Nyílt nap június 2-án a pilisi Szent Özséb barlangban. Intenzív barlangász tanfolyam augusztusban.

Nyílt nap június 2-án a Dunántúl legmagasabban nyíló barlangjában
 
Még 2003-ban fedeztük fel a Pilis fennsíkján, 692 méteren a tágas és egyébként is jelentős méretű, jellemzően függőleges irányultságú barlangot, amely fél-egymillió évvel ezelőtt az itt feltörő melegvíz hatására oldódott ki. A 800 méter hosszú és 82 m mély barlang, amely Esztergomi Boldog Özséb iránti tiszteletből a Szent Özséb-barlang nevet kapta, csak barlangászok számára látogatható, a nagyközönség nem láthatja.
Ezért különleges alkalom a június 2-i szombat, mert ekkor lehetőséget biztosítunk "civilek" számára a barlangba való lejutásra. Semmilyen speciális felszerelés vagy előképzettség nem szükséges, csak elszántságot és játszóruhát kell hozni, vélhetően teljesítménytúrázók számára nem jelent gondot a 20 méteres létrán lemászni.  Sisakot és lámpát mi biztosítunk.
Félreértések elkerülése végett: a barlangnak az elnevezésen kívül semmi más köze nincsen a névadóhoz, illetve nem tudunk róla.
A részvétel ingyenes, és ez nem átverés, nincs apróbetű!
 
 
Intenzív barlangász tanfolyam augusztusban
 
2012 augusztus 18-tól 26-ig tábor-jellegű alapfokú barlangász tanfolyamot szervezünk kezdők számára. A tanfolyam során a zömében általunk felfedezett környékbeli barlangokba teszünk túrákat, megismerkedünk a barlangász kötéltechnikával, sőt azt is megláthatjuk, hogy hogyan zajlik a feltáró kutatás. Esténként pedig tábortűz és nótaszó biztosítja a jó hangulatot - ugyanakkor a tábor fegyelmezett keretek között zajlik, tehát aki dorbézolni szeretne, az inkább más programot keressen arra a célra.


--
Slíz György
www.pilisibarlangkutatas.hu