Túrabeszámolók


Pilisi trapp 40/20

mz/xTúra éve: 20092009.09.07 17:50:58
Pilisi Trapp 40
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 41,0 km / 1300 m)

Nem éppen a legjobb az image-e ennek a túrának itt a hozzászólások alapján, de azért gondoltam, ennek ellenére bepróbálkozom vele. A tapasztalataim nekem is vegyesek, részben azt kell mondanom, nem értek egyet az elõttem hozzászólók fikalavináival, másrészt meg…hát azért van benne valami!

Kezdem azzal, hogy az útvonal nekem tetszett. A legjobb Dobogókõ volt, hihetetlen, hogy végre egyszer úgy is meg tudtam érkezni Dobogókõre, hogy nem voltak kocsik a parkolóban, nem volt tele az egész kocaturistákkal és egyáltalán, hogy nem volt tömeg... Köszönjük a ködnek és az esõnek! :-)

Az út végig jelzett utakon halad, olyanokon, amelyek a legolcsóbb turistatérképen is rajta vannak, szóval nem értek egyet azokkal, akik a szalagozást hiányolták. Nyilván lehetne szalagozni, mert sajnos a Pilisben sok helyütt ritkák a jelzések és bizony vannak olyan kanyarok, amit tömegesen néztünk be a túra során, de a ritka jelzések nem feltétlenül a szervezõk nyakába varrandó dolgok. Igen, a futóknak ez biztos gáz, hogy itt nem csak szaladni kell, hanem közben a tájékozódásra is kell némi energiát fordítani, de ne felejtsük el, hogy ez nem egy futóverseny, hanem egy teljesítménytúra. Aki csak futni akar és ennyi, az ne az erdõbe menjen, hanem egy kör alakú futópályára, ott nem kell foglalkozni a tájékozódással, csak körözgetni…

Tudom azt is, hogy sok olyan túra van, amelyen ilyen kanyarokat, amik itt vannak, már szalagoznak, én is szoktam örülni ennek, mert úgy sokkal egyszerûbb, de alapjában véve én ezt nem vetném a szervezõk szemére. Ez egy ilyen túra, itt bizony figyelni kell a jelzéseket, s ha elfogynak, keresni kell az utolsót, ami még meg volt… Erre itt kell idõt és figyelmet fordítani, mert sok olyan hely van, ahol könnyû benézni.

Az más kérdés, hogy ha a szervezõk a túra elõtt bejárnák az utat, akkor lehet, hogy ezt õk is észrevennék – s talán õk is szükségesnek tartanák pár helyen a szalagozást… Ha bejárták és ennek ellenére úgy gondolták, hogy ez így van jól, akkor vagy a kisujjukban van az egész útvonal és nekik fel sem tûnik, hogy vannak helyek, amikor három különbözõ irányba is lehet menni és jel egyik úton sincs egy darabig, ha ez sem áll fenn, akkor biztos GPS-szel mentek - mert egyébként ezen az úton nem lehet végigmenni eltévedés nélkül. Aki elõször megy ezen a túrán és nem GPS-ezik, annak nagyon-nagyon kell figyelnie és erre a túrára KELL RENDES TÉRKÉP, mert amit a szervezõk adnak, az nem jó semmire. Minden le van szürkítve rajta, csak az látszik, hogy melyik jelzésen kell menni, de semmi olyan, ami alapján az ember be tudná lõni, hogy az adott pillanatban éppen hol van… Az, ami errõl a térképrõl leolvasható, az a szintén nem túl bõre eresztett leírásban is benne van, így ez a térkép nem segítség, adni is kár. Egy sokkal jobb, részletes leírás még elnavigálhatná az embert – de azt sem adnak. Csak annyival, hogy „a zöld sáv jelzésen haladunk a következõ ellenõrzõpontig” elég nehéz eltalálni egyik ponttól a másikig úgy, hogy a jelek elég hiányosak… Itt pedig a leírás ilyen, minden ellenõrzõponttól a következõig egy mondat! Szóval normális leírás vagy normális térkép kell, ha már szalagozás nincs. Mivel a normális leírás hiánycikk, a térkép kell, ha ide készülsz, vigyél magaddal!!!!

A részvételi díjat gyakran érte szó az elõttem hozzászólók részérõl, mondván, hogy aránytalanul drága. Csatlakozom! Útközben egy darab Sport szeletet kaptunk a Sasfészek turistaháznál, egyébként még egy pohár vizet sem… A részvételi díj 1000 Ft kedvezményre jogosító kártyák nélkül, akinek nincs MTSZ vagy TTT kártáyája, az ezen a túrán ne induljon, mert egy ezresért egy csoki meg a célban egy zsíros kenyér nem túl sok… Ja, adtak még 120 Ft értékû, helyben beváltható italbónt is, némi szépséghiba, hogy ezért a pénzért a rajtnak és célnak egyaránt helyet adó kocsmában semmi alkoholmenteset nem adott az amúgy sem túl kedves kocsmáros néni… mindent csak ráfizetéssel! Egy pohár málnaszörp sem bírt kijönni belõle... Akkor ennek így szerintem semmi értelme nem volt… Nem mintha nem lenne +70 Ft-om, ha éppen kell, csak ilyen fajta vásárlási utalványokat, aminek semmi értelme és amiért nem adnak semmit, a Tesco szokott osztogatni…

Az emléklap rendben van, a jelvény viszont –elnézést a kifejezésért- egyszerûen csúnya. Nem tudom ki tervezte ezt, de az okés, hogy nincsenek grafikai alapismeretei, nem elvárás, de hogy fikarcnyi esztétikai érzéke sem… Igaz, ez se elvárás, csak akkor inkább bízza ezt máskor valaki olyanra, akinek legalább az utóbbi van… Szerintem ez az idei év eddigi legcsúnyább jelvénye, pedig van már pár nem igazán dekoratív darabom.... :-)

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(az útvonal szerintem szép, az egyetlen, ami nem tetszett benne, hogy a 40-es távnak ez a csobánkai kitérõ nagyon mesterkéltnek tûnik…egyik úton oda, a másikon meg vissza…mintha az egész csakis azért lenne, hogy hosszabb legyen a táv…)

Szervezés (szerintem): 4
(a rajtot és az érkeztetést végzõ úr meglehetõsen komor volt, csak folyamatosan, szó nélkül adminisztrált, teljesen belemerült a papírmunkáiba, mint valami hivatalban… Az ellenõrzõpontok személyzete semleges, de kifejezetten kedvesen õk sem voltak többnyire, pozitív a célban az étkeztetést végzõ hölgy volt, õt kifejezetten kedvesnek éreztem. A szalagozás/útvonaljelölés problematikáját fent már véleményeztem)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,5
(az itiner nagyon egyszerû, de nagyjából rendben lévõ, vannak benne használható információk, az útleírás alapján viszont nem könnyû tájékozódni, amit adnak térképet, az pedig nem jó semmire…lásd fentebb)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 3
(az ellátás nem túl erõs…500-ért elcsúszik, de a túra kedvezményekre jogosító kártya nélkül 1000 Ft lenne – ez nem éri meg ahhoz képest, amiket más túrákon adnak ennyiért, ez a túra 1000-ért igenis nagyon drága)