Őrségi Nemzeti Park - turisztikai ajánló

Kedves Természetbarátok! 

 Ez úton szeretnénk felhívni a figyelmet az Őrségi Nemzeti Park területén igénybe vehető turisztikai szolgáltatásokra. A hazai természetbarát társadalomnak nem kell bemutatni az őrségi, vend-vidéki, Rába-menti táj varázsát, sajátos hangulatát. Ki túraversenyek, ki teljesítménytúrák, vagy egyesületi, családi program keretében élvezhette a helyiek vendégszeretetét, lépett be a megfogható csend és jó levegő birodalmába. E pár soros invitációval a házigazdák büszkeségével próbáljuk a természet szerelmeseinek figyelmét nemzeti parkunkra irányítani. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt esztendőkben méltán illette Magyarország e nyugati csücskét több elismerés. A „Kiváló Európai desztináció”; és a „Magyarország 7 csodája” kitüntető címek egyaránt dicsérik a helyben élők, és az Őrség iránt elkötelezettek segítő hozzáállását. A jól karban tartott turistaút hálózat, az elmúlt években kialakított természeti, és kulturális értékek egyéni felfedezésére csábító tanösvény hálózat, az eligazodást segítő térképes és irányítótáblák, a pihenőhelyek, a bemutatóhelyek mind a turistabarát fogadási feltételeket gyarapítják. A térségbe érkezőket különböző típusú szálláshelyek (falusi, panzió, turista, ifjúsági) várják.

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a természeti értékek védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az értékorientált szemléletformálásra, a természeti és kulturális értékek színvonalas bemutatására, a kulturált vendégfogadási feltételek biztosítására.


 

Szálláshelyeink közül a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont  az idei évben július közepétől , valamint a Keserűszeri Vendégházunkban  június második felében és július második felétől év végéig még vannak szabad, lefoglalható helyek.


Szakvezetéseink igénybe vehetők "gyalog, kerékpáron, szekeren" is.

 

Az év során több alkalommal szervezünk egy - egy terület természeti és kultúrtörténeti értékeinek szakvezetéssel egybekötött nyílt túrákat, melyek térítés mentesen, előre meghatározott időpontokban, bejelentkezés nélkül igénybe vehet
ők.

 

Tavasztól őszig garantált, térítés ellenében igénybe vehető túrákkal várjuk az érdeklődőket, amelyek minden héten azonos időpontokban indulnak.

 

 ·         Bemutatóhelyek az Őrségben:

 

o       Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Szalafő, Pityerszer 12.)

A védett település egyik legszebb szerén három helyben megőrzött porta épületegyüttesei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik életmódját és kulturális örökségét. A múzeum megtekintésén túl csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján hagyományos kézműves mesterségek kipróbálására is lehetőség nyílik.

 

o       Fazekas Múzeum (Magyarszombatfa, Fő u. 52/A)

A népi műemlék lakóház igényes bemutatás által az itt lakott gölöncsér család mindennapjaiba enged bepillantást.

 

o       Őrségi Vadászati Kiállítás (Magyarszombatfa, Fő u. 9.)

Az Őrség élővilágát, a vadászat és a természet kapcsolatát mutatja be. Elérhetőség: 30/956-6231.

 

o       Határőr Emlékhely (Apátistvánfalva, Fő u. 83.)

A kiállítás a határőrélet mindennapjait mutatja be az élethűen berendezett határkörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig. Érdeklődni: Merkli László: 30/484-4347.

 

o       Szentháromság római katolikus templom (Velemér, Fő u. 54.)

Az Aquila János által 1377-ben festett freskók színvonalas bemutatás mellett egész évben 9.00-17.00 óráig megtekinthetők. A kulcs Szabó Eleknénél (30/448-9276) található.

 

 

A Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont épületében működik a Tourinform Őrség. Irodánkban széleskörű turisztikai információszolgáltatással, túraajánlatokkal, programajánlatokkal, térképekkel, kiadványokkal, plakátokkal, ajándéktárgyakkal várunk minden kedves érdeklődőt.

Reményeink szerint lehetőségünk nyílik az Önökkel való találkozásra, hogy, személyesen is bemutathassuk nemzeti parkunk értékeit. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szállásfoglaláshoz vagy információkéréshez az alábbi címen és telefonszámon veheti fel velünk a kapcsolatot:

 

Cím: 9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A

Tel.: 94/548-034

Fax.: 94/428-791

E-mail: orseg@tourinform.hu

Őrségi Nemzeti Park