Parlagfû felmérés eredménye - tájékoztató

Tájékoztató a 2009 évi Úttalan utakon... rendezvény keretében végzett parlagfû felmérésrõl.

Célja: Képet alkotni arról, hogy a szervezett és aktív természetjárók körében milyen arányban ismert a parlagfû, valamint mennyien ismerik fel ténylegesen a terepen.
Formája: Helyismereti kérdések mellé fûzött terepi feladat (inváziós növények felismerése).
Célcsoport: A rendezvény résztvevõi.
Helye, idõpontja: Dunaalmás térsége, 2009. szeptember 27.

A túra és verseny terepe, útvonalai ideálisak voltak a feladathoz. A parlagfûvel általában szórványosan, de két foltban erõsen fertõzött területen egyéb inváziós növények is elõfordultak, kisebb-nagyobb egyedszámmal. Az említett két területet, a mûemlék malmok környékét, valamint az Alsó és Felsõ-nyárerdõ - Galagonyás térségét (ennek szélén volt a frissítõpont) minden résztvevõ érintette.

A rendezvény területén, útvonalai mentén elõforduló egyéb inváziós növények:
Fehér akác - számos ponton, több telepített állomány is,
Gyalogakác - 6. és 1. pontok között a Duna-parton,
Bálványfa (népiesen ecetfa) - szórványosan és nagy tömegben, különösen a Galagonyásban.
Magas aranyvesszõ - a C pontcsoport térségében,
Keskenylevelû ezüstfa (népiesen olajfûz) - a 9. pont elõtt,
Vadszõlõ - a Neszmély elõtti mélyút mentén,
Átoktüske - a 19. pont környékén,
Siskanádtippan - a Kõpite oldalában.

A két település kertjeiben elõforduló alkörmöst, csicsókát, kanadai aranyvesszõt figyelmen kívülinek tekintettük. Az értékelés során megállapítottuk, hogy a résztvevõk többsége nem ismeri a parlagfüvet, vagy csak rajzról, fotókról, de természetes formájában nem ismeri fel, esetleg a fekete ürömmel téveszti. Az özönnövények közül felismertek között a harmadik helyre szorult, az akác és bálványfa mögé. Egy fõ a Fûzi-réten nagyszámban virágzó erdei aranyvesszõt vélte kanadainak, két résztvevõ a példának adott inváziós növényeket (selyemkóró, rézgyom) is regisztrált, amelyek ezen a területen nem fordulnak elõ.

Értékelés: Az indirekt felmérési forma biztosította, hogy reális képet tudtunk szerezni a jelenlegi helyzetrõl. A felvilágosító kiadványok nem biztos, hogy kellõ hatásfokúak, ha gyakorlati bemutatóval nem párosulnak. A jövõben törekedni kell arra, hogy szélesebb körben terepi viszonyok között is fejtsük ki parlagfû ellenes propagandánkat.

Budapest, 2009. október 7.
Kinizsi TE Hegyvidéki csoport

Kapják: Hegyek Vándorai TE, Kinizsi TE elnöksége, Teljesítménytúrázók Társasága, Parlagfûmentes Magyarországért Egyesület


FELHÍVÁS
a parlagfû terjedésének visszaszorítására

A Hegyek Vándorai Turista Egyesület, a Kinizsi Természetbarát Egyesület, a Teljesítménytúrázók Társasága alapszabályaikban meghatározott céljuk - az egészség megõrzése - érdekében közös akciót szervez áldozz néhány percet címmel a parlagfû terjedésének visszaszorítására.

Korunk egyik kínzó és egyre több embert érintõ betegsége a szénanátha. Ennek a szezonhoz kapcsolódó, idõszakos betegségnek kiváltói között a fõszerepet a parlagfû tölti be. A fészkesek családjába tartozó ürömlevelû parlagfû egyéves növény. Július közepétõl októberig elhúzódó virágzása alatt millió számra jutnak pollenjei a levegõbe, amely a magyar lakosság kb. 30 %-ának okoz nehezen elviselhetõ, különbözõ súlyosságú allergiás tüneteket. Ha nyáron láz nélküli, megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, akkor azt minden bizonnyal valamilyen allergén okozza, a legtöbb esetben ez az igénytelen, igen agresszív gyomnövény, amelynek egyetlen egyede 3000-4000 csíraképes magot érlel évente. Amerikából került Európába. Hazánkban 1908-ban Orsovánál észlelték elõször, 1920-ban Somogyban, 1930-ban a Kisalföldön, 1960-ban már a Duna-Tisza közén is gyakori. 1997-ben a legelterjedtebb gyomnövényként regisztrálják.

Túraterületeink jelentõs része - fõleg az Északi-középhegységben - még nem, vagy gyengén fertõzött. A mezõgazdasági mûvelésû területektõl távolabb esõ erdõrészletekben szórványosan megjelenõ egyedek még gyomlálással felszámolhatók. Túráink során - még teljesítménytúrák esetében is - szánjunk rá egy kis idõt, hogy gátat vessünk a parlagfû terjedésének.

Várjuk további szervezetek jelentkezését és csatlakozását a program további folytatásához, népszerûsítéséhez.

A parlagfûrõl: Wikipédia.hu, parlagfû.lap.hu.