Tisza-tavi Jégtúra

Figyelem! Befagyott a Tisza-tó!

Kedves Turista Barátom!

2009. január 17-én szombaton és 18-án vasárnap újra igazi Tisza-tavi Jégtúra!

A Tisza-tavi Turizmus Fejlesztõ Egyesület által az - elmúlt két meleg tél után - ismét megszervezésre kerülõ, nagysikerû téli kirándulásához egyesületünk is csatlakozik. A Tipográfia TE tagjai a 17-ei túrán veszünk részt. Mindenkit szeretettel várunk, aki csatlakozni szeretne hozzánk.

A Keleti pályaudvarról a 6.33 órakor Kassára induló Rákóczi IC-vel megyünk Füzesabonyig, ahonnan átszállás után személyvonattal utazunk tovább Poroszlóig, ahová 8.46 órakor érkezünk meg. Menetdíj teljesárú jeggyel és helyjeggyel 2. osztályon 2680 Ft. A vasútállomásról 20-25 perces séta a túra rajtja, a Csicsman Kikötõ (a település központjában, az Öreg Pákász Étteremmel szemben lévõ utca végén a tóparton).

A gyalogtúra a jégen 9.30 órakor indul, s a jégviszonyoktól függõen mintegy 12-15 km hosszan vezet végig a Tisza-tavi Madárrezervátumban, bejárva a Poroszlói- medence nyáron megközelíthetetlen területeit. Mi 17-én a tó északi részein túrázunk, (második napon a Csapói-Holt-Tisza környékét járják be).

Már most 15-20 cm vastag a tó jege, s várhatóan ez a következõ napokban tovább hízik. A túra speciális felszerelést nem igényel, de téli túrázásra alkalmas réteges ruházat és vízálló lábbeli szükséges, esõkabát és váltóruha pedig jól jöhet. A túra nem teljesítménytúra, túravezetõk segítségével egy hangulatos baráti kirándulásnak szánják a szervezõk. A túra részvételi díja 750 Ft, melyben meleg tea biztosítása is benne foglaltatik. Felnõttenként egy gyermek díjmentesen vehet részt a programon. (Egyesületünk igyekszik megoldani, hogy a túra rajtjában Anticsussz csúszásgátlót lehessen vásárolni. A termék honlapja: http://www.beneco.hu/ )

A túra után Poroszlón lehetõség lesz ebédelni, majd a 17.08 órakor induló vonattal indulunk vissza. Budapest, Keleti pályaudvarra 19.57 órakor érkezünk. Teljesárú menetdíj: 2290 Ft.

A túrára nem kell elõzetesen jelentkezni. Találkozás a Keleti pályaudvar pénztárai elõtti részen (Poroszlóig váltott jeggyel és a Rákóczi IC-re váltott helyjeggyel) 6.00-6.15 óra között.

Ha az idõjárás változatlan marad, a tervek szerint további túranapok: január 24. és 31., valamint február 7. A túrák útvonala minden túranapon más lesz!

További információk és a várható idõjárás függvényében a szervezés részletei a www.tiszatoinfo.hu honlapon érhetõk el. Kérdésekkel Szabó Lajos kereshetõ a 30/399-5735 telefonszámon, de a lenti számon engem is lehet hívni.

Természetesen a túra egyénileg (pl. autóval többen összeállva) is megközelíthetõ. Parkolás Poroszlón a túra rajtja környéki utcákban.

A túráról a 116. évfolyamába lépett Turista Magazin februári számában beszámol.

Üdvözlettel:
Máté István
szakosztályvezetõ-helyettes
Tipográfia TE Természetbarát Szakosztály
1085 Budapest, Kölcsey u. 2.
Telefon: (20)913-3899
http://tipoturak.xfree.hu
www.budaikilatok.hu