk mintha felszívódtak volna, a napsütés kíméletlen. Nagy nehezen lebotorkálok. Hirtelen az jut eszembe a tájról, hogy western filmet lehetne itt forgatni. Csak néhány ördögszekeret kéne szélgéppel erre fújatni, és kész a helyszín. Megint itt egy domb. Az alsó harmadán egy kis bozótos. Amikor fölé nézek, látom, hogy a kopár részen egy figura araszol fölfelé a 45 fokos emelkedõn. Hát igen, ez lett a lájtos, utolsó 18 km-bõl. A bozótoshoz érve lihegek néhányat, vizet iszok, odázom a tûzõ napra való kilépést. Nem csodálom, hogy az elõttem járó mozgása lentrõl olyan lassúnak tûnt, az is volt. Egy ponton rosszul határozom meg a dõlésszöget, és majdnem visszahullok. Ezerrel ver a szívem. Eszembe jut, hogy a KINIZSI 100-on való részvételhez orvosi igazolást kell vinni. Kac, kac! Ott a legdurvább szakasz is kismiska ehhez képest. Átsuhan az agyamon, hogy kipurcanhatok. Érdekes módon nem a haláltól félek igazán, hanem a szégyentõl. Jóakaróim azt mondanák: "Nem tudott otthon maradni, a seggén, hûs italokat kortyolgatva a vén furulya." Ilyen gondolatok között küzdöm le a domboldalt. Fent egyáltalán nem rózsás a helyzet, ugyanis a nagy dombon van még egy kisebb is, és természetesen annak a csúcsára kell felmászni, mert ott az

5. ellenõrzõpont, a Kõszikla.

Fent az egyik pontõr srác egy gitár húrjait pengeti. (Még ez is!) Valami köszönésfélét motyogok, de lehet, hogy csak meleg levegõt fújtattam. Mindegy, fõ, hogy pecsételjék le az itineremet. Kis dombról le, nagy dombról le, be az erdõbe. A szûk ösvényen két cross motoros jön fölfelé, szembe velem. Azt se tudom, hogy merre ugorjak. Ugorjak? Alig van jártányi erõm. Az égre emelem a tekintetem. Most, hogy bent járok az erdõben, egy hatalmas, a bárányfelhõnél szürkébb felhõ takarja el a napot. Remek. Az ösvénybõl a motorosok jóvoltából mélyszántássá lett barázdákban lejutok egy T-elágazáshoz, ahol jobbra fordulok. Egy szántóföld szélén a megszokott "Don Bosco túrák" táblácska balra irányít. Út az persze óne, a feltört földön, rögök között kell bukdácsolni. Eléggé kivagyok, ezért egy a szántóföld szélén fekvõ fára akarok leülni, ami eltörik alattam. Hát, ez nem jött össze, a földre nem ülök, inkább tovább megyek. Szalag jelzi, hogy két bokor között ismét be kell bújni az erdõbe. Valahol pocsolya lehet, mert szúnyogok támadják meg a végtagjaimat. Óvatosságból már nem kérdezem magamtól, hogy mi jöhet még. Mindegy, akkor is jön még egy brutál emelkedõ. A domb tetején egy betonmandzsetta, ez biztos nem szakad le alattam, ráülök. Ez lenne a Babál-hegy csúcsköve. A feltételes ellenõrzõpont megint csak megmaradt az ijesztés szintjén. Muszáj megenni egy csokit, és inni is kell rá egy pár kortyot. Jaj, csak még egy kicsit tartson ki a nagy felhõ a nap elõtt, csak addig, amíg nem végzek a frissítéssel. Egy csúcskõnek az a tulajdonsága, hogy tõle már csak lefelé lehet menni. Ettõl viszont csak araszolni lehet lefelé, meg-megcsúszva a gördülõ köveken. Túrabotommal együtt is majdnem seggreülök többször is. Megint kisüt a nap. Van olyan szivatós az út lefele, mint fölfelé volt. Sõt! A domb aljában egy kocsi körül több embert látok, lehet, hogy a túrával kapcsolatban vannak. Hosszú még odáig az út, össze-vissza kell cikk-cakkozni, csalitosba be, csalitosból ki. Egy mûúthoz közeledve, - most már vízszintesen - két kézzel megint magasba emelem a botomat, erõsen nyújtózkodok. Egy kedves hölgy lefényképez, lehet, hogy azt hiszi, hogy nálam ez a gyõzelem jele. Mosolyog, és az út másik oldalán, az árnyékban felállított

frissítõponthoz invitál.

A rendezõk itt is fölöttébb kedvesek. Rögtön hellyel kínálnak a felállított asztalok melletti padokon, és frissítõt töltenek. Erõs málnázásba kezdek, egyik pohár szörpöt a másik után gurítom le, hozzá nápolyit pampogok. Az az érzésem, mintha nekik is fontos lenne az éppen frissülõ túrázók új erõre kapása, hogy a hátralevõ távot minél zökkenõmentesebben legyûrhessék. Együttérzõen hallgatják a nyaktörõ lejtõn való lejutás sztoriját. Kellemesen jár a szellõ, kezdek magamhoz térni, úgy érzem, hogy most már reális közelségbe került a sikeres befejezés. Fejembe húzom a nélkülözhetetlen sapkát, elköszönök és néhány feltankolt túratárssal a pontõrök által mutatott irányba indulok. Megijedek az érkezõ, újabb szántóföldtõl, de ezúttal nem kell rajta bukdácsolni, mert fölötte, balra egy kis erdõsávba fordulunk, ahol rendes út és árnyék fogad. Sajnos nem tart sokáig a ligetes rész, mert hamar kibukkanunk egy újabb szántóföld szomszédságába. Itt jobbra fordulunk. A Napnál nincs energiatakarékosság, mellbe kapom a sugárzást. Balra a messzeségben egy kõbánya sárgállik, úgy néz ki, mint egy sziklafalba vájt ókori város. A most következõ kanyargásunkat is az eddig megszokott, kellõ bõségû szalagozás és táblácskázás segíti. Mit segíti, egyedüli lehetõségként biztosítja. (Leszámítva a GPS-es vezetést, már akinek van kütyüje.) Kezdek leszakadni a többiektõl. Az utolsó vizuális kapcsolat velük az, amikor megtorpanni látom õket egy útmelletti, csalitos résznél. A szárazság kellõs közepén egy dagonya akasztotta meg õket. Amikor én is odaérek, nekem is filózni kell, hogy melyik oldalon haladva lesz kevésbé sáros a topánkám. Nem tom milyen átfolyás ez, lehet hogy pataknak csúfolják. Mire átkecmergek, belátható távolban senki sincs az úton. Pár perc múlva látom, hogy egy pici tábla jobbra irányít, egy mérsékeltebb emelkedõre. Valszeg ez lesz a helyi János-hegy. A legnagyobb jóindulattal is csak dombnak lehet nevezni, bár vannak elnevezésbeli érdekességek, lásd: Ferihegy v. Lakihegy. Már ereszkedek is lefelé. Új erõt ad az Öreg-kõ - Muzslai-hegy jellegzetes kettõsének látványa. Az Öreg-kõi pihenõ a K100-on ellenõrzõpont, onnan leereszkedve Péliföldszentkeresztre jutsz. Ennek tudatában képbe kerülök, és ez biztonságérzetet ad. Úgy tûnik, hogy már karnyújtásnyira a cél. Úgy tûnik. Ezzel is úgy járok, mint pár órája a Getével; baktatok, nézem, baktatok, nézem, de nem akar közelebb jönni. A nap meg nem tágít, még mindig szembõl süt. Szeretem a napfényt, a telet alig húztam ki hiányában, de mára ez már - köszönöm szépen - sok. Valami gazdasági épületfélét látok a kanyarban. Lehet, hogy ez már egy településnek az elõjele. Ettõl egy kicsit erõre kapok, jobban szaporázom. Megvárom, míg két cross motoros elviharzik, aztán átkelek egy mûúton. Most nézem, ez a Bajna-Tát mûút. Elõttem hatalmas füstoszlop; valamelyik észlény felgyújtotta a kiszáradt mezõt. Friss, harapnivaló, vidéki levegõ kísér a falu széléig. Végigmegyek a jelzett utcán, a kertekbõl ki-ki tekingetnek, nem tudják, mi ez a hátizsákos vonulás. Egy parkhoz érek, az árnyék nagyon marasztaló, de menni kell tovább. Hirtelen nem tudom merre, már majdnem elõveszem az itinert, amikor turistagyanús elemeket látok, feléjük tartok. A templomnál megtalálom a

6. ellenõrzõpontot. Nagysáp.

A padok egyikére én is leülök. Az akcentussal beszélõ pontõr karamellát, és szörpöt kínál. Mindkettõbõl kérek. A szörpnek érdekes, fanyar íze van, nagyon jól oltja a szomjat. Az omlós karamelláról az ugrik be, hogy a pontõr lengyel származású lehet. (Hihi, bocs.) Igazán kedves, újratölt a szörpbõl, nagyon jólesik. Megérkezik egy több túráról, látásból ismert fiatal versenyzõ; úgylátszik oxigénadóssága van mert mélyet szív az imént meggyújtott cigarettájából. A másik pontõr egy helybéli, fiatal lány kérdezi, hogy hogyan tetszik a falu. Az égõ tarló után láttam benne családiházakat, itt meg egy templomot; teljesen szokványos. Azt mondom neki, hogy annyit még nem láttam belõle, hogy véleményt tudnék mondani. Nem akarom kiábrándítani, de nem hazudhatok. Búcsúzóul annyit mond, hogy még sétatempóban is beérek 30-40 perc alatt; ez bíztató. Hosszan kell szilárd burkolaton caplatni, amíg elérem a falu végét. Itt egy földút következik, ami enyhén balra kanyarodik, és emelkedik. Arra számítok, hogy fent már látszik a cél, de egyáltalán nincs így. Az út kanyarogni kezd elõször a fennsíkon, majd lejjebb belefutok egy erdõbe. Kibukkanva megint egy emelkedõ vesz vissza a tempómból. Kezdek dühös lenni, mert 40 perc már bõven eltelt, és a célnak nyoma sincs, csak itt pörgök a körhintában. Szerencse, hogy a szalagozás kifogástalan, mert anélkül Campo Basso. Szerintem ez a lanka, amire felértem, ez a Berényi-vár. Várnak vagy romjának persze nyoma sincs, ez csak egy elnevezés. Jócskán kell még jobbra-balrázni, mire megérkezek egy lókarámhoz. Tovább megyek egyenesen. Egy idõs bácsi locsolja a gyöpöt, szerintem benn járok az idõsek otthonában. Jobbról kellett volna kikerülni, de a lovakat bámulva betévedtem. Illedelmesen köszönök, és kilépek a kapun. Itt már ismert a környék, gyakorlatilag megérkeztem. Az ifjúsági ház táblája nyomán besétálok a célba. A zúzalékkövön, a bakancsa mellett, mezitláb állva üdvözöl Kriszta. Örülök, hogy megvárt. Kikéri a nagy tányér paprikáskrumpliját; (not included) nagyon jól néz ki az étel, (is) de nekem inkább hányingerem van, mint étvágyam. Lazítok a cipõfûzõn, és elbaktatok a mosdóba. Hosszasan mosom az arcom, nyakam a hûs vízzel; valami csodálatos érzés. mire visszamegyek a padokhoz, Kriszta már kivégezte a kaját. Zöldalmát veszek elõ, savankás íze most különösen jólesik. Nemsokára kisbusz indul Dorogra, elhagyjuk Péliföldszentkeresztet, hogy egy hosszadalmas vonatozáson vegyünk részt hazafelé.

Ottorino



 
 
szalamandraTúra éve: 20092009.08.14 18:29:23
megnéz szalamandra összes beszámolója
Don Bosco 60 2009
ZSÉ eldöntötte a korai indulást.-Rendben, nem probléma! 5.45 rajthely-pontos vagyok (egy kis szerencse is kellett hozzá:-) ZSÉ késik ,aztán letol,miért nem álltam be a sorba....6.15-kor indulunk, ZSÉ kissé cammog,próbálom nógatni- "MÉG NEM MELEGEDETT BE"...A Kiscelli Múzeumig a bicósok számára is legendás hírû emelkedõ-de ZSÉnek ez még nem elég:CAMMOG...A K+ mátyáshegyi felfelé a következik(hazai terep, a katlan a gyermekem kedvenc játszótere volt vmikor...régen.)Hátranézek:LIHEGVE CAMMOG. Hátha még ez sem volt elég a HHH-i emelkedõn csak beindul! Büszkén mutogatom az általam festett új kék jelzéseket.(A "Baltás" sok munkát ad mostanában,de kitartóak vagyunk,újrafestjük) A"kõasztalnál" az elsõ ellenõrzõ pont.Iszunk, belemarkolok a dunakavicsba s gyerünk tovább. NA VÉGRE ZSÉ BEINDULT: KOCOG!!!!Bár most meg a fényképezés miatt marad le...Nem várom be majd utolér.Rátapadok Danira,vmiért biztonságban érzem magamat mögötte...Tájékozódásban még van mit fejlõdni! (NÕI DOLOG? - nem hiszem,inkább plusz energia,ami még nincs a hátizsákban -Így kényelmesebb! ) A Vihar-hegyrõl leviharzunk (Máté éppen a csokimúzeumos pontõrködését emlegeti:PÁLINKÁS-az az igazi!!! :-))) Virágosnyereg, Z jelzés aztán S Solymárig ,a Kálváriát persze nem hagyjuk ki ! 2.ellenõrzõpont. Lefelé kocogás.Átkelünk a mûúton s számomra most kezdõdik a nap..Hosszú nem meredek mászás Zsíros-hegyre a S-án.Utolérjük Ildikót,(Õ a takarítónõ-pókhálózik) A Muflonnál kedves pár fogad minket-újabb ellenõrzõpont.A tulaj viszont percekig nem tér magához ,amikor Dani VIZET kér a kulacsába...EZ NEM AZ A HELY,ahol vizet isznak.....:-))) Nem idõzünk,tovább az általam (IS) nagyonkedvelt Nagyszénásra( 550) Szeretem ha meg kell küzdeni a szépért!!!Nincs feltételes pont , hiába keressük. Ismét leszögezem:egyszer itt szeretnék aludni a szabad ég alatt...S már kocogunk is lefelé a K-en,aztán a Kutya-hegyen a K+-en,le a kerítésig.A Fehérúton jobbra Perbál felé, ki van írva: 7 KM-2 óra-Dani megjegyzi:"de nem nekünk!" Árnyékos széles-jól futható...ZSÉ megáll ragasztani,az új cipõje(nem ASICS!) hólyagot csinált- még jó hogy hoztam Leukoplastot kisollóval!Sajnos pótsapkára nem gondoltam:se neki se Daninak nincs fejfedõje-mi lesz velük nyílt terepen...A Meszes után (most nem másszuk meg :-)újabb kerítésmászás,innen szántóföld s napraforgó-tábla következik.Kicsit élre állok,s azonnal rossz az irány,szerencsére Dani a helyzet magaslatán ,hamar korrigál, én pedig visszatérek mögé a "helyemre", abból nem lehet baj..Aztán észbe kapok :ZSÉ eltûnt ,lemaradt-megállok, várom,hogy felbukkanjon..Dani megy tovább elõre...JÓ VOLT OTT A HATALMAS NAPRAFORGÓMEZÕN EGYEDÜL....CSÖRREN A TELEFON: ZSÉ visszament ,mert nincs meg a fgép(a lábragasztó helyen kicsúszhatott a zsebébõl..).de sajnos nem találta meg-jön vissza -folytatja a túrát!!MEGVÁROM Szerencsére Ildikó is fölfedez a dombtetõn s visszatalál a helyes útra.:-) Perbálra már 3-man kocogunk be:30 KM.Itt a templomnál étel-ital vár ránk(Dani már éppen befejezte)Szörpök ,lekváros ,zsíros kenyér ubival a kínálat.Finoman ropog a kenyér héja.Mivel csak körtét hoztam magammal, kihasználom a lehetõséget:2 lekvároskenyér sok folyadékkal, de ami a legjobban esik:a kút alatti fürdés!!(Fejet a csap alá,csurog a víz a nyakamba-én így szeretem:-) Ismét úton, ZSÉ vizes pelusból turbánt csavar a feje köré-következik a nyílt terep tûzõ napon. Nagyon jól szalagozott túra,lassan Dani nélkül is biztonságban érzem magamat az ismeretlen terep ellenére is!!! AZ újabb EP-on láthatóan örülnek nekünk (eddig még a madár sem ,csak Dani járt arra:-) Dombok le s föl egy õzet is látunk..Ildikóval beszélgetünk ,ZSé mögöttünk.Messze -messze egy fehér pont-Dani háta..A hõség kezd nyomasztóvá válni bár forró szél simogat-én ezt is szeretem ,csak veszélyes...Máriahalomra kitikkadva érünk be s megrohanjuk a kék kutat,alatta a vízfolt jelzi ,ezt Dani sem hagyta ki ISTENI ÉRZÉS!! A csap alá guggolok,még a cipõmbe is befolyik,nem zavar. nincs most ennél jobb!! Felfrissülve körülnézünk:a hely békés nyugalmat áraszt sehol senki a templomnál-a 18km-es táv résztvevõi már elrajtoltak. A faluból kiérve mozgó pontok elõttünk-TÚRATÁRSAK.Na végre nem vagyunk már olyan magányosak s van kiket megelõzni. Felfedezem Danit is -õ a cél-indulok,Ildikó lemarad ,de én futok míg utol nem érem..Hátranéz, egy mosoly a jutalmam,de nem áll meg ,megy rendíthetetlenül, gyalogra váltok én is- CSAK NEM LEMARADNI! AZ újabb cél ott magasodik elõttünk:KÕHEGY Dani kajánul mutatja ,oda fölmegyünk -nagyon ijesztõ !!!MESEBELI HELY -ezért meg kell dolgozni!!! Tûzõ napon sziklás kopár meredek fel...A 18-asok araszolnak rajta mint karaván...Dani nekimegy lendületesen-nekem sajnos csak az aprólépéses taposás marad,egyszer meg is állok ,mert elfogy a levegõm,de gyorsan tovább megyek mert teljesen váratlanul egy idõsebb úr (két lihegés közt) elkezd bókolni, teljesen zavarba hoz :-))))FÉRFIAK!!!! Nagyon tetszik ,hogy kisgyerekek is nyomják( 4-5évesek).UTÁNPÓTLÁS!!! Fönt EP ,nagy elismeréssel fogadnak mint 60-ast,különösen mikor kiderült,hogy nem 25 éves vagyok :-)(JÓL esett az egomnak!) Nem pihenünk, csorgunk lefelé!! IDE MÉG VISSZAJÖVÖK !!! A nyílt terep után erdõbe érünk,nagyon kellett már az árnyék végre! Továbbra is lefelé....Messze látszik már az újabb frissítõpont-jó kis motiváció. 3 fajta szörp, kérdik melyiket szeretném,mindegy ,csak sokat kérek....Meggy ,kivi ,narancs-végigkóstolom-lecsúszik 1 L folyadék.Kulacsba is töltünk. A nápolyit most nem kívánom, de biztos ami biztos letuszkolok egyet,nehogy baj legyen. Újabb nyílt terep következik ,de így frissítés után most nem probléma,újjászülettünk! Lassan tudatosul bennünk :közel a cél.Nagysáp nem nyerte el a tetszésemet ,ui. a helyi "kölykök" megtréfáltak minket: 1-2 szalagot leszakítva ,átkötöttek balra egy utcába-az eddig oly megbízható szalagozást követve ,rátérünk,de úgy 100 m után gyanússá válik a dolog- elolvasva az útmutatót visszatérünk a helyes útra.! AZ utolsó szakasz kis emelkedõ:János-hegy (inkább dombocska) Ekkor ZSÉ rámtelefonál,hogy mindjárt utolér!!HONNAN KERÜLT ELÕ!!! Ezt bírom benne ,amikor már azt hiszem ,hogy végleg föladta ,hirtelen összekapja magát s felbukkan .CSODÁLOM ÉRTE ?S LE A KALAPPAL!!! A közeledõ ÖREG-KÕ-ben gyönyörködve (amit most nem mászunk meg :-))) be is sétálunk Péliszentkeresztre.ÜDE ZÖLD FOLT ?TÖKÉLETESEN RENDEZETT OÁZIS Egy hosszú -forró nap után kell ennél szebb cél? Egy jóbarátom már kinézte magának,ha eljön az idõ,ide szeretne visszavonulni az idõsek otthonába s én megígértem neki ,jövök látogatni...(10 év van köztünk :-))) A rendezõk õszinte örömmel fogadtak minket mint elsõ 60-asokat,köszönet érte...Én még elsétáltam a Szent -kútig,megtisztultam az út porától a jéghideg vízzel,kényelmes kisbuszok szállítottak minket Dorogra a buszhoz /vonathoz...Nagyon elégedett vagyok nem csak magammal (:-)),hanem a szervezõk munkájával is!!!!! Jövõre ugyanitt!!!! /(Akinek nem elég a 60 km,még folytathatná tovább a Kinizsi útvonalán Tatáig.....:-))))/
 
 
ZeteTúra éve: 20092009.08.12 11:03:35
megnéz Zete összes beszámolója
Don Bosco teljesítménytúra - seprés

Fotóalbum 52 képpel megtekinthetõ itt:

http://zete.uw.hu/album/thumbnails.php?album=65

Megtiszteltetésnek vettem, hogy felkérést kaptam a seprû feladatára ezen a túrán. Különösen vártam a Nyugat-Gerecse jelzetlen útjai által nyújtott élményeket, mindig jó olyan helyeken túrázni, ahol túrázók igen ritkán fordulnak elõ. Ezen a részen, a Perbál-Máriahalom-Nagysáp régióban pedig teljesítménytúra még nem volt és egy rövid rész kivételével jelzések sincsenek - a térképen legalább is, mert a valóságban van S kereszt a Nyakas-tetõ után.

Reggel 8 után kevéssel indultam el egyedül az óbudai Szalézi rendházból, a Hármashatár-hegyen Lupin kolléga és túratársnõje várt, innen velük együtt mentem. A rengeteg szalag leszedése miatt nem a szokásos túratempóban, de azért még épp elfogadható iramban haladtunk. Az útba esõ italfelvevõ helyeket a Rekettyés kivételével mind kihasználtuk, Nagysápon nem, mert ott már zárva volt minden. A táblák és szalagok prímán megvoltak, egyedül az Ádistáció-Kõszikla között nem találtunk semmit, ezt pontosan a célban sem tudtuk megfejteni miért nem? Leszedték, vagy nem vettük észre? A legvalószínûbb, hogy ezen a szakaszon egy kicsit más úton mentünk, mint amit kijelöltek.

Ami kiemelten tetszett:

A Hidegkúti kálvária látképe, az valami csodás! Sokszor jártam már a Virágos-nyeregtõl a Solymári mûútig, de itt még nem voltam. Nem véletlenül állítanak kereszteket és építenek kálváriákat a természetben különösen megkapó helyekre, ha magányosan van itt az ember, igen jó alkalmat találhat az elmélkedésre.

A másik szenzációs hely a Kõszikla. Annak ellenére, hogy nagy élet volt a csúcs alatti nyeregben, bográcsozás, buli, stb. nagyon bejött a hely, bár sok idõnk nem volt nézelõdni.

Örülök, hogy ott lehettem és segíthettem.

Zete

 
 
ZETúra éve: 20092009.08.09 21:57:49
megnéz ZE összes beszámolója
Don Bosco 56, azaz 60 -- egy -szerintem- nagyszerû elsõ rendezés.

A naptárban még 56km-rel szerepelt, aztán az útvonal pontosítása, illetve a mérések alapján ez majd' 60km-re nõtt, ami ebben a kellemes melegben embert próbáló táv. Óbudán igen korai és rövid rajtidõszak (rajt 6-7 között), a cél este 9-kor zár. Oda-vissza számolgatás, ez húzós lesz, úgyhogy igyekszem korán rajtolni. Tömeg nincs a rajtban, gördülékenyen megy a nevezés -- itt lehet nyilatkozni arról, hogy a célban kér-e az ember fõtt ételt -- ez utóbbit majd ott kell fizetni -- én igennel válaszolok. Rajtszámként 059 kerül a lapomra, az óra 6:35-öt mutat, és már indulhatok is.Otthon nyomtattam a teljes útvonalról térképet (a túra GPS-trackje letölthetõ, így nincs nehéz dolgom) -- azt már látom, hogy a szint 2/3-a a túra elsõ felére koncentrálódik (ez jó), viszont a maradékban van egy rész (Kõszikla -- Babál-hegy -- Sápi-völgy) ahol azért lesz részünk némi "meglepiben".

Röviden az itinerrõl. A legfontosabb információkat, az útvonal leírását, táv- és sizntadatokat, rendezõi elérhetõséget tartalmazza, továbbá egy leírást a túrák névadóiról, illetve az útvonal nevezetességeirõl. Térképet csak a Máriahalom utáni szakaszról. Utólag visszatekintve sem a térképre, sem a leírásra nem volt szükség, az útvonal korrekten ki lett szalagozva, sõt, szántóföldi részeken kis táblák mutatták a helyes irányt.

A túra elsõ része "vakon" teljesíthetõ: Kiscelli-kastély, Mátyás-hegy, Hármas-határ-hegy, Virágos-nyereg, Kálvária (Buda határán, illetve Hegedûs Róbert emléktúra érinti ellenkezõ irányból), Alsó-jegenye-völgy, S- a Zsíros-hegyig (a kispistázásra csábító kunkor szabályos levágásával). Mátyás-hegyen számfelírós pont, HHH-en szörpös édességes frissítõpont, a Kálvárián "sima" ep. A Zsíros-hegyen opcionális frissítési lehetõség az EP-nek helyt adó Muflonitatóban. Itt találkozom sok-sok ismerõssel, Nagyondinnye és Jámbor épp indulnak, mondják, hogy majd utólérem õket -- eddig 20 percet hoztam rajtuk. Az opcionális :) frissítés után elindulok, Nagy-szénás emlékfal (feltételes pont -- lenne, de nincs), innen föl a csúcs felé messzirõl kiabál felém egy "túratárs", azt tudakolva, hogy van-e az emlékfalnál pont? Rákérdezek, hogy járt-e ott, mire teljesen természetesen válaszolja, hogy nem. Erre megvonom a vállam, nem válaszolok neki, mire valami nem túl kellemeset dünnyög az orra alatt... No mindegy. A Nagy-szénás tetején egy fiatal társaság ücsörög, rákérdezek, hogy õk-e a pont, mire nevetve mondják, hogy nem, de ha kérek, akkor rajzolnak a lapomra valamit -- kedvesek, aranyosak, veszik a lapot, kispista után rögtön jobb lesz a kedvem. Ezt csak fokozza a Kutya-hegy felé a gyönyörû táj, utána pedig a S-, illetve a Fehér-út, ahonnan ismét szalagozás segít (A Nagy-szénás szigorú védelem alatt álló területén természetesen nem szalagoztak a rendezõk.). Ezen a szakaszon a túra telejsítését erõsen nehezítõ körülménnyel találom szembe magamat: rengeteg finom, érett szeder és szamóca az út mellett -- nem is nagyom ki a lehetõséget, és legelek belõle itt-ott. Az eredi szakasz után rét, szántóföld következik -- no meg erõs napsütés, kalap fel, aztán gyerünk, lassan a felén túl vagyunk! A táv fele Perbálnál következik, ahol frissítõ- és kajapontot is találunk a templom árnyékában. Itt is többféle szörp, zsíros- rámás, lekváros kenyerek, kovászos ubi, lilahagyma a választék. A ponton -mint eddig mindenütt- nagyon kedves, mosolygós fiatalok, körben a fûben pedig kissé csoffadt túrázók -- itt érem utól Nagyondinnyét és Jámbort, akikkel némi étel-és italfogyasztást követõen együtt indulunk tovább, potban délután egykor. Gyors számolgatás: nagyjából hat és fél óra az elsõ fele, ha semmi nem jön közbe, akkor sikerülni fog, bár a túra neheze (tájékozódásilag) még csak most jön.
Perbálon még beiktatunk egy privát frissítést is, aztán megyünk tovább (még) lankadatlanul, így cirka egy óra múlva már a Nyakas-tetõnél lévõ következõ ep-n vagyunk. Itt északnak fordulunk, majd további lehet, hogy kellemesebb idõben szép, de ebben a rekkenõ hõségben kevés emléket hagyó szakasz után megérkezünk Máriahalomra, ahonnan a rövidtávosok indultak. Nekünk itt nincs pont, így megyünk tovább. A falu végén hirtelen jobbos, majd néhány kilométer után következik a térképen már kiszúrt "meglepetés": Meredeken le, majd föl a Kõsziklához, ahol EP-t találunk, utána pedig meredeken le (szerencsére jórészt ismét erdõben), majd egy szántóföld szélén fel a Babál-hegyre. A kõszikla elõtt "icipicit" utáltam az útvonal kiötlõjét, fent azonban a körpanoráma kárpótolt a masszív emelkedõért: tényleg kár lett volna kihagyni ezt a csúcsot -- ugyanúgy, mint a Babál-hegyet. Ey durva ereszkedést követõen ismét ep, frissítési lehetõséggel, a szokásos szörpválasztékkal -- itt azért ücsörgünk egy picit, negyed hét, és még van tíz kilométer.
PIcit azért nyikorogva, de tovább indulunk, erdõszél, enyhe emelkedõ, szántóföld széle, patakátkelés, majd hosszú gyaloglás Nagysápig, ahol az utolsó ep-t találjuk. Itt tejkaramellával öntenek belénk erõt a hátralévõ kevesebb, mint négy kilométerre. Egy rövid privát frissítés is belefér, majd az idõt számolgatva (minden óra 45-kor megy a célból kisbusz Dorogra, a következõ óra 20-kor induló vonathoz) belehúzunk, hogy vacsorázni is legyen idõ. A nyugdíjasotthont megkerüljük, majd a szalag szerint jobbra a feljárón be a célba. A lapomra 20:23 kerül, mint érkezési idõ, megkapom az oklevelet, kitûzõt, illetve egy ismertetõt a Szalézi rendházról, valamint egy képet a túra névadójáról, Bosco Szent Jánosról. Vacsora paprikáskrumpli kolbásszal, uborka, kenyér.

Fárasztó volt, tikkasztó volt, de megérte: lelkes, és a feladatukat korrekten, szívvel-lélekkel végzõ rendezõk/közremûködõk, a sok szántóföld mellett is szép és emlékezetes tájak, úgyhogy jövõre, pláne, hogy szeptemberben lesz, ismét eljövök, ha tehetem.