TTT tisztújítás és rendes közgyűlés 2011 februárban

Tisztelt TTT tagok, kedves barátaim!


 

Az egyesület idei közgyűlését az elnökség előzetesen február 27-re tűzte ki. A helyszín és a pontos időpont (a túranaptárban) tisztázása után erről minden tagunknak a szokásos módon meghívót küldünk majd a javasolt napirenddel.

A közgyűlés egyik kötelező napirendi pontja a tisztújítás, mert alapszabályunk szerint az elnökség és az ellenőrző bizottság megbízatása kétévenként – így az idén is – lejár. A tisztújítás előkészítéseként az elnökség a közeli napokban jelölőbizottságot kér fel, hogy a közgyűlésre elnök, alelnök, titkár, két elnökségi tag és három ellenőrzőbizottsági tag jelöltet – vagy jelölteket – állítsanak.

A taggyűlések között az egyesületi tagoknak formális tennivalója, kötelezettsége nincs; ki-ki kedvéhez és erejéhez mérten vesz részt az egyesület munkájában. Most, a tisztségviselők megválasztásában viszont minél több egyesületi tag részvételére szükség van.

Felhívok minden egyesületi tagot, hogy vegyen részt a tisztújítási folyamatban – jelölőbizottsági tagként, tisztségviselő jelölést vállalva, vagy csak jelölt álltásával, javaslásával.
A jelenlegi elnökség tagjai közül Forgács Péter bejelentette, hogy elfoglaltságai miatt nem vállalja a jelölést, és –ahogyan azt az előző közgyűlésen már jeleztem – én sem vállalom a jelölést az elnöki tisztségre.

 

* * *

Az elmúlt két-három hónapban sokan kérdezték, hogy miért nem vállalom a további elnökséget, illetve biztattak: vállaljam tovább is. Szeretném megelőzni vagy feloldani a találgatásokat, ezért összefoglalom döntésem okait.

A TTT egy nagyon fiatal szervezet: idén húsz éves! A húsz év alatt dinamikusan nőtt és állandóan változott. A tagság létszáma folyamatosan nőtt, ahogy nőtt a magyarországi teljesítménytúrák és túrázók száma is. A néhányszáz fős teljesítménytúrázó csoport köré hatezer fős, 5–75 éves korú teljesítménytúra-kedvelő tábor alakult ki. A TTT eddig alkalmazkodott a változásokhoz: az 1991-ben alakult baráti társaság 1996-ban egyesületté alakult, később megszerezte a közhasznú besorolást is. Az 1991-ben kiadott túranaptár negyven oldalas egyszínű füzetből 450 oldalas színes borítós könyvvé vált.

Ehhez a növekedéshez arra volt szükség, hogy a TTT-ben és annak elnökségében mindig legyen erő, amely maga elé új célokat tűz ki, és azokat megkísérli megvalósítani. Amikor négy éve vállaltam az elnökséget, a célom a szervezet „vállalati” funkcióinak beindítása vagy megerősítése volt. Legyenek tiszta pénzügyek, ne késsen az adóbevallás, a pályázatbeadás; legyen az egyesületnek levélpapírja, postafiókja, telefonszáma, használható költségvetése, aktív elnöksége. Ezek nagyjából teljesültek. Közben részben legalizáltuk a térképmásolást, megújítottuk a honlapot, egyre bejáratottabb a túrák hatósági engedélykérése, haladunk a környezetbarátabb túrarendezés felé; miközben a résztvevők száma – ez is cél – folyamatosan nő. Az is fontos cél volt, hogy a felsoroltakkal mintát adjunk másoknak, és ez is több területen sikerült.

A felsorolt eredmények nem kizárólag az elmúlt négy év termékei, azok eléréséhez a korábbi elnökségek munkájára is szükség volt; de a mai formájában magaménak, az általam vezetett elnökség eredményének érzem, és büszke vagyok rá. Egyúttal úgy gondolom, hogy a négy év elteltével egy olyan új, frissített elnökségre van szüksége az egyesületnek, aki új célokat tűz ki, új energiával és lelkesedéssel dolgozik azok megvalósításán. Reményeim szerint az elnökség összetételének változásával az eddig elért eredmények nem vesznek el, viszont remény van a továbblépésre.

* * *

Köszönöm mindenkinek, aki akár munkával, akár csak biztatással ez elmúlt években támogatott; kérem támogassa majd a TTT következő elnökségét is!

Boldog és sikeres új évet kívánok!


 

Budapest, 2011. január 5.

Pinkert László
elnök
TTT