Szarvas Mátyás - II. Országos Kék Kör futás

Szarvas Matyi idén is elindult, hogy körbefussa Magyarországot

2009. szeptember 22-én indult Szigligetrõl és 43 nap alatt szeretné végigfutni a három kék túra 2533 kilométerét. A futását, ahogy a tavalyit is, a neten tudjátok követni. A futásnak a honlapját itt találjátok: www.kekkorfutas.hu

AZ ORSZÁGOS KÉK KÖR FUTÁS CÉLJAI

Az Országos Kék Kör Futás célja egy mondatban így foglalható össze:
Az egészséges életmód és hazánk rejtett természeti kincseinek népszerûsítése, valamint az élet különbözõ területeihez nélkülözhetetlen kitartás, siker- és kudarckezelés, tervezés, logisztika és stratégia bemutatása egy extrém sportteljesítményen keresztül.
A 2009. õszére tervezett egyedülálló akció az alábbi célok megvalósítására törekszik:

- Az egészséges életmód, az egészségtudatos gondolkodás népszerûsítése
Köztudott, hogy hazánk az egészséges életmód tekintetében nagyon el van maradva a fejlett európai országoktól. Sok az elhízott, különféle betegségektõl szenvedõ ember, mégis a nagy többség alig tesz valamit SAJÁT egészsége érdekében. Az akció elsõdleges célja éppen ezért az, hogy a bárki által végezhetõ természetjárást, illetve a futást népszerûsítse, egy kimagasló teljesítményen keresztül mintát adva mindenki számára.

- Hazánk természeti kincseinek bemutatása a három leghosszabb magyarországi túraútvonal bejárásával
Hazánkban mintegy 15.000 km jelzett turistaút létezik. Ezek az útvonalak szinte minden látványosabb területet érintenek hazánkban. A hálózat gerincét a három leghosszabb magyarországi túraútvonal alkotja: az Országos Kéktúra (1.136 km), a Dél-Dunántúli Kéktúra (553 km), illetve az Alföldi Kéktúra (844 km). A három kék jelzésû túraút alkotta Országos Kék Kör (2.533 km) hazánk összes megyéjét és középhegységét érinti.

- A természet- és környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása
A természet- és környezetvédelem sokáig csak kevesek problémája volt. Napjainkban azonban érezhetõen megváltozott a helyzet. Az idõjárás változása egyre szembetûnõbb: rekordmagasságú árvizek a Tiszán és a Dunán, fél óra alatt milliárdos károkat okozó viharok, romló vízkészletek, az asztmás betegségek számának ugrásszerû növekedése a városokban. Természeti környezetünk pusztítása saját életünket nehezíti meg.

- A honi természetjárás problémáinak figyelemfelkeltõ bemutatása (elpusztult menedékházak, turistautak helyzetének rendezetlensége)
A hazai természetjárás feltételei jelenleg nem túl jók. Néhány száz ember áldozatos munkájával, társadalmi munkában, minimális állami segítséggel tartják karban az egyesületek a turistaút hálózatot. Az útjelzõ táblák, erdei pihenõk nagy része rongálás áldozata lett. A turista- és menedékházak java bezárt, kisebb részük pedig nehéz anyagi körülmények között vegetál. A turistautak létesítése jogszabály híján még mindig eseti döntések függvénye.

- A szabadidõ hasznos eltöltésének népszerûsítése
Az életszínvonal javulásával az emberek többféle módon tudják eltölteni szabadidejüket. A Kék Kör Futás a szabadidõ hasznos eltöltését propagálja. A túrázás, a futás frissíti a testet és a szellemet, hozzájárul hazánk jobb megismeréséhez. A túrázás közösségformáló erõ, az emberi kapcsolatokat magasabb szintre emelõ közösségi élmény.

- Egyedülálló ultraterepfutó rekord felállítása
A Kék Kör Futás egy kivételes sportember egyedülálló teljesítménye. Szarvas Mátyás 2002-ben 17 nap alatt futotta végig az Országos Kéktúra 1.100 km-es útvonalát, 2008- ban pedig 45 nap alatt a teljes Kék Kört (2.533 km). A táv idén nem változik, ám a rendelkezésre álló idõ 43 napra csökken. Mivel a pálya jelen esetben a három leghosszabb hazai turistaút, a kifogástalan fizikai és mentális erõnlét mellett - a terhelés okozta fáradtság miatt - rendkívül jó tájékozódási képességre is szükség lesz.

- Az élet különbözõ területeihez nélkülözhetetlen kitartás fontosságának kiemelése

- A sikerhez vezetõ utak, a siker és kudarc összefüggéseinek bemutatása

- Bátorság és félelem, logisztika és stratégia jelenléte és szerepe tetteinkben

- A tett a bizonytalanság halála

- A lehetetlenben a lehetséges keresése
Megannyi érzés, motiváció hatja át mindennapi tetteinket, cselekedeteinket, melyeket sokszor magunk sem ismerünk, csupán tesszük ezeket. Ha jobban ismernénk önmagunkat, mozgatórugóinkat, azonnal érthetõbbekké és konkrétabbakká válnának ezek a tettek, cselekedetek és rájönnénk - mit, mikor és miért tettünk vagy teszünk jól vagy éppen rosszul. Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, adott helyzetekben (legyen ez a mindennapi vagy az üzleti élet) egészen más, pozitívabb döntéseket hoznánk... Eme üzenetek felkutatására és bemutatására is nagyszerû lehetõség egy ilyen, valóban embert-lelket próbáló vállalkozás.