Turul 192 - Nád Béla teljesítménytúra ajánlója

KELL!

 

Rendhagyó ajánló, avagy gondolatok egy túra apropóján

 

Még tavaly beszélgetésbe elegyedtem egy remek sporttársammal- Baksa Józseffel. Arról beszélgettünk, hogy KELL egy túra.(Minarik Edének egy csapat, nekünk egy TÚRA.)

 

Sok minden kavargott bennünk, Józsi terveit hallva fellelkesültem- igen ez a túra KELL, mert ez nem csak túra lesz (reményeink szerint), annál több… sokkal több. Ilyen eseményekre szükség van, ilyenek kellenek.

 

Tudni KELL: A 192 kilométeres menet a TURUL nevet kapta, mert tudni Kell, hogy ez nem egy szégyenletes valami. Ez egy ősi magyar szimbólum, honfoglaló őseink jelképe. Más nép jogos büszkeséggel „gizdul” ha ilyen ezredéves múltja van. Tegyük ezt mi is - merjünk büszkék, lenni. Van egy 90 kilométeres résztáv is TRIANON néven. Vannak akik szerint: Mi a fenének kell hergelni a szomszédokat? vagy Vissza úgy sem lehet csinálni! Azt nem, de tudni KELL: Mert a múltunk része, amiért nem nekünk, másnak kell szégyenkezni. - Nesze neked Wilson elnök- te nemzetek önrendelkezési joga! Végül egy szolid kis 50-es táv, mely Boldog Özséb nevét viseli. Mert tudni KELL, hogy van egy magyar gyökerű szerzetesrend- a pálosok-, amit itt alapított ez a derék egyházfi az Árpádok idején. Itt a Dunakanyar meseszép tájain épültek első kolostorai. Attól, hogy a történelem viharai a központot Lengyelországba sodorták ez a rend a miénk.(is).

 

Emlékezni KELL: Arra, hogy az a nép, aki elfeledi a múltját, annak a jövője erősen megkérdőjelezhető (sok-sok nagy magyar fogalmazta meg más-más köntösben ezt). Ez a túra – reményeink szerint- emlékezetet arra, hogy van nekünk egy dicsőséges- a sok balsors közt- felemelő eseményekben bővelkedő történelmünk. Ahogy egy rock zenész szövege szól:” A büszke TURUL madár szárnya alatt…..” Emlékeztet arra, hogy valaha tele volt az ország a védő madár szobraival. Óvta a négy véget, épült Tatabányán. Aztán 1920. június 4- e- TRIANON. Ezután csak fogytak, fogytak a büszke madarak. Aztán-, na, ez igazán furi- volt, aki nálunk is bontani akarta az egyiket

Emlékezni KELL Szent Istvánra, aki megteremtette Mária országát. Arra, hogy a kereszténység védőbástyája lettünk. Arra a Boldog Özsébre, aki itt élt és alkotott. Időt állót- a pálosok rendjét.

 

Látni KELL: Egy turista nyilván tud, emlékezik, de legfőképp látni szeretne. Csodás tájat és meseszép épületeket. Na, aki végigsétálja a távot az nem fog panaszkodni. Láthatja a grandiózus turult, járhatja a Gerecse rengetegét. Megállhat néma főhajtásra a pusztamaróti emlékhelynél, ahol 20000 magyar holtteste nyugszik. Megismerheti a szaléziak szépen rendben tartott azilumát Péliszentföldkereszten. Megnézheti Babits „csigáját”, az esztergomi bazilikát. Sétálgathat az ősi pálos kolostor romjai közt Pilisszentléleken. Gyönyörködhet a Duna ezüstös félholdjában a Görgey-bércről.

 

Sok-sok egyesületet és magánembert hozott össze Baksa Józsi remek ötlete és kitartása. Mert sokan vagyunk ebben az országban, akik tudást akarunk, emlékezni szeretnénk és imádjuk látni a természet apró rezdüléseit.

Várunk mindenkit szeretettel június 19-én a XII. kerületi Turul-szobornál. Mert a túrához KELL egy csapat! Még hozzá minél nagyobb!

 

Nád Béla

a Szigethalmi TE tiszteletbeli elnöke