Országos tűzgyújtási tilalom a rendkívüli meleg és a szárazság miatt!

 

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

2012. július 12. 16:26

Feloldotta az országos tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter. Az általános korlátozást július 5-én rendelte el a tárcavezető az erdőkre és a fás területek környékére a rendkívüli meleg, száraz időjárás miatt.

A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által elrendelt és jelenleg is hatályban lévő tűzgyújtási tilalmakat ez a döntés nem érinti, így azok továbbra is érvényben vannak.

A tilalommal nem érintett erdőkben tüzet gyújtani kizárólag a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben lehet. A tüzet tilos felügyelet nélkül hagyni, távozás előtt pedig mindig el kell oltani.

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az avar- és gazégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti az erdőket illetve a lakott területeket, és súlyos károkat okozhat.
 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)



Országos tűzgyújtási tilalom

2012. július 5. 15:11

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. július 5-étől átmeneti időre.

Magyarország erdeiben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

A miniszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

A miniszteri határozat itt olvasható.

 

A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságainak tűzgyújtással kapcsolatos közleményei a NÉBIH oldalán elérhetők.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)





(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

Tűzgyújtási tilalom több megyében a rendkívüli meleg és a szárazság miatt

2012. július 3. 9:05

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt több megyében fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az illetékes Kormányhivatalok az erdőkre, fásításokra, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – az alábbi megyékben tűzgyújtási tilalmat rendeltek el:

Bács-Kiskun megye területén 2012. június 20-ától,

Csongrád megye területén 2012. június 22-étől,

Jász-Nagykun-Szolnok megye területén 2012. június 25-étől.

Zala megye (Zalaszántó, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Vállus, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Keszthely) területén, továbbá a Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság illetékességi területén fekvő fásításokra, valamint a fásitas határától számított kétszáz méteren belüli területén, 2012. július 3-ától.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága illetékességi területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdő, illetve fásítás határától számított kétszáz méteren belüli területen 2012. július 3-ától.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A Kormányhivatalok vezetői felhívták a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


Mindenkor aktuális tűzgyújtási tilalom Magyarország területén, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának honlapján.