Túrabeszámolók


@Éves túraösszesítő

VagdalthúsTúra éve: 20112012.01.05 22:11:07

  "Minden perc egy nehéz nap... nem tudtam hová érkezem... minden sarkon álltam már..."


Megunhatatlan klasszikus az Eddától, épp ezt hallgatom most, mikor visszanézek 2011-re, s bizony áll minden félmondat a tavalyi évre. A száraz tények elõtt a szubjektív hangot megõrizve: messze a legerõsebb évem volt teljesítménytúrás szinten, kilométerben, szintben, összességében, darabra, napra, mindenre leosztva. Eleinte nem is feltétlenül volt cél ez... aztán szépen lassan így alakult. Igaz, én nem tudok felmutatni 3000 km feletti eredményeket, de az eddigi legtöbbhöz -2007-ben közel 1200 km- képest így is csaknem dupláztam.


A kezdet: az elõzõ 1-2 évben esztendõnként 20-22 rendezvény szervezésében vettem részt valamilyen formában, továbbá jelzéseket festettünk, s mikor a Szt. László rajtjában RitaB feltette a kérdést: hol leszel? a válaszom: a 33-ason. Na de hol? Mondom, a 33-ason. De melyik ponton? Semelyiken. Túrázom. Ekkor gondolkodtam el: mikor is voltam utoljára csak nevezõ? Volt már addig januárban teljesített tt-m, de az is szervezõként. S ekkor elindult a -csak ülök és mesélek után szabadon- "csak megyek és nevezek"-játék, s egyre jobban élveztem. Korábban évente egyszer volt egy százasom, a Kinizsi, mint nagy, kultikus kedvenc. Most pont ez maradt ki a hosszú távúak közül, de volt helyette másik négy, ebbõl távban 3 is hosszabb, szintben mind keményebb. Volt köztük könnyû teljesítés, vagy úgy fogalmaznék: zökkenõmentes, és volt óriási küzdelem is.


Tehát... 2011 numerálisan:


Teljesítménytúrákon megtett táv: 2.146 km.Megmászott szint: 71.371 m.TTT-Pont: 3170Teljesítménytúrák száma: 54, ebbõl gyalogos: 53, kerékpáros: 1 (+1 futóverseny, Mikulásfutás, Vác, 11,5 km)Teljesítménytúra-mentes hétvégék száma: 10.Teljesített túramozgalmak: Mátra teljesítménytúrázója (jelvény), Budapest Kupa (10 túra, kis kupa), Pest megye teljesítménytúrázója.


Rendezések


Fõrendezés vagy társfõrendezés: 6, további részvétel szervezésekben bármilyen minõségben (rajt, cél, pontõr, seprû): 9, rendezésben való részvétel összesen: 15 + 2 nap túravezetés az OKT 50 vándorláson.


Legek tényszerûen:


Leghosszabb táv: Mátra 115 (124 km)


Átnevezés: 1 (Mátra 88-ról Mátra 115-re)


Legtöbb szintemelkedés: Mátra 115 (6374 m)


Legrövidebb táv: Magyarok Nagyasszonya zarándoklat (7,5 km)


Legkevesebb szint: Halmi-dûlõ (50)


Legjobb átlag: Hanák Kolos (6,4 km/h)


Legtöbbször mászott csúcsok idén: Csóványos, Naszály, Muzsla.


Leghosszabb utazás egy túra rajtjába: Kazinczy 100, Füzérre


Legkényelmesebb logisztika egy túra rajtjába: gyalog a lakástól a Duna Menti 35-re és a Királyháza 30-ra, attól függõen, hol laktam épp (idén hol Vácon, hol Kemencén) 


Legek szubjektíven:


Legnagyobb felgyógyulás: jégzselés, kenõcsös, borogatásos, tudattal "márpedigterendbejössz"-ráolvasásos regenerálódás néhány nap alatt a Mátra 88 elõtt


Legnagyobb õrültség: Mátra 88-ra benevezni egy héttel azután, hogy a Püspöki Körön a Muzsláról lefelé futva derékszögbe fordult a bokám egy rossz lépés miatt, és a célba érve labdányira dagadt. Majd 60 km után eldönteni, hogy van feljebb, és 82 km-nél felnevezni Mátra 115-re


Legnagyobb küzdelem: Mátra 115 végén a hólyagoktól fájó lábbal totyogni kb. 0,5-ös átlaggal. Majd utolért a seprû, és elkezdtem galoppozni, mivel ez az egész fejben dõl el. Engem még nem sepertek ki!


Leghangulatosabb túra: bajban vagyok. A Kazinczy és a Mátra 115 közt kéne döntenem, de nem megy... továbbá nagyon jól éreztem magam a téli Forrástúrán a Gerecsében.


Rendezõi szempontból kellemes meglepetések: ismét majdnem 600 fõ a Wass Alberten, a Kuruc-emléktúrán 104 fõ - vezetett vonalas túra a Cserhátban, nem túl agyonjárt környéken. Csalódás: szegény Erdõkerülõ túra nem tud 100 fõt megmozgatni még mindig, de hát folyton elveri az esõ és a jég, nem is csodálom. Ami -belülrõl- szerintem a legjobban sikerült: Cserhát 50/40/30/20. A Váci csata és a Fel a Naszályra! pedig zökkenõmentes volt, ennél több nem is kell.


Személyes kedvencek: vannak örök favoritjaim. Az egyik a Fóti-Somlyó. Az elsõ rendezés nekem az elsõ TT volt. Azóta is tûkön ülve várom mindig, ráadásul immár évek óta a szervezésben is részt vehetek. Aztán a Börzsönyi Vulkán. Bejárom is, rendezem is, teljesítem, az útvonal, a táj... hazai pálya, csodálatos és izmos útvonal. Imádom.


Legtöbbször Bíborral túráztunk, azaz szinte mindig. Köszönök minden kilométert és támogatást! Fõleg a Mátra 115-ön.Legnagyobb felfedezés: bár a teljesítménytúrákon volt a hangsúly 2011-ben, mégis, a magashegységek adtak egyfajta kultúrsokkot. A Nagy-Fátra és a Magas-Tátra, általában véve a felvidéki túrák, majd a Lengyel-Tátra, csodával ajándékoztak meg.


Legvírusosabb események: a túrafertõzések családi vonalon. Bribor nagymamája a nosztrai zarándok túrával élete elsõ teljesítménytúráján vett részt, öccse a Szarvas 27 rendezõi paprikáskrumpli-fõzéssel és sepréssel elsõ teljesítését és rendezését tudta le, idesanyám és testvérecsém immár hagyományosan járnak pontõrködni és frissíteni a túráinkra.


Legkedvesebb tájegység: a Börzsöny és a Cserhát, legkedvesebb hegycsúcs: a Naszály.


2012-es prológ: nincs kilométercél, mint tavaly volt a kétezer. Megyek, megyünk, amire kedv tartja. A preferencia teljesítménytúrás szinten a Cserhát Kupa, ezen kívül minden rendezés jól sikerüljön. Ítéletidõ nélkül, s hogy a vendégek is jól érezzék magukat.  Országos Kéktúra. Végre elõtérbe kerül. Minél többet, kilométerben, élményben, pecsétben. És vissza, 1500 fölé, 2000 fölé, fel Északra!


Csodálatos évem volt, köszönöm mindenkinek. Rendezõknek, túratársaknak, a tájnak, s akik megtisztelték a mi rendezvényeinket!