Országos tűzgyújtási tilalom!

Az országos tűzgyújtási tilalom feloldása
 

2013. augusztus 28. 12:20

Az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások melletti területekre a 2013. július 22-étől elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal feloldja.

A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által elrendelt és jelenleg hatályban lévő tűzgyújtási tilalmak hatályát a feloldás nem érinti, azok továbbra is érvényesek.

A minisztérium egyben felhívja a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalommal nem érintett erdőkben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell eloltásáról. Az erdőn kívüli területeken történő avar, gyom illetve növényi hulladék égetésénél is minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, mert a tűz felügyelet nélkül könnyen továbbterjedhet és súlyos károkkal járó közvetlen tűzeset forrása lehet.

A vidékfejlesztési miniszter határozata a tűzgyújtási tilalom feloldásáról.

 

A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságainak tűzgyújtással kapcsolatos közleményei a NÉBIH oldalán elérhetők.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)



 

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2013. július 22-től átmeneti időre.

Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a vidékfejlesztési miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre a 2013. július 22-én átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.


A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)