Veszélyes az erdők látogatása a Pilis- és Visegrádi-hegységben, a Börzsönyben és a Bakonyban is!

 A viharkár és az áradások miatt lezárt utak a Pilisi Parkerdő területén

2010.06.04. 10:10
A Pilisi Parkerdő Zrt. a viharkár és az áradások által okozott életveszélyes helyzet miatt a következő útvonalakat zárta le átmenetileg a forgalom elől (térképpel!). A látogatási tilalom a gyalogos kirándulókra is vonatkozik! 
Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) 94.§ (1) bekezdése alapján a terület látogatásának veszélyessége miatt a következő területekre jelentett be látogatási tilalmat:
 
Visegrádi Erdészet:
 
-Apátkúti völgyben futó aszfaltozott út Visegrád-Paprét között; kerékpározásra kijelölt út - Térkép
- Piros turista jelzés Ördögbánya-Pilisszentlászló között: Apátkúti völgy, Szentlászló völgy (részben Szentendrei Erdészet) - Térkép
 
Pilismaróti Erdészet:
 
- Rám-völgy; zöld sáv turista jelzés - Térkép
- Pilismarót - Hoffmann kunyhó - Két bükkfa-nyereg közötti aszfaltozott út; kerékpározásra kijelölt út - Térkép
- Pilismarót-Királykúti nyereg közötti aszfaltozott út; kerékpározásra kijelölt út - Térkép
 
Szentendrei Erdészet:
 
- Holdvilág-árok - Térkép
- Paprét-Sztaravoda közötti aszfaltozott út; kerékpározásra kijelölt út - Térkép
 
Pilisszentkereszti Erdészet:
 
- Szurdok-völgy Pilisszentkereszt alatt – országos kék jelzés része - Térkép
 
A 2010. május 16-18-i, majd az azt követő június 1-i özönvízszerű esőzés, viharos időjárás következtében a Pilisi Parkerdő Zrt. pilisi erdészeteinek egyes területein élet-, ill. balesetveszélyessé vált a turistaforgalom.
 
Turistautak egyes szakaszai ”tűntek el”, csúsztak le a heves esőzések miatt, ezzel együtt fakidőlések teszik fokozzottan veszélyessé a közlekedést. Azon aszfaltozott feltáró utak, melyeket kerékpáros közlekedésre is kijelöltünk, több helyen szenvedtek olyan súlyos károsodást, mely a pályatest beszakadásával járt, támfalak mosódtak ki. Rajtuk emiatt a kerékpáros közlekedés akár életveszélyes is lehet, valamint a felázott talaj miatt további fadőlések várhatók.
 
A korlátozás visszavonásig érvényes. A látogatási tilalmat a honlapon és a sajtóban folymatosan közzétesszük, az érintett szakaszokon kihelyezett táblák jelzik.
 
A korlátozás megszegőjét az erdészeti hatóság 10.000 Ft bírsággal sújthatja.
 
A korlátozást a Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőtörvénynek megfelelően az erdészeti hatóság felé bejelentette.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Továbbra is veszélyes a túrázás a Pilisben!

 

A viharos idő eddig félmilliárdos kárt okozott a Pilisi Parkerdőben, ahol többek között 11 ezer köbméter fa dőlt ki.

A május közepi viharok óta továbbra is életveszélyes a Pilis és Visegrádi-hegység völgyeinek, szurdokainak látogatása. A folyamatos fakidőlések miatt nem javasolt az erdőterület többi részén történő kirándulás sem. A vihar és a következtében kialakult áradás közel félmilliárd forintos kárt okozott a Pilisi Parkerdőben, ahol többek között 11 ezer köbméter fa dőlt ki.

A kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. továbbra is arra figyelmezteti a kirándulókat, hogy veszélyes a Pilis és a Visegrádi-hegység erdőterületeinek látogatása. A kedvelt kiránduló helynek számító völgyek – pl. Rám-szakadék, pilisszentkereszti Szurdok, Holdvilág-árok –életveszélyesek, ezért a turistaforgalom elől továbbra is le vannak zárva.

A lezárások miatt több szervezett kirándulást, teljesítménytúrát el kellett halasztani. Az erdőgazdálkodó arra kéri a hasonló események szervezőit, hogy tájékozódjanak a terület látogathatóságáról. A látogatási tilalom feloldását a Pilisi Parkerdő honlapján azonnal közzé teszi, ennek megjelenéséig a tilalom érvényben van. A Pilisben futó aszfaltozott erdei utak az engedéllyel rendelkező forgalom elől is le vannak zárva (pl. visegrádi Kaán-forráshoz vezető út), és a térségben nem lehet használni a kerékpározásra kijelölt útszakaszokat sem.




Vészhelyzetet okoz az esőzés a Pilis erdeiben

Járhatatlan utak, kidőlő fák, megáradt patakok, több ezer köbméter hordalék a hegylábaknál. Az esőzés hatására veszélyes a Pilis, Visegrádi-hegység látogatása. A vasárnap várható viharos szél tovább ronthatja a helyzetet.

Életveszélyes a Dunakanyar erdeinek látogatása - hívja fel a figyelmet a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. A hegyekből lezúduló víz több ezer köbméter hulladékot szállít magával. Minden Pilisből induló patak kilépett a medréből, többek között a visegrádi Apátkúti-patak, a pilismaróti Malom-patak, pilisszentkereszten a Dera-patak. A víz elmossa az útjába kerülő hidakat, erdei utakat, az alámosott partoldalból fák dőlnek ki. A hegylábakban a nagy mennyiségű hordalék a településeken és a közutakon rakódik le. Járhatatlanok a belső pilisi aszfaltutak, a hegyvidéki területen átvezető közutakon is nagy mennyiségű hordalék található.

Mindezek miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. már most arra kéri a látogatókat, hogy a következő napokban kerüljék el az erdőterület a Pilisben és a Visegrádi-hegységben.

Komoly életveszély a Börzsönyben - Az Ipoly Erdő Zrt. figyelmeztetése

Minden kedves erdőlátogatónknak szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a napok óta tartó esőzések következtében nemcsak a börzsönyi patakok megáradásával kell számolni, hanem sajnos a hegyoldalakon rendkívüli fa dőlésveszély alakult ki az erdőkben!
Ez azt jelenti, hogy a felázott talajon a gyökerek támasztása nem tud ellenállni a viharos erejű szélnek, s emiatt akár nagy kiterjedésű területen is, a fák foltokban, esetenként dominó szerűen dőlnek ki, jelentős baleset- és életveszélyt jelentve minden ott tartózkodóra! Már jelenleg is komoly károkat okozott az erdőállományban az időjárási elemek együttes hatása, megrongálódtak az utak, a kisvasúti pálya is!
Az Ipoly Erdő Zrt., mint a terület erdőgazdálkodója nyomatékosan kéri, hogy sem most, sem a későbbiekben ne menjenek be az erdőkbe, mivel az ott tartózkodás életveszélyes! Ez a figyelmeztetés érvényben marad egyelőre akkor is, mikor az eső és szél megáll, illetve a hétvégére jelzett felmelegedés megérkezik.
 

A Bakonyerdő Zrt. szeretné felhívni mindenki figyelmét, hogy a rendkívüli időjárás következményeként az erdőben való tartozkodás balesetveszélyes.

Kérünk mindenkit,hogy az erdőt addig ne látogassák,míg az újból biztonságos nem lesz! Cégünk mindent megtesz annak érdekében,hogy eltávolítsa a sok kidőlt fát és visszaállítsa a látogatók számára a biztonságos természetjárást. Megértésüket köszönjük!
A Cuha-vögy turistaútja fakidőlés miatt, illetve a gázlókra hordott iszaphordalék miatt, ezek kiszáradásáig nem járható!