Tűzgyújtási tilalom Budapest erdeiben!

A mai naptól (2010.07.19) tűzgyújtási tilalmat rendelt el a budapesti erdőkben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága. A visszavonásig érvényes tilalom értelmében az erdőterületen a kijelölt tűzrakóhelyeken is, és az erdő határától számított kétszáz méteres sávban tilos a tűzgyújtás. 
 
A hetek óta tartó igen meleg, száraz és csapadékmentes időjárás következtében a fővárosi erdőkben a tűzveszély kritikus szintre emelkedett. Ezért a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Budapest közigazgatási határain belül lévő erdőkben és az erdők kétszáz méteres körzetében. A tilalom az erdőterületen lévő, egyébként kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Az erdészet szakemberei ezeken a helyszíneken tiltó táblákat is kihelyeznek.
 
A tilalom visszavonásig érvényes. A tilalom megszegője szabálysértést követ el.
 
Az erdőtüzek a Pilisi Parkerdő Zrt. területén minden évben több tízmillió forintos kárt okoznak, de volt olyan év, amikor a kárösszeg a száz millió forintos nagyságrendet is elérte. Különösen veszélyeztetettek a száraz termőhelyen álló fenyőerdők, és a leglátogatottabb kirándulóhelyek környékén lévő erdőállományok. Minden évben több tűzeset keletkezik forgalmas utak, vasúti pályák mellett az autókból, vonatból kidobott égő cigaretták miatt. A főváros környéki erdőterületen sajnálatos módon minden évben több tűzeset keletkezi az egyre nagyobb zsámban előforduló hajléktalan telepek környezetében.

Pilisi Parkerdő Zrt.