Túrabeszámolók


Béndek - Mentsük meg a béndeki kápolnát!

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2012 2013 2014 2015 2016
 Túra éve: 2015
JakabTúra éve: 20152015.10.12 12:54:18
megnéz Jakab összes beszámolója

A Béndeki kápolna megmentéséért szervezõdött túráról beszámoló itt:


bakancsesfakanal.blogspot.hu/2015/10/mentsuk-meg-bendeki-kapolnat.html

 
 
 Túra éve: 2014
javaTúra éve: 20142014.09.29 22:36:15
megnéz java összes beszámolója

Béndek 42 (Mentsük meg a béndeki kápolnát!)


A teljesítménytúrával a szervezõk a Hács közelében lévõ mára elnéptelenedett Béndek-pusztán lévõ romkápolna mihamarabbi felújításának fontosságára akarják ráirányítani a figyelmet.  Az eredeti XIII. századi, feltehetõen gótikus stílusban épült templom a török idõben a faluval együtt elpusztult, de a romjai még ma is láthatók a késõbb épült kápolna mögött. A település lassan újra benépesedett. A rom elõtt áll az imént említett, 1857-ben felszentelt és az 1970-es évek végéig használt kis klasszicista kápolna, amelyet részben a régi templomra építettek, így az altemplomul szolgált.


Ekkor a területet a Kacskovics-család birtokolta, romos kastélyuk a közeli Gyugyon található. A család néhány tagjának sírja közvetlenül a kápolna mellett ma is megtalálható. Sajnálatos módon a lakosság egyre fogyatkozni kezdett, az utolsó családok 1970 körül költöztek el.


A templom a több mint harminc éves magánya alatt nagyon rossz állapotba került. Felújítását lelkes szervezõ munka eredményeként 2009-ben kezdte meg a katolikus közösség. Az épületet részben felújították és új tetõzetet kapott. (Forrás: internet)


A 42 km-es út startja a balatonboglári vasútállomásról indult és egy nagy kört leírva, érintve több települést, nevezetességet és természetesen a névadó elnéptelenedett Béndek-pusztai romkápolnát. A túra ugyanide, de már a helyi mûvelõdési házba tért vissza. A Balatonboglári nyár magával ragadó nyüzsgõ forgatagát többször magam is megtapasztaltam. Adott volt a lehetõség, hogy õsszel is ellátogassak a településre. Nyoma sem volt már a nyári nyüzsgésnek, viszont kiváló alkalom nyílt arra, hogy megismerjem a környéket.


A beígért kellemes õszi idõ helyett fázós, hûvös reggelen indultunk el a kijelölt útvonalon. A balatonboglári szõlõ és borkultúrához méltóan sokszor végtelennek tûnõ magán és állami tulajdonú szõlõültetvények mellett haladt el a túra. A takaros pincék, megmûvelt földek, gondozott lugasok látványa igazán szívet melengetõ volt. Sok helyen éppen folyt a szüret. Kívülrõl láthattuk a szépen felújított és a tájba diszkréten belesimuló Szõlõskislaki Gaál-kastélyt és ellentéteként a Gyugy közelében található, még felújításra váró romos Kacskovics-kastélyt. Különleges látvány volt a Gyugyi árpád-kori templomhoz vezetõ sétány mentén álló stációk. Itt a megszokottól eltérõen nem Jézus keresztútját ábrázolják, hanem a magyar történelem meghatározó személyiségeinek helyeztek el emléktáblákat. Ez „Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye” néven vált ismertté.


A túra során mentünk aszfaltozott, betonozott és murvás úton, földúton és homokos talajon. Áthaladtunk horhosokon, mezõkön, nagyon szép, de annál sárosabb talajú erdõkön, illúzióromboló tarra vágott, a munkagépek által szinte járhatatlanná tett utakon.


Érdekes látvány volt a mezõkrõl, az erdõk fái közül felszálló ködpára. Régi korok emlékét idézte a hosszú erdei séta után elért Piros ház. Mintha visszaröppentünk volna az idõben 30-40 évet, olyan hangulata volt a régi, de szépen karbantartott erdei laknak. Az épület elõtt álló faasztalhoz letelepedve meghallgattuk a túra egyik szervezõjét és a helyi erdész rövid ismertetõjét, melybõl kiderült, hogy a ház Somogy megye legöregebb telepített erdejében áll. Felhívták a figyelmet a további úton megtekinthetõ látnivalókra, és hogy érdemes nyitott szemmel járni, mivel a területen nagy a vadállomány. Arról is érdeklõdtek, hogy minden rendben volt e, követhetõ volt-e az útvonal a leírás alapján. Közben frissítõvel kínáltak, volt többfajta üdítõ, ásványvíz, bor és müzli szelet.


Említést érdemel az erdei út mellett húzódó hosszú széles szakadék és az erdõben álló nehezen észrevehetõ grófi emlékmû, amit szintén említettek a Piros házi e.p-nál. Gyönyörködhettünk a János-hegy páratlan panorámájában, ahol a túlpart hegyvonulatai is látszanak. A Rác-fához érve elolvastuk a gazban álló 48-as emléktáblát és „megcsodáltuk” a szintén gazban álló régi fát. Valóban ez illik a ’48-as szabadságharc hõseinek emlékéhez?


Az idõjárás a délelõtt folyamán nem volt túl kegyes hozzánk. Többször csöpögõ, szitáló esõben haladtunk, de mint oly sokadszor délutánra ismét kisütött a nap.


A szervezõk igazán kitettek magukért! A túra útvonala nagyon ötletesen volt megtervezve: bemutatta a környék szõlõtermesztését, megmutatott több történelmi és kulturális szempontból fontos épületet, mûemléket és elfeledett települést. Betekinthettünk az erdõmûvelés és vadgazdálkodás fontos munkájába.


Mindenhol barátságos, segítõkész pontõrök fogadtak bennünket. Az ellátás is megfelelõ volt, talán a folyadékpótlásra kéne kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni itt is. A térkép csak nagyon korlátozottan volt használható, de a leírás kárpótolta ezt.


Egy érdekes momentum azért említést érdemel: amikor a béndeki kápolna-romhoz mentünk felfelé, ismerõs túratársakat köszöntöttünk, akik közölték van ellátás, de kérni kell(!). Ez egy kicsit meglepett. Kérni kell? Máshol mindenhol kínálják-tukmálják az emberbe az ételt-italt, nehogy már itt kérni kelljen! Felértünk, pecsételtettünk. Annak ellenére, hogy az asztalokon kartonba gyûjtve voltak üres palackok, müzlis papírok, minket senki nem kínált.


A célban zsíros kenyér, meleg tea, üdítõ, ásványvíz fogadta a beérkezõket. Gratulációt követve átvehettük az emléklapot és a kitûzõt.


A szervezõk harmadik éve rendezik meg egyre nagyobb sikerrel a túrát, jól mutatja ezt, hogy az idei évben már 120-an húztak bakancsot, hogy végigjárják valamelyik útvonalat. Ezek közül, velünk együtt 13-an, a hosszútávot választották. Csak így tovább!

 
 
PulmyTúra éve: 20142014.09.28 19:37:22
megnéz Pulmy összes beszámolója

 Egy beszámoló a 2014-es túráról:


 


 boglariturazok.blogspot.hu/2014/09/mentsuk-meg-bendeki-kapolnat-emlektura.html

 
 
 Túra éve: 2013
TengerészTúra éve: 20132013.08.07 21:04:29
megnéz Tengerész összes beszámolója

A szervezõk nevében Gratulálunk a résztvevõknek - a sivatagi idõjárás ellenére 70-bõl 68-an saját lábukon értek célba!


Ígérjük, jövõre még inkább igyekszünk a szervezéssel - tanácsaitokat megfogadva.


Túrabeszámoló és képek itt:


http://portal.622gg.hu/online/index.php?option=com_content&view=article&id=353:qmetsuek-meg-a-bendeki-kapolnatq-tura


Jó túrázást!


Tengerész

 
 
fulopgTúra éve: 20132013.08.06 18:29:57
megnéz fulopg összes beszámolója

Nagyon meleg volt, talán kicsit ennek is köszönhetõ, hogy párszor elvétettünk pár kanyart. Bár egy kidolgozottabb itninert hasznosabbak tartottunk volna.


 

Ezek ellenére jól éreztük magunkat. Köszönjük a lehetõséget!

 

 
 
takacspitykeTúra éve: 20132013.08.04 23:07:30
megnéz takacspityke összes beszámolója

 Béndek 42


Nagyon jó kis túra volt, bár a hõmérséklet egy kicsit magasra szökött. Minden ep-n elfért volna egy-egy marmonkanna víz, legalábbis - ahogy a régi vicc mondja - igény lett vóna rá.


A vasúti rajt vidám személyzete, a vadregényes út a kápolnáig és vissza, a régen láttott sporttársak, és a kápolnában rögtönzött opera-koncert feltette a pontot az i-re. A csinos pontõrkisasszonyokról nem is beszélve.


Köszönjük szépen a lehetõséget, és a Rác-fánál a vadász bácsinak az életmentõ jeges vizet.


Képek itt.

 
 
 Túra éve: 2012
takacspitykeTúra éve: 20122012.07.22 22:16:14
megnéz takacspityke összes beszámolója

 Kedves Napvirág!


A Béndek 22 túra pontosan olyan szép volt, mint ahogy azt leírtad. Nekem a János-hegy kilátása tetszett a legjobban, biztos, hogy nem utoljára jártam itt!


Még annyit mondanék: zsíros kenyér hagymával, bõven sózva és pont az ízlésemnek megfelelõ tea a célban... és ráadásul pontosan "levesnótára"... hát ez nagyon jól esett a 22 km-es gyaloglás után!


Köszönjük a lehetõséget, az ellátmányt, és a szervezõk alapos munkáját!

 
 
napvirágTúra éve: 20122012.07.22 10:30:04
megnéz napvirág összes beszámolója

 


Mentsük meg a béndeki kápolnát! Béndek 22  2012.07.21.        22 km  200 m  


Végre nem hõséget ígért a meteorológia hétvégére így újra tervezhettünk teljesítménytúrás programot. Az ajánlatok közül a nemes cél és a csekély szintkülönbség miatt a fentebb kiírtra esett választásunk.Háromnegyed tíz környékén érkeztünk meg a vasútállomásra, a rajt helyszínére. Mi voltunk a 37. és 38. indulók Úgy éreztük, hogy örülnek érkezésünknek a szervezõk, mi nem különben a lehetõségnek! Gyors regisztráció után megkaptuk a térképvázlatot (gondosan két színnel is kiemelve az oda és visszaút vonalát), illetve jelkulccsal ellátva a leírást és már startoltunk is a szemben lévõ üzletbe az ásványvíz készletek beszerzésére. „Tankolás után” – kicsit félre értelmezve a térképet elindultunk a fõúton, majd mivel az utcanevek nem stimmeltek a leírtakkal, alkalmas leágazásnál, lecsorogtunk a megfelelõ – párhuzamos - utcába, jól rátalálva a zöld sávra. A nagyon messzi távolban két túrázó haladt elõttünk, utánunk már nem jött senki.Kellemes, sík területen vitt utunk, a zöld sávon. Az esõ néha szemerkélt. A táj békés és nyugodt hangulatot árasztott. Hol nádas, hol kukoricás, hol akácos és egyéb növényzet  sorfala mellett haladtunk A jelzések jól láthatóak voltak és folyamatosan fel voltak festve. Ha az ember nagyon belemerül a beszélgetésbe elvesztheti az idõ és távolság érzékét – legalábbis nekünk sikerült – és egyszer csak balról egy település határában lyukadtunk ki.  Szõlõsgyörökre érkeztünk. Pár száz méterrel visszább egy bal leágazást nem vettünk észre, és „így jártunk”. Kisilabizáltuk a térképrõl, hogyha sikerül rálelnünk a falu másik fertályán -  a fõúttal párhuzamosan futó -  sárga sávra, onnan már át tudunk keveregni valahogy a mi kis zöld sávunkra és „megmenekültünk”. Szerintem  frappánsan és gyorsan sikerült is megoldanunk a feladatot és a falun átvágva, a gondozott telkek ritka sora és a határban lévõ szõlõ ültetvények mentén haladva, rátaláltunk a zöld sávra majd kisvártatva a második pecsételõ helyre is, Landordra. Itt volt alkalmunk elõször három túrakollegával is összetalálkoznunk. Kettõ drót szamárral teljesített, egy pedig csak úgy  „öregesen”. Az ellenõrzõpont után nem sokkal szétvált a két táv. A minisek mentek tovább a szalagozáson, a maxisok a zöld sávon. Az utóbbiak érintették még a gyugyi Árpád-kori templomromot http://www.bucsujaras.hu/gyugy/index.html és a béndeki a kápolnát is. Ez nekünk most sajnos kimaradt, de a túra utánra mi is találtunk magunknak egy kis kárpótlós programot. http://www.bugaszeg.hu/, amit ezúton is ajánlok mindenki figyelmébe, jó szívvel. Szóval, a 2. ep. után már magasan járt felettünk a Nap és amikor sikerült elõverekednie magát  a  felhõk paplana mögül, igencsak fitogtatta erejét. Szerencsére a fák sokszor adtak árnyat számunkra. A 3. ellenõrzõpont a „Piros ház” tényleg pirosas volt! Többek között egy maszkos kamasz is invitált bennünket ásványvíz, müzli szelet fogyasztására és egy kis pihenõre, de mi csak az elõbbiekkel éltünk. Fél táv környékén jártunk már, innen  a cél felé fordultunk. Nem is sejtettük, hogy a János-hegyi ponttól ( 4. ep.)  hosszasan tudunk majd gyönyörködni az északi balatoni panorámában illetve, hogy  környezõ lankák ívét megtörve a távoli  fonyódi Sípos és -  Várhegy is sokáig „figyeli”  lépteink. Gondozott régi és frissen telepített szõlõsorok között kanyargott tovább utunk. A Rác-fánál ( 1848/49 emlékhely ) már nem vétettük el a balos kanyart és a folytatódó szõlõsben lecsorogtunk a mûútig. Integettünk a feldolgozó üzemnek, majd mint akiket megdelejezett a boglári gömb, vártuk, hogy egyre csak fogyjon közöttünk a távolság.  A bicikliút mellett haladva értünk be a házak közé. A kilátóra koncentrálva majdnem elszáguldottunk a cél mellett – még szerencse, hogy mégsem nem. 


Igényes oklevelet és vele harmonizáló jelvényt kaptunk a gratuláló kézfogás mellé. Részünkrõl most csak a limonádé fogyasztás lehetõségével éltünk, pedig hagymás zsíros kenyeret is ehettünk volna.


A túrán nagyon jól éreztük magunkat, Somogynak ezt a részét ennyire még nem ismertük. Köszönjük a szervezést és a lebonyolításban résztvevõk önzetlen munkáját!


Örültünk a lehetõségnek, jó volt vele élni!