Hunyadi túra - rendezvény ajánló

Tisztelt Természetjárók! Kedves Egyesületi, Szakosztályi Tagok!

Nem Budapest Fõváros sportéletét is felügyelõ fõpolgármester-helyettesként, hanem magánemberként, turistaként fordulok Önökhöz, hogy figyelmükbe ajánljam ez évi nyári túránkat, illetve az induló honlapunkat.

A havasalföldi Serba (Serban) fia Voyk hatszáz éve, 1409-ben kapta meg hadi szolgálataiért Zsigmond királytól Vajdahunyad várát, s ezzel vette kezdetét a település nevét felvevõ Hunyadi család alig egy évszázados, de hatalmas politikai-történelmi jelentõségû szereplése.

Azé a Hunyadi családé, amely úgy származása, mint cselekedetei révén - még ha a korábbi századok során a felkorbácsolt nemzeti indulatok képesek is voltak ezt idõnként feledtetni - nem elválasztja, hanem összeköti a Kárpát-medence és a Balkán népeit.

Nemcsak a Hunyadiak emléke, hanem a természet szeretete is túlmutat a határokon. A csodálatos tájak lélekemelõ hatása egyetemes. Ezt két éve a spanyolországi El Camino zarándoklat, s tavaly a magyar hegyek között zajló Szent István-vándorlásom során is megtapasztaltam. A közös gyalogtúrázás lebontja az egyes emberek közötti nyelvi, kulturális és világnézeti korlátokat.

Barátaimmal ezért dolgoztam ki, s hirdettem meg 2009 nyarára a Hunyadi-túrát, amely a soknemzetiségû Erdélyben - Vajdahunyad és Csíksomlyó között - keres majd fel több, a Hunyadiakhoz kötõdõ települést.

A család számára 600 éve adományozott Vajdahunyadra tekintettel, egy 600 km-es gyalogtúrára hívunk minden érdeklõdõt korra, nemre, pártállásra, állampolgárságra, nemzetiségre, származásra és anyanyelvre való tekintet nélkül. Várjuk mindazokat, akiknek fontos a népek barátsága, s akik szeretik a természetet.

A július 4-én (a nándorfehérvári csata kezdõnapján) induló 30 napos túránk során átlagosan napi 20 km-t kívánunk megtenni, s - miként az elõzõ évi Szent István vándorlásunkon - egészen rövid (akár mindössze csak két település közötti) szakaszokra is örömmel várjuk a csatlakozókat. Festõi tájakat járunk majd sorra. Román, székely, szász és örmény gyökereit õrzõ településeken, görögkeleti (ortodox), református, lutheránus és katolikus vallási többségû területeken halad majd az utunk. Aki végig járja velünk, személyesen is megbizonyosodhat arról, hogy ezek a kultúrák kölcsönösen megtermékenyítõk voltak, jelentõs értéket hoztak létre, nagy hatással voltak s maradtak egymásra.

Hívunk tehát mindenkit, akinek a szeme és a lelke is nyitott. Akiben él a történelem, a természet, az emberi teljesítmények tisztelete, annak közöttünk a helye.
Nagy tisztelettel tisztelettel Önöket is meghívom.

(E-mail címünk: hunyaditura@gmail.com) A barátaimmal www.hunyaditura.eu címen a túra ismertetését, népszerûsítését szolgáló - hasznos tanácsokat, s az utunk során érintett településeket és nevezetességeiket ismertetõ - honlapot indítottunk. Kérem látogassanak el weboldalunkra.
Amennyiben lenne kedvük hozzá, regisztráljanak, és a megfelelõ rovatban jelöljék be csatlakozási szándékukat!

Elõre is megköszönöm. Várjuk a csatlakozásokat.
Üdvözlettel: Hagyó Miklós